Nyt.fi    |   Nyt.fi

Teattereissa pyörii scifi-elokuva, jota maailma nyt todella tarvitsee: Näin Arrival kertoo ymmärtämisestä, yhteistyöstä ja humanismista

Miten puhuisit jollekin, joka ei tiedä sinusta mitään? Miten lähestyt jotakuta, joka tulee toisesta maasta, toimii aivan eri tavalla, näyttää erilaiselta? Arrival-elokuva käsittelee kaikkea tätä.

Varoitus: Älä lue tätä pidemmälle, jos haluat katsoa Arrival-elokuvan ja säästää jännityksen sen tapahtumista. Juttu sisältää juonipaljastuksia koko elokuvan mitalta alusta loppuun.

Miten puhuisit jollekin, joka ei tiedä sinusta mitään? Miten lähestyt jotakuta, joka tulee toisesta maasta, toimii aivan eri tavalla, näyttää erilaiselta etkä tiedä, ymmärtääkö hän lainkaan, mitä yrität sanoa? Entä jos hän ymmärtää sinut väärin: viholliseksi, kun yrität olla ystävä? Entä ystäväsi - ymmärtävätkö he, miksi edes yrität?

Tällaisia miettii, kun poistuu elokuvateatterista The Arrivalin jälkeen. Noin kuukauden pyörinyt elokuva on päällisin puolin scifiä, mutta oikeasti vankka puheenvuoro ja varoitus aikamme keskeisestä kysymyksistä: Siitä, miten tärkeää on todella ymmärtää, mitä toinen sanoo - eikä haksahtaa helppoihin tulkintoihin. Ei ihme, että elokuva on mukana tulevien Oscarien veikkailuissa.

The Arrival alkaa kuin parodiana scifi-genrestä. Eri puolille maapalloa laskeutuu 12 mystistä avaruusalusta, jotka panevat ihmiskunnan sekaisin. Mistä ne tulevat? Mitä ne haluavat?

Amerikassa apuun hälytetään kielitieteilijä ( Amy Adams) ja fyysikko ( Jeremy Renner). Aluksia piirittävä armeijaa kuskaa kaksikon suojavarusteissa aluksen sisään puhumaan olioille, jotka osoittautuvat seistenjalkaisiksi, mustekalaa muistuttaviksi jättiläisiksi. Oliot yrittävät kommunikoida ihmisille oudon lasiseinän takaa, mutta viestinvaihdosta ei tule mitään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oliot mölisevät outoja, ihmiset puhuvat takaisin, mikään ei etene.

Sitten kielitieteilijä keksii kommunikoida kirjoittamalla. Hän kirjoittaa tauluun "ihminen", riisuu suojavaatteensa ja kävelee lasin viereen.

Syntyy yhteys.

Oliot alkavat viestiä takaisin kirjoittamalla: ne pyöräyttävät lonkeroistaan mustetta, joka muodostaa niiden puolella lasia olevaan höyryyn pyöreitä kuvioita, monimutkaista kirjoitusta.

Alkaa tulkkaus, joka on tuskaista, mutta etenee hitaasti. Sama toistuu eri puolilla maailmaa. Eri maat kohtaavat oliot omalla tavallaan ja jakavat tietoa toisilleen.

Sitten tapahtuu käänne: Kiina saa selville jotakin, mitä muut eivät tiedä ja katkaisee yhteydet muihin. Perässä seuraa Venäjä, sitten muitakin. Lopulta kaikki sulkevat linjat, jopa ruudulla vilahtava Tanska. Kaikki ovat yksin. Syy selviää.

"Antaa ase", oliot sanovat kielitieteilijälle. "Käyttää ase", ne sanovat kiinalaisten mielestä. Kukaan ei tiedä, mitä tämä tarkoittaa, mutta kaikkia pelottaa. Kiina valmistautuu ampumaan oliot taivaalta. Venäjä teloittaa tiedemiehensä. Yhdysvallat sortuu ryöstelyyn.

Avaruusalusta USA:ssa ympäröivässä tukikohdassa joukko sotilaita katsoo internetistä sotaa uhoavaa videobloggaajaa, joka esittää hurjia väitteitä olioista. Seuraavaksi netin kiihottajan inspiroimat sotilaat jo tekevät luvattoman räjähdeiskun alukseen. Maailma on sortumassa sotaan.

Lopulta kielitieteilijä sukeltaa luvatta yksin olioiden altaaseen ja pelastaa tilanteen - onhan kyseessä sentään elokuva.

Selviää, että jokaisessa 12 aluksesta on yksi pala vastauksesta, joka on ihmiskunnalle elintärkeä. Kiinakin heltiää, tilanne raukeaa, ihmiskunta alkaa yhteistyöhön. Kliseinen loppuratkaisu? Erittäin - taas kuin parodiaa mistä tahansa eeppisestä scifi-teoksesta.

Oleellista on kuitenkin se, miten loppuun The Arrivalissa päädytään.

Ensinnäkin sinne vie nimenomaan kielitiede. Amy Adamsin päähenkilön ympärillä pyörii matemaatikkoja, tiedustelumiehiä, sotilaita, fyysikoita ja muita asiantuntijoita. He eivät ymmärrä kulttuurin, kielen, ajan ja ajattelun yhteydestä mitään, Adamsin hahmo ymmärtää.

Siinä missä Independence Dayssa perille vievät aseet ja uhrautuminen, Arrivalissa ratkaisu on ymmärtäminen, ajattelu ja empatia. Se on syvää ymmärrystä ja elämän tuntemusta.

Suorastaan hymyilyttää, kun kohdassa, jossa klassisessa scifissä pyssysankarin kaulaan pannaan mitali, tapahtuukin aivan muuta: Päähenkilö julkaisee tietokirjan, joka avaa ihmiskunnalle uuden ajan.

Tämä tuntuu väkevältä viestiltä ajassa, jossa humanistiset tieteet eivät ole kovassa huudossa. Luonnontieteet, matematiikka ja Insinöörioppi - niin sanotut STEM-aineet - ovat koulutuksen nousevia tähtiä lähes kaikkialla. Ne eivät kuitenkaan riitä, sanoo Arrival.

Toiseksi elokuvan kantava teema on se, kuinka helposti tulkitsemme asiat väärin ja toimimme tulkinnan perusteella aivan kahjosti. Kohkaussivustoon haksahtavat sotilaat ovat lähes banaalin suora viittaus USA:n vaaleja ympäröineeseen kansankiihotukseen ja valeuutisiin - tosin elokuva on kuvattu jo paljon ennen vaaleja. Erityisen vaikeaa tulkinta on, kun edessä on vieras.

Arrival ottaa scifin kliseisimmän kuvan - lonkeroisen avaruusolion - ja muuttaa sen vieraan tai toisen vertauskuvaksi. Pelottavaksi, oudoksi, ja joksikin, joka vaatii lähestyjältään äärimmäistä empatiakykyä. Voiko tähän heittäytyä ilman, että itse muuttuu syvältä, elokuva kysyy fyysikon suulla suoraan. Ei voi, ei todellakaan - mutta yritettävä on, on elokuvan vastaus.

Kolmas kliseillä leikkivä viesti koskee ihmiskunnan yhteistä pohjaa ja kansainvälistä yhteistyötä - jopa maailmanrauhaa, josta ei oikeasti puhuta enää lainkaan. Siinä missä scifi monesti kertoo yhteisen vihollisen yhdistävän ihmiskunnan, on Arrivalissa yhdistäjä teknologia, joka on koottava yhdessä.

Sekin on raikkaan oloinen viesti maailmassa, jota johtajat ovat ajamassa kansojen nokitteluun ja nollasummapeliin - termi, jonka merkitystä pohditaan pitkään Arrivalin avainkohdassa.

Kyllä, Arrival on elokuva, jossa voidaan pohtia sanan nollasummapeli merkityksiä ilman, että hetki tuntuu koomiselta. Maailmalla sitä onkin tituleerattu - ehkä hieman alentuvaan sävyyn - ajattelevan ihmisen scifiksi.

Elokuvana Arrival on joka tapauksessa kuin pari muutaman vuoden takaiselle Interstellarille, joka myös yritti kertoa nykypäivän haasteista scifin keinoin. Interstellarissa ilmastonmuutos on käytännössä tuhonnut maapallon, ja epätoivoinen viimeinen yritys päästä avaruuteen on ihmiskunnan ainoa toivo.

Interstellar saattaa olla parempi elokuva ennen älytöntä lopetustaan ( Arrivalinkin loppuratkaisu on jo täyttä fantasiaa).

Arrivalin teema on oikeastaan näistä kahdesta kiinnostavampi.

Miten me muka ratkaisemme ihmiskuntana vaikkapa ilmastonmuutoksen, jos emme osaa edes kommunikoida keskenämme?

Haluammeko edes yrittää?

Uskomatonta mutta totta: ihmiskunta on tullut pisteeseen, jossa toimivan kommunikaation malli on haettava scifistä.

Arrivalin arvion voit lukea täältä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Scifi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 2. 2

  Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

 3. 3

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  VR:n tempauksessa pelataan maailman pisin pakohuone-peli – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 7. 7

  Tämä mies korjaa blogissaan rasistien huutelut – ja nyt Saku Timosen Uuninpankkopoika on tähti

  Tilaajille
 8. 8

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  ”Tärkeätä on se, että palkinto tuli jazzille”, sanoo Musiikin valtionpalkinnon saanut saksofonisti Eero Koivistoinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 4. 4

  Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

 5. 5

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 6. 6

  VR:n tempauksessa pelataan maailman pisin pakohuone-peli – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 7. 7

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 10. 10

  ”Tärkeätä on se, että palkinto tuli jazzille”, sanoo Musiikin valtionpalkinnon saanut saksofonisti Eero Koivistoinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 5. 5

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 6. 6

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 7. 7

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 10. 10

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

 2. 2

  Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

 4. 4

  ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

 5. 5

  Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

 6. 6

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 7. 7

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 8. 8

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 9. 9

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 10. 10

  Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 2. 2

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 5. 5

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 6. 6

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 7. 7

  Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

 8. 8

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 9. 9

  Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

 10. 10

  Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää