Islanti on nyt kuumista kuumin – mutta mikä kliseistä on totta ja mikä puppua?

Tasa-arvo, korruptio, karu luonto: Ólafur Arnalds ja muut islantilaismuusikot kertovat, mitkä Islanti-kliseistä ovat totta ja mitkä matkailunedistyspuppua – mutta mitä ikinä teetkin, älä kysy islantilaismuusikolta hänen luontosuhteestaan.

Reykjavikin luoteiskulmassa, aivan satama-altaan nurkalla, sijaitsee Islannin musiikkitalo Harpa. Sen säkenöivä lasifasadi on islantilais-tanskalaisen taiteilijan Olafur Eliassonin käsialaa ja talon on suunnitellut tanskalaisen Henning Larsenin toimisto. Kaupungissa, jonka talot tunnetaan aaltopeltipinnoistaan, tämä on korkean tason wow-arkkitehtuuria.


Harpa valmistui 2011, kolme vuotta sen jälkeen kun Islannin pankkijärjestelmä oli romahtanut. Alun perin yksityisen hankkeen pelastivat lopulta Islannin valtio ja Reykjavikin kaupunki.

Rakennukseen kiteytyy paljon siitä sitkeydestä ja kulttuurirakkaudesta, jota Islannista löytyy, mutta myös jotain oleellista Islannin nykyimagosta. Marraskuun pimeänä aamupäivänä rakennusta kiertää jono, joka johtaa sisällä sijaitsevalle lippukassalle. Jonossa seisoo parrakkaita nuoria miehiä öljykangastakeissa ja nuoria naisia, joilla on otsatukat ja pelkistetyn skandinaaviset designvaatteet. He jonottavat lippuja PJ Harveyn keikalle, joka on osa Islannin tärkeimmän festivaalin Iceland Airwavesin ohjelmistoa. Tämä voisi olla poikkeuksellisen pitkä ruokajono Flow-festivaalilla.

Airwaves on kulttuurilliselta merkitykseltään Islannin Flow, ja Harpa sen päätapahtumapaikka, mutta aivan yksi yhteen näitä kahta festivaalia ei voi verrata. Airwaves konsertteineen ja oheistapahtumineen järjestetään ympäri Reykjavikia. Varsinaisten konserttisalien ja teattereiden lisäksi keikkoja voi seurata baareissa, kahviloissa ja pienissä putiikeissa, ja sen aikana marraskuun sateinen ankeus väistää hetkeksi maltillisen karnevaalihumun tieltä. Se täyttää Reykjavikin kansainvälisellä musiikkiväellä ja on islantilaisen musiikkiviennin ykköstapahtuma.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Reykjavikin se muuttaa yhdeksi massiiviseksi hipsteriläksi.

Reykjavikin kantakaupungissa kävellessä saa tosin muutenkin helposti sen vaikutelman, että islantilaiset ovat omaksuneet hipsterkulttuurin joukolla. Kaikki pukeutuvat asianmukaisen muodikkaasti ja hätkähdyttävän monet ovat aktiivisesti mukana uuden islantilaisen kulttuurin luomisessa, oli sitten kyse elektronisesta musiikista, modernista klassisesta, designista, kuvataiteesta tai kirjallisuudesta.

Myös viime vuosien poliittiset ratkaisut tukevat mielikuvaa Islannista dynaamisena, progressiivisena hipsteridemokratiana. Sosiaalinen media syöttää meidän fiidiimme uutisia maasta, jossa roistopankkiirit vangitaan ja joka kansanäänestyksellä kieltäytyi paikkaamasta valtion varoin pankkiirien keinottelun jälkiä Icesave-jupakassa. Nämä ratkaisut keräävät avointa ihailua perinteiseen politiikkaan kyllästyneiltä ja luovat ehkä toivoakin. Kenties Islannin malli toimisi muuallakin.

Mutta onko sittenkin kyse vain imagosta? Poikkeaako Islanti millään lailla muista länsimaista?


Islannin uusi imago on kovin erilainen kuin se vanha, joka pyöri ikävän ilmaston, viinanjuomisen, valaiden pyytämisen ja Björkin ympärillä. Näistä vain viimeksi mainittu on enää mainitsemisen arvoinen.

On muitakin asioita, joista Islannissa haluttaisiin vaieta. Yksi on se, kuinka valta ja vauraus keskittyy maassa, jossa on asukkaita alle 330 000, vain noin 50 000 henkeä enemmän kuin Espoossa. Korruptio on aito uhka saarivaltiossa, jossa verkostot ovat äärimmäisen tiiviit.

Äänekkäimmin vanhoja valtarakenteita on kritisoinut talouskriisin jälkimainingeissa, vuonna 2012 perustettu piraattipuolue. Se jakaa Islannin toisiksi suurimman puolueen paikan vihreän vasemmiston kanssa. Molemmilla on 10 paikkaa Islannin parlamentissa Alltingissa. Suurin puolue on edelleen paikallinen kokoomus, itsenäisyyspuolue, jolla on 21 paikkaa.

”On totta, että Islanti on nyt erittäin muodikas, ja sosiaalinen media vain vahvistaa hypeä”, sanoo piraattipuolueen kansanedustaja, ihmisoikeuslakimies Sunna Aevarsdóttir, 29, joka valittiin parlamenttiin lokakuussa pidetyissä eduskuntavaaleissa.

Hän listaa asioita, joista islantilaiset saavat olla ylpeitä, ja kärjessä on tasa-arvo. Sekä sukupuolien välinen tasa-arvo että seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

”20 vuotta sitten oli tabu olla homoseksuaali, ja nyt seksuaalivähemmistöjen syrjiminen on tabu. Tasa-arvon suhteen Islanti todellakin on liberaali paratiisi”, hän tiivistää.

Sitten päästään itse asiaan.

”Islantilaista yhteiskuntaa vaivaa nepotismi ja täällä rehottaa korruptio. Sen osoittavat Panaman paperitkin. Niissä oli listattu suhteellisesti eniten islantilaisia, mukaan lukien kolme ministeriä. Meillä ei tunnuta osaavan kantaa poliittista vastuuta verrattuna vaikkapa demokraattisesti kypsempiin naapurimaihin, kun kyse on tämänkaltaisista skandaaleista ja mahdollisesti jopa lain rikkomisesta”, hän sanoo.

Näin siis maassa, jonka parlamentti on perustettu vuonna jo 930, mikä tekee siitä maailman vanhimman edelleen toimivan parlamentin. Mutta pienessä maassa hyvien suhteiden vaaliminen on edellytys sekä taloudellisen että poliittisen vallan hankkimiselle.

”Kaikki tietävät, että sillä on merkitystä millaisia suhteita sinulla on ja kuulutko oikeaan puolueeseen. Ne määrittelevät miten Islannissa menestyy, saako hyvän työpaikan, luistavatko bisnekset vai eivät. Kaikki riippuu siitä millaisia kytköksiä sinulla on”, hän toteaa.

Sunna Aevarsdóttir kuulostaa vauhtiin päästessään kunnon oppositiopoliitikolta, jota hän toki onkin.

Piraatit eivät lopulta päässeet hallitukseen, vaikka heitäkin kokeiltiin hallituksenmuodostajina. Islannin uuden hallituksen muodostivat kuukausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen 10. tammikuuta itsenäisyyspuolue, reformipuolue ja loistava tulevaisuus -puolue. Voisi sanoa, että valta ei tässä hallituksessa karkaa kovin kauas perinteisiltä vallankäyttäjiltä. Reformipuolue on itsenäisyyspuolueesta irtautunut liberaalisiipi, vastaavasti loistava tulevaisuus on paikallisista demareista irtaantunut EU-myönteinen liberaalipuolue.


Perinteisiin vallankäyttäjiin kuuluu esimerkiksi uusi pääministeri, Panaman papereissakin mainittu itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Bjarni Benediktsson, edellisen hallituksen finanssiministeri. Hänen sukunsa on yksi Islannin vaikutusvaltaisimmista.

”Islannissa on ehkä sata, ehkä tuhat ihmistä, jotka muodostavat maan eliitin, jotka omistavat ja pyörittävät tätä paikkaa”, Sunna sanoo.

Kuulostaa ihan jännitysromaanilta.

”Voin vakuuttaa, että tätä menoa on usein erittäin jännittävä seurata”, Sunna toteaa.

Jos uusi islantilainen kulttuuri näyttää festarikävijän perspektiivistä lähinnä Reykjavikin kantakaupungissa tapahtuvalta toiminnalta, on ilo havaita, että näin ei ole, ainakaan kokonaan.Islannin tunnetuin nuori säveltäjä on Ólafur Arnalds, 30, jonka soundtrackit ja albumit täyttävät tilan jossain modernin klassisen ja Sigur Rósin kaltaisten ambientia postrockia tekevien yhtyeiden välissä. Viimeisimmässä projektissaan Iceland Songs hän kiersi Islantia etsimässä paikallisia musiikin tekijöitä. Seitsemässä viikossa hän työsti heidän kanssaan seitsemän kappaletta ja seitsemän videota.

Päällisin puolin projektissa on jotain samaa kuin Sigur Rósin vuonna 2007 valmistuneessa Heima-elokuvassa, joka oli yhtyeen kunnianosoitus kotimaansa luonnolle ja ihmisille.

”Se vaikuttaa ehkä samalta, mutta he etsivät luontoa ja työskentelivät maiseman kanssa, luoden yhteyksiä omaan taiteeseensa”, sanoo Ólafur. ”Minun ideani syntyi siitä, että halusin kiertää ihmisten koteja ja tutustua ihmisiin eri puolilla maata. Me pyrimme tietoisesti välttämään maisemakuvia, vaikka lopulta niitäkin tallentui filmille muutama.”

Tämä pyrkimys keskittyä ihmisiin mykistävän islantilaisen luonnon sijaan on merkittävämpi pointti kuin heti arvaisikaan. Sigur Rósin kolossaalinen, luonnosta ammentava musiikki ja sen maine ovat vaikuttaneet islantilaisen musiikin imagoon niin paljon, että olisi helppo niputtaa kaikki instrumentaalista sinfonista musiikkia tekevät islantilaisartistit samaan tiiviiseen joukkoon. Ja tämä selvästi on asia, joka on häirinnyt Ólafuria jo jonkin aikaa.”Se on osittain Sigur Rósin vika, koska he ovat luoneet imagonsa sillä, ja hyvinhän se on heille toiminut. Mutta se on stereotyyppi, jonka osa kaikki eivät halua olla. Toimittajat ja meidän oma matkailunedistämiskeskuksemme lähtevät aina tästä luontoaspektista, mutta me emme ole pyytäneet sitä. Nyt on kulunut kymmenen vuotta ensimmäisestä levystäni ja sen jälkeen tekemieni satojen haastattelujen joukossa ei ole yhtään, jonka kuluessa minulta ei olisi kysytty luonnosta ja sen merkityksestä inspiraationlähteenä”, hän puuskahtaa.

”Ja luonto ei ole vaikuttanut musiikkiini, tai no ehkä vähän koska asun täällä. Mutta enemmän minua kiinnostaa yhteistyö lahjakkaiden ihmisten kanssa ja mihin se johtaa, kuin seistä jonkun saakelin tulivuoren edessä ja teeskennellä inspiraatiota. Se ei ole vain tylsä ajatus, vaan myös käsittämättömän yksinkertainen ja kliseinen ajatus. Se, että joku menee luontoon ja teeskentelee niin inspiroitunutta, että hänen on pakko heti tehdä musiikkia, jossa on piano ja jouset kuulostaa ihan kauhealta”, Ólafur jatkaa niin tuohtuneena, että se alkaa naurattaa häntä itseäänkin.

Ólafur ei ole näkemyksineen yksin. Tapaan seuraavaksi Múm-yhtyeen lauluntekijän Örvar Þóreyjarson Smárasonin reykjavikilaisessa hostellissa, jossa hän on töissä. Ólafurin serkku Ólöf Arnalds on muuten Örvarin kollega Múmissa, jossa soittaa myös suomalainen perkussionisti Samuli Kosminen.

Örvar, 39, kokee ylenmääräisen luontosuhteen korostamisen kiusalliseksi siitä yksinkertaisesta syystä, ettei Múm ole koskaan tehnyt sitä. Kertoo yhtyeen taiteellisesta viiteryhmästä, että Iceland Airwavesissa Múm esiintyi sanfranciscolaisen jousikvartetti Kronoksen kanssa. Kronos on rikkonut modernin klassisen musiikin ja rockin rajoja 70-luvulta lähtien, Múm taas on tehnyt omaa kokeellista popmusiikkiaan 1990-luvulta.

”Siinä luontohommassa on jopa jotain poliittista. Se ei vain tunnu oikealta, että Islanti esitetään täällä usein jonkinlaisena taianomaisena peikkomaana. Me emme yksinkertaisesti voisi lähteä louhimaan sitä, koska se ei ole totta”, Örvar sanoo ja jatkaa:

”Täällä on nykyään niin paljon eri myyttejä. On kuin päällemme vyörytettäisiin myytti toisensa jälkeen. On myytti pankkiireista, jotka vangittiin, on myytti uudesta perustuslaista, jonka ihmiset kirjoittivat yhdessä ja joka vahvistettiin, mitä ei tosin koskaan tapahtunut, ja on myytti jossa islantilaiset toivottivat kymmenentuhatta pakolaista maahan, mitä sitäkään ei koskaan tapahtunut. Me otamme suhteessa vähiten pakolaisia Pohjoismaissa. Sitten piti olla piraattipuolueen vallankumous, jonka piti muuttaa Islannin poliittinen kenttä, mutta sekään ei tapahtunut. Media ei kirjoittanut siitä, koska se ei sovi kertomukseen Islannista demokratian ideaalimaana”.

Örvar näkee nyky-Islannin imagon kaukaisena saarena, jossa naiset ja miehet elävät tasa-arvoisesti, mutta korostaa, että sekin on myytti.

”Minun tyttäreni on nyt kahdeksanvuotias. Vasta kun hän menee eläkkeelle, ovat miesten ja naisten palkat samalla tasolla. Eihän sitä voi juhlia. Suhteellinen tasa-arvo tarkoittaa vain, että täällä on paremmin kuin jossain muualla. Oikeistopuolueet, jotka voittivat vaalit, käyttivät sitä hyväkseen. Heidän mielestämme me emme tarvitse uutta perustuslakia”, Örvar sanoo tuohtuneesti.

Samaan aikaan Iceland Airwavesin kanssa Reykjavikissa järjestetään Airwords-kirjallisuustapahtuma, jossa kirjailijat ja runoilijat lukevat tekstejään. Yksi kansainvälisistä vieraista on Sex Pistolsin Johnny Rotten eli John Lydon. Hän vastailee yleisön kysymyksiin ja signeeraa kirjoja ja levyjä. Se vetää yhden Harpan saleista ihan täyteen.

Kiinnostavampi on kuitenkin myöhemmin samana iltana tapahtuva Þórarinn ja Úlfur Eldjárnin runo- ja musiikkiteos. Þórarinn, 67, on yksi Islannin tunnetuimpia nykykirjailijoita, ja hänen poikansa Úlfur, 40, säveltäjä, joka tunnetaan myös yhtyeestään Apparat Organ Quartet. Þórarinn lukee tapahtumassa tekstejään englanniksi ja islanniksi, ja Úlfur luo niille musiikillisen taustan.

Þórarinn perheineen on hyvä esimerkki islantilaisesta kulttuurisuvusta. Hänen isänsä oli Kristján Eldjárn, Islannin presidentti vuosina 1968–1980, ennen kuin Islanti valitsi maailman ensimmäisen naispresidentin Vigdís Finnbogadóttirin. Yksi pääministereistä Eldjárnin presidenttikaudella oli nykyisen pääministerin isosetä Bjarni Benediktsson.

Tapaan Þórarinnin Reykjavikin pääostoskadulla Laugavegurilla sijaitsevan kirjakaupan kahvilassa. Festivaali ei jätä meitä rauhaan sielläkään. Kirjakaupan puolella esiintyy paikallinen duo, joka onneksi esittää armollisen rauhallista lauluntekijämusiikkia.

Haluan Þórarinnilta pitemmän aikavälin perspektiiviä, mutta huomaan myös saavani maltillisen humanistin ja vanhan koulun sivistyneistön edustajan näkemyksen siihen mitä Islanti on.

Hän uskoo, että monet islantilaiset ovat herkkiä näkemään omassa maassaan korruptiota, koska he uskovat, että niissä maissa joihin he haluavat tulla verratuksi, muissa Pohjoismaissa, korruptio on vierasta tai olematonta.

”Ruotsi, Norja, Tanska, Suomi – näissä maissa korruptio on niin vierasta, ettei sille ole edes sanaa. Näin monet uskovat. Minä kuitenkin luulen, että korruption taso on kaikissa näissä maissa ja täällä jotakuinkin sama”, hän arvioi.

Islantilaisten näkemystä värittää se, että kaikissa ikäryhmissä joku koulukaveri on johtavassa asemassa. Vallan läheisyys lisää korruption vaikutelmaa.

Þórarinnilla on teoria siitä miksi piraattipuolue sai vain puolet niistä paikoista, joita gallupit olivat sille keväällä ennustaneet.

”Kukaanhan ei edes tiennyt keitä heillä oli listoillaan kun näitä gallupeja tehtiin. Niin kuin joku sanoi, piraattipuolue oli kuin varasto, jossa tyytymättömät äänestäjät säilyttivät ääniään vaalien välillä. Sitten kun vaalit tulivat, he palasivat vanhoihin puolueisiinsa. Piraatit olivat myös esiintyneet perinteisen oikeisto-vasemmisto-jaon ulkopuolella, mutta ennen vaaleja he avasivat neuvottelut vasemmiston kanssa, ennen kuin he olivat saaneet yhden yhtä ääntä. Se näyttäytyi ylimielisyytenä”, Þórarinn arvioi.

Talouskriisin jälkeinen islantilainen menestystarina luottaa turismiin. Tälle vuodelle on ulkomaisten kävijöiden määräksi arvioitu 2,4 miljoonaa henkeä, mikä on yli seitsemän kertaa maan väkiluku. Paitsi vaurautta, se luo myös käytännön ongelmia. Kaupungeissa se tarkoittaa sitä, että majoituskapasiteetti on aivan äärimmillään, kaupunkien ulkopuolella se taas lisää luontoon kohdistuvaa rasitusta. Þórarinn on kuitenkin optimistinen, ainakin Reykjavikin suhteen.

”Tähän asti sillä on ollut positiivinen vaikutus. Jotkut sanovat, että he eivät voi tulla keskustaan, kun se on täynnä turisteja, mutta minulla on tapana kysyä heiltä, että oliko se heistä parempi silloin kun siellä ei ollut ketään, edes kovin montaa islantilaista. Musiikkialan ihmisille se tarkoittaa, että nyt heille on yleisö. Kirjakaupat myyvät islantilaista kirjallisuutta käännöksinä. Tietysti jos mennään tietyn rajan yli, niin tämä ei enää tunnu oikealta kaupungilta turisteillekaan, vähän kuin Kanarialla olisi”, Þórarinn pohtii.

Se olisi tietysti vastoin kaikkea sitä mikä nyt Islannissa vetoaa. Islantihan edustaa kaiken hipsuloinnin lisäksi myös todellista autenttisuutta, tienraivaajakulttuuria valtavalla vulkaanisella saarella, kahden mannerlaatan rajalla keskellä Atlanttia.

”Islantilaiset on kasvatettu uskomaan, että he ovat täysin ainutlaatuisia, osittain koska meitä on niin vähän, osittain koska maamme on niin eristynyt, ja koska luontomme on niin erikoislaatuinen”, Þórarinn sanoo.

Tapaan Þórarinnin vanhimman pojan Úlfur Eldjárnin pari päivää myöhemmin Reykjavikin keskustan hotellissa. Hän on partoineen ja Barbourin takkeineen tyylipuhdas urbaanin kulttuuriväen edustaja, mutta hänen näkemyksensä ovat punnittuja ja avoimia. Hänen perspektiivistään Islanti ei ole jakautunut omissa kuplissaan eläviin maantieteellisiin, poliittisiin, taloudellisiin tai kulttuurillisiin joukkioihin, vaan tietyt vahvat kulttuuripiirteet läpäisevät koko yhteiskunnan maaseudulta kaupunkeihin.

”Islanti on pieni yhteisö. Sama henki joka löytyy syrjäisemmistä kaupungeista on löydettävissä myös Reykjavikista. Kaikissa maaseudun kaupungeissa on hirveän voimakas kulttuurielämä, vaikka se onkin erittäin paikallinen. Siellä ihmisillä on aina useita eri rooleja. Samat ihmiset, jotka työskentelevät kalateollisuudessa tai ovat maanviljelijöitä, ovat myös mukana amatööriteatteriryhmissä ja tekevät musiikkia. Tällainen kotikutoinen henki on aina ollut hyvin voimakas Islannissa, vaikka se ei olekaan aina ollut kauhean muodikasta”, Úlfur kertoo.

Ehkä juuri tämä avoin kulttuurimyönteisyys, kotikutoisuuden arvostaminen ja yhteiskunnan tiiviys on luonut Islantiin elävän ja omintakeisen musiikkikulttuurin. Sen suurimmat menestyjät, Björk ja Sigur Rós, ovat myös ammentaneet loputtomasti luonnosta, tosin Björk lienee ammentanut kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

Úlfur myöntää, että luonto on osa islantilaista tarinaa.

”Kun teimme enemmän ulkomaankiertueita Apparat Organ Quartetin kanssa, meiltä kysyttiin luonnosta ja sen merkityksestä joka ikisessä haastattelussa ja aloimme vihata sitä kysymystä aivan suunnattomasti. Lähinnä siksi, että koin asian niin, ettei haastattelija ymmärtänyt meitä – meidän inspiraatiommehan ei ollut mitenkään erityisesti Islannissa”, hän muistelee.”Kun katson asiaa nyt, minun on toisaalta pakko myöntää luonnon vaikutus. En ole erityisen tietoinen siitä tehdessäni musiikkia, mutta se on osa kertomusta. Ja minäkin kerron sellaisia kertomuksia artisteista joista pidän. Sellaisista, jotka liittyvät artistien kansallisuuteen tai taustaan, koska se auttaa heidän musiikkiaan avautumaan. Mutta minä en ole itse valinnut sitä, että pitäisin luontoa inspiraationa, minut on pikemminkin sijoitettu osaksi sitä narratiivia”, Úlfur sanoo mietteliäästi.

Úlfur on hetken hiljaa. Sitten hän esittää vaihtoehtoisen, paremman narratiivin. Siinä Islanti on aloittelevien musiikintekijöiden luvattu maa, lähestulkoon neitseellinen maaperä luovuudelle. Hän perustelee sen sillä, että toisin kuin muualla Euroopassa, Islannissa musiikkikulttuuri on pääosin syntynyt viimeisten sadan vuoden aikana. Sitä ennen Islannissa oltiin niin köyhiä, ettei instrumentteihin ollut varaa.

”Islannissa voi vielä olla ensimmäinen joka tekee jotain. Voit olla ensimmäinen Gershwin, tai voit olla ensimmäinen jazztrumpetisti joka menestyy. Täällä on paljon tilaa kokeilla asioita, joita ei ole ennen tehty.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Reykjavik
 • Pop
 • Taide
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 2. 2

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 5. 5

  Kyllä, ihminen on kaikkein ”randomein” 25-vuotiaana ja se auttaa välttämään kaavoihin kangistumista – sitä vanhempana satunnainen ajattelu vain heikkenee, sanoo tiede

 6. 6

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 7. 7

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 8. 8

  Tämän takia uudet sukupuolineutraalit liikennemerkit ovat parempia kuin vanhat, jotka aiotaan nyt poistaa käytöstä

 9. 9

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 10. 10

  Aikuisviihdetähti Jiz Lee uskoo, että pornokin voi olla eettistä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 2. 2

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 5. 5

  Trump armahti kalkkunan ja kysyi luvan sen koskettamiseen – internet huomautti välittömästi, että naisten kohdalla sama ei ole ollut tapana

 6. 6

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 7. 7

  Kehuttu thairavintola Pinto avasi sisarpaikan Kallioon: Poompuissa on paljon enemmän tilaa

 8. 8

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 9. 9

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 10. 10

  Presidenttiehdokas Merja Kyllönen esitti tukiräpin itselleen – kuuntelimme, ällistyimme ja rakastuimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 9. 9

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 10. 10

  Presidenttiehdokas Merja Kyllönen esitti tukiräpin itselleen – kuuntelimme, ällistyimme ja rakastuimme

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

  Tilaajille
 4. 4

  Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

 5. 5

  Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

 6. 6

  ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

 7. 7

  Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

 8. 8

  Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

 9. 9

  Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

 10. 10

  Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 2. 2

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 3. 3

  Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

 4. 4

  ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

  Tilaajille
 5. 5

  Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

 6. 6

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 7. 7

  Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

 8. 8

  Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

 9. 9

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 10. 10

  Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kun valtaa jaetaan Lähi-idässä, kaikki lyövät Libanonia Tilaajille
 3. Aarnio-vyyhdin Malmin nainen pääsee tänään ääneen hovioikeudessa
 4. EU ampuu ritsalla Venäjän jättimäisiä trollien armeijoita – Pieni yksikkö yrittää kaataa tuhansia valeuutisia peniksenmuotoisista tuttipulloista suomalais­diplomaattien asekauppaan Tilaajille
 5. Todistusvalinta tulee kuin susi – ministeriö lisää nuorten stressiä viestimällä epäselvästi pääsykoeuudistuksesta
 6. Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella
 7. Leipäjono on hyvinvointivaltion häpeäpilkku
 8. Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan” Tilaajille
 9. ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua
 10. Poliisit iskivät Australian kiisteltyyn pakolaisleiriin Papua-Uudessa-Guineassa
 11. 4 tuntia sitten
 12. Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?
 13. Näytä lisää