Nyt.fi    |   Nyt.fi

Disney-elokuvat opettivat autistisen pojan puhumaan – Tämän opin autismista ja itsestäni katsomalla tämän ensi-iltaelokuvan

Owen Suskindin Disney-fanius on uutuusdokumentin aihe. Se sai toimittaja Jutta Sarhimaan miettimään omaa Disney-menneisyyttään.

Istun elokuvateatteri Andorran pimeydessä ja itken.

Valkokankaalla välähtelee eri Disney-elokuvien kohtauksia. Tunnistan ne kaikki. Tuo on Viidakkokirjasta, tuo Robin Hoodista, tuo Kaunottaresta ja kulkurista, tuo Notre Damen kellonsoittajasta. Kaivan nessuja laukustani, mutta en löydä niitä.

Katson Life, Animated -nimistä elokuvaa. Se on dokumentti amerikkalaisesta Owen Suskindista ja hänen perheestään. Elokuva on ehdolla parhaan dokumenttielokuvan Oscarista.

Elokuvan tarina on uskomaton. Parhaiten siitä kertoo kohtaus heti elokuvan alkupuolelta:

Syksyisellä pihamaalla pikkupoika miekkailee leikkimiekalla isänsä kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Owen, kuka olet?” isä kysyy.

Poika nauraa ja vastaa:

”Olen Peter Pan ja sinä olet Kapteeni Koukku.”Pian tämän videon kuvaamisen jälkeen Owenilla diagnosoitiin autismi. Vilkas poika menetti puhekykynsä ja motoriset taitonsa.

Hän oli 3.

Lääkärit lätkäisivät autismi-diagnoosin, johon liittyi 1990-luvulla vielä vahva stigma.

Hämmentävää kyllä, Owen oppii elokuvan esittämien vuosien aikana puhumaan uudelleen, Disney-elokuvien avulla. Siis katsomalla yhä uudelleen ja uudelleen Suomessakin näytettyjä ja rakastettuja animaatioita ja käyttämällä niiden repliikkejä tosielämässä.

Miten se on mahdollista?

Soitan henkilölle, joka tietää asiasta Suomessa:

Anneli Kylliäinen on neuropsykologi, joka tutkii työkseen autistismikirjon lapsia Tampereen yliopistossa. Aivan erityisesti hän tietää, miten autismikirjon lapset hahmottavat ihmisten kasvoja ja ottavat katsekontaktia verrattuna muihin.

Tästä animaatioelokuvien katsomisessakin on kyse, muun muassa.

Life, Animated kiteyttää hienosti sen, mistä autistisessa käyttäytymisessä on kyse”, hän sanoo.

Elokuvassa pitkään mykkänä ollut Owen alkaakin äkkiä toistella Pienen merenneidon pahiksen, merennoita Ursulan repliikkejä.

Yksi olennainen piirre autismin kirjon tiloissa on kaavamainen, toistava fraasipuhe.

”Nimenomaan toistavaa käyttäytymistä, joka esiintyy toistuvasti”, Kylliäinen sanoo.

Kaikkien lasten kielenkehityksessä tulee vaihde, jolloin he toistelevat vaikkapa piirretyistä poimittuja lauseita kuin papukaijat. Erona muut voivat muunnella sanomaansa ja luopua toistelusta nopeasti, mutta autismikirjon lapset jatkavat. Intonaatiokin voi olla heillä joka kerta täysin sama.

Elokuvassa lääkäri tyrmää Owenin vanhempien innostuksen ja sanoo Owenin vain toistelevan sanoja ymmärtämättä niiden merkitystä. Tätä kutsutaan echolaliaksi eli kaikupuheeksi.

Joillakin lapsilla viestiminen jää siihen, mutta näin ei käynyt Owenilla. Kylliäinenkin on nähnyt tästä lukuisia esimerkkejä:

”Yhtäkkiä se Muumipapan lausahdus, se onkin täydellisesti juuri siihen hetkeen sopiva. Se avaa väylän kommunikaation kehittämiseen.”

Owenin vanhemmille ja isoveljelle kuuluu tästä kehityksestä kunnia: kun he tajuavat, että Owen yrittää käyttää Disney-elokuvia ottaakseen kontaktin heihin ja muuhun maailmaan, he lähtevät mukaan leikkiin.

Satumaisessa takaumassa isä muistelee, miten hän käy ensimmäisen keskustelun Owenin kanssa käyttäen apuvälineenä Aladdinista tuttua Jago-käsinukkea.


Owen opettelee myös tunnistamaan ihmisten ilmeitä ja tunnetiloja katsomalla Disney-hahmojen, kuten tulistuneen Jafar-visiirin tai totisen Mowgli-viidakkopojan, kasvoja.Tämä liittyy toiseen autismikirjon piirteeseen eli sosiaalisen motivaation puutteeseen. Owen on motivoituneempi seuraamaan piirrettyjä kasvoja television ruudulta kuin ”oikeita” kasvoja livenä.

Anneli Kylliäinen selittää, miksi:

”Niitä on helpompi katsoa, koska ne ovat yksinkertaistettuja karikatyyrejä eli niistä näkyy hyvin selvästi ilo, suru ja innostus.”

”Kun niitä ensiksi toistaa ja kopioi, ne muuttuvat osaksi omaa vuorovaikutusta, vaikka vähän tuettunakin”, hän lisää, viitaten Owenin perheen ”Disney-dialogiin” heittäytymiseen.

Life, Animated ja Owenin tarina koskettaa minua syvästi. Ja herättää kysymyksiä.

Minäkin rakastin palavasti Disney-elokuvia. Se on vanhempieni syy:

Heräsin aamuviideltä, joten ainoa keino muulle perheelle jatkaa unia oli hankkia videonauhuri ja VHS-kasetteja. Lempielokuvani oli Pieni merenneito (1989). H.C. Andersenin sadusta ammentava animaatio kertoo merenneidosta, joka rakastuu ihmisprinssiin ja tekee kaikkensa päästääkseen kuivalle maalle.


Pystyin katsomaan Pienen merenneidon monta kertaa saman viikon tai päivänkin aikana. Jos lauantaiaamun lastenohjelmat olivat tylsiä, katsoin sen kahdesti putkeen.

Vielä ysiluokallakin muistin kokonaan ulkoa Pienen merenneidon, Kaunottaren ja hirviön (1991), Aladdinin (1992), Leijonakuninkaan (1994) ja Herculeksen (1997) – juuri näitä elokuvia katsoimme 6,5 vuotta nuoremman pikkuveljeni kanssa.

Samastuin elokuvien sankareihin ja pienempänä leikin usein olevani Ariel. Life, Animatedia katsoessa mietin, mikä lopulta erottaa elokuvankatseluni Owenin katselusta.

Päästään elokuvan jännimpään juttuun: Owenin suosikkihahmoja eivät ole Ariel, Simba tai Nalle Puh. Hän ei välttämättä kiinnitä näihin tarinoiden päähenkilöihin huomiota.

Sen sijaan Owenin suosikkeja ovat sivuhahmot, kuten Simbaa neuvova viisas Rafiki-apina, Arielin perässä kulkeva Sebastian-rapu, Pinokkion omatuntona toimiva Samu Sirkka tai Nalle Puhin ystävä Kani. Hän pitää näistä hahmoista jopa niin paljon, että sepittää tarinan, jossa nämä sivuhahmot ovat sankareita.

Elokuvateatterissa istuessani luulin ymmärtäneeni, mistä on kyse: Owen tuntee itsensä sivuhenkilöksi yhteiskunnassamme, joka ei aina osaa ottaa huomioon neurologisesti eri tavoin virittyneitä ihmisiä.

Tästä ei ole kyse, sanoo Anneli Kylliäinen.

Minä haluan kokea uudestaan ja uudestaan, miten Herculeksesta tulee sankari ja nähdä, miten Simba astelee Jylhäkalliolle ja ottaa paikkansa eläinten kuninkaana, mutta Owen saattaa kokea sivuhahmot visuaalisesti kiinnostavina, koska hän katsoo läpi elokuvan aivan eri kohtaan kuin minä.

Silmänliiketutkimuksissa autismikirjon henkilöt katsoivat usein ohi siitä, missä keskustelua käydään.

”He eivät ikäänkuin näe metsää puilta. Sen sijaan he näkevät yksittäiset puut, joita me ei nähdä. Että hei, tuolla puussa on jännä kaarna”, Kylliäinen kuvailee.

Siksikin Owen rakastaa Jago- papukaijaa niin paljon.

Palataan vielä hetkeksi elokuvateatteriin. Ne dokumentissa näytetyt Disney-klassikoiden kohtaukset, jotka jostain kumman syystä nostivat omaan rintaani pakahduttavan tunteen ja saivat rään valumaan nenästä, olivat:

Bambin äiti käskee Bambia pakenemaan metsästäjää.

Ariel tajuaa, ettei voi koskaan olla yhdessä rakastettunsa kanssa, koska hän ei ole ihminen.

Belle kävelee pikkykylänsä ulkopuolella olevalle niitylle ja unelmoi suurista seikkailuista jossain toisaalla.

Simba näkee näyssä isänsä ja häpeää omaa pakoaan Jylhäkalliolta.

Pariisilaiset ottavat Quasimodon vastaan juhlallisesti kunnes väkijoukko alkaa heitellä häntä ruoalla ja köyttää hänet kiinni teilauspyörään.

Lopulta naama on ihan itkusta kirjava. Nostalgian ja menetyksen tunne on vahva.

Life, Animatedin aikana Owen käy läpi samoja asioita: vaikka hän haluaisi jäädä Peter Paniksi eikä kasvaa aikuiseksi, hän kasvaa, valmistuu, muuttaa avustetun asumisen kämppään, särkee sydämensä ja joutuu opettelemaan elämään Disney-elokuvien ulkopuolella.

Se on haastavampaa kuin monilla.

Kiitos Leijonakuninkaan Timonin, Pienen merenneidon Sebastianin, Viidakkokirjan Baloon ja Aladdinin Jagon, se on mahdollista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 3. 3

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 4. 4

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 5. 5

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 6. 6

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 7. 7

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 8. 8

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 9. 9

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 10. 10

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 3. 3

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 4. 4

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 5. 5

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 6. 6

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 7. 7

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 8. 8

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 9. 9

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 10. 10

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 3. 3

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää