Nyt.fi    |   Nyt.fi

Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

Miljoonat Helsinki-turistit eivät voi olla väärässä – ainakin tällaista tekemistä heille kaupungissa suositellaan. Esimerkiksi Teurastamoa ja Kulttuurisaunaa ovat ylistäneet myös ulkomaiset mediat.

Milloinkaan ei ole ollut parempaa hetkeä löytää Suomi, sen ylpeästi omalaatuinen kulttuuri ja maisemat. Näin kirjoitti maailman suurin matkaopasyritys Lonely Planet tammikuussa. Se valitsi Suomen kolmanneksi Best in Travel 2017 -listallaan.

Nykyään Suomeen tulevista matkailijoista hieman yli puolelle pääasiallinen matkakohde on Helsinki. 2015 oli viimeisimpien tilastojen valossa pääkaupungin kaikkien aikojen paras matkailuvuosi, selviää Visit Finlandille tehdystä rajatutkimuksesta.

Maailman suurin englanninkielinen matkailukustantamo Fodor’s nosti joulukuussa 2016 Helsingin peräti ykköseksi vuoden 2017 parhaat matkakohteet -listassaan – ohi Kanadan kansallispuistojen, Madagaskarin outojen eläinten ja Kyproksen aurinkoisten rantojen.

Mutta! Suomen mahtavuus matkailumaana tiedettiin toki jo vuonna 1893, kun Akseli Gallen-Kallela teki maamme ensimmäisen matkailujulisteen. Imatraa mainostavassa julisteessa näkyy kuohuvia koskia, talvista kaupunkimaisemaa ja seesteistä järvenrantaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2015 pääkaupunkiseudulle tehtiin yhteensä 4,92 miljoonaa matkaa, ja ahkerimpia kävijöitä olivat venäläiset, saksalaiset, japanilaiset, kiinalaiset, ruotsalaiset, yhdysvaltalaiset ja britit.

Mitä matkailijat Helsingissä tekevät?

Seuraavien 27 vinkin joukosta löytyy varmasti puuhaa, mitä eivät paikallisetkaan ole vielä kokeilleet.

Leiki turistia ja poimi tästä parhaat tärpit – mutta muista katsoa tarkat tiedot, kuten aukiolot ja hinnat, vielä suoraan kohteesta.

Design

The Guardian nosti syyskuussa Helsingin parhaaksi designkohteeksi, ja aivan erityisesti brittilehti suositteli Artekin Keskuskadun-myymälää (1).

Joulukuussa 2014 Unesco nimitti Hel­singin yhdeksi maailman 22 designkaupungista, ja muotoilua hyödynnetäänkin tietoisesti kaupungin eri toimintojen kehittämisessä.

Helsingistä löytyy jopa muotoiluun keskittyvä Design District (2). Keskus on Punavuoressa, mutta alue levittäytyy Kamppiin, Ullanlinnaan ja Kaartinkaupunkiin. Yksittäisiä pisteitä, kuten Taidehalli ja Lapuan Kankureiden studiomyymälä, on Etu-Töölössä ja Kruununhaassa asti. Muun muassa Design Districtin ansiosta Helsinki on ”maailmanluokan shoppailukohde”, julistaa Independent tammikuussa 2015.


Kesäisin alueella järjestetään kahden tunnin mittaisia Design Walk -kävelykierroksia, ja ympäri vuoden designkortteleissa on myös Late Night Shopping -ostosiltoja, jolloin myymälät ovat auki yhdeksään.

Vuonna 2012 Helsinki toimi maailman muotoilupääkaupunkina komealla tittelillä World Design Capital Helsinki. Tämä nähtiin käänteentekevänä hetkenä kaupungin kiinnostavuuden kannalta esimerkiksi heinäkuussa 2016 New York Timesissa julkaistussa jutussa, jossa kerrottiin, mitä Hel­singissä kannattaa nähdä ja tehdä.

Festivaalit

Pelkät nähtävyydet ja paikat eivät ole nyky­matkaajalle tarpeeksi: on oltava myös tapahtumia.

”Hyvin yleinen kysymys matkailuneuvonnassa on, että mitä Helsingissä tapahtuu tulevina päivinä”, sanoo Helsingin matkailuneuvonnan Mia Halmén. ”Esimerkiksi musiikkifestivaalit ja ruokatapahtumat kiinnostavat.”

Halménin mukaan pelkkiin klassikoihin ei voi turistin opastuksessa luottaa.

”Kun matkailija tulee kysymään ideoita vierailuunsa, me kysymme, kuinka paljon hänellä on aikaa ja mistä hän voisi olla kiinnostunut: taiteesta, historiasta, luonnosta vai designista? Räätälöimme vastaukset sen mukaan.”

Tänä vuonna Helsingissä on jälleen iso kattaus festivaaleja, joista etenkin ruoka- ja musiikkifestivaalit kiinnostavat matkailijoita. Ruokapuolella on esimerkiksi fine dining -festivaali Taste of Helsinki (3), What’s Cooking -festivaali (4) ja Helsinki Beer Festival (5).

Musiikissa luvassa on vaikkapa vaihtoehtokulttuurin festivaali Sideways (6), metallimusiikin festivaali Tuska (7) ja kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow (8).


Kirkot

”Anteeksi, missä on kirkko kalliossa?” lienee yleisin matkailijoiden paikallisille esittämä kysymys kaupungilla.

Etu-Töölöstä sijaitseva Temppeliau­kion kirkko (9) onkin yksi Helsingin suosituimpia matkailukohteita. Peruskallioon louhitun kirkon seinät nousevat yhdeksään metriin, ja alttaritauluna on jääkaudelta peräisin oleva kallionhalkeama. Jotkut matkailijat tosin saattavat kääntyä ovelta takaisin huomattuaan pääsymaksun, jota Suomen kirkoissa harvemmin peritään.


Temppeliaukion kirkon lisäksi matkailijoita kiinnostaa Senaatintorin pohjoislaidalla kohoava, Carl Ludvig Engelin suunnittelema Tuomiokirkko (10), Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Uspenskin katedraali (11) Katajanokalla ja Narinkkatorin laidalla sijaitseva Kampin kappeli (12), kertoo Mia Halmén.

Saaret

Saaret ovat Helsinki-matkailun kestosuosikki.

Sekä historialtaan että maisemiltaan kiinnostava (13) Suomenlinna on Halménin mukaan yksi kysytyimmistä kohteista, ja Seurasaartakin (14) kysytään ympäri vuoden. Muut saaret saavat laajemmin huomiota lähinnä kesäaikaan esimerkiksi sightseeing-risteilyjen muodossa.

”Viime kesänä myös saarihyppely Lonna–Vallisaari–Suomenlinna oli suosittua”, Halmén kertoo.

Entinen miinanraivaussaari Lonna (15) avattiin vuonna 2014 yleisölle vapaa-ajan saareksi, josta on lyhyessä ajassa tullut tyylitietoisten nuorten aikuisten kesäpäivien viettopaikka. Jälleen tänä kesänä Lonnassa järjestetään muun muassa joogaan, hyvinvointiin ja lähiruokaan keskittynyt Magnesia Festival (16).

Suomenlinna on myös Helsinki-kohteiden – ja itse asiassa kaikkien Suomi-kohteiden – ykkösenä matkailusivusto TripAdvisorissa, jossa arviot ovat matkailijoiden itsensä käsialaa. Viime vuonna arvioihin ilmestyi myös uusi yksi tietty syy käydä Suomenlinnassa: ”Pokémon paradise” ja ”History is present, so is PokémonGo”, kirjoittivat matkailijat eli ”Pokémon-paratiisi” ja ”Historia on läsnä, niin myös PokémonGo”.

Saunat

Löylyä! Suomalaisuuteen yhdistyy edelleen vahvasti sauna. Viime vuonna Katajanokalle kokonaisuudessaan avattu Allas Sea Pool (17) ja Hernesaaren Löyly (18) ovat olleet tervetulleita saunakulttuurin elävöittäjiä. The Guardian puolestaan vannoi syyskuussa Merihaasta löytyvän Kulttuurisaunan (19) nimeen, jonka arkkitehti Tuomas Toivonen ja kuvittaja Nene Tsuboi rakensivat vuonna 2012.


Guardian teki Helsingin saunoista viime vuonna jopa kaksi juttua, eikä se ollut ainoa innostunut: pääkaupungin saunatarjontaa ylistettiin viime vuonna myös Yhdysvaltain tunnetuimpiin kauneus- ja muotilehtiin kuuluvassa Alluressa, The Wall Street Journalissa, brittilehti Telegraphissa, The New York Timesissa ja Hollywood Reporterissa.

Myös perinteisemmät yleiset saunat, kuten Kotiharjun sauna (20), Sauna Hermanni (21) ja Arlan sauna (22), kiinnostavat matkailijoita edelleen. Rohkeimmat uskaltautuvat jopa avantoon.

Uusi urbaani

Uusimpia turistikohteita on Kalasatamasta löytyvä Teurastamon (23) alue, jota on lähdetty markkinoimaan matkailijoille Tallinnan trendikkään Kalamajan kaltaisena designin, kulttuurin ja ruoan urbaanina yhdistelmänä. Teurastamo noteerattiin myös New York Timesissa heinäkuussa 2016, joka kehotti matkailijaa testaamaan Jädelinon (24) artesaanijäätelöitä. The Guardian sanoo Teurastamon muistuttavan New Yorkin trendikästä Meatpacking Districtia ja olevan erityisen hyvä paikka juoda illan ensimmäiset drinkit.


Teurastamosta Guardian neuvoo matkailijaa jatkamaan iltaansa ravintola Siltasen (25), Kuudennen linjan (26) ja Kaikun (27) muodostamaan bilekolmioon, jossa kuumat dj:t ja yhtyeet soittavat viileille juhlijoille. The Guardian valitsi Kaikun myös joulukuussa 2014 Euroopan 25 parhaan yökerhon listalleen.

Kuten New York Timesin Helsingistä kirjoittanut toimittaja Ingrid K. Williams sen sanoo:

”Nyt tämän viileän Pohjolan kaupungin jokainen kolkka kuumenee.”

Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttelyssä esillä matkailujulisteita. Kansallismuseo (Mannerheimintie 34) 17.2.–28.5. Ti–su klo 11–18. Liput 7 ja 10 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Turismi
 • Nähtävyydet
 • Tapahtumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Varoitus: 45 vuoden päästä ihmiskunta joko tuhoutuu tai muuttuu kuolemattomaksi

  Tilaajille
 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 5. 5

  Nämä ovat 7 kiinnostavinta helsinkiläistä galleriaa, joissa kannattaa nyt käydä

 6. 6

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 7. 7

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 8. 8

  Legendaarinen Palace-ravintola avataan uudelleen tänä vuonna: ”Kaikki rakennetaan uusiksi, mutta hipsteriravintolaa ei ole tulossa”

 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 4. 4

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 3. 3

  Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

 4. 4

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 5. 5

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 6. 6

  On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ilman seuraamuksia

 7. 7

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

 10. 10

  Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 3. 3

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 4. 4

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

  Tilaajille
 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

  Tilaajille
 9. 9

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 10. 10

  Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 10. 10

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 11. Näytä lisää