Facebookin perustaja kirjoitti, kuinka verkkopalvelu on ”ihmiskunnan seuraava askel” – näistä syistä hän on täysin väärässä

Mark Zuckerberg jakoi viime viikolla visionsa Facebookin tulevaisuudesta ja sen osasta ihmiskunnan kehityksessä. Toimittaja Jussi Ahlroth ei ole vakuuttunut.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg julkaisi viime viikolla pitkän kirjoituksen, jossa hän linjaa perustamansa yhtiön ja sen päätuotteen, meidän kaikkien tunteman Facebookin tulevaisuutta.

Kirjoituksen hän julkaisi tietysti Facebookissa.

Se on kiinnostava näkymä maailmasta sellaisena kuin se näyttäytyy Kalifornian Menlo Parkissa, Facebookin päämajassa, suurimman osan aikaansa viettävän miljardöörin silmissä.

Kirjoituksen otsikko on ”Building Global Community”, globaalin yhteisön rakentaminen.

Siinä tietokoneohjelmointia opiskellut Zuckerberg, joka 19-vuotiaana koodasi maailman suosituimmaksi nousseen nettipalvelun ja on siitä asti toiminut sitä ylläpitävän firman toimitusjohtajana, esittelee visionsa tulevaisuudesta.

Tämä on vasta toinen kerta, kun Zuckerberg kirjaa ylös visionsa luomalleen yhtiölle, joka on jo niin paljon enemmän kuin vain yhtiö. Edellisen hän kirjoitti juuri ennen Facebookin listautumista vuonna 2012. Siksi kirjoitus kannattaa lukea tarkkaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Heti alussa Zuckerberg sanoo tärkeimmän kysymyksemme olevan nyt tämä – ”olemmeko rakentamassa sellaista maailmaa, jonka me kaikki haluamme?”

Sitten hän esittelee millainen on tämä maailma, jonka ilmeisesti me 1,8 miljardia Facebookin käyttäjää haluamme.

Zuckerberg puhuttelee meitä yhteisönä. Sellaiselta me 1,8 miljardia Facebookin käyttäjää varmaan näytämme Menlo Parkista käsin katseltuna. Viestit, trendit, meemit, uutiset ja videot liikkuvat verkostossa, joka näyttää kokonaisuudelta. Sillä on lainalaisuutensa, jotka on kirjoitettu firman lukuisiin algoritmeihin.

Jo lähtöasetelma on virheellinen. Me 1,8 miljardia Facebookin yhdistämää ihmistä emme muodosta yhteisöä millään määritelmällä, jonka me tunnemme.

Zuckerbergin vastaus on, että määritelmää pitääkin muuttaa. Facebook on jotain aivan uutta koko ihmiskunnan historiassa. Facebook on sen koodanneen miehen mielestä ei enempää eikä vähempää kuin ihmiskunnan seuraava suuri askel.

Perustellakseen tätä hurjaa väitettä Zuckerberg tekee kirjoituksensa alussa katsauksen ihmiskunnan historiaan. Se on tuskin yhden kappaleen mittainen.

Zuckerbergin maailmassa me elimme ensin heimoissa, sitten perustimme kaupunkeja, minkä jälkeen kaupungeista syntyi valtioita. Näiden jälkeen on vuorossa seuraava askel, eli globaali yhteisö. Sen mahdollistaa Facebook.

Avain on ”sosiaalisen infrastruktuurin” käsite.

Yhteisöt, media ja hallinto ovat Zuckerbergin mukaan ”sosiaalisia infrastruktuureja”, mikä tarkoittaa eräänlaista ihmisryhmien sosiaalista kunnallistekniikkaa. Rakenteita, joiden avulla homma pyörii. Yhteisö pyörittää heimoa ja hallitus pyörittää valtiota. Nyt syntymässä on globaali yhteisö, jota Facebookin on määrä pyörittää.

Tämä visio on onneksi niin epärealistinen, ettei se ikinä tule toteutumaan. Jos se toteutuisi, se olisi pelottavan synkkä utopia.

Maailma näyttäytyy yhtenäisenä verkostona, kun sitä katsoo Menlo Parkin tornista.

Konkreettisin ja todellisin viesti Zuckerbergin omituisessa kirjoituksessa on, että hän sanoo laittavansa miljardiyrityksensä resurssit tämän tavoitteen saavuttamiseen seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Mistä tällainen ajatus? Miksi tällainen utopia tulevasta? Miksi juuri nyt?

Tähän on mielestäni monta syytä.

Ensimmäinen on sinisilmäisen vilpitön. Zuckerberg haluaa olla hyväntekijä. Hän haluaa ohjata Facebookin käyttäjien yhteisöä tekemään maailmasta paremman paikan.

Kirjoituksen idealistista sävyä kuvaa se, että lopussa hän Zuckerberg intoutuu siteeraamaan jopa Abraham Lincolnia. Monen miljardöörin tapaan Zuckerberg on omistanut suuren osan elämästään ja valtaosan omaisuudestaan hyväntekeväisyydelle. Se on suuri ja hyvä asia, enkä halua kritisoida sitä kyynisesti.

Mutta Zuckerberg päällystää kovaa vauhtia tietä kohti utopiaansa omilla hyvillä aikomuksillaan. Zuckerbergin kirjoitusta lukiessa tuntuu selvältä, että hän näkee myös Facebookin osana hyväntekeväisyystyötään.

Facebook voisi Zuckerbergin mukaan olla merkittävässä roolissa maailman suurimpien ongelmien ratkaisemisessa. Hän listaa näitä asioita.

”Suurimmat mahdollisuutemme ovat nyt globaaleja – hyvinvoinnin ja vapauden levittäminen, rauhan ja yhteisymmärryksen edistäminen, ihmisten nostaminen ylös köyhyydestä ja tieteen kiihdyttäminen. Myös suurimmat haasteemme vaativat globaaleja vastauksia – terrorismin lopettaminen, ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen ja pandemioiden estäminen.”

Zuckerberg kirjoittaa kuinka näitä haasteita ei mikään yksittäinen valtio voi ratkaista. Tarvitaan ”maailmanlaajuinen näköalapaikka”, josta vastauksia voidaan koordinoida. Facebook on Zuckerbergille tällainen näköalapaikka.

Mutta se on sitä vain hänelle. Hän istuu tornissaan verkoston keskellä ja katselee sitä signaalien ja solmukohtien vyyhtenä. Mutta se on täysin erilainen meille lähes kahdelle miljardille käyttäjälle. Me olemme syvällä solmussa moninaisten sosiaalisten suhteidemme verkostossa.

Facebook ei ole hyväntekeväisyyden väline. Se on viestinnän ja sosiaalisen toiminnan alusta, jota voi käyttää aivan yhtä helposti hyvän ja pahan tekemiseen. Loppujen lopuksi Facebook on kuitenkin vain internet-palvelu, joka tuottaa valtavia summia rahaa mainostuloilla.

Toinen syy tällaisen kirjeen kirjoittamiseen näyttäisi liittyvän Facebookin kasvamiseen.

Facebook on todennäköisesti saavuttanut jo kaiken mitä se voi mahdollisesti saavuttaa. Kyllä, yhtiön omistamien sovellusten Facebookin, Messengerin, Whatsappin ja Instagramin käyttäjämäärät nousevat edelleen. Firmahankinta Oculus avaa tietä kohti uuden polven virtuaalitodellisuutta. Mutta yhtiön ydintuote, sosiaalisen median räjähdyksen synnyttänyt Facebook näyttäisi olevan kehityskaarensa taitekohdassa. On vaikea nähdä, että sen kulttuurinen merkitys enää kasvaisi. Piilaakson hengen mukaan, jonkun täytyy siis muuttua.

Paineet muutokselle ovat kovat myös ulkoapäin. Yhtiötä vastaan on esitetty viime aikoina erityisen paljon kritiikkiä ja suoranaisia syytöksiä. Julkinen keskustelu on jakautunut, vihapuhe on lisääntynyt, valeuutisia jaetaan ja ihmiset sulkevat itsensä yhä tehokkaammin omaa näkemystään tukeviin kupliin. Tästä syytetään, pitkälti täysin aiheesta, nimenomaan Facebookia, ja yritys on ryhtynyt toimenpiteisiin esimerkiksi valeuutisten levittämisen vähentämiseksi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Facebook on tulilinjalla. Aiemmin sitä on syytetty varsinkin yksityisyyden rikkomisesta. Mutta nyt kyse ei ole enää yksilöiden ongelmista vaan nimenomaan yhteisöjen ongelmista, isoista poliittisista kysymyksistä.

Siksi tuntuu jopa ironisen nurinkuriselta, että juuri kun Facebookin on tunnistettu rikkovan perinteisiä yhteisörakenteita, sen perustaja julistaa palvelun rakentavan uutta upeaa yhteisöllisyyttä.

Tätä on vaikea olla lukematta oireellisena. Kirjoitus on mielestäni luettavissa liberaalin idealistin Zuckerbergin sovitustyönä Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Rivien välissä hän tuntuu sanovan ”tiedän, että Facebook oli luomassa tätä kauhistusta. Lupaan tehdä kaiken tämän hyvittääkseni tekoni.”

Viimeinen, hyvin kouriintuntuva syy on, että Facebook on karannut tekijöidensä käsistä.

Zuckerberg perusti Facebookin 13 vuotta sitten yhteydenpitovälineeksi ystävien ja perheenjäsenten välillä. Nyt sitä käytetään koko ajan tekemään asioita, joita sitä ei alun perin rakennettu tekemään.

Zuckerberg ei kirjoituksessaan edes yritä peitellä kaipaustaan Facebookin alkuaikoihin. Tässä ei ole kyse ainoastaan siitä poltteesta, joka saa lukuisat startuppinsa isoksi kasvattaneet miljonäärit aloittamaan uusia kasvuyrityksiä, vain tunteakseen kaiken jännityksen uudelleen. Tässä on myös aitoa kaipuuta yksinkertaisempaan aikaan.

Mutta sitä yksinkertaista aikaa, johon Zuckerberg kaipaa, ei koskaan ollutkaan.

Kun Facebook aloitti, hän kirjoittaa, ajatus globaalista yhteisöstä ei ollut kiistanalainen. Kaikki halusivat lisää yhteyksiä, lisää avoimuutta ja he tarjosivat sitä.

Kukaan ei ilmeisesti kertonut nuorelle Zuckerbergille, että tämä oli globaalissa mittakaavassa aika pienen ihmisjoukon tavoite. Osa ihmisistä on aina vastustanut yhteyksiä. Osa ihmisistä on aina halunnut olla omissa oloissaan tai omassa pienessä yhteisössään.

Nyt Zuckerberg istuu Menlo Parkin tornissaan eikä ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu. Hän antoi maailmalle avaimet paratiisiin, mutta yhä useampi ilmoittaa pysyvänsä mieluummin kiirastulessa.

Zuckerberg yrittää ymmärtää. Hän esittää kirjoituksessaan asian niin, että jostain syystä viime aikoina maailmalla on noussut liike, joka vastustaa yhteyksien lisäämistä. Kyse on kuitenkin vain siitä, että Facebook on tunkeutunut niin laajalle ja mahdollistaa niin paljon vuorovaikutusta, että yhä useampien ihmisten ja ihmisyhteisöjen rajat ovat tulleet vastaan eikä yhteenotoilta voida enää välttyä. 19-vuotias hyväosainen Harvardin huippukoodari ei osannut nähdä tätä. Valitettavasti näyttää siltä, että hän on niin korkealla tornissaan, ettei hän näe sitä vieläkään.

Lopulta kirjoituksessa on kyse epätoivoisesta kurssin käännöksestä. Zuckerbergin viimeisestä yrityksestä tarttua luomaansa hallitsemattomaan massaan ja ohjata sitä hänen mielestään oikeaan suuntaan.

Hän kuvittelee, että Facebookista voisi syntyä uudenlainen poliittinen päätöksentekoväline. Mitä se tarkoittaisi? Ilmeisesti eräänlaista globaali suomi24:ta, jolla olisi YK:n valtuudet.

Zuckerberg ei tietenkään pysty vastaamaan siihen, miten kaverikuvien julkaisualustalta konkreettisesti loikattaisiin globaaliin päätöksentekoon. Tämä ei estä häntä yrittämästä. Zuckerberg on insinööri, koodari ja sellaisena eetokseltaan puhdasverinen teknokraatti. Politiikka on sekavaa ja ongelmien ratkaisun hoitavat parhaiten asiantuntijat ja algoritmit.

Näiden parhaat puolet yhdistyvät tekoälyssä. Tekoäly on Zuckerbergin ratkaisu oikeastaan kaikkiin hänen visionsa tiellä oleviin käytännön ongelmiin. Zucerbergin maailmassa sellaiset asiat kuin ihmisten kulttuurillisista eroista aiheutuvat näkemyserot sopivuudesta ja epäsopivuudesta ovat vain skaalautuvuusongelmia. Hän sanoo kirjaimellisesti näin.

Tekoäly toistuu Zuckerbergin kirjoituksessa useita kertoja. Hän esittelee asiakokonaisuuden, kuten yhteisöllisyyden, turvallisuuden, tiedonvälityksen ja osallistumisen. Hän listaa siihen liittyviä ongelmia. Lopuksi hän nostaa esiin tavan, miten tekoäly vastaa johonkin näistä ongelmista.

Mitä muuta voisi toisaalta odottaa? Hän ei ole aikuisiällään tehnyt käytännössä mitään muuta kuin ollut Facebookin toimitusjohtaja. Hänen viitekehyksensä on Piilaaksoon kasvuyritysjohtajien joukko. Tällä hetkellä sen ihmisryhmän hengellinen turvakoti on tekoäly. Sinne myös Mark Zuckerberg on asettunut. Se on hänen torninsa, jota hän rakentaa Menlo Parkin päämajassaan yhä korkeammaksi.

Tornista, siitä maailmanlaajuisesta näköalapaikasta katsottuna, maailma näyttää Facebookilta.

Mark Zuckerberg sen alun perin rakensi koodaamalla, joten miksi hän ei voisi korjata sitä koodaamalla?
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Facebook
 • Sosiaalinen media
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset – tätä hän siitä ajattelee

 2. 2

  Trump armahti kalkkunan ja kysyi luvan sen koskettamiseen – internet huomautti välittömästi, että naisten kohdalla sama ei ole ollut tapana

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 5. 5

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 6. 6

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 7. 7

  Pikatestissä Sörnäisten kulmakuppila afrikkalaisin maustein: täältä saa sambuusaa ja bhajia

 8. 8

  Presidenttiehdokas Merja Kyllönen esitti tukiräpin itselleen – kuuntelimme, ällistyimme ja rakastuimme

 9. 9

  Tissiviikko on käynnissä somessa – kysyimme kampanjan ideoijalta, mistä on kyse

 10. 10

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 2. 2

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 3. 3

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 4. 4

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 5. 5

  Pikatestissä Sörnäisten kulmakuppila afrikkalaisin maustein: täältä saa sambuusaa ja bhajia

 6. 6

  Presidenttiehdokas Merja Kyllönen esitti tukiräpin itselleen – kuuntelimme, ällistyimme ja rakastuimme

 7. 7

  Trump armahti kalkkunan ja kysyi luvan sen koskettamiseen – internet huomautti välittömästi, että naisten kohdalla sama ei ole ollut tapana

 8. 8

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 9. 9

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 10. 10

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 2. 2

  Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Ursa kertoo paikantaneensa Inarin meteoriitin syöksypaikan: kappaleet putosivat Suomen syrjäisimpään kolkkaan Vätsäriin – ”Eräät havaitsijat tunsivat tärinän kehossaan”

 5. 5

  Mustan Barbaarin äiti kertoi oikeudessa luulleensa poliisia kerjäläiseksi – ”Kun katselin häntä, minulle ei tullut mieleenkään, että hän voisi olla poliisi”

 6. 6

  ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

  Tilaajille
 7. 7

  Suomessa sodan rökäletappiosta tehtiin torjuntavoitto, Saksassa osataan hävetä – Roman Schatz tuo esiin suomalaisten ja saksalaisten erot toisen maailmansodan käsittelyssä

 8. 8

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 9. 9

  Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

 10. 10

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset – tätä hän siitä ajattelee

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 2. 2

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 3. 3

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 4. 4

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 5. 5

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 6. 6

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 7. 7

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 8. 8

  Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

 9. 9

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 10. 10

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat