Leijonan luolan rahanahne ilkimys ”Mr. Wonderful” tulee syksyllä Suomeen – sitä ennen nähdään, nouseeko hän kotimaassaan myös politiikan huipulle Trumpin tavoin

Kevin O’Leary pyrkii Kanadan huipulle, mutta television huipulla hän jo on.

”En yritä hankkia ystäviä, yritän hankkia rahaa.”

Näin kanadalainen miljonääri-yrittäjä Kevin O’Leary tiivisti ajattelunsa Business Insiderin henkilökuvassa.

Vaikka O’Learyn nimi ei sanoisi mitään, naama on monelle tv:stä tuttu. Hän on se USA:n ja Kanadan Leijonan luola -ohjelmien häpeilemätön, häijy ja rahanahne sijoittaja, ”Mr. Wonderful.”

Ensi syksynä hänet nähdään livenä Suomessa. O’Leary puhuu Increase-nimisessä yrittäjäseminaarissa Finlandia-talossa marraskuussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

O’Leary on tänä vuonna muutenkin ajankohtainen tyyppi.

Jo ennen Suomen-vierailua hänestä saattaa nimittäin tulla iso poliittinen vaikuttaja. Hän on ehdolla Kanadan konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi.

Vaalit käydään kesällä – jos O’Leary voittaa, hänellä on teoriassa mahdollisuudet päätyä vuonna 2019 Kanadan seuraavaksi pääministeriksi, liberaalin hurmurin Justin Trudeaun seuraajaksi.

Eli O’Leary haluaa tehdä kotimaassaan niin sanotusti Trumpit.

62-vuotias O’Leary nousi 1990-luvulla monimiljonääriksi yrityskaupan myötä. Hän oli perustanut 1980-luvulla ohjelmistofirma Softkeyn, joka kehitti kotitietokoneiden hyötyohjelmia ja myi niitä esimerkiksi printtereiden oheistuotteiksi. Myöhemmin yritys menestyi kauppaamalla kuluttajille ilmaisohjelmilla pakattuja CD-ROM-levyjä.

Internetin yleistyttyä tällaisista palveluista tuli nopeasti menneen talven lumia, mutta O’Leary oli liikkeellä oikeaan aikaan.

Vuonna 1995 Softkey osti ensin opetusohjelmafirma Learning Companyn ja jatkoi toimintaansa sen nimellä. Yritys laajeni ja hankki alleen muun muassa pelifirmat Brøderbundin ja Mindscapen. 1998 O’Leary myi bisneskumppaninsa kanssa The Learning Companyn lelujätti Mattelille 4,2 miljardin dollarin hintaan.

O’Learylle kauppa oli loistava, Mattelille katastrofaalisen huono. The Learning Company alkoi tuottaa välittömästi valtavia tappioita ja leluyhtiö joutui lopulta myymään sen eteenpäin alle kymmenesosalla alkuperäisestä kauppahinnasta.

Mattelin osakkeenomistajat syyttivät O’Learya harhaanjohtamisesta yrityskaupassa ja haastoivat tämän oikeuteen, mutta O’Leary selvisi tästäkin voittajana.

Siitä eteenpäin O’Leary on tehnyt rahaa investointirahastoilla ja pääomasijoituksilla.

Sekä tv-persoonana. Menestyksekäs televisioura alkoi vuonna 2006 Kanadan Leijonan luolasta eli Dragon's Den -ohjelmasta.

Leijonan luola on tosi-tv-ohjelma, jossa aloittelevat yrittäjät esittelevät konseptejaan ja koittavat saada ”tuomaristolta” sijoituksia ideoilleen. Sarjasta tehtiin suomalaisversiot vuosina 2007 ja 2013. Ensiksi mainitussa sijoittajina nähtiin muun muassa Toivo Sukari ja Eero Lehti.

O’Learysta tuli hetkessä kanadalaissarjan suosituin esiintyjä – ja koko ohjelmasta hitti, monien mielestä pitkälti hänen ansiostaan. O’Leary rekrytoitiin Leijonan luolan amerikkalaisversioon eli Shark Tankiin 2009. Sen vakiokaartiin hän kuuluu yhä.

Leijonan luola USA pyörii Suomessakin Nelosella ja Jimillä, ja O’Leary on takuulla edelleen ohjelman tunnetuin hahmo, niin täällä kuin missä tahansa maailmassa.

Ruudussa O'Leary on tullut kuuluisaksi rahanahneudestaan ja häijystä tyylistään. O’Leary haukkuu sumeilematta vieraiden ideat lyttyyn, jos ei niistä pidä. Mielestään toimimattomia ideoita esitteleviä yrittäjiä hän kutsuu torakoiksi.

”Raha ei välitä, kyyneleesi eivät tuo lisäarvoa”, hän totesi Kanadan Leijonan luolassa vieraalle, joka itki tultuaan torjutuksi.

Leijonan luola USA:n ensimmäisellä kaudella toinen sijoittaja Barbara Corcoran kutsui O’Learya sarkastisesti ”Mr. Wonderfuliksi” eli ”herra Upeaksi.” O’Leary on käyttänyt lempinimeä itse itsestään siitä lähtien.

Televisiossa O’Leary on toki tehnyt itsestään tarkoituksella häijyn hahmon, tuottajien myötävaikutuksella. Mutta huomiota hänelle on tullut runsaasti Leijonan luolan ulkopuolellakin. O’Learyn björnwahlroosmaisen räväkät heitot nousevat Kanadassa ja Yhdysvalloissa otsikoihin usein.

Esimerkki: avustusjärjestö Oxfam julkaisi 2014 raportin, jonka mukaan maailman köyhempi puolisko, 3,5 miljardia ihmistä, omistaa yhteensä saman verran kuin maailman 85 rikkainta ihmistä.

Vahingollista ja huolestuttavaa, järjestö totesi raportissa.

Fantastista, O’Leary totesi tv-keskustelussa.

Julkkismiljonäärin mielestä äärimmäinen taloudellinen epätasa-arvo on ”hieno juttu, koska se inspiroi kaikkia ja motivoi heitä katsomaan ylös kohti rikkainta prosenttia ja sanomaan ’haluan olla yksi noista ihmisistä.’”

Äärimmäisen kapitalismin ilosanomaa julistamalla O’Leary aikoo nyt päästä kotimaassaan politiikan huipulle. Hän ilmoittautui Kanadan konservatiivipuolueen puheenjohtajakisaan tammikuussa.

Vertaukset Donald Trumpiin alkoivat tietysti heti.

Samankaltaisuuksia riittääkin. Myös O’Leary on miljonääri-bisnesmies, jolla ei ole kokemusta politiikasta mutta joka pyrkii samantien korkeaan poliittiseen virkaan. Molemmat ovat tuttuja bisnesaiheisesta tosi-tv:stä, Trump Diilistä ja O’Leary Leijonan luolasta. O’Leary on Trumpin tavoin räväkkä suustaan ja käyttää suorapuheisuuttaan vaaliaseenaan. Kanadan konservatiivipuoluekin vastaa käytännössä Yhdysvaltain republikaaneja.

Mutta on hänessä ja Trumpissa myös isoja eroja. Niitä käydään läpi esimerkiksi Forbesin ja CBC:n kolumneissa.

Siinä missä sai upporikas Trump sai äänestäjilleen myytyä itsestään maanläheisenä ”eliitin vastustajana”, O’Leary on häpeilemättä pröystäilevä elitisti. Hän keräilee kalliita kelloja, pukeutuu mittatilausvaatteisiin ja arvostaa korkeakulttuuria.

Lisäksi O’Leary on itse tehnyt selväksi, että hänen pöyristyttäviä juttuja möläyttelevä tv-persoonansa on pelkkä liioiteltu hahmo. Tähän hahmoon hän on jo alkanut tehdä pesäeroa – esimerkiksi aiemmin mainitun tuloerokommentin hän kuittasi äskettäin olleen ”absurdia politiikkaa, mutta hienoa televisiota.”

Trumpin vihaa lietsovat ja salaliittoteoriota pursuavat puheet eivät ole lieventyneet edes presidenttikauden alettua.

Kuten Forbesin kolumnissa todetaan, Kanadan vastine Trumpille voisi paremminkin olla toinen konservatiivipuolueen johtajaehdokas Kellie Leitch. Hän on haastatteluissa puhunut ”eliitistä” ja ”vasemmistomediasta” ja vaatinut, että kaikilta maahantulijoilta selvitetään noudattavatko he ”kanadalaisia arvoja.”

Trumpia O’Leary on silti sanonut kannattavansa – ja että olisi äänestänytkin tätä, mikäli asuisi Yhdysvalloissa. Ja Trumpin voitto saattoi hyvinkin olla syy, miksi O’Leary päätti puheenjohtajakisaan lähteä.

Lähiaikoina nähdään, haluavatko kanadalaiset Mr. Wonderfulin päättävän asioista oikeasti, vai pysyvän tv-viihdyttäjänä.

Nelonen ja Jim kuuluvat Helsingin Sanomien kanssa samaan Sanoma-konserniin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Yrittäjyys
 • Politiikka
 • Kanada
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 3. 3

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 4. 4

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 5. 5

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 8. 8

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 9. 9

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 10. 10

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 3. 3

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 4. 4

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 5. 5

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 6. 6

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 7. 7

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 8. 8

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 9. 9

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 10. 10

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää