Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

Pitäisi tavata rap-muusikko Kevin Tandu Sanomatalossa klo 11, mutta häntä ei näy eikä kuulu.

Vähän myöhemmin Tandu soittaa ja pahoittelee nukkuneensa pommiin.

Syy pommiin nukkumiselle on sellainen, jonka ainakin monet suomalaiset nuoret miehet ymmärtävät.

Tandu on muutamaa päivää ennen haastattelua kotiutunut armeijasta. Kun enää ei joudu heräämään kukonlaulun aikaan ”komppaniassa herätys” -huutoihin, unet saattavat helposti venähtää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tykkimies Tandu suoritti yhdeksän kuukauden asepalveluksen Upinniemessä esikuntajoukoissa. Nyt reservin aurinko paistaa ja olo on sen mukainen.

”Nyt on vapaa fiilis, nyt ei tarvi miettiä muuta kuin että ’se oli siinä.’”

Armeijan käy Suomessa 20 000-25 000 miestä vuodessa. Toisille intti merkitsee enemmän, toisille vähemmän.

Tandulle se oli iso juttu.

Hän kertoi aiheesta julkisessa Facebook-postauksessaan 15. maaliskuuta näin:

”Tällä hetkellä olen erittäin iloinen siitä että lähdin haastamaan itseäni ja halusin nähdä mihin kykenen. Pääsin haastamaan itseäni fyysisesti, psyykkisesti, henkisesti ja sosiaallisesti suorittamalla varusmiespalveluksen.”Kirjoituksessaan Tandu, 23, kävi läpi myös tähänastisen elämänsä, joka ei ole aina ollut helppoa.

Tandu on syntynyt Kongon demokraattisessa tasavallassa ja muutti Suomeen äitinsä mukana kahdeksanvuotiaana.

Syntymämaastaan hän muistaa esimerkiksi, kuinka futista pelattiin vaikka varaa oikeaan jalkapalloon ei ollut.

”Käärittiin pallo jätesäkeistä ja sidottiin se tiukaksi naruilla. Leikkipyssyt tehtiin paperista taittelemalla”, Tandu muistelee.

Suomeen muutettuaan Tandu vietti lapsuutensa Kontulassa Itä-Helsingissä. Suomenkielisestä rap-musasta hän sanoo innostuneensa jo ala-asteikäisenä, Fintelligensin musavideoiden myötä.

”En osannut kunnolla suomea, mutta tykkäsin Stockholm-Helsinki-biisistä ja monesta muustakin Fintelligensin kappaleesta. Halusin alkaa itsekin räpätä.”

Murrosikäisenä Tandu otettiin huostaan. Hän muutti ensin sijaiskotiin, sitten nuorten turvataloon ja lopulta Kannelmäen nuorisokotiin. Tandu ei halua puhua huostaanoton syistä tarkemmin. Perheen tilanne oli hänen mukaansa vain tuolloin sellainen, että muutto oli ainoa ratkaisu.

Helsingin Sanomat tapasi sattumalta 16-vuotiaan Tandun Kannelmäen nuorisokodissa 2010. Häntä haastateltiin Helsingin lastenkotien tilannetta käsitelleen jutun yhteydessä.

Hän totesi viihtyvänsä paikassa: ”Tosi chilliä yleensä, mutta on täällä joitain vähän kireitä sääntöjä.”


Samassa jutussa Tandu kertoi, kuinka teki jo omaa musaa ja keikkaili muun muassa Gloriassa. Kuvassa näkyi, kuinka huoneen seinä on täynnä räppärien ja laulajien julisteita. Tandu mainitsi tavoitteekseen olla ”ensimmäinen mustaihoinen muusikko, joka menestyy Suomessa.”

Omaa räppiä Tandu tekikin murrosikäisestä lähtien, ja laittoi sitä myös nettiin muiden kuultavaksi. Varhaiset suomirap-biisinsä hän laittoi julki KevinT-nimellä. Yksi ensimmäisistä oli nimeltään Gangsta I Am.

”Jengi nauroi sille ihan vitusti”, Tandu sanoo.

”Mutta tein lisää eikä mennyt kauaa, kun muut huomasivat että tuo jätkähän osaa oikeasti räpätä.”

Tandun 2011 julkaisemalla Rokkaa Ny -musavideolla vierailee jo arvostettu suomirapin veteraani Davo.

Vuonna 2014 Tandu pääsi kunnolla mukaan kotimaiseen hip hop -skeneen. Hän feattasi Mikael Gabrielin Woppaa-biisillä ja videolla, josta tuli hitti.

Tandu oli samana vuonna mukana hyvin menestyneellä Nyt kolisee -levyllä, joka sisälsi rap-versioita J. Karjalaisen biiseistä. Myös Tandun soolobiisejä alkoi ilmestyä Universalin kautta.

Vaikutti siltä, että ainakin levy-yhtiö odotti Tandusta uutta isoa räppitähteä. Hänen soolokappaleensa Huomenta Suomi, Näläs ja Villit tytöt saivat kohtalaisesti suosiota: muutamia satoja tuhansia katseluita Youtubessa ja Spotifyssa parhaimmillaan lähemmäs miljoona kuuntelukertaa.

Mutta vuoden 2015 jälkeen uutta Tandulta ei omia kappaleita enää tullut, ainoastaan jokunen feattaus muiden artistien raidoilla.

Mitä tapahtui?

Tätäkään Tandu ei lähde tarkemmin avaamaan. Hänen mukaansa kyse oli motivaatio-ongelmista.

”Mun motivaatio oli kuolemassa musiikin suhteen ja monen muunkin asian suhteen. Tuhlasin aikaa, en keskittynyt itseeni tarpeeksi”, hän sanoo.

Kuten muutkin suomalaismiehet, Tandu oli saanut kutsun armeijaan 18-vuotiaana. Silloin inttiin meno lykkääntyi, kun hän yritti edistää räppärin uraansa täysillä.

Mutta nyt Tandu halusi saada elämänsä järjestykseen. Ja siinä armeija voisi auttaa, hän ajatteli. Niinpä Tandu astui palvelukseen Upinniemen varuskuntaan.

Ensimmäiset viikot olivat karmeita, hän sanoo nyt. Poteroiden kaivaminen leirillä hirvikärpästen pörrätessä ympärillä, alikersanttien ja kokelaiden käskytykseen totuttelu – monelle tuttuja muistoja alokasajoilta.

Sekin stressasi, että julkisuutta oli ehtinyt kertyä ennen armeijaan menoa.

”Joku heitti alussa mulle että hei Kevin Tandu, voitsä räppää. Vastasin että mä en vittu tullu tänne räppäämään vaan inttiin, mä oon varusmies niinkuin säkin. Sitten toinen oli että chillaa nyt, jäbä. Mun hermo oli vaan aluksi niin kireällä, että otin heti nokkiin tuollaisesta”, Tandu kertoo.

Nopeasti armeijan arkeen kuitenkin tottui ja kaikki alkoi sujua. Tandu kertoo saaneensa uusia hyviä kavereita Upinniemestä ja muistakin varuskunnissa, joissa vieraili esikuntajoukkueessa palvellessaan.

Perisuomalaisesta avantouinnista hän innostui myös inttiaikanaan.Mitä Tandu kokee eniten armeijassa oppineensa?

Ainakin odottamista. Siihen sai tottua esimerkiksi ollessa ”gineksessä” eli viikonloppuna kiinni varuskunnassa vapaiden sijaan. Kiinni saattoi olla kolmekin viikonloppua putkeen.

”Mua sanottiin gines-Tanduksi”, hän nauraa.

”Olen oppinut sen, että joskus elämässä pitää odottaa. Ja kun odottaa, voi tulla hyviä juttuja. Ei tarvitse koko ajan panikoida ja kiirehtiä, kun tekee asiat oikein niin tulosta tulee. Aikaisemmin mulla oli niin, etten pystynyt odottamaan asioita enkä keskittymään sen takia.”

Kaikkien ei tietenkään tarvitse armeijaa käydä, hän sanoo, vaan se on jokaisen oma valinta.

”Mutta mulle tää oli sellainen elämänkoulu.”

Nykyään Tandu yrittää menestyä musiikkibisneksessä myös taustavaikuttajana. Hänellä on ollut jonkin aikaa Blääf-niminen yhtiö, joka hoitaa muiden artistien asioita. Facebook-sivujen mukaan myös oma vaatemerkki on suunnitteilla.

Rap-muusikon uraansa hän aikoo niin ikään jatkaa. Armeijaa on siitäkin kiittäminen, intissä syntyi Tandun mukaan taas uutta inspiraatiota musiikin tekoon.

Seuraavasta kappaleesta tulee eräänlainen kunnianosoitus varusmiespalvelukselle – tai ainakin reserviin pääsylle: nimi on TJ 0.

”Mä oon luvannu Upinniemen alikersanteille tekeväni sellaisen. Eli kesällä se viimeistään tulee, kun ’vuoden miehet’ pääsee reserviin”, Tandu naurahtaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Rap-musiikki
 • Armeija
 • Puolustusvoimat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – ”Minä myös” nousi muutamassa tunnissa somen ykköspuheenaiheeksi

 2. 2

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 3. 3

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 4. 4

  Analysoimme The Last Jedin trailerin – näin meitä huijataan ja tämän trailerista voi päätellä

 5. 5

  Testasimme älyttömimmän Suomi 100 -keksinnön – Alkuperäisellä Nintendolla toimivassa pelissä pitää ampua Stalin

 6. 6

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 7. 7

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 8. 8

  5 maailmantähteä, jotka eivät ole keikkailleet Suomessa (vaikka syytä olisi)

  Tilaajille
 9. 9

  Kuiva kausi: Antti ja 100 000 muuta nettipornoaddiktia luopuivat itsetyydytyksestä

  Tilaajille
 10. 10

  Facebookin Messengeriin tuli uusi ominaisuus, jotkut ihmeissään – Uutuus on suora kopio Snapchatista (ja Instagramista)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – ”Minä myös” nousi muutamassa tunnissa somen ykköspuheenaiheeksi

 3. 3

  Analysoimme The Last Jedin trailerin – näin meitä huijataan ja tämän trailerista voi päätellä

 4. 4

  Amerikkalaiset ja japanilaiset insinöörit saivat kahden vuoden urakan valmiiksi – kummankin tiimin nelimetriset megarobotit tappelevat toisiaan vastaan, lähetys keskiviikkona

 5. 5

  Hyvinkään lentokentälle siirtyvä suuri kotimainen festari paljastettiin – Rockfest vaihtaa paikkaa ensimmäisen vuotensa jälkeen

 6. 6

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 7. 7

  Nämä ovat 7 kiinnostavinta helsinkiläistä galleriaa, joissa kannattaa nyt käydä

 8. 8

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 9. 9

  Analysoimme uuden Star Wars -trailerin – luvassa saattaa olla Voiman uskonpuhdistus

 10. 10

  Testasimme älyttömimmän Suomi 100 -keksinnön – Alkuperäisellä Nintendolla toimivassa pelissä pitää ampua Stalin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 2. 2

  Ei, liian seksikkäitä naisia syyllistänyt muotisuunnittelija Donna Karan, raiskatuksi joutuminen ei edelleenkään ole naisten oma syy, kuten tämä nerokas miesanalogia osoittaa

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger tunnustaa jekuttaneensa vihamiehensä Sylvester Stallonen tähdittämään elokuvaa, jota Syltty pitää nyt koko aurinkokunnan surkeimpana

 4. 4

  Australiassa bongattiin järjettömän bodattu kenguru, joka näyttää ihan Vladimir Putinilta – Ja kyllä, yhtäläisyys paidatta kalastavaan presidenttiin on ilmeinen

 5. 5

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 6. 6

  Tältä hän näyttäisi: internetin keinoälyn mukaan Saulin ja Jennin vauva olisi söpö kuin mikä

 7. 7

  Onko poliisi todella neuvonut Yleisradiota ottamaan häirintätilanteessa yhteyttä häiritsijän työnantajaan? Komisario pitää sellaista ohjetta outona

 8. 8

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 9. 9

  Testasimme älyttömimmän Suomi 100 -keksinnön – Alkuperäisellä Nintendolla toimivassa pelissä pitää ampua Stalin

 10. 10

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 2. 2

  The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

 3. 3

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 4. 4

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 5. 5

  Tähti­tieteilijät hurmoksessa: Kahden neutroni­tähden törmäys nähtiin ensi kertaa – ”kuolonspiraali” pani liikkeelle avaruutta värisyttäviä gravitaatio­aaltoja

 6. 6

  Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Madagaskarilla kymmeniä ihmisiä tappaneen ruton pelätään levinneen Seychelleille

 9. 9

  Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

 10. 10

  Sähköautoyhtiö Tesla irtisanoi satoja työntekijöitä kehityskeskustelujen jälkeen – Model 3:n tuotanto kaukana tavoitteesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

 2. 2

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

 5. 5

  Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

 6. 6

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 7. 7

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 8. 8

  Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

 9. 9

  Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

 10. 10

  ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

  Tilaajille
 10. 10

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 11. Näytä lisää