Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

Kiersimme Helsingin keskustan yökerhoja, ja vilkasta oli. Alalla menee paremmin, sanovat yökerhoyrittäjätkin.

Nyt pureutuu tällä viikolla Helsingin yöelämään. Lue myös vinkit yökerhoihin: Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa

”Pipo pois!”

Naulakkotyöntekijän tiukka komennus Maxine-yökerhon aulassa kielii, että mistään kovin vapaamielisestä meiningistä Kampin keskuksen kuudennessa kerroksessa ei ole kyse.

Se on outoa, sillä tavallaan meno ympärillä on tahattoman epäsovinnainen: hississä häärii naisia päheät turkit yllään, toisilla on Super Mario -rooliasut. Aulassa muutama mies jonottaa Härmän häjy -t-paidoissaan. Nyrkkeilyottelusta tulossa?

Mutta pipo, siinäkö se raja nyt sitten menee?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

On lauantai, kello lähestyy puolta yötä. Olemme kiertämässä keskustan yökerhoja tarkoituksenamme selvittää Helsingin yön tila.

Siitä nimittäin kuuluu kummia. Väki näyttää taas liikkuvan pitkään jatkuneen tahmean kauden jälkeen.

Maaliskuun alkupuolella eräs helsinkiläinen konkari-dj kirjoitti mieleen jääneen Facebook-päivityksen.

”Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja. T. keskustan yöelämä.”

”Sama meillä”, toinen dj kommentoi heti perään. ”Puttesin kellari myös täynnä”, komppasi kolmas ilmeisesti Kalevankadun pitserian alakerran klubilta.

Myös Maxinessa väkeä on yllättävän hyvin, vaikka kello on vasta puoli kaksitoista. Yökerhoissa vipinä usein kiihtyy aamuyötä kohden.

I Don’t Feel Like Dancing -diskohitti ja Shakira keikuttavat tanssilattialla kansaa, joka on silmämääräisesti kolmenkympin molemmin puolin, rennon siististi mutta turvallisesti pukeutunutta ja monikulttuurista.

Sohvilla siemaillaan skumppaa lasista ja kitataan lonkeroa suoraan tölkistä sulassa sovussa.


Baaripöytään nojailevilla Sanni Siikilällä ja Maria Severinkankaalla on edessään valkoviiniä ja karpalovodkaa.

”Ei örvellysmeininkiä”, Severinkangas analysoi.

Alkuillasta ystävykset ovat käyneet syömässä sekä ”kahdessa paikassa yksillä”. Yöltä he hakevat tanssia, hauskanpitoa ja yhdessäoloa.

”Viidellä kympillä selviää”, Siikilä arvelee illan kuluiksi.

Siltanen, Kaiku, Le Bonk – siinä paikkoja, joissa kaksikon ystäväpiiri yleensä käy.

Maxine sijaitsee korkeuksissa, ja sisäänkäynti on kauppakeskuksen edessä alhaalla. Maan pinnalla jono on paisunut parinkymmeneen metriin, ja tunnelma ihmisryppäässä on nousujohteisen hilpeä.

Naapurissa Forumin luona on Club Vatican. Sen edustalla on kovin tyhjää, mutta Mannerheimintiellä meno yltyy. DTM:n ikkunat ritisevät pumppaavan basson voimasta. Sinne ja naapurin Apollo Live Clubiin jonoa on viitisentoista metriä.


Ylitämme risteyksen Erottajalle. Vuoden bailupaikaksi City.fi-sivuston äänestyksessä neljännen kerran valittu Rymy-Eetu kannustaa tanssimaan pöydillä jo ulkona – ovella tervehtii litran tuoppeja pitelevän uhkean naisen kuva.

Jonossa on vanhempaa porukkaa kuin Maxinen edessä. Ja täällä suudellaan.

Erottaja Barin jono alkaa siitä, mihin Rymy-Eetun loppuu. Sisällä karaokeluolassa on selvästi ikkunan läpi tarkastellen villi meno: miesjoukko vispaa käsiä ilmassa Teflon Brothersin Pämppää-biisin tahtiin.

Olemme päättäneet suunnata Kaarle XII -yökerhoon eli ”Kalleen”, vaikka ei ole edes torstai, perinteikkään yökerhon kuuluisin ilta.

Ihasteltuamme vanhan linnamaisen rakennuksen prameaa portaikkoa päädymme Kallen yläkerran suureen saliin keskelle vauhdikkaita Spice Girls -bileitä. Wannabe riemastuttaa, mutta Taio Cruzin Dynamite se vasta riehaannuttaakin – ”Eeeee-o! Eeeee-o!” väki laulaa lavalla ja sohvilla tanssien.

Huoliteltu henkselihousuinen nuorimies kaivaa purkista nuuskaa. Vaaleilla naisilla on toinen toistaan elegantimpia mekkoja.

Kappas, kanta-asiakaskortilla saisi Dom Pérignon -pullon 240 eurolla – Kallella on ehkä mainetta akateemisten paikkana, mutta kyllä täällä ollaan aika kaukana itäisen kantakaupungin boheemeista hipsterilöistä.


Kaverinsa synttäreitä juhliva Janne Suhonen, 23, kertoo kuluttavansa illan aikana neljä viisi annosta alkoholia ja ”alta viisikymppiä”. Kantapaikakseen Suhonen kertoo Kalevankadun Villin Wäinön, jonka juhlintakellarissa virtaa kuulemma hiki.

”Paras meininki on yleensä siellä, missä soi suomalainen musiikki”, hän sanoo.

Löytyy suomirokkia Kallestakin. Alakerran baarissa päälle läiskähtää kuuman kostea ilmamassa.

Väki tanssii estottomasti korokkeilla täyteen pakatussa huoneessa, ja Laura Voutilainen soi. ”Sä oot just se mistä äiti varoittaa…”

”Alueella hirvenmetsästys käynnissä”, kertoo kyltti oven päällä.

Epäilemättä.

On aika napata taksi ja jatkaa kierrosta kohti Kalliota.

Ratin takana istuu kuski Awad Aden.

”Ihmisiä on ollut ihmeellisesti liikkeellä koko talven”, Aden kertoo.


Ja totta, pirteältä yöelämä vaikuttaakin.

Samaa mieltä ovat myös tätä juttua varten haastatellut yökerhonpitäjät. Väkeä riittää, mutta bisnes… se vaihtelee.

”Viikonloppuisin riittää jengiä enemmän kuin ovista mahtuu sisään”, Kaikun, Kuudes linjan ja Siltasen omistaja Toni Rantanen kertoo ja lisää: ”Mutta töitä saa paiskia, että veroista selviää.”

Helsingin keskustan suuria Apollo Live Club-, Maxine- ja Capital-yökerhoja pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio sanoo, että nousua on jatkunut puolitoista viime vuotta.

”Yökerholiiketoiminnassa menee paremmin kuin kahdeksaan vuoteen aikaisemmin.”

Tavastian toimitusjohtajan Juhani Merimaan mukaan trendinä perinteinen yökerho on hiipunut meillä ja maailmalla, mutta vaihtoehtoinen ajanviete kuten ruokakulttuuri on vahvistunut – sosiaalinen kanssakäyminen voi tapahtua muualla kuin yökerhossa.

Esimerkiksi Kampin keskuksessa oli ennen kaksi yökerhokerrosta. Nyt toinen on muuttunut ruokaravintolamaailmaksi.

Parikymppiset käyvät Merimaan mukaan yhä aktiivisesti bailaamassa, vaikka ostovoima tällä ryhmällä on usein rajattu.

”Elämäntapojen muutoksen myötä se [bailaaminen] on keskittynyt pääasiassa viikonloppuun”, Merimaa sanoo ja korostaa lauantain merkitystä.

”Jos lauantai on sata pinnaa, niin perjantain myynti on 70 pinnaa”, Rauniokin arvioi.

Yökerhon pitäjälle kalliin liikepaikan ja viikonloppuyön lyhyen rahastusajan yhdistäminen on kannattavuuden kannalta iso haaste.

”Sellainen aika ei kovin helpolla palaa, että yökerhot olisivat ravintolatoiminnan keskeinen muoto ja megatrendi”, sanoo Merimaa.


Yökierroksemme päätepiste on Kaiku, Sörnäisissä sijaitseva Helsingin klubikulttuurin uskottava kohde. Paikka on nostettu Euroopan ja jopa maailman parhaiden klubien joukkoon mediassa.

Sekä Kaikuun että viereisen Kuudes linjan teknobileisiin on jonoa. Kello lähestyy kahta.

Tällä kertaa pipo saa jäädä päähän toisin kuin Maxinessa. Myös Kallessa se oli pyydetty poistamaan.

Jopo Simeon K -nimellä itsensä esittelevä mies nokittaa sisällä. Hänellä on turbaani.

”Jos menisin tämän näköisenä duuniin, jengi reagoisi paljon negatiivisemmin”, kertoo oikealta nimeltään Jopo Simeon Kärpänen. Hän on pukeutunut tekokukkiin ja rautalangasta tehtyyn pitsimäiseen kaulakoruun. ”Yöelämä saa ihmismielet avartumaan.”

Miehen silmiä koristavat vaalean kärpäsmäiset piilolinssit. Niiden ympärille Jopo on meikannut veriroiskeita muistuttavia läiskiä.

Hän kutsuu Kaikua olohuoneekseen, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden klubiksi.

Jopo muistelee kaiholla Ison Roobertinkadun DTM:ää. Sen jälkeen, kun DTM muutti Mannerheimintielle, yökerho ei ole tuntunut hänestä enää omalta, ”ikävä kyllä”.Kaikussa salin puolella diskopallo kimmeltää, ja ihmiset tanssivat melodisen konemusiikin tahtiin puulattialla, joka pehmentää teollisen Elannon korttelin tunnelmaa.

Meno on samaan aikaan kotoisa ja kansainvälisesti virittynyt.

Kirkkaat valot alkavat välkkyä puoli kolmen aikaan.

Kesäaika!

Väki pakkautuu kapeaan portaikkoon. Supina jatkoista alkaa heti.

Lue myös: Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yöelämä
 • yökerho
 • Helsinki
 • Ravintolat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – ”Minä myös” nousi muutamassa tunnissa somen ykköspuheenaiheeksi

 2. 2

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 3. 3

  Analysoimme The Last Jedin trailerin – näin meitä huijataan ja tämän trailerista voi päätellä

 4. 4

  Amerikkalaiset ja japanilaiset insinöörit saivat kahden vuoden urakan valmiiksi – kummankin tiimin nelimetriset megarobotit tappelevat toisiaan vastaan, lähetys keskiviikkona

 5. 5

  Nämä ovat 7 kiinnostavinta helsinkiläistä galleriaa, joissa kannattaa nyt käydä

 6. 6

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 7. 7

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 8. 8

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 9. 9

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – ”Minä myös” nousi muutamassa tunnissa somen ykköspuheenaiheeksi

 3. 3

  Analysoimme The Last Jedin trailerin – näin meitä huijataan ja tämän trailerista voi päätellä

 4. 4

  Amerikkalaiset ja japanilaiset insinöörit saivat kahden vuoden urakan valmiiksi – kummankin tiimin nelimetriset megarobotit tappelevat toisiaan vastaan, lähetys keskiviikkona

 5. 5

  Hyvinkään lentokentälle siirtyvä suuri kotimainen festari paljastettiin – Rockfest vaihtaa paikkaa ensimmäisen vuotensa jälkeen

 6. 6

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 7. 7

  Nämä ovat 7 kiinnostavinta helsinkiläistä galleriaa, joissa kannattaa nyt käydä

 8. 8

  Analysoimme uuden Star Wars -trailerin – luvassa saattaa olla Voiman uskonpuhdistus

 9. 9

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 10. 10

  Testasimme älyttömimmän Suomi 100 -keksinnön – Alkuperäisellä Nintendolla toimivassa pelissä pitää ampua Stalin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 2. 2

  Ei, liian seksikkäitä naisia syyllistänyt muotisuunnittelija Donna Karan, raiskatuksi joutuminen ei edelleenkään ole naisten oma syy, kuten tämä nerokas miesanalogia osoittaa

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger tunnustaa jekuttaneensa vihamiehensä Sylvester Stallonen tähdittämään elokuvaa, jota Syltty pitää nyt koko aurinkokunnan surkeimpana

 4. 4

  Australiassa bongattiin järjettömän bodattu kenguru, joka näyttää ihan Vladimir Putinilta – Ja kyllä, yhtäläisyys paidatta kalastavaan presidenttiin on ilmeinen

 5. 5

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 6. 6

  Tältä hän näyttäisi: internetin keinoälyn mukaan Saulin ja Jennin vauva olisi söpö kuin mikä

 7. 7

  Onko poliisi todella neuvonut Yleisradiota ottamaan häirintätilanteessa yhteyttä häiritsijän työnantajaan? Komisario pitää sellaista ohjetta outona

 8. 8

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 9. 9

  Testasimme älyttömimmän Suomi 100 -keksinnön – Alkuperäisellä Nintendolla toimivassa pelissä pitää ampua Stalin

 10. 10

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 2. 2

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 3. 3

  Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

 4. 4

  Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

  Tilaajille
 5. 5

  Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

 6. 6

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 7. 7

  Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

 8. 8

  Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

 9. 9

  Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

 10. 10

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 2. 2

  Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

 3. 3

  Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

 4. 4

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 5. 5

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 6. 6

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 7. 7

  Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

 8. 8

  Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

 9. 9

  Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

 10. 10

  Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

  Tilaajille
 10. 10

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 11. Näytä lisää