Tällainen on uusi ylistetty videopeli, jossa voi pelata minä asiana tahansa – vaikka kivenä, puuna, atomina tai galaksina

Miltä kuulostaa videopeli, jossa voi ottaa hahmokseen minkä tahansa asian, minkä pelin avoimesta maailmasta löytää?

Siis ihan minkä asian tahansa. Voi pelata vaikka norsuna, hiirenä, kivenä, puuna tai ruohonkortena. Tai pyramidina, tynnyrinä, kottikärrynä tai kuumailmapallona. Tai hiekanjyvänä, mantereena, pilvenä, fotonina, planeettana tai galaksina. Muun muassa.

Tällainen peli on osuvasti nimetty Everything, suomeksi Kaikki.

Se julkaistiin Playstation 4:lle viime kuussa. Windows- ja OS-versiot ilmestyvät 21. huhtikuuta.

Irlantilaissyntyisen taiteilijan David OReillyn kehittämä peli on saanut runsaasti ylistäviä arvioita. Sitä hehkutetaan muun muassa ”ennennäkemättömäksi”, ”riemastuttavaksi” ja ”oudon kauniiksi peliksi, jota kaikkien pitäisi kokeilla.”Eli mistä Everythingissä oikein on kyse?

Lajityyppiä pelille on vaikea keksiä. Tekijät kutsuvat sitä ”interaktiiviseksi kokemukseksi”, joka sisältää elementtejä muun muassa roolipeleistä ja simulaatioista.

Everything on käytännössä avoin universumi, jossa voi tehdä mitä haluaa (tai mitä pelin mekaniikka antaa myöten). Mitään selkeää juonta ei ole, tai ainakaan sellaista ei löytynyt muutaman tunnin pelaamisella.

Alussa pelaaja materialisoituu sattumanvaraiseksi eläimeksi, sattumanvaraiseen kohtaan peliuniversumia. Itse aloitin matkani kamelina hiekka-aavikolla.

Tätä kaikkea voi tehdä:

Voi ”laulaa.” Pelimaailman eri eläimet ja muut asiat ( things) tekevät sen omalla tavallaan. Kameli määkii, kasvi kahisee. Lähellä olevat samaan lajiin kuuluvat asiat reagoivat ääneen.

Voi liikkua sinne tänne ja pyytää muita saman lajiin kuuluvia liittymään laumaan, jota sitten ohjataan yhdellä kertaa. Lauman koolle ei ole rajoituksia. Halutessaan lauman voi hajottaa ja jatkaa matkaa yksin.

Voi ”tanssia.” Jos laumassa on enemmän kuin kaksi asiaa, ne voi laittaa pyörimään tanssimaisissa muodostelmissa. Silloin laumaan voi toista nappia painamalla synnyttää uusia samanlajisia asioita.

Eri asioilla on välillä ajatuksia, jotka näkyvät ajatuskuplina. Everythingin maailmassa kaikki asiat, tuoleista muurahaisiin ja oljenkorsiin, miettivät elämän tarkoitusta. Kukin omalla tavallaan. Ajatuksia voi kerätä niitä lukemalla eräänlaiseen tietokantaan.


Ja tosiaan, pelattavakseen voi ottaa lähes minkä asian haluaa. Se onnistuu vaiheittain: siirtyä voi kustakin asiasta hieman pienempään tai isompaan, siitä jälleen hieman pienempään tai isompaan.

Esimerkiksi kamelista voi siirtää tietoisuutensa puuhun, sitten isompaan puuhun ja siitä kallionlohkareeseen. Tai pienempään suuntaan samaan tyyliin, ensin pensaikoksi, siitä ruohonkorreksi.

Siirtyminen onnistuu yksinkertaisesti nappia painamalla ja kohteeseen zoomaamalla. Puiden tai kivien kaltaiset asiat, jotka tosimaailmassa eivät juuri liiku, liukuvat ja kierivät iloisesti ympäriinsä pelaajan ohjastamana.

Tarpeeksi pienestä tai suuresta asiasta voi siirtyä uudelle tasolle. Esimerkiksi ruohonkorresta voi laskeutua mikrotasolle. Siellä hahmoja voivat olla tomuhiukkaset tai pieneliöt. Sitten alaspäin, atomitasolle.

Kun näin pieneltä tasolta siirtyy vielä askeleen alaspäin, huomaa olevansa korkeimmalla mahdollisella tasolla ja ohjailevansa galaksia. Galakseista löytyy aurinkoja ja planeettoja. Ja niiltä taas uusia mantereita ja pienempiä asioita.


Aikamoista.

Everythingin maailmankaikkeus rakentuu ”proseduraalisesti” eli algoritmillä, joka luo lähes loputtomasti variaatioita peruselementeistä. Kaikki rakentuu sitä mukaa, kun pelaaja saapuu uusiin paikkoihin.

Samaa tekniikkaa käyttävät monet muutkin videopelit, joiden maailma on niin valtavan laaja, etteivät tekijät olisi kyenneet luomaan sitä käsin. Yksi tällainen peli on viime vuonna julkaistu avaruusseikkailu No Man’s Sky.

No Man’s Skytä hehkutettiin etukäteen muun muassa sillä, kuinka sen massiivisen maailman oli luonut vain 13-henkinen pelitiimi. No, Everythingissä kaiken on tehnyt kolme ihmistä. Se on kunnioitettava suoritus – pelin lukemattomat yksittäiset asiat on kuitenkin luotu ja nimetty erikseen.

Minimaaliset resurssit ovat tietysti aiheuttaneet rajoitteita pelintekoon. Animaatioita pelissä on esimerkiksi äärimmäisen vähän. Eläimet ovat staattisia kuin patsaat ja liikkuvat eteenpäin kierimällä, mikä näyttää aluksi hyvin oudolta. 3d-grafiikka on muutenkin yksinkertaista ja tyyliteltyä, mutta silti kaunista.

(Huomionarvoista on, että ihmisiä ei pelistä löydy ollenkaan, vaikka ihmisten luomuksia kuten taloja onkin. Eikä ihmisiä kaipaakaan – Everythingin maailmassa ratkaisu tuntuu täysin loogiselta.)

Äänimaailma on hieno. Vahvatunnelmainen, silti rauhoittava musiikki sopii peliin täydellisesti, samoin vähäiset ääniefektit.

Yksikään pelin hahmoista ei puhu, mutta puhetta on silti. Siitä vastaa brittifilosofi Alan Watts (1915–1973), jonka nauhoitettuja luentoja löytyy sieltä täältä peliä.

Zen-buddhalaisuuden nuorena löytänyt Watts oli aikoinaan suosittu etenkin hippiliikkeen parissa. Akateemisen filosofian kanssa Wattsilla ei ollut juurikaan tekemistä, ja lähinnä hänen ajatuksiaan voi verrata self-help-kirjallisuuteen.

Ei Everything olisi Wattsin tekosyvällisiä lätinöitä elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta välttämättä tarvinnut. Toisaalta, eivät ne häiritsekään ja toimivat osaltaan tunnelman luojina. Eikä Everything onneksi vaikuta tuputtavan mitään tiettyä elämänfilosofiaa ainakaan suoraan. Jokainen voi kokea pelin omalla tavallaan, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.


Nimenomaan kokea.

David O’Reillyn edellinen peli ennen Everythingiä oli nimeltään Mountain. Siinä pelaaja loi vuoren, jonka kehittymistä kasvillisuuksineen ja muineen pystyi sitten seuraamaan – mitään muuta ei voinut tehdä.

Everythingissä sentään voi tehdä kaikenlaista, mutta oma juttunsa on, voiko sitä siltikään kutsua oikeaksi videopeliksi. Tästä ovat huomauttaneet jotkin vähemmän kehuvat arviot, joita Everythingistä on kirjoitettu.

Joitakin tavoitteita kyllä on: Aina kun pelissä ottaa jonkin asian ohjattavakseen, se tulee merkityksi muistiin. Eräs tavoite on kerätä tämä ”ensyklopedia” täyteen. Lisäksi jonkinlaisia puzzleja vaikuttaa löytyvän: sain itse avattua maailmasta erään salaisen tason, joka jääköön tässä tarkemmin kuvailematta.

Nuokin tuntuvat silti ylimääräisyyksiltä Everythingin kokonaisuudessa. Pääosassa siinä on liikuskelu maailmojen, tasojen ja asioiden välillä ja, no, oleminen.

Ja kyllä siinä on oma rauhoittava, hypnoottinen tunnelmansa. Tiedä sitten, kauanko Everythingin viehätys kestää, mutta ainakin toistaiseksi pelin maailmaan haluaa aika ajoin uppoutua. Vaikka sitten vain rentoutuakseen.

Eli vaikkei Everything olisikaan peli, elämys se kyllä on.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 3. 3

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 4. 4

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 5. 5

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 6. 6

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 7. 7

  Matka maailman ympäri -lastensarja järkytti monia, tässä ovat pelottavimmat kohtaukset

 8. 8

  Nintendon uusi Switch-konsoli tulee maaliskuussa, hintaan petyttiin

 9. 9

  Tämän vuoksi uusi Bridget Jones -elokuva loppuu väärin

 10. 10

  Insestin ja vaimon hakkaamisen maaseutuun yhdistänyt kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra: Heitin julman ja inhottavan vitsin omista sukujuuristani

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 7. 7

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 8. 8

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

 6. 6

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 7. 7

  Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

 8. 8

  Ruokajätit kilpailevat nyt gourmet-sarjassakin – S-ryhmä yrittää ostaa Stockmannin Herkun ja olla muutakin kuin ”halpuuttaja”, K-ryhmä vastaa myymälöitä remontoimalla

 9. 9

  Huoli kalifaatin lapsista heräsi Suomessakin – jopa kymmeniä lapsia on viety Irakin ja Syyrian sota-alueille radikalisoituneiden vanhempien mukana

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 6. 6

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 7. 7

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 8. 8

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 9. 9

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 10. 10

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää