Esittelyssä tämän hetken kuuloketrendit: Kuulokkeisiin käytetään yhä enemmän rahaa, ja ulkonäöllä on väliä – ”Kyllä varteenotettavassa elektroniikkaliikkeessä täytyy olla peili”

Päivittäin mukana kulkeva perustarvike, langaton urheiluvaruste ja ennen kaikkea hyvännäköinen asuste.

Maaliskuinen räntäsateen ja auringonpaisteen hassu keväinen sekoitus on helpompi kestää, kun mukana on Ed Sheeran.

Brittitähden kappale Shape of You pauhaa turkulaisen Anna Emilia Vuorenmaan kuulokkeissa tämän porhaltaessa Lasipalatsin kulmalla kohti lounastapaamista.

Mutta me olemme täällä bongailemassa kuulokkeita, joten Vuorenmaa saa esitellä omansa ennen kuin pääsee jatkamaan matkaa. Valkoiset Monster-merkkiset langattomat sankakuulokkeet ovat noin puoli vuotta vanhat, Vuorenmaa, 21, kertoo.

”Sain nämä kaverilta. Niissä on nyt pieni vika, kun astuin niiden päälle”, hän tunnustaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuulokkeissa hänelle oleellista ovat äänenlaadun lisäksi sopiva koko sekä väri: ”Merkillä ei ole niin väliä, mutta valkoiset ne pitää olla!”

Onneksi kaveri tiesi. Kuulokkeiden ulkonäöllä on nimittäin paljonkin merkitystä.

Lähes jokaisen ohikulkijan laukusta löytyy kuulokkeet, eikä ihme. Älypuhelinten ja suoratoiston ansiosta musiikki, televisio ja elokuvat ovat aina taskussa, ja ne edellyttävät henkilökohtaista äänentoistolaitteistoa. Sitä paitsi, kuulokkeet korvilla saa olla ihan omassa rauhassa keskellä väkijoukkoa tai ruuhkabussia.

Mutta kuulokkeet eivät ole vain huomaamattomia mustia nappeja johdon päässä. Nyt on ihan sallittua kulkea julkisesti isot näyttävät kuppikuulokkeet korvilla.

Parin korttelin päässä Narinkkatorilta, Helsingin rautatieaseman kupeessa huomion kiinnittävät Oona Kajanderin, 18, korvilla istuvat mustat Marshall Major -sankakuulokkeet.

”Ne ovat vähän yli vuoden vanhat”, Kajander kertoo. ”Halusin ostaa hyvälaatuiset, jotka kestäisivät vähän paremmin. Ennen käytin aina jotain halpoja ja huonoja Tigerin kuulokkeita.”


Toimivat saa kympillä tai parilla vaikka Tigerista, Powerista tai Tokmannilta, joskus vähemmälläkin. Mutta yhä useampi valitsee samoin kuin Kajander, kalliimman merkkituotteen. Kuulokekauppa kasvaa nyt poikkeuksellisen rivakasti, sillä laitteita kuluttavat suosivat yhä kalliimpia malleja.

The New York Times kertoi viime syksynä, että maailmanlaajuisesti kuulokkeita myytiin vuonna 2015 noin 10,3 miljardilla eurolla. Suurin piirtein Suomen hallituksen säästötavoitteen verran siis. Ensi vuoteen mennessä summan uskotaan paisuvan vielä noin 1,8 miljardilla.

Sama ilmiö näkyy myös Suomessa. Meillä kuulokemarkkinat kasvoivat myynnin arvossa mitattuna kasvoi viime vuonna 33 prosenttia, kertoo av-asiantuntija Johan Palander äänen ja kuvan erikoisliike Hifistudiosta.

”Se on ollut kasvussa muutenkin, mutta viime vuosi oli ihan poikkeuksellinen”, Palander kertoo.

”Älypuhelimet ylipäätään ovat nostaneet kevytkuulokkeiden myyntiä. Se näkyy siinäkin, että perinteisten hifikuulokkeiden ja radiotaajuuskuulokkeiden myynti on laskenut.”

Gigantin tuotepäällikkö Sami Kinnunen on huomannut saman suuntauksen. Kuulokkeisiin käytetään yhä enemmän rahaa.

”Kuulokkeiden keskihinta on selvästi noussut, sen sijaan että kappalemyynnissä olisi näkynyt suurta lisäystä. Ihmisillä alkaa olla ehkä enemmän kuin yhdet kuulokkeet”, Kinnunen kertoo puhelimessa.

Mutta mikä kuulokkeissa on kuumaa juuri nyt? Tämän päivän juttu on ainakin langattomuus, joka tarkoittaa etupäässä kuulokkeita, jotka ovat yhteydessä soittopeliin bluetooth-yhteydellä. Niiden suosio on noussut hurjasti, kukapa nyt johdoista tykkäisi.

”Esimerkiksi 100–150 euron hintaluokassa ostetaan todella paljon langattomia kuulokkeita”, Hifistudion Palander kertoo.

Langattomuuden nousua povattiin, kun Apple viime syksynä julkisti uuden iPhone 7-mallistonsa, jossa ei perinteistä kuulokeliitäntää edes ole. Palanderin mukaan bluetooth-buumi ei kuitenkaan ole vain iPhonen ansiota.

”Jo ennen uutta iPhonea bluetooth-kuulokkeiden hinnat ovat laskeneet, myynti on lisääntynyt ilman iPhoneakin.”

Toinen nouseva trendi ovat urheilukäyttöön tarkoitetut sporttikuulokkeet.

”Sporttikuulokkeet ovat tämän hetken kuumin juttu, joka yleistyy rajua vauhtia. Puhutaan hintaluokista 50–300 euroa”, sanoo Gigantin Kinnunen. Fitness-megatrendi ulottuu tännekin.

Urheilukuulokkeet ovat tyypillisesti korvanappeja, jotka tar­joavat liikunnallisia erityisominaisuuksia. Ne kestävät vettä ja hikeä, ja korvaan asetettava osa on muotoiltu pysymään paikallaan kovassakin liikkeessä. Nekin ovat useimmiten langattomia.

”Monissa malleissa on myös erilaisia valmennusominaisuuksia, kun kuuloke on yhteydessä puhelimeen”, Kinnunen kertoo.

Automaattivalmentaja kertoo sykealueen ja varoittaa, jos treenaa liian kovaa tai liian lepsusti. Hienommissa malleissa kuuloke jopa mittaa sykkeen suoraan korvasta.

”Viime vuonna nähtiin sporttikuulokkeissa selvä esiintulo, ja nyt odotetaan huippukesää niiden myynnissä”, Kinnunen sanoo.


Ja se ulkonäkö. Siitä on tullut jo yksi tärkeimmistä ostopäätöstä ohjaavista seikoista kuulokkeiden kohdalla. ”Jos muutama vuosi sitten ostettiin halpoja perusnappeja, niin nyt on enemmän merkitystä sillä miltä ne näyttää ulospäin”, Gigantin Kinnunen sanoo.

Aina mukana kulkevat kuulokkeet käyvät myös asusteesta, ja värejä ja pintamateriaaleja löytyy muovista luonnonnahkaan ja ruusukultaan.

”Kyllä varteenotettavassa elektroniikkaliikkeessä täytyy olla peili”, Palander Hifistudiosta toteaa.

Merkeistä jylläävät nyt muun muassa Applen omistama Beats by Dre ja Bose, Sennheiser sekä JBL, vaikka Sony on yhä maailman suurin kuulokevalmistaja.

”Brändillä on iso merkitys. Esimerkiksi nuoriso saattaa haluta Beatsin kuulokkeet, ihan sama miltä ne kuulostavat”, Palander sanoo. Beats on panostanut juuri muotoiluun, ja firman minimalistinen b-logo paistaa värikkäistä ja pallomaisista kuppikuulokkeista kauas.

Jos 1990-luvulla yläasteen pihalla piti olla jalassa Adidaksen kolmeraitaiset verkkarit, nyt päässä on oltava merkkikuulokkeet.

Kuulokkeiden muodikkuus on oikeastaan melko uusi juttu, mutta sillä on eittämättä osansa myynnin kasvussa. Vielä kymmenisen vuotta sitten merkit kilpailivat pääasiassa äänenlaadulla ja teknisillä ominaisuuksilla, nyt markkinoille tulvii merkkejä, jotka panostavat erityisesti tyyliin.

Muotiblogeissa kohkataan esimerkiksi lumilautailija Keir Dillonin perustaman Frends-merkin kuulokkeista, joiden kultaa ja nahkaa yhdistelevä design muistuttaa sisustuslehtien moodboardeja. Dillon kertoi taannoin New York Timesille idean syntyneen havainnosta, ettei elektroniikkaliikkeissä myyty kuulokkeita naisille.

”Katselin ympärilleni ja huomasin, että vähintään puolet asiakkaista liikkeessä olivat naisia ostamassa älypuhelimia ja taulutietokoneita, eikä kuulokeseinällä roikkuvista pareista yksikään ollut alkuunkaan viimeistelty tai tyylikäs. Missään ei tihkunut luksusta tai viehkeyttä”, Dillon kertoi.

Lumilautatähden lisäksi myös muusikot ovat lähteneet hanakasti kuulokebisnekseen. Beats by Dren taustalta löytyy tuottajaguru Andre “Dr. Dre” Young ja Black Eyed Peas -yhtyeen härvelifani laulaja Will.i.am kauppaa Buttons-merkkisiä langattomia designnappeja, jotka voi läimäistä magneetilla toisiinsa kiinni kaulanauhaksi.

Nyt kohkataan myös pohjois­italialaisen Pryman askeettisen hillityistä nahkakuulokkeista, joita Beyoncé käytti Lemonade-videollaan.

Kuulokkeet ja haute couture puolestaan löivät kättä viimeistään vuonna 2015, kun Dolce & Gabbana esitteli Milanossa mallistonsa mukana sarjan jalokivillä ja nappanahalla tuunattuja Frendsin sankakuulokkeita. Sittemmin suunnittelijat Marc Jacobsista Vivienne Tamiin ja jalokiviliike Swarovski ovat panneet nimensä luksusluureihin.

Ulkonäköön panostavia merkkejä löytyy yhä enemmän koko hintahaitarin leveydeltä. Muotikuulokkeilla on nyt kova kysyntä.

Esimerkiksi värikkäillä muoviluureilla teinien kauloihin kivunnut Urbanears on osa ruotsalaista Zound Industries -yritystä. Sama firma vastaa myös Marshallin kuulokkeiden myynnistä ja pyörittää Molami-kuulokemerkkiä, joka mainostaa olevansa “naisilta naisille”.

Vuonna 2008 perustettu Zound on ilmaissut aikeensa listautua tänä vuonna pörssiin. Sen markkina-arvoksi arvioidaan noin kolme miljardia kruunua eli yli 300 miljoonaa euroa.


Mannerheimintiellä vastaan kävelee tusinoittain valkoisia ja mustia nappikuulokkeita.

Kampin ostoskeskuksessakin niitä näkyy.

Kauppakeskuksen sohvilla tapaamme vielä Chanda Muaban, 28, joka kertoo hankkineensa kirkkaanpunaiset brändittömät halpiskuulokkeensa Clas Ohlsonilta. Niilläkin saa haluamansa lookin aikaiseksi.

”Ostin nämä, kun olin liikkeellä mustan paidan kanssa. Siksi valitsin punaiset, että ne sopisivat yhteen. Muuten olisin ehkä ottanut mustat”, Muaba selittää.

Myös Muaban tennarit ovat punaiset. Päivän asu on siis sävy sävyyn.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korvakuulokkeet
 • Musiikki
 • Tekniikka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 5. 5

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Abiturientti sai aivoinfarktin – hän selvisi ja opiskeli aivotutkijaksi

  Tilaajille
 8. 8

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 9. 9

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 10. 10

  Pikatestissä Salaattiasema-ketju, joka erottuu monista muista tarjoamalla kauden kasviksia ja lähiruokaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 2. 2

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 3. 3

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 4. 4

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 5. 5

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 6. 6

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 9. 9

  Apartheidin vastustamista, Michael Monroe -nukkeja Japanissa ja selkkaus levy-yhtiön kanssa – Monroen soolouran alkuvuodet olivat hurmosta kunnes tuli stoppi

 10. 10

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä alkaen kello 17.40

 4. 4

  Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

 5. 5

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 6. 6

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 7. 7

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 8. 8

  Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

 9. 9

  Keskustelu Sofi Oksasen kirjoituksesta ei laannu – Nyt kirjailija Johanna Holmström vastaa Svenska Dagbladetissa

 10. 10

  Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 2. 2

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 3. 3

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 4. 4

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 5. 5

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 6. 6

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 7. 7

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 8. 8

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 9. 9

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 10. 10

  Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 10. 10

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 11. Näytä lisää