Uusi Legion on parhaita supersankarisarjoja koskaan, sillä se uskaltaa olla rohkeasti erilainen – siis todella erilainen

Suomessakin alkanut sarja kuuluu uuden supersankariaallon parhaimpiin, kirjoittaa Jussi Ahlroth.

Miltä näyttäisi sellaisen ihmisen mielen sisällä, jolla on telepaattisia kykyjä? Siis sellaisen, joka pystyy lukemaan ajatuksia ja luomaan toisten mieliin todelta tuntuvia harhakuvia?

Taitaa olla kohtuullisen mahdotonta sanoa ”oikeasti”. Foxin uusi sarja Legion kuitenkin tarjoaa kuvitteellisen kurkistuksen sellaisen mielen sisään.

Helmikuussa meillä Suomessakin alkanut sarja kertoo David Hallerista, joka on maailman voimakkaimpia telepaatteja.

Foxin omistaman FX-kanavan tuottama Legion on vuorostaan maailman parhaita supersankareista tehtyjä tv-sarjoja.

Sori vaan Netflix, Fox on tehnyt jotain ihan uudenlaista tällä upealla sarjallaan. Legion nimittäin vetää jopa vertoja Daredevilin ensimmäiselle kaudelle – vaikka pitää heti sanoa että nämä kaksi sarjaa eivät paljon erilaisempia voisi olla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Daredevil oli Marvelin ja Netflixin ensimmäinen yhteistyönä tekemä sarja Marvelin supersankarisarjakuvista. Yhteistyö on sen jälkeen tuottanut monia erinomaisia sarjoja. Oikeastaan vain sarjoista uusin, Iron Fist oli epäonnistuminen. Täältä voit lukea jutun, jossa käydään läpi syitä Iron Fistin epäonnistumiselle.

Marvelin sarjakuvissa seikkailevien supersankareiden oikeudet ovat jakautuneet muutaman ison yhtiön kesken. Fox omistaa sopimusteknisistä syistä Marvelin suositun Ryhmä-X-sarjakuvan – englanniksi X-Men – hahmojen elokuva- ja tv-oikeudet. Yhtiö aloitti edelleen kovaa vauhtia käynnissä olevan supersankarielokuvien aikakauden elokuvalla X-Men vuonna 2000.

Legion on rohkean erilainen televisiosarja. Tältä näyttää, kun Fargo-tv-sarjan tehnyt Noah Hawley tekee supersankaritarinan.

Käyn tässä läpi syitä siihen, miksi sarja on niin omaperäinen ja onnistunut. Vältän juonipaljastuksia.


Tarinan lähtökohta on sinällään yksinkertainen. Legionin päähenkilö on David Haller ( Dan Stevens). Skitsofreeninen kolmekymppinen David on ollut vuosia potilaana eri mielisairaaloissa. David rakastuu sairaalan uuteen potilaaseen, Syd Barrett ( Rachel Keller) -nimiseen naiseen, eikä olekaan enää varma ovatko hänen harhansa sittenkin totta. David pakenee sairaalasta ja päätyy vaihtoehtoiseen hoitopaikkaan.

Mikä on totta ja mikä ei?

Katsojan on hyvin vaikea vastata tähän. Kysymys hajoaa ennennäkemättömäksi hullunmyllyksi. Christopher Nolanin ohjaamaa ja kirjoittamaa Inception-elokuvaa on pidetty jännän mutkikkaana scifi-tarinana unimaailman sisäkkäisistä tasoista. Legionin tuhannen peilisalin mielenpalatsiin verrattuna Inception on lähinnä kaksikerroksinen rintamamiestalo.

Legionin maailman ”todet” tapahtumat sekoittuvat mielisairaiden harhoihin, huumeiden aiheuttamiin harhoihin sekä supervoimiin joilla voi luoda todentuntuisia illuusioita tai vierailla ihmisen muistoissa, sekä takaumiin, jotka voivat nekin perustua vääristyneisiin muistoihin. Todellisuudesta siirrytään yhden mielen sisään ja sieltä toiseen mieleen ja niin edelleen. Kaikki nämä menevät usein päällekkäin ja paljastuvat toistensa sisältä.

Hajanaista ja monitasoista kerrontaa on toki nähty tv-sarjoissa ennenkin. Viimeistään Lostista asti olemme tottuneet siihen, että tv-sarjoissa kerronta ei ole lineaarista. Toisin sanoen, tapahtumia ei vain kerrata siinä järjestyksessä kuin ne tapahtuvat.

Legionin erikoisuus on, että tämä ei ole vain kerronnan keino. Se mallintaa sitä, miten Davidin sokkeloinen mieli toimii. Hullunmylly johtuu siitä, että Legion on ennen kaikkea kuva Davidin mielestä. Se on ytimeltään mysteeritarina, jonka mysteeri on se, miksi Davidin mieli on niin hajallaan kuin se on.

Kyllä, mutkikasta. Mutta tämä kerrotaan kiehtovasti ja vetävästi. On mukavaa mennä mukana ja katsojana menettää ote ja hallinta tapahtumista.

Koko ajan ei kyllä ole mukavaa. Siirtymät ovat välillä kammottavia. Ei kauhistuttavia, siinä mielessä kuin elokuvahirviö voi olla kauhea. Vaan järkyttäviä, kun järjestys murtuu, todellisuus nyrjähtää sijoiltaan ja tarinan maailmassa todelliseksi uskottu vedetään pois katsojan jalkojen alta. Hyvät elokuvat tai sarjat onnistuvat joskus tekemään tällaisen vedon. Legion onnistuu siinä useaan kertaan. Se on erinomainen saavutus.

On klisee sanoa, että tekijät ovat päässeet tekemään mitä haluavat, mutta Legion tuntuu vahvasti siltä. Hawley ja jaksojen ohjaajat hyvin harvoin vievät tarinaa eteenpäin helppojen ratkaisujen kautta. Vähän hitaiden alkujaksojen jälkeen sarja tuo jakso toisensa jälkeen ruudulle uusia ratkaisuja, jotka eivät tunnu halvoilta tempuilta. Kyllä, joskus ne tuntuvat tempuilta, mutta fiksusti viihdyttäviltä tempuilta.

Niitä ei kannata paljastaa sen enempää.

Legion myös näyttää todella hienolta. Sarjan kuvaus on jatkuvasti upeaa. Kamera hakee kiinnostavia kulmia, leikkaus on rohkeaa, värit ovat villejä ja silti koko ajan tarinan yleisilmeen palveluksessa.

Tunnelma on, sanalla sanoen, psykedeelinen.

Sarja ei säästele viittauksia ja yhtymäkohtia 1960- ja 1970-luvun vaihtoehtokulttuuriin ja varsinkin sen psykedeeliseen laitaan. Davidilla on historiansa huumeiden käyttäjänä. Hänen tyttöystävänsä nimi on Syd Barrett. Nimi on sama kuin Pink Floydin edesmenneellä alkuperäisjäsenellä, jonka kerrotaan käyttäneen paljon huumeita ja kärsineen mielenterveysongelmista.

Sarjan henkilöt ovat varsinainen friikkigalleria. Mielisairaan telepaatin lisäksi on nainen, joka ei voi koskettaa ketään, kaksi ihmistä jotka asuvat saman ihon sisällä sekä beat-runoilija, joka ei ole aivan varma siitä, mikä todellisuus hänen ympärillään on, mutta ei koskaan tingi tyylistään.

Legionissa on surrealismia, absurdiutta, jännitystä, kauhua, surua ja rakkautta. Kaiken kakofoniansa keskellä sarja onnistuu pukemaan yliluonnolliset supersankarimurheet elettyihin tunteisiin.


Tämän tekevät ennen kaikkea Davidin ja Sydin näyttelijät. Kun he esimerkiksi istuvat laiturilla ja kertovat millaista oli olla toisen kehossa ja käydä vessassa, se tuntuu ihan luonnolliselta. Davidia esittää Dan Stevens, joka on tuttu muun muassa Downton Abbey -sarjasta. Sydiä esittää Rachel Keller, joka nähtiin esimerkiksi Fargon tv-sarjaversiossa.

Siinä missä koko sarja nähdään Davidin hajanaisen mielen kautta, Syd on kertojanääni ja tavallaan katsojan sijainen Davidin mielen syövereissä.

Sydille on kirjoitettu sarjan kiteyttäviä repliikkejä. Se miten hyvin muussa yhteydessä ehkä kornin kuuloiset lauseet sarjassa toimivat, kertoo siitä miten taitavasti Noah Hawley on onnistunut sarjan tunnelman luomaan. Sellaiset lauseet kuin ”lupaathan vain, että jos eksyt, niin eksymme yhdessä”.

Legionin katsojaluvut eivät ole olleet jättimäiset, mutta onneksi ilmeisesti riittävän suuret. Sarjan toinen kausi saa ensi-iltansa helmikuussa 2018.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 3. 3

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 4. 4

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 5. 5

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 6. 6

  Hans Välimäki avaa uuden kolmikerroksisen ravintolan Eteläesplanadille kesällä

 7. 7

  Matka maailman ympäri -lastensarja järkytti monia, tässä ovat pelottavimmat kohtaukset

 8. 8

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 9. 9

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 10. 10

  Insestin ja vaimon hakkaamisen maaseutuun yhdistänyt kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra: Heitin julman ja inhottavan vitsin omista sukujuuristani

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 7. 7

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 8. 8

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

 5. 5

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 6. 6

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 7. 7

  Ruokajätit kilpailevat nyt gourmet-sarjassakin – S-ryhmä yrittää ostaa Stockmannin Herkun ja olla muutakin kuin ”halpuuttaja”, K-ryhmä vastaa myymälöitä remontoimalla

 8. 8

  Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

 9. 9

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 10. 10

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 6. 6

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 7. 7

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 8. 8

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 9. 9

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 10. 10

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää