Prometheus tuhosi Alienin – Nyt kysymys on, voiko Alien: Covenant enää pelastaa kaikkien aikojen parhaan leffahirviön

Alien on elokuvahistorian paras hirviö.

Olento on ohjaaja Ridley Scottin, kuvataiteilija H.R. Gigerin ja käsikirjoittaja Dan O’Bannonin luoma. Alkuperäisessä Alien-elokuvassa vuodelta 1979 sitä kuvattiin vain hyvin vähän, ei oikeastaan koskaan kokonaan.

Katsojan mielikuvitus täydensi kuvat sileästä kromisesta ihosta, pitkistä raajoista ja hampaista, joiden välistä tuli kieli, jossa oli vielä toiset hampaat.

Alienissa, suomeksi muukalaisessa, yhdistyi piirteitä hyönteisistä, liskoista ja nilviäisistä. Kaikki eläimiä, jotka yksinkertaisesti kieltäytyvät kommunikoimasta kanssamme.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Olio on niin voimakas, sen mielikuva niin raastava ja johonkin syvällä meissä pysyvään vetoava, että sen voima puhuttelee edelleen.

Myös ”xenomorphina” tunnetun Alienin taika on säilynyt vuosikymmenien ajan lähes koskemattomana.

Edellinen tästä olennosta kertova elokuva oli Prometheus (2012). Ja se tuhosi olennaisen osan siitä, mikä hirviössä on niin omaperäistä.

Varoitus: tästä eteenpäin juttu sisältää juonipaljastuksia kaikista Alien-elokuvista sekä Prometheus-elokuvasta.

Juttu ei sisällä juonipaljastuksia keskiviikkona ensi-iltansa saavasta Alien: Covenantista.

Alien kertoo rahtialus Nostromon miehistöstä, joka oudon viestin johdattamina laskeutuu vieraalle planeetalle. Sieltä löytyy muinaiselta näyttävä avaruusalus. Aluksessa outo olio tarrautuu yhden miehistön jäsenen kasvoihin. Aluksessa hänen vatsastaan repii tiensä ulos toisenlainen olio, joka kasvaa nopeasti ja alkaa tappaa miehistön jäseniä. Eloon jää vain Ellen Ripley ( Sigourney Weaver).

Alienin erikoislaatuisuuteen kuuluu aivan elimellisesti – jos sanaleikki sallitaan – sen lisääntymistapa. Alien lisääntyy tappamalla.

Alienin elämänsyklissä on kolme vaihetta. Ensin on muna, toiseksi on uhrin kasvoille munasta hyppäävä siittäjä, ja kolmanneksi uhrin kehosta ulos syntyvä olio, itse Alien, joka tunnetaan myös nimellä xenomorph.

Alien syntyy tappamalla ja se elää tappamalla. Se ei tiedä mitään muuta kuin tappamisen. Voisi ehkä sanoa, ettei se varsinaisesti ”tiedä” sitäkään. Se vain toimii ja tappaa. Se on tavallaan täysin puhdas. Kuten androidi Ash sanoo ensimmäisessä Alienissa, ”I admire it’s purity”.

Xenomorph on kestänyt läpi monien jatko-osien, myös ongelmallisen Alien: Resurrection -elokuvan. Se kesti jopa Alien vs. Predator -elokuvat.

Mutta se ei kestä sitä, että ottaisimme vakavasti sen mitä vuonna Prometheus-elokuva kertoi xenomorpheista ja niiden alkuperästä.

Prometheus on Alien-elokuvien esiosa. Näin Ridley Scott on sanonut ja se on täysin selvää elokuvaa katsoessa.

Prometheuksessa joukko tutkijoita lähtee etsimään ihmisen alkuperää tähtien takaa. Yli 30 000 vuotta vanha kalliomaalaus sisältää kartan mihin mennä ja viestin, jonka ihmiset tulkitsevat. Heidän mielestään se tarkoittaa ”He haluavat, että etsimme heidät.”

Planeetalta löytyy alus, joka on samanlainen kuin se alus, josta alkuperäisessä Alien-elokuvassa ensimmäinen xenomorph iskeytyy pahaa-aavistamattoman miehistön jäsenen kasvoille.

Aluksesta löytyy muukalaisten ruumiita. Kun niiden dna:ta tutkitaan, käy ilmi että ne ovat ihmiskunnan esi-isiä. Heidät nimetään Insinööreiksi.

Kauheudet alkavat, kun planeetalta löytynyt ”mönjä” herää eloon ja synnyttää hirviöitä. Lopullinen karmeus paljastuu, kun viimeinen eloonjäänyt Insinööri löytyy ja se ensitöikseen tappaa herättäjänsä.

Luojat olivatkin pahoja.

Avainasemassa tarinassa on ”mönjä” – sitä tosiaan kutsutaan elokuvassa tällä nimellä – joka kantaa elämän siementä. Hyvän ja pahan elämän. Tämä mönjä on se, joka pilaa xenomorphin hienon kuolemasta syntyvän elämänkaaren.

Se tapahtuu seuraavalla tavalla.

Elokuvassa androidi David ( Michael Fassbender) laittaa mönjää tutkija Hollowayn ( Logan Marshall-Green) juomaan. Holloway harrastaa seksiä tutkija Shaw’n ( Noomi Rapace) kanssa. Shaw tulee raskaaksi ja tekee itselleen eräänlaisen abortin, joka on samalla tavallaan synnytys.

Olio, joka syntyy, toimii kuin xenomorphin elämänkierrossa se olio, joka tarrautuu uhrin kasvoille ja siittää tulevan xenomorphin uhrin vatsaan. Uhri on tässä tapauksessa yksi avaruuden muukalaisista, jotka olivat ihmiskunnan esi-isiä ja luojia.

Elokuvan lopussa uhrin vatsasta repii itsensä ulos – Alien. Prometheuksessa xenomorph siis syntyy, kun ihmisen dna:han yhdistetään tätä mystistä ”mönjää”.

Tämä tuhoaa kokonaan sen mytologisesti puhtaan ja ankaran elämän ja kuoleman ketjun, joka Alienin sydämessä on sykkinyt vuosikymmenien ajan.

Miksi Ridley Scott päätti kertoa tämän tarinan?

Ensi silmäyksellä Prometheus on eräänlainen Star Trekin vastakohta.

Elokuva tuo Alienin mytologiaan mojovan mittakaavan salaliittoteorian, jonka aikoinaan esitteli kirjailija Erich von Däniken. Se on pähkähullu, mutta ihastuttava sepitelmä siitä, kuinka avaruuden muukalaiset olivat vastuussa ihmiskunnan suurten sivilisaatioiden perustamisesta.

Von Dänikenin kirjoja on luettu optimistisessa toivon hengessä. Tähtien takana on meitä viisaampia ja suurempia opettajia, jotka vain odottavat meidän nousua heidän tasolleen. Tämä henki näkyy myös esimerkiksi Steven Spielbergin elokuvassa Kolmannen asteen yhteys.

Se näkyy myös Star Trekissä, joka kuvaa tämän unelman toteutumista, utopiaa rauhanomaisesta ja viisaasta maailmankaikkeuden yhteisöstä.

Prometheus iskee utopian palasiksi. Prometheus sanoo, että Kolmannen asteen yhteys ja Star Trek ovat tyhjää ja vaarallista haihattelua. Tähtien takana odottavat vain kylmä avaruus ja alkusota, luonnontila, jossa on vain metsästäjiä ja sodankävijöitä.

Mönjä on siis ase.

Mutta.


Tällaisena koko juonessa ei ole kovin paljon tolkkua. Miksi Insinöörit olisivat luoneet meidät ajat sitten, neuvoneet tulemaan paikan päälle ja sitten tuhonnet meidät kun saavumme perille?

Prometheuksen juoni on valitettavan sekava ja täynnä omituisuuksia. Paras tapa saada siitä tolkkua on ajatella, että Insinöörit – ne ihmiskunnan luojat – eivät ole pahoja. He vain ovat sitä mieltä, että ihmiset olivat koe, joka epäonnistui. Pieleen kasvaneet koe-eläimet pitää vain hävittää.

Tämä käy helpommaksi ymmärtää, kun muistetaan että Alien-elokuvissa on aina ollut xenomorphin lisäksi myös toinen pahis: Weyland-Yutani-korporaatio. Eli toisin sanoen, rahanahne ihminen.

Filosofi Slavoj Žižekin mukaan kauhuelokuvien todellinen merkitys paljastuu, kun hirviö otetaan yhtälöstä pois ja katsotaan mitä jää jäljelle.

Ensimmäisen Alien-elokuvan kohdalla jäljelle jäävä merkitys on selkeä. Jäljelle jää paha korporaatio Weyland-Yutani, joka ei välitä työntekijöidensä hengestä ja terveydestä. Elokuvassa käy ilmi, että firma lähetti työntekijänsä matkaan nimenomaan hakemaan xenomorph.

Miehistön henki oli firman mielestä uhrattavissa. Olennaista oli saada hirviö, jotta siitä voitaisiin tehdä arvokas biologinen ase.

Todellinen pahis on siis Weyland-Yutani. Elokuvasarjan edetessä jopa Alien muuttuu jotenkin sympaattiseksi verrattuna itsekkäisiin yritysjohtajiin.

Prometheus jatkaa tätä samaa linjaa. Elokuvan lopussa paljastuu, että mahtavan korporaation johtaja Weyland itse on aluksella mukana. Hän haluaa tavata luojansa. Miksi? Weyland itse vastaa: ”Jos he ovat tehneet meidät, he voivat myös pelastaa meidät.”

Weyland haluaa pelastusta kuolemalta. Hän haluaa elää ikuisesti.

Tässä on avain ymmärtämään muuten kovin kummallinen kohtaus, jossa juuri herännyt Insinööri, ihmisen luoja, ensitöikseen tappaa hänet herättäneet ihmiset.

Insinööri oli pettynyt luomuksiinsa.

Me emme olleet ymmärtäneet kaikkein olennaisinta. Sitä, mitä tapahtui elokuvan ihan ensimmäisessä kohtauksessa. Siinä yksi Insinööri on jollain tuntemattomaksi jäävällä planeetalla ja juo ”mönjää”. Insinööri kuolee, hänen ruumiinsa hajoaa, ja jäänteet kuljettavat mönjän dna:n yhtymään planeetan dna:han.

Elämä syntyy, uhrautumalla. Tämä on peilikuva xenomorphin elämänkaaresta, jossa elämä syntyy kuolemasta.

Mitä tapahtuu, kun se toinen Insinööri herää Prometheuksessa? Hänelle puhuu androidi – kone, joka kysyy ihmisisäntänsä puolesta, miten tämä ikäloppu ihminen voisi elää ikuisesti. Vähemmästäkin sitä luoja suivaantuu.

Pitää olla valmis uhraamaan elämänsä, muuten ei ole elämän arvoinen. Tämä tuntuisi olevan Prometheuksen viesti. Insinööri hetkessä analysoi, että pieleen meni koko ihmislaji-testi.

Elokuvassa on erikoinen yksityiskohta. Muukalaisaluksella meni jotain pieleen kaksi tuhatta vuotta ennen elokuvan tapahtumia. Ilmeisesti ”mönjä” tuhosi luojansa. Tämä on yksi mahdollisuus.

Kaksituhatta vuotta on kuitenkin kiinnostava aika.

Prometheus-elokuvassa on myös meneillään joulu, kun vieraalle planeetalle laskeudutaan.

Shaw on hyvin tarkka ristikaulakorustaan.

Seuraavan Alien-elokuvan nimi on Alien: Covenant.

Covenant on suomeksi ”liitto”. Liitto raamatullisessa merkityksessä. Jumalan tekemä liitto uskonnollisen yhteisön kanssa.

Jos Insinöörin suuttumisessa oli kyse siitä, että ihmiset eivät olleet oppineet uhrautumisen merkitystä, nämä kaikki viittaukset osoittavat aika selkeään suuntaan.

Jeesuksen kuolema suututti Insinöörit.

Kuulostaa hurjalta, mutta mitä ilmeisimmin tästä on kyse. Ridley Scott on itse sanonut näin.

Ridley Scott sanoi jo vuonna 2012 haastattelussa, että he suunnittelivat kertovansa elokuvassa, että Jeesus oli yksi Insinööreistä. Ihmiset tappoivat hänet. Siksi ihmiskunta päätettiin tuhota.

On mahdollista ajatella, että xenomorph syntyy Prometheuksessa meidän pahuutemme ja itsekkyytemme takia. Vaikka elokuvan nimi tulee kreikkalaisen mytologian titaanilta, Prometheus on kristillinen elokuva. Se on elokuva ihmisyyden syyllisyydestä, perisynnistä. Alienista tulee anti-messias, joulun synkkä lapsi.

Ihan hienoa, mutta tämä ei enää ole vuoden 1979 Alien-elokuvan hirviö.

Kun uusi Alien: Covenant tulee keskiviikkona ensi-iltaan, Ridley Scottin täytyy onnistua vakuuttamaan meidät siitä, että Alien, xenomorph, elokuvahistorian paras ja pelottavin hirviö, on yhä oma itsensä.

Että se ei ole vain ihmisen lankeemuksen ja perisynnin siittämä epäsikiö. Vaan puhdas, epäinhimillinen, totaalisen vieras elämänmuoto, jolle kaikki ajatukset synnistä ja lankeemuksesta ovat täysin merkityksettömiä.

Muuten Alienista tulee vain yksi kristillinen moraalitarina monien muiden joukossa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Alien-elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 2. 2

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 3. 3

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 4. 4

  Tiede selvitti Lontoon tappavan savusumun syyn – 64 vuotta sumun jälkeen

 5. 5

  Pikatestissä Sörnäisten kulmakuppila afrikkalaisin maustein: täältä saa sambuusaa ja bhajia

 6. 6

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 7. 7

  Odotimme Suomeen tietoyhteiskuntaa, saimme tunneövereitä ihannoivan röökiringin

  Tilaajille
 8. 8

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Tällainen on Netflixin uusi, 1980-luvun leffaklassikoita kierrättävä Stranger Things -kauhusarja, josta kaikki nyt puhuvat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 2. 2

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 3. 3

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 4. 4

  Presidenttiehdokas Merja Kyllönen esitti tukiräpin itselleen – kuuntelimme, ällistyimme ja rakastuimme

 5. 5

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 6. 6

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 7. 7

  Pikatestissä Sörnäisten kulmakuppila afrikkalaisin maustein: täältä saa sambuusaa ja bhajia

 8. 8

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 9. 9

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 7. 7

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 8. 8

  Porilainen Atte Timonen twiittasi supersankarielokuvan naiskuvastoa arvostelevan kuvaparin, iso amerikkalainen viihdelehti teki jutun hänen twiitistään – Soitimme

 9. 9

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 10. 10

  Tamperelaisesta metsästä löytyi vuosikymmeniä vanha disketti, josta ekspertit onnistuivat kaivamaan sisällön – löytyi 1980-luvulla tehty Alkon valistuspeli, jossa ”voi juoda itsensä hengiltä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 2. 2

  Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

 3. 3

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 4. 4

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 5. 5

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 6. 6

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 9. 9

  Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

 10. 10

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 2. 2

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 3. 3

  Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

 4. 4

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 5. 5

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 6. 6

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 7. 7

  Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

 8. 8

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 9. 9

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 10. 10

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 3. 3

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 4. 4

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 8. 8

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 11. Näytä lisää