Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

Erityisesti Yhdysvalloissa on herännyt suuri huoli Youtube Kids -palvelun luotettavuudesta. Algoritmien ja arkielämän yhteyksiä tutkiva Jesse Haapoja muistuttaa, että algoritmit ovat myös helpottaneet paljon elämäämme, mutta niiden hyötykäyttö vaatii manuaalista tarkkailua.

Pipsa Possuhan se siinä!

Yksi 2000-luvun suosituimmista piirroshahmoista pomppii Youtube-videolla aurinkoisena päivänä isänsä kanssa... Mutta mitä ihmettä? Yhtäkkiä Pipsa on pimeällä syrjäkujalla, missä trenssitakkiin pukeutunut hahmo syöttää hänelle povitaskustaan kaivamaansa pekonia.

Sitten Pipsa onkin jo kotona ja... syö isänsä.

Kyllä.

Eikä sekään vielä tyydytä Pipsan lihanhimoa, joka ajaa hänet viiltämään omasta ranteestaan pekonisiivuja.

Tämä ei ole meidän sairasta mielikuvitustamme, vaan todellinen Youtube-video, jota on katsottu Youtuben mittareiden mukaan yli 650 000 kertaa. Katsojamäärissä se voittaa jo kirkkaasti videon, jossa Pipsa juo valkaisuainetta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta sattuuhan sitä paremmissakin piireissä, vai mitä?

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on noussut kohu monista ensin normaaleilta näyttäviltä, mutta sitten täysin lasten silmille sopimattomaksi paljastuvista videoista.

Esimerkkejä on tähän mennessä kaiveltu useita.

Ryhmä Hau -animaatioita imitoivassa videossa nukke muuttuu yöllä paholaiseksi, hypnotisoi Ryhmä Hau -hahmot ja houkuttelee nämä hyppäämään katolta alas.

Mikki-videossa päätähti makaa verilammikossa Minni Hiiren katsoessa kauhuissaan vierestä.

Tässä varsin kökösti tehdyssä animaatiossa toisiinsa liittymät animaatiohahmot (kuten supersankarit, pellet ja kauhuelokuvahahmot) hautaavat toisensa elävältä. Yhtäkkiä osan hahmojen päistä tilalla on animoidut vauvojen kasvot.

Videon nimi on ”BURIED ALIVE Outdoor Playground Finger Family Song Nursery Rhymes Animation Education Learning Video” ja sitä on katsottu Youtuben mittareiden mukaan lähes 250 000 kertaa.Ilmiötä käsittelee viime viikolla julkaistussa pitkässä artikkelissaan toimittaja James Bridle.

Hänen väitteensä on, että internetissä on jotain pahasti vialla, koska tällainen videosisältö on jo täyttä arkipäivää Youtubessa ja lapset voivat Youtubea käyttäessään koska tahansa törmätä niihin.

Bridlen mukaan kyse nimenomaan ei ole neulasta heinäsuovassa, kuten Youtuben edustajat väittävät, vaan koko internetin laajuisesta algoritmi-ilmiöstä, eli siitä miten koneille annettavat toimintaohjeet, eli algoritmit, oikeastaan ohjaavat sekä mediasisältöjen käyttöämme että meille tehtäviä mediasisältöjä.

Se puolestaan on ongelma sen vuoksi, että vanhemmilla on usein tapana antaa lastensa katsoa Youtubea kännykästä tai pädiltä ilman valvontaa. Lapset puolestaan mielellään katsovat sitä mitä Youtube heille suosittelee.

Painotetaan tähän väliin, että se on yleensä priimaa, sillä Youtube on mahdollisesti parasta mitä maailmassa on tapahtunut.

Mutta Youtuben toimintalogiikaan kuuluu, että se suosittelee seuraavaa videota arvaamalla mistä katsoja pitää – ja tähän väliin pyrkivät sekä tahallaan pahaa mieltä aiheuttavat trollit että aivottomasti videoita suoltavien algoritmien armeija.

Algoritmeistä on parissa viime vuodessa tullut sana, joita käytetään jatkuvasti puhuttaessa sosiaalisesta mediasta. Algoritmit ohjaavat esimerkiksi sitä, keitä kavereita Facebook meille ehdottaa, tai, noh, esimerkiksi kirjoittavat uutisia, kehittävät lääkkeitä ja ajavat autoa.

”Algoritmi on toimintaohje, joka annetaan koneelle tai robotille”, tulevaisuuden tutkija Risto Linturi tiivistää algoritmin määritelmän HS:n jutussa tämän vuoden alussa.

Kun puhutaan Youtube-sisällöstä, algoritmit vaikuttavat aivan kaikkeen.

Esimerkki 1, eli miten algoritmit vaikuttavat videoiden katseluumme: Lapsi haluaa katsoa Pipsa Possu -videon, ja hänen vanhempansa laittavat sellaisen pyörimään Youtubessa. Kun video päättyy, alkaa sen jälkeen pyöriä uusi video, jota kukaan ei ole valinnut.

Uusi video valikoituu näytölle muun muassa sen perusteella, mitä on katsottu aiemmin, mitä kyseisen videon katsojat ovat tykänneet katsoa seuraavaksi ja mitä kyseisen laitteen käyttäjä on tykännyt katsoa. Lopputulos voi olla se, että hetken päästä lapsi katsoo videota isäänsä syövästä Pipsa Possusta.

 

”Ei sillä ole oikeastaan väliä, tekeekö tätä roskaa ihminen tai kone.”

Esimerkki 2, eli miten algoritmit vaikuttavat siihen, mitä videoita Youtubeen tehdään: Youtubessa on tyypillistä se, että siellä syntyy kaikenlaisia videoformaatteja, joista tulee ennen pitkää äärimmäisen suosittuja. Kuten kaikkea suosittua, myös näitä videoformaatteja ruvetaan matkimaan. Ihmiset pyrkivät tekemään samankaltaisia videoita herättääkseen katsojien mielenkiinnon videoilla.

Lapsille suunnattujen Youtube-videoiden yksi pitkäaikainen hitti on ollut lasten loru -videot. Ihmiset ovat huomanneet, että lapset haluavat katsoa loruvideoita, joten lapsikatsojia tavoittelevien Youtube-kanavien tekijät tekevät koko ajan enemmän loruvideoita ja lisäävät videoidensa otsikkoon ja aihesanoihin kaikkea loruihin viittaavaa, jotta Youtuben haku- ja suosittelualgoritmit suosittelisivat niitä muiden loruvideoiden yhteydessä.

Videoiden tekemisen automatisointi on voinut mennä jopa niin pitkälle, että loruvideoihin yhdistellään erilaisia lasten suosiossa olevia täysin satunnaisia ja toiseensa liittymättömiä aiheita, ja kun eri sanoja ja aiheita pyöritellään tarpeeksi pitkään, lopulta alkaa syntyä videoita, joissa aluksi ihan normaaleilta tuntuviin aiheisiin yhdistyy todella häiritseviltä tuntuvia elementtejä.

Juuri näin syntyy esimerkiksi ”BURIED ALIVE Outdoor Playground Finger Family Song Nursery Rhymes Animation Education Learning Video” -niminen video.

Se mikä koskettaa Youtubea, koskettaa myös suomalaisia, ja siksi soitimme Aalto-yliopistossa työskentelevälle tohtorikoulutettavalle Jesse Haapojalle. Hän työstää parhaillaan väitöskirjaa algoritmien vaikutuksesta arkielämäämme.

Haapojan mukaan koko nyt käynnissä olevassa Youtube-keskustelussa ei ole juuri yllättävää tai uutta. Tarpeellisena hän silti sitä pitää.

”Youtube on sellainen osa internetiä, jonne pientä lasta ei kannata päästää yksin. Palvelu perustuu siihen, että käyttäjät tuottavat sinne sisällön, ja sisällön vahtiminen laahaa perässä, koska missään ei ole tarpeeksi väkeä ennakkotarkistamaan kaikkia sinne tehtyjä videoita.”

Haapoja epäilee, että nyt käytävä keskustelu Youtuben sisältöjen vaarallisuudesta lapsille on itse asiassa hyvin samanlaista kuin 1950- ja 1960-luvuilla huolestuneena käyty keskustelu television sisällöstä.

”Huoli on ymmärrettävää ja sinänsä aiheellista, mutta en luottaisi Youtuben tai muidenkaan alustojen osalta siihen, että heidän keinonsa sisällön hallitsemiseen riittäisivät pitämään palvelun turvallisena.”

Juuri tähän vanhemmat kuitenkin ovat luottaneet viimeistään sen jälkeen, kun Youtube julkaisi vuonna 2015 Youtube Kids -palvelunsa.

Palvelun tarkoitus on toimia lapsille personoituna videopalveluna, josta on rajattu pois niitä Youtuben sisältöjä, jotka eivät ole sopivia lapsille. Tarkoituksena oli tavoitella suurempaa markkinaosuutta lapsikatsojien joukossa, koska lapsille tehdyt ohjelmat ovat olleet vuosikymmenien ajan iso bisnes.

Sovellus sai positiivisia arvioita, mutta alusta lähtien kävi selväksi, että Youtube Kids -palvelua ei ollut tarkoitettu pienten lasten valvomattomaan käyttöön, koska kaikki Youtube Kidsin puolelta löytyvä sisältö ei ollut soveltuvaa lapsille.

Syitä tähän on useita. Suurin on nimenomaan se, että kaikkea tehtyä sisältöä ei pystytä valvomaan etukäteen. Youtube Kidsiin päätynyt video saattaa näyttää otsikkonsa ja kuvituksensa puolesta ihan normaalilta lasten sisällöltä, ja vasta tarkempi tarkastelu paljastaa sen todellisen luonteen.

Toinen merkittävä syy on tietenkin se, että eri ikäiset lapset suhtautuvat eri tavalla videoihin ja pitävä eri asioita ahdistavina. Kaikkea ahdistavaksi koettavaa sisältöä on siis melkein mahdoton sensuroida – tai sitten menetetään paljon sellaistakin sisältöä, jota osa lapsista haluaa oikeasti katsoa.

 

”Katsomiskerrat maksimoidaan videoiden määrällä, ei niiden laadulla.”

”Pitää muistaa sekin, että piirretyt ovat perinteisesti olleet tosi väkivaltaisia. Sinänsä tämä ei ole siis uusi ilmiö”, Jesse Haapoja muistuttaa.

Mekin Nyt.fi:ssä olemme kirjoittaneet useita juttuja lapsille tehdyistä virallisista ohjelmista, jotka ovat aiheuttaneet nuorille katsojille ”traumoja”. Tällainen on esimerkiksi 2000-luvun alun kauhuklassikko Morso.

Haapoja muistuttaa myös siitä, että Youtuben alkuperäinen ikäraja on ollut 13 vuotta, eli koko palvelua ei ole aluksi tarkoitettu lasten käyttöön.

Jesse Haapojan mukaan on selvää, että lähes kokonaan automatisoitu Youtube-videoiden massatuotanto on koko ajan yleisempää.

”Tehdään alhaisella laadulla videoita, joista osa voi näyttää oudolta. Katsomiskerrat maksimoidaan videoiden määrällä, ei niiden laadulla. Kun tehdään tarpeeksi paljon videoita, syntyy myös todella outoja yhdistelmiä.”

Mitä suositumpia tietyistä videoista tulee, sitä helpommin ne päätyvät satunnaisesti muidenkin katsottavaksi. Haapoja kuitenkin huomauttaa, että Youtube ei listaa videoita pelkästään katsomiskertojen mukaan, vaan esimerkiksi videoiden katseluajalla on väliä. Siksi lasten huomiota kalastelevat videot ovatkin nykyään pitkiä, usein vähintään puolituntisia.

Kuka tästä kaikesta videotuotannosta vastaa?

Sillä ei oikeastaan ole Haapojan mukaan edes kovin paljon väliä. Kaikkein häiriintyneimmät videot on helppo leimata nettitrollien tuotokseksi, mutta Haapojan mukaan Youtubessa on olemassa oma aikuisten muodostama alakulttuuri, jossa halutaan katsoa piirroshahmoja ja väkivaltaa yhdistäviä videoita.

Videoita ei ole siis välttämättä alun perin edes tarkoitettu lasten silmille, vaikka osa on taatusti tehty puhtaaksi kiusaksi. Osa animoiduista videoista saattaa olla alusta loppuun asti koneiden tekemää, mutta sekään ei ole Haapojan mukaan lopputuloksen kannalta kovin merkittävää.

”Ei sillä ole oikeastaan väliä, tekeekö tätä roskaa ihminen tai kone.”

Oleellista on kuitenkin se, että massatuotannossa pyritään tekemään rahaa katselukerroilla. Youtube-kanavat voivat ansaita suuriakin summia ennen videoita näkyvillä mainoksilla. Tuoreen kohun yhteydessä Youtube on ilmoittanut alkavansa puuttua nimenomaan siihen, ettei esimerkiksi piirroshahmoja ja väkivaltaa yhdistelevien videoiden yhteydessä näytetä mainoksia.

Rahantekoa helpottaa se, että osaa videoista on tosi vaikea erottaa virallisten kanavien tuottamasta sisällöstä. Esimerkiksi ”Peppa Pig” -hakutulos tuottaa heti ensimmäisellä sivulla virallisen Peppa Pig -kanavan sisällön lisäksi myös epävirallisia Pipsa Possu -videoita. Osa niistä saattaa olla ihan normaaleja, osa puolestaan ei.

Youtube ei ole suinkaan ainut paikka, jossa algoritmit luovat kummallisia, jopa sairaita, yhtälöitä.

Amazoniin esimerkiksi päätyi myyntiin ”Keep Calm and Rape a lot” -paita, kun automatisoitu paitatuotanto alkoi käyttää algoritmejä ja yhdisteli klassiseen ”Keep Calm and...” -lauseeseen mitä kummallisempia lauseita.

Haapoja itse nostaa esille algoritmien erikoisista yhdistelmistä vuonna 2011 sattuneen tapauksen, jossa homomiesten deittiapplikaation Grindrin lataajille suositeltiin ladattavaksi myös seksuaalisia häirikköjä tunnistava sovellus.

Algoritmit vaikuttavat siis mitä kummallisemmilla tavoilla arkielämäämme, mutta Haapoja ei silti halua välittää niin sanottua teknofobiaa, teknologian pelkoa.

”Mikään järjestelmä ei ole täydellinen. Olemme nyt tilanteessa, jossa meidän pitää vain oppia elämään näiden järjestelmien kanssa. On tiedostettava niihin liittyvät ongelmat ja pyrittävä ratkomaan niitä. Täytyy muistaa, miten paljon myös hyödymme eri palveluiden algoritmeistä. En itse ainakaan haluaisi elää maailmassa, jossa ei ole hakukoneita.”

 

”On hyvä, että tätä keskustelua käydään nyt muuallakin kuin yliopistossa.”

Youtubesta ja muista algoritmeja käyttäjäkokemuksessaan hyödyntävistä järjestelmistä luopumista Haapoja ei pidä millään tavalla realistisena ajatuksena, sillä jokapäiväinen elämämme on nivoutunut niin tiiviisti niiden ympärille.

”Tämänhetkinen keskustelu Youtube-videoiden sisällöstä johtuu juuri siitä, ettemme ole tähän mennessä tajunneet, mihin kaikkeen näiden palvelujen algoritmit voivat oikein elämässämme vaikuttaa. On hyvä, että tätä keskustelua käydään nyt muuallakin kuin yliopistossa. ”

Jos siis vielä palataan Youtube-videoihin, mikä on ratkaisu siihen, ettei kenenkään lapsi päädy vahingossa katsomaan videota isäpekonia mussuttavasta Pipsa Possusta?

Valvonta.

Kuten muussakin algoritmipuheessa, myös Youtube-videoiden kohdalla Haapoja korostaa ihmisten omaa vastuuta. Youtubessa voi esimerkiksi luoda lapselleen soittolistoja, joihin laittaa vain turvalliseksi todettuja videoita. Youtube Kids -palvelu mahdollistaa myös tiettyjen kanavien ja videoiden estämisen.

”Jostain syystä Youtube Kidsissä ei kuitenkaan voi valita lapselleen vain tiettyjä kanavia, vaan kaikki ei-toivotut kanavat on estettävä erikseen. En tiedä, miksi siellä on päädytty tällaiseen ratkaisuun. Tietyt kanavat valitsemalla voisi mahdollistaa juuri sen, että lapset katsoisivat vain lisensoitua sisältöä.”

Tärkeintä on kuitenkin se, että aikuiset muistaisivat katsoa säännöllisesti, mitä videoita lapset mobiililaitteiltaan oikein katsovat. Se on edelleen varmin tapa algoritmimörköjen estämiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • YouTube
 • Algoritmi
 • Nyt
 • Sanoma Pro
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 2. 2

  Kommentti: Trumpin ”valeuutis­palkinnot” olivat suuri pettymys – mikä on yllätys, koska Trumpin pitäisi osata valehdella paremmin

 3. 3

  Merja Kyllönen esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 4. 4

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 5. 5

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 6. 6

  Vietä ystävänpäivää joka päivä! Tässä 7 erittäin romanttista herkuttelupaikkaa Helsingissä

 7. 7

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 1. 1

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 2. 2

  Merja Kyllönen esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 4. 4

  Kommentti: Trumpin ”valeuutis­palkinnot” olivat suuri pettymys – mikä on yllätys, koska Trumpin pitäisi osata valehdella paremmin

 5. 5

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 6. 6

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 7. 7

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 8. 8

  Uutissivusto mokasi ja sekoitti näyttelijä Anna Kendrickin ja tennispelaaja Anna Kurnikovan keskenään – Twitter riemastui Kendrickin nerokkaasta vastauksesta

 9. 9

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  Laura Huhtasaari esiintyi toisena Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

 2. 2

  Teemu Laajasalolta vaaditaan selvitystä Coca Cola -ostoksista ja hotellisviiteistä – Internet innostui hassuttelemaan piispan kustannuksella

 3. 3

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 4. 4

  Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 6. 6

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 7. 7

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 8. 8

  Matti Vanhanen esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Laura Huhtasaari esiintyi toisena Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  Hotpot on nykyhetken trendiruokaa: Maistoimme suosittuja hotpot-annoksia kolmessa helsinkiläisravintolassa – Yksi vakuutti annoskoollaan ja toinen tyylillään

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

 2. 2

  Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

 3. 3

  Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

 4. 4

  HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

  Tilaajille
 5. 5

  Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

 6. 6

  Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

 7. 7

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 8. 8

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 9. 9

  Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

 10. 10

  Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

 2. 2

  Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

 3. 3

  Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

  Tilaajille
 4. 4

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 5. 5

  Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

 6. 6

  Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 7. 7

  Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

 8. 8

  Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

 9. 9

  Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

 10. 10

  Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 3. 3

  Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

  Tilaajille
 4. 4

  Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

 5. 5

  Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

 6. 6

  Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

 7. 7

  Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

 8. 8

  Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

 9. 9

  Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

 10. 10

  Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

 11. Näytä lisää