The Punisher on ensimmäinen Marvel-sarja, jossa todellinen politiikka on sarjan ytimessä – ja siksi se on Netflixin parhaita Marvel-sarjoja

Jon Bernthal näyttelee vereslihalla demonien riivaamaa sotaveteraania Frank Castlea, jonka perhe on murhattu.

Joskus todellisuus kohtaa fiktion hirvittävällä tavalla.

Netflix ja Marvel aikoivat julkistaa The Punisher -sarjan ensi-illan New Yorkin Comic-Conissa pidettävässä paneelikeskustelussa 7. lokakuuta.

Se kuitenkin peruttiin. Syynä oli 1. lokakuuta Las Vegasissa tapahtunut joukkomurha. Sarjan varsinaisen ensi-illan ajankohtaa tragedia ei tiettävästi kuitenkaan siirtänyt.

Varovaisuus on ymmärrettävää. The Punisher on aivan tolkuttoman väkivaltainen. Siinä tapetaan erittäin paljon ihmisiä erilaisilla aseilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka vähempikin verenvuodatus olisi riittänyt, käsikirjoittajat esittävät riittävästi kriittisiä kysymyksiä väkivallasta, aseista ja sodasta, ettei sarja jää pelkäksi mässäilyksi. Päinvastoin – se itse asiassa kertoo yhden tarinan siitä, miten särkynyt mieli päätyy tappamaan viattomia sivullisia.

The Punisher on jo kuudes Netflixin, Marvelin ja ABC-studion yhteistyössä tekemä supersankarisarja. Onko se onnistunut?

Kyllä on.

Perheensä menettäneen sotaveteraanin Frank Castlen (Jon Bernthal) loputtomasta kostonkierteestä kertova The Punisher on aito, paljas ja tyly kuvaus menetyksestä, kärsimyksestä ja oikean ja väärän hämärästä rajasta. Sarja palauttaa Netflixin Marvel-jatkumon sen alkuperäiselle korkealle tasolle.

Marvelin ja Netflixin yhteistyö alkoi vuonna 2015 Daredevil-sarjalla. Tarina New Yorkin hämärillä kujilla rikollisia vastaan nyrkkitappelevasta sokeasta sankarista oli katutason epätoivoista taistelua. Sellaisena se oli karu vastapaino Marvelin supersankarielokuville, jotka olivat jo siinä vaiheessa karanneet kovin kosmisille tasoille. Se oli myös erittäin onnistunut versio alkuperäisestä Daredevil-sarjakuvasta.

Viime aikoina Marvel-sarjojen taso on laskenut roimasti. Edellinen, sankarit yhteen koonnut The Defenders ja sitä edeltänyt Iron Fist olivat kaksi pahinta epäonnistumista. Varsinkin tylsästä päähenkilöstä, rasismista ja yleisestä pöhköydestä kärsinyt Iron Fist oli täysi floppi.

The Defenders oli paperilla loistava idea. Ensin Netflix näyttäisi neljän erillisen sankarin omat sarjat ja sen jälkeen kokoaisi heidät yhteen sankariryhmäksi. Vähän samaan tapaan kuin Marvel on tehnyt suurella menestyksellä The Avengers -elokuvien kanssa.

Kokeilu kuitenkin epäonnistui. On erityisen harmillista, että vika ei ollut varsinaisesti siinä, miten nämä neljä sankaria ratkovat ristiriitansa ja käyvät yhteistä vihollista vastaan. Se osa sarjaa toimi kohtuullisen hyvin. Ongelma oli siinä, että sarjan taustatarina sekä vihollinen olivat aivan hölmöjä ja epäuskottavia.

The Punisher on poikkeuksellinen hahmo Marvelin sarjakuvissa. Hänen ensiesiintymisensä oli The Amazing Spider-Man-lehdessä vuonna 1974. 1980-luvulla Frank Miller kirjoitti hänestä nykyisenlaisen hahmon, armottoman ja brutaalin tappajan, todellisen antisankarin. Suomessa hän on esiintynyt sarjakuvissa nimellä Tuomari.

Punisherista on tehty kolme elokuvaa. Niitä ei voi pitää kovin onnistuneina. Jos Howard the Duckia ei lasketa – ja sitä ei lasketa – kaikkien aikojen ensimmäinen Marvelin sankareista tehty pitkä elokuva oli nimenomaan The Punisher. Vuonna 1989 tehdyn elokuvan pääosassa oli itse Dolph Lundgren.

Uuden Netflix-aikakauden Punisher nähtiin ensimmäisen kerran Daredevil-sarjan toisella kaudella viime vuonna. Punisheria esittävä Jon Bernthal suoraan sanottuna varasti Daredevilin shown. Hyvin nopeasti tuotantoyhtiöissä tehtiin päätös, että Punisher saa oman sarjansa.

The Punisher ei ole ongelmaton, mutta se on Marvelin ja Netflixin yhteistyönä syntyneistä sarjoista selkeästi parhaita. Suurin ansio tästä kuuluu vereslihalla näyttelevälle John Bernthalille demoniensa piinaaman Frank Castlen nimiroolissa. Aivan kuten The Defendersissä, myös The Punisherissa suurin ongelma ovat viholliset. The Punisherissa he jäävät yllättävän ohuiksi. Daredevilin Wilson Fiskin (Vincent D’Onofrio) kaltaista, päähenkilön kanssa tasavertaista persoonaa ja läsnäoloa, tästä sarjasta ei valitettavasti löydy.

Mainittakoon vielä se, että The Punisherissa ei ole mitään supersankarien ”super”-puolta. Kenelläkään ei ole minkäänlaisia yliluonnollisia kykyjä. Se pitää sanoa, että elokuvissa ja tv:ssä väkivalta on usein yliampuvaa, mutta Frank Castlen kyky kestää kipua, kolhuja ja hakkaamista on aivan poikkeuksellisen luonnotonta.

Tässä jutussa lääkäri kertoo, mitkä elokuvaväkivallan kliseistä ovat totta ja mitkä eivät.

The Punisher jatkaa Daredevilin toisen kauden jälkeisiä tapahtumia, mutta palaa samalla ajassa taaksepäin tapahtumiin, jotka tekivät Frankista Punisherin.

Verrattuna muihin Netflixin Marvel-sarjoihin, The Punisherin tarina on raaka ja yksinkertainen. Frankin trauma on suora ja selkeä kuin nyrkinisku kasvoihin.

Vaimo ja lapset ammutaan Frankin silmien edessä – mitä sotaveteraani tekee asialle?

Ensimmäisen jakson alussa Castle tappaa rikollisen vessassa. Rikollinen anelee armoa ja kysyy, ”Mitä kuolemani muka muuttaa?” Frank vastaa – ei mitään – ja tappaa hänet.

Frank Castle ei halua muuttaa mitään, eikä hän edes pystyisi. Hänellä on vain kosto, joka ei koskaan lopu. Jon Bernthal näyttelee valtavalla intensiteetillä trauman loputtomuuden ja Frankin kyvyttömyyden unohtaa, joka hetki uudelleen ja uudelleen. Frank Castlen mieli on kuin verinen versio elokuvasta Päiväni murmelina. Ei ole mitään muuta kuin tämä hetki, eikä tässä hetkessä ole mitään muuta kuin murhe ja murha.


Tietenkään hahmo ei ole näin yksiulotteinen. Jo Daredevil-sarjassa toimittaja Karen Page (Deborah Ann Woll) näki Castlen pinnan alle ja ymmärsi, että tätä ajoi eteenpäin moraalikoodi ja ainakin jonkinlainen omatunto.

The Punisherin omassa sarjassa Karen kysyy Frankilta, mitä sitten kun tämä on tappanut syylliset, mitä jää jäljelle – ja vastaa itse: Jää vain loputon, tyhjä yksinäisyys.

Frank lukee sarjassa kirjoja. Ensimmäinen on Herman Melvillen Moby Dick, kirjallisuushistorian tunnetuin kuvaus pakkomielteestä, joka ajaa itsetuhoon. Frank lukee toisessa kohtauksessa F. Scott Fitzgeraldin essee-kokoelmaa The Crack-up. Siinä Fitzgerald kirjoitti kuuluisaksi tulleen lauseen ”Älykkyyden mitta on kyky pitää mielessä samanaikaisesti kahta toisilleen vastakkaista väitettä ja silti pystyä toimimaan”.

Tätä on Frank Castle. Pakkomielteen ajama, syvästi ristiriitainen mies.


Juuri Frankin moraalinen koodi on normaalista näkökulmasta täysin ristiriitainen. Hän hakee oikeutta tekemällä rikoksista synkimmän. Hän murhaa syyllisiä, uudestaan ja uudestaan.

Mutta hän ei osaa mitään muuta. Koska hän on sotilas, joka ei pysty päästämään irti sodasta.

Frank Castle on Afganistanin sodan veteraani. Perheen kuoleman lisäksi Frankia vainoaa toinen trauma, hänen tekonsa sodassa. Afganistanissa tapahtui jotain, missä ”rajat hämärtyivät”, eikä enää ollut selvää, oliko kyse sodasta vai jostain muusta.

Tietysti kyse oli jostain muusta. Sitä lähtee sarjassa selvittämään Yhdysvaltain Turvallisuusviraston agentti Dinah Madani (Amber Rose Revah). Afganistanin tapahtumien selvittäminen on sarjan varsinainen juoni, jonka käänteitä en paljasta sen enempää.

Castle palveli Kandaharissa. Se oli yksi Afganistanin sodan pimeistä paikoista, jossa amerikkalaiset sotilaat oikeassakin maailmassa syyllistyivät sotarikoksiin.

Kandaharissa Frank oli osa salaista erikoisryhmää. Se oli käytännössä salamurhajoukko, joka teki sotarikoksia. Taustalla on todellisuus. Yhdysvaltain erikoisjoukkoja epäiltiin murhista Afganistanissa.

Sarjassa ryhmää verrataan Vietnamin sodassa toimineeseen Phoenix-ohjelmaan, joka teki muun muassa salamurhia. Se oli todellinen osa Vietnamin sotaa.

The Avengersin maailmanpelastamis-fantasioiden rinnalla tämä tuntuu kylmäävän todelliselta.The Punisher on ensimmäinen Netflixin Marvel-sarjoista, jossa todellinen politiikka ei ole vain kulissi, vaan tarinan ytimessä.

Toki kyseessä on sarjakuvamaisen äärimmilleen viritetty versio todellisuudesta. Mutta kysymykset ovat todellisia. Tämä sarja käsittelee sitä, mitä Amerikassa nyt tapahtuu.

Yhdysvallat on sotinut vuosikymmenien ajan sotia kaukana omilta rajoiltaan. Sodat ovat jättäneet tuhansia ja taas tuhansia veteraaneja, monet heistä hyvin nuoria. Moni kamppailee traumaperäisen stressihäiriön kanssa. Osa putoaa yhteiskunnan raoista ja syrjäytyy.

Meillä täällä Suomessa ei ole oikein mitään vastaavaa. Kansainväliset rauhanturvajoukot ovat olleet hyvin erilaisissa tehtävissä esimerkiksi Afganistanissa kuin amerikkalaiset sotilaat.

Suomessa veteraanit ovat muisto kansakunnan voimasta ja elävä muistomerkki kansallisen historian käännekohdasta. He ovat osa suomalaista identiteettiä.

Yhdysvaltalaiset veteraanit ovat myös osalle kansasta identiteetin osa, mutta eivät läheskään kaikille. Virallisen kertomuksen mukaan he ovat puolustaneet demokratiaa ja vapautta tyranneja ja terroristeja vastaan. Todellisuudessa Yhdysvaltojen hallinnolla on aina ollut suuria ongelmia yrityksissään perustella käymiään sotia omille kansalaisilleen.


Tämän ristiriidan tiivistää yksi veteraaneista, jotka kokoontuvat Frankin rintamakaverin Curtis Hoylen (Jason R. Moore) vetämään terapiaryhmään:

”Riskeerasimme henkemme ja teimme kauheita asioita. Eikä sillä ollut mitään merkitystä, kun palasimme kotiin. ”

Amerikkalaisen yhteiskunnan jakautuneisuuden, suvaitsevaisuuden ja vihan, pelon ja toivon myllerryksessä, sodan käynyt veteraani on ongelma, josta pitää päästä eroon.

Curtis muotoilee jonkinlaisen vastauksen ristiriitaan. Hän sanoo ongelman olevan se, ettei kukaan halua olla se, mitä oikeasti on.

Frank ei osallistu terapiaryhmään. Hän on mielestään löytänyt vastauksen siihen, mitä hän on.

Hän on edelleen sotilas. Sota Afganistanissa päättyi, mutta Frank Castlen sota ei koskaan loppunut.

Tietenkin tämä vastaus kyseenalaistuu sarjan edetessä. Frank joutuu myöntämään, ettei sota ja kosto ole koko totuus hänestä itsestään. Myös Frank pettää itseään, yrittää olla jotain muuta kuin hän on. Karen Page näki totuuden Frankista.

Tämä on The Punisherin lopullinen, tuskallinen, kysymys. Kuka on Frank Castle?

Daredevilissä Frank Castle oli vastapaino Daredevilille (Charlie Cox) ja tämän eräänlainen vääristynyt peilikuva.

Frankin mielestä hän ja Daredevil tekivät samaa työtä, taistelivat rikollisia vastaan. Frankin mielestä Daredevil jätti homman puolitiehen, koska Daredevil ei tapa rikollisia. Daredevilin mielestä taas Frank oli mennyt väärälle puolelle ottaessaan lain omiin käsiinsä ja ryhtyessään murhaajaksi.

Omassa sarjassaan Frank Castle vuorostaan saa vastinparin. Se ei kuitenkaan ole hänen apurikseen päätyvä David ”Micro” Lieberman (Ebon Moss-Bachrach). Hän tarjoaa kyllä peilikuvan Frankin perheen kohtalolle.

Frankin todellinen vastinpari sarjassa on Lewis Wilson (Daniel Webber), traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivä nuori sotaveteraani. Hänenkään sota ei koskaan päättynyt. Lewis kaivaa takapihalleen poteron ja nukkuu siellä, ettei näkisi painajaisia. Hän ajautuu epätoivoisiin tekoihin.

Juuri Lewis Wilsonin kautta The Punisher kertoo yhden tarinan siitä, miten särkynyt mieli päätyy tappamaan viattomia sivullisia. Juuri hänelle Frank esittää sarjan avainkysymyksen – kuka ja mitä haluat todella olla?


Lewis astuu toisen rajan yli, sellaisen, jota edes Frank ei halua ylittää. Ei ole vaikea arvata, mitä Lewis lopulta päätyy tekemään. Todellisessa elämässä on liikaa esimerkkejä. Las Vegasin tapahtumat olivat sittenkin liian lähellä.

Frank Castle elää teräslangalla, joka on pingoitettu Las Vegasin joukkomurhan ja Daredevilin oikeudenmukaisuuden välille.

En paljasta, mitä Frank Castlelle lopulta tapahtuu. Mutta sen sanon, että kaiken väkivallan alla tämä on tarina siitä, miten sotilas löytää itsensä kokemansa kärsimyksen ja kuoleman jälkeen.

Frank antaa epäsuorasti tähän vastauksen sarjan ehkä parhaassa, kolmannessa jaksossa, Kandahar.

Frank kertoo, mitä on kidutus.

”Ihmiset luulevat, että kidutuksessa on kyse kivusta. Ei ole. Siinä on kyse ajasta. Kun tajuaa vähitellen, että oma elämä on ohi. Nyt jäljellä on vain painajainen.”

Ainoa tapa selvitä helvetistä on luopua siitä itsestä, joka helvettiin on joutunut.

The Punisherin viimeisen jakson viimeinen repliikki vastaa siihen, onnistuuko Frank Castle löytämään tiensä ulos helvetistään. Se on traaginen ja koskettava oivallus.

Se on kolmentoista jakson katsomisen arvoinen päätös hienolle sarjalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Jussi Ahlroth
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 2. 2

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 3. 3

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 4. 4

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 1. 1

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 2. 2

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 3. 3

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 4. 4

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 5. 5

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 6. 6

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 7. 7

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 8. 8

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 9. 9

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 10. 10

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

 2. 2

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 3. 3

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 4. 4

  Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

  Tilaajille
 5. 5

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 6. 6

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 7. 7

  Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus elää elämää omien halujemme mukaan, mutta samalla olemme kadottaneet jotakin

 8. 8

  Pakkanen paukkuu nyt koko maassa – lämpökamera näyttää, miten lämpö pakenee päälaelta ja pillifarkuista

 9. 9

  Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

 10. 10

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 2. 2

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 3. 3

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 4. 4

  Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

 5. 5

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 6. 6

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 7. 7

  Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

  Tilaajille
 8. 8

  Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

 9. 9

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 10. 10

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 7. 7

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 10. 10

  Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

 11. Näytä lisää