Tämä sarjamurhaajien metsästäjistä kertova Netflix-sarja on vuoden paras uusi tv-sarja ja selittää, miksi miehet vihaavat naisia

Mindhunter-sarja melkein vaatii uudelleenkatsomista heti kun sen on saanut päätökseen.

Tämä sarja ilmaantui Netflixiin lokakuussa vähän varkain.

Suomessa siitä on puhuttu rikollisen vähän, vaikka

1) sen aihe, sarjamurhaajat, on suosittujen dekkarien peruskauraa,

2) sarjaa on ylistetty maailmalla,
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3) se on nostettu tasaisesti vuoden parhaiden tv-sarjojen listojen kärkeen.

Sarjan nimi voi tuntua kliseeltä ja vähän liian yleiseltä, mutta älkää antako sen hämätä.

Mindhunter on kiistatta vuoden 2017 parhaita sarjoja ja vähintään paras täysin uusi sarja. Kymmenen jakson aikana koukutuin siihen niin, että katsoin sen heti uudelleen. Kiehtovien hahmojen ja järjettömän yksityiskohtaisesti toteutetun ajankuvan lisäksi Mindhunter on piinaavan ajankohtainen. Viime aikaisen #metoo-häirintäkampanjan keskellä se antaa yhden vastauksen piinaavaan kysymykseen:

Mikä saa jotkut miehet vihaamaan ja tappamaan naisia?

Varoitus: Kirjoitus sisältää spoilereita koko sarjan mitalta eli jos et halua tietää, mitä sarjassa käy, älä lue eteenpäin!

Joe Penhallin luoma ja elokuvaohjaaja David Fincherin tuottama Mindhunter kertoo sarjamurhaajien tutkinnasta ennen kuin oli käsitettä ”sarjamurhaaja”. Tapahtumapaikka on rikossarjoista tuttu FBI:n koulutuskeskus Quanticon kaupungissa. Se samainen, josta nuori agentti Clarice Starling lähtee kuulustelemaan eristysselliin suljettua Hannibal Lecteriä Uhrilampaissa.

Yhdysvaltoja kauhun pihdeissä pitänyt, Son of Sam -nimellä tunnettu tappaja David Berkowitz on juuri saatu kiinni. Vuosi on 1977. Lainvalvojat ovat umpikujassa.

Mistä tulevat nämä yksinäiset tappajat vailla motiivia? Mikä ajaa heitä äärimmäiseen väkivaltaan tuntemattomia kohtaan?

Päähenkilö Holden Ford (loistava Jonathan Groff) on nuori, innokas agentti, joka esitellään avauskohtauksessa empaattisena sankarina: panttivankitilanteessa Holden yrittää kuunnella epätoivoon ajautunutta rikollista ja puhua tätä ulos tilanteesta.

Kun yritys epäonnistuu, Holden avautuu esimiehelleen: Tein kaiken ohjeiden mukaan ja se ei riittänyt.

Mindhunter kertoo 10 jakson mitassa siitä, mitä tapahtuu kun Holden vaihtaa ohjeita.

Päällisin puolin sarja muistuttaa mitä tahansa perusrikossarjaa. Nuori ja kokematon agentti Holden paritetaan nopeasti vanhemman ja kokeneemman agentin, Bill Tenchin (Holt McCallany) kanssa. Tench on perustanut FBI:n koulutuskeskukseen käyttäytymistieteen yksikön.

Yhdessä he kiertävät Yhdysvaltoja, kouluttavat poliiseja ja haastattelevat samalla vankiloissa viruvia sarjamurhaajia. Sarjassa tavatut sarjamurhaajat perustuvat todellisiin henkilöihin, mikä tuo kohtaamisiin oman värisyttävyytensä.

Mindhunterissa tyyli on puoli ruokaa. Erityisen ihastuttava on toisessa jaksossa koittava montaasi, jossa tyylitellyt paikkatekstit pamahtelevat ruudulle kun Holden ja Bill vaihtavat maisemaa koulutusreissuillaan. Visualistina tunnettu ohjaaja David Fincher on palannut sarjassa klassikkoelokuviensa Zodiacin ja Se7enin aiheisiin, mutta painanut silmäkarkkikaasun pohjaan.

Rahaa ja aikaa on kulutettu erityisesti ajan henkeä hönkiviin kojeisiin ja kuvioihin: lentokoneisiin, tapetteihin, autoihin, tupakkamerkkeihin ja ruoka-annoksiin. Ne vievät katsojan suoraan 1970-luvun Amerikkaan, melkein suoraan sinne, mihin suosittu periodisarja Mad Men aikanaan loppui.

Mindhunter kertoo suuresta paradigman muutoksesta, joka tapahtui rikospsykologian ja kriminologian historiassa. Syntyykö ihminen rikolliseksi vai tuleeko hän sellaiseksi? Onko rikollisuus peräisin yksilöstä vai yhteiskunnasta?

Aiemmin vastaus oli selvästi ensimmäinen – rikolliset ovat jo syntymässään helvetin lieskoihin tuomittuja ja esivallan tehtävä sulkea heidät häkkiin vahingoittamasta muita.

Sarjan aikana kuljetaan kohti jälkimmäistä tulkintaa: että lapsuuden ja nuoruuden kokemukset muovaavat ihmisiä toisinaan väärään suuntaan.

Jos näin on, rikollisia ei enää pulpahtelekaan täysin satunnaisesti esiin kuin sieniä sateella. Pikemminkin heidät voisi löytää ehkä jo ennen kuin mitään rikosta on tehty.

Vallankumouksellinen ajatus kirkastuu nopeasti Holdenille, joka suostuttelee Billin kanssaan vankilaan tapaamaan Amerikan pelätyintä miestä Edmund Kemperiä (Cameron Britton). Yhä elossa olevasta Kemperistä on kirjoitettu paljon myös Suomessa.

Syy on yksinkertainen: Kemper on kirjoitetun lähihistorian pahimpia sarjamurhaajia. Hän vietti ikävuodet 15–21 vankilassa isovanhempiensa tappamisesta. Sieltä päästyään Kemper murhasi opiskelijanaisia vuosien ajan jäämättä kiinni. Lopulta hän murhasi myös oman äitinsä: Kemper leikkasi äitinsä pään irti ja häpäisi sen brutaalilla tavalla.

Murhien välissä Kemper tapasi psykiatriaan, joka ei huomannut potilaassaan mitään outoa.

Kemperin ja agenttien ensikohtaaminen on Mindhunterin vavisuttavimpia hetkiä:

Hitaasti kuin valtava elefantti liikuskeleva Kemper antaa itsestään kuvan kirkasotsaisena pikkupoikana, jonka moraalinen kompassi on vain vähän vinksallaan. Cameron Britton on aivan ällistyttävä Kemperinä. Tämän perusteella on helppo ymmärtää, miksi Kemperiä oli niin vaikea saada kiinni.

Holden päättää tutustua ja ystävystyä Kemperin kanssa päästäkseen kiinni siihen hirviöön, joka pinnan alla lymyää. Perheellinen Bill pitää turvaetäisyyden, vaikka joutuu pian myöntämään, että Holden on oikeassa.

Jotta FBI pystyisi ennakoimaan sarjamurhaamista, on tunnettava tekijöiden mielenmaisema.

Tästä päästään sarjan nerokkaimpaan oivallukseen eli naisvihaan.

Sarjan alussa Holden tutustuu sosiologiaa opiskelevaan Debbieen (Hannah Gross). Alkuflirtin jälkeen heidän välilleen kehittyy tasavertainen, nautintoon ja älylliseen haastamiseen pohjaava suhde. Jaksojen aikana Debbie, jolla on vahvasti oma sielunelämä ja maailmankatsomus, auttaa Holdenia tämän työssä. Debbie esimerkiksi vinkkaa Holdenille, että haastateltavan voi saada avautumaan paremmin peilaamalla tämän kehonliikkeitä ja ilmeitä.

Holdenin ja Debbien suhteesta tulee koko sarjan ilmapuntari. Mitä lähemmäs Holden menee haastattelemiaan sarjamurhaajia, sitä huonommaksi suhde Debbieen käy.

Holden viljelee ”äijäpuhetta” Ed Kemperin kanssa. Kemperin tarina paljastuu lähes kliseeksi: poliisisarjoja fanittanut Kemper veljeili tuttujen kyttien kanssa ja antautui lopulta poliisille, koska ei jaksanut enää pitää kulissia yllä. Kun Holden tiedustelee Kemperiltä, miksi hän tappoi opiskelijanaiset, Kemper vastaa, ettei nuorisovankilavuosiensa vuoksi koskaan ”saanut naisia”, joten hän ”joutui tappamaan”.

Katsojille alkaa valjeta ikävä totuus: Holdenilla ja Ed Kemperillä on paljon enemmän yhteistä kuin Holden myöntääkään. Hän kokee vetoa ja samankaltaisuutta näiden murhaajamiesten kanssa, koska on itsekin eräänlainen peräkammarinpoika.

Julman äitinsä henkisesti kiduttama Kemper siirtää saman trauman fyysisenä väkivaltana viattomien naisuhrien niskaan. Kemperin vinksahtanut teoria naisista, naisten oveluudesta ja halusta nöyryyttää miehiä puree Holdeniin.

On vaikuttavaa huomata, miten se, millaiseksi Holden paljastuu sarjan edetessä, on olemassa jo ensimmäisissä jaksoissa. Siksi Mindhunter kestää uudelleenkatselun, oikeastaan se vaatii sitä.

Billin ja Holdenin tiimiin liittyy vielä FBI:n ulkopuolinen voima, tohtori Wendy Carr (Anna Torv), joka tunnistaa Holdenin lähestymistavan nerouden. Hän tuo ryhmään jäsennellyn akateemisen tiedonhankinnan ja datankeruun vaatimuksen. Sen lisäksi Wendy on lesbo 1970-luvun ahtaassa ilmapiirissä. Wendy joutuu elämään niin, ettei tämä ominaisuus vaarantaisi hänen mahdollisuuksiaan elää ja tehdä sitä työtä, mitä hän rakastaa.

Wendyn kautta katsojille valkenee, miten syvällä yhteiskunnassa naisvihamielisyys on.

Mindhunterin opetus on tämä: sarjamurhaajien pahuus on tietyissä tilanteissa tarttuvaa. Loppua kohden katsoja alkaa epäillä vahvasti, että aluksi sankariksi pedattu Holden onkin itse asiassa psykopaatti, samasta puusta kuin haastateltavansa.

Toki pahuus on monitasoista: naisten kengistä nautintoa saava sarjamurhaaja Jerry Brudos (Happy Anderson) ja kahdeksan sairaanhoitajaopiskelijaa tappanut riivattu Richard Speck (Jack Erdie) ovat aivan eri laidoilta. Surkea raiskaaja Monte Rissell (Sam Strike) valittaa, miten ”kukaan maailmassa ei halunnut minua”.

Kaikista vaarallisin ja tarttuvin on Ed Kemper, iso lapsi, jonka runosuoni muuntaa naisiin kohdistetun sadismin ”fantastisiksi intohimoiksi”.

Ei sille mitään voi: nämä omien tekojaan seksuaalisesta kanssakäymisestä kieltäytyneille naisille ulkoistavat miehet ovat liiankin tuttuja. Sarjan miehissä on paljon samaa kuin niissä, jotka ilmestyvät internetin syövereistä huorittelemaan kommenttipalstalle ja sometileille. Miehissä, jotka lähettelevät raiskaus- ja tappouhkauksia mailiin.

He ovat kokeneet vääryyksiä ja siksi heillä on oikeutus. He ovat altright ja gamergate.

Mindhunter kertoo, miten he syntyvät.

Mindhunterin 1. kausi Netflixissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Jutta Sarhimaa
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 4. 4

  Spotify listasi Suomen suosituimmat artistit, biisit ja albumit – mukana Kaija Koo, Juju ja (tietysti) Cheek

  Tilaajille
 5. 5

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 1. 1

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 2. 2

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 3. 3

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 4. 4

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 5. 5

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 6. 6

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 7. 7

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 8. 8

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 9. 9

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 10. 10

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

 2. 2

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 3. 3

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 4. 4

  Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

  Tilaajille
 5. 5

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 6. 6

  Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

 7. 7

  Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus elää elämää omien halujemme mukaan, mutta samalla olemme kadottaneet jotakin

 8. 8

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 9. 9

  Pakkanen paukkuu nyt koko maassa – lämpökamera näyttää, miten lämpö pakenee päälaelta ja pillifarkuista

 10. 10

  Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 2. 2

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 3. 3

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 4. 4

  Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

 5. 5

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 6. 6

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 7. 7

  Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

  Tilaajille
 8. 8

  Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

 9. 9

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 10. 10

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 7. 7

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 10. 10

  Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

 11. Näytä lisää