Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

Stockmannin julkaisema tiernapoikavideo käynnisti jälleen kerran keskustelun blackface-meikin ongelmallisuudesta.

”Hoo, jos minä olen musta! – Tiernapoikien murjaani on osa alentavaa blackface-perinnettä.”

Näin otsikoi Yle viime viikon tiistaina 19. joulukuuta julkaistun juttunsa, joka tuntuu senjälkeisten tapahtumien jälkeen kuin ennustukselta.

Samana päivänä Ylen jutun kanssa, toisistaan tietämättä, julkaistiin myös Stockmannin tiernapoikavideo. Videolla Helsingin Stockmannin työntekijät esiintyivät tiernapoikina, ja yhden henkilön kasvot oli värjätty tummiksi.

Parissa päivässä video herätti voimakasta arvostelua: se nähtiin osana rasistista blackface-perinnettä. Siis juuri sitä, mistä Yle oli kirjoittanut samana päivänä.

Stockmann yritti ensin selittää videon julkaisua sillä, että ”videon teon yhteydessä ei ollut huomioitu kasvojen maalaamisen väheksyvää näkökulmaa”.

Lopulta juuri ennen joulua, 23. joulukuuta, Stockmann poisti videon ja pahoitteli harkintakyvyn pettämistä.
Kuten nykyisin somessa on tapana, keskustelu ei kuitenkaan päättynyt tähän.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Videon poistamisen jälkeen Stockmann alkoi saada osakseen arvostelua videon poistamisesta ja ”suomalaisen jouluperinteen vastustamisesta”. Ilta-Sanomissa oululaisen Tiernasäätiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja, nyt jo tehtävästä eläköitynyt Tuure Holopainen sanoi, ettei näe värjätyissä kasvoissa ”mitään rasismiin viittaavaa”.

”Meillä on ollut tiernapoikajoukkueita, joihin Murjaanien kuninkaaksi on halunnut tummaihoisia henkilöitä. Eivät hekään ole pitäneet sitä rasistisena”, Holopainen sanoi Ilta-Sanomien jutussa.

Joulun jälkeen muun muassa Twitter on täyttynyt jälleen kerran keskustelusta siitä, onko kasvojen värjääminen rasistista, onko jokainen kasvojen mustaksi värjääminen osa blackface-perinnettä ja jos on, kenellä on oikeus puuttua asiaan.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun blackfacesta kohistaan Suomessa tai maailmalla. Keskustelu aiheesta on ollut pinnalla 2010-luvulla useita kertoja.

Viime vuosien blackface-keskusteluista Suomessa esimerkkeinä toimivat tiernapoikien ohella muun muassa vuonna 2015 julkaistu koomikko Riku Niemisen tv-ohjelman mainos ja vuoden 2016 keskustelu Pekka ja Pätkä neekereinä (1960) -elokuvan esittämisestä.

Niemisen 1001 Rikua -ohjelman lyhyt mainos sai Twitterissä osakseen paljon vastustusta. Keskusteluun osallistuivat muun muassa kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja elokuvatoimittaja Joonas Alanne. Mainoksessa Nieminen on maalannut kasvonsa tummaksi, ja hänen roolihahmonsa kehottaa aksentilla englantia ääntäen katsomaan Niemisen ohjelmaa. Mainoksen oletettu hauskuus perustuu lähinnä tähän asetelmaan.
Vuonna 2015 Nieminen ei sulattanut saamaansa arvostelua, vaan ilmoitti, ettei hänen roolihahmonsa (tai roolihahmon tähdittämä) mainos ole rasistinen – ilmeisesti koska sen tekemisessä ei ole rasistisia taka-ajatuksia. Sen sijaan Niemisen mukaan blackface-termin käyttö aiheesta puhuttaessa oli ”leimaavaa”.
Lopulta keskustelu Niemisen ohjelmasta tyyntyi. Vuonna 2015 esitetty kausi jäi toistaiseksi viimeiseksi 1001 Rikua -ohjelman tuotantokaudeksi.

Runsasta vuotta myöhemmin blackface-keskusteluun palattiin jälleen, kun Yle päätti esittää televisiossa jälleen uudelleen Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan.

Elokuvassa Pekka ja Pätkä maalavat kenkälankilla kasvonsa tummaksi, mihin perustuu pitkälti koko elokuvan ”huumori”.

”Elokuvan katsominen on niin tuskallista, että nykyihminen on vieraantunut sen ’juonesta’”, Helsingin Sanomien toimittaja Ville Similä kirjoitti aiheesta.

Elokuvan esittämistä nykypäivänä arvostelivat blogikirjoituksissaan muun muassa tutkija Anna Pöysä ja Ruskeat tytöt -blogia pitävä Koko Hubara.

Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet puolusti elokuvan esittämistä sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan kannanotossa. Hänen mukaansa ”elokuva kuvastaa ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja ja nauraa niille”. Toisaalta Väliahdet kuitenkin sanoi, että tänä päivänä elokuva olisi rasistinen.

YleX:n haastattelussa Väliahdet ei innostunut ajatuksesta, että elokuvan esittämisen yhteydessä käytäisiin aihetta kontekstoiva keskustelu.

”Jos lähdemme nimenomaan tätä elokuvaa [Pekka ja Pätkä neekereinä] keskusteluttamaan, tehdään kärpäsestä härkänen. Uskon siihen, että katsojat osaavat lukea tämän elokuvan oikein, en usko, että tämä halutaan lukea väärin. Ja tästä näkökulmasta haluan tämän elokuvan tarjota”, Väliahdet sanoi.

Elokuva esitettiin syksyllä 2016 suunnitellusti, ja sen jälkeen keskustelu laantui.

Sivuhuomiona: Yhdysvaltalaisen Warner Bros. -yhtiön tuottamat Looney Tunes -lyhytanimaatiot alkavat nykyisin selitteellä, jossa kerrotaan animaatioiden olevan aikansa tuotteita.

”Ne saattavat sisältää joitakin etnisiä ja rotuennakkoluuloja, jotka olivat yleisiä amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Tällaiset kuvaukset olivat väärin silloin ja ne ovat väärin nyt. Vaikka seuraava animaatio ei edusta Warner Bros.:n näkemystä nyky-yhteiskunnasta, nämä piirretyt elokuvat esitetään niin kuin ne oli alun perin luotu, koska toisin toiminen tarkoittaisi samaa kuin väittää, ettei näitä ennakkoluuloja ollut koskaan olemassa”, selitteessä sanotaan.


Tiernapojissa näkyvän Murjaanien kuninkaan, jota esittää usein tummaksi kasvonsa maalannut valkoinen henkilö, rasistisuudesta on keskusteltu jo useiden vuosien ajan.

Siksi ei ole ihme, että Yle julkaisi aihetta käsittelevän jutun jo ennen tuoreen Stockmann-tapauksen alkamista.

Eikä Suomi ole ainut maa, jossa vastaavista perinteistä keskustellaan. Hollannissa jouluperinteisiin ovat pitkään kuuluneet Zwarte Piet -hahmot, kenkälankinmustalla kasvomaalilla kasvonsa maalanneet ”Mustat Pekat”.

Suomessa tiernapojilla (tai ”tähtipojilla”) on 1800-luvulle ulottuva historia. Sen juuret ovat keskiaikaisissa näytelmissä, ja Suomeen perinne on saapunut Ruotsista. Tarinan ytimessä on kolmen tietäjän käynti Jeesus-lapsen luona.

Esityksen päähahmot ovat kuningas Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja Mänkki. Esityksen muodot ovat vaihdelleet sen historian aikana, ja vielä 1900-luvun alussa esityksessä oli mukana myös kyttyräselkäinen hahmo nimeltä ”Kyppä Kiinanmaalta”, joka ei puhunut vaan puikkelehti muiden joukossa ja keräsi rahaa.

Maailmalla blackface-perinteen rasistisuudesta on kirjoitettu viime vuosina lukuisia kertoja useissa medioissa.

Jutuissa selitetään muun muassa, miksi valkoisella ihmisellä ei ole hyviä syitä maalata naamansa mustaksi esimerkiksi osana naamiaisasua. Blackface-meikillä on niin synkkä historia, että sitä on mahdotonta ohittaa.

Blackfacen rasistiset juuret juontavat Yhdysvalloissa 1800-luvulla näytelmissä yleistyneeseen tapaan, jossa valkoiset näyttelijät maalasivat naamansa kenkälankilla mustaksi esittäessään tummaihoisia henkilöitä. Roolihahmot eivät olleet mairittelevia, vaan stereotyyppisiä ja usein pilkkallisia versioita tummaihoisista henkilöistä.

Vuosikymmenien ajan huumoriksi saattoi riittää se, että valkoinen ihminen maalasi naamansa mustaksi ja puhui sen jälkeen englantia vahvalla aksentilla. Jos näytelmissä oli tummaihoisia näyttelijöitä, hekin saattoivat joutua maalaamaan naamansa mustaksi, koska yleisö halusi niin.

Brittilehti The Guardianissa kirjoitettiin hollantilaisen Zwarte Piet -perinteen rasistisuudesta vuonna 2012. Jutussa pohditaan sitä, miten Hollannin kaltaisessa modernissa ja kehittyneessä maassa voi olla edelleen voimissa perinne, jossa valkoiset ihmiset maalaavat naamansa kenkälankinmustaksi ja esittävät karikatyyristä ”Mustaa Pekkaa”.

Jutussa selitetään ilmiötä ”kognitiivisen dissonnansin” käsitteellä: ihminen suodattaa pois uuden tiedon (Zwarte Piet -perinteen rasistisuuden), koska se on ristiriidassa jo olemassa olevan uskomuksen kanssa (”Pidän Zwarte Piet -esityksestä mutta en ole rasisti”). Suomalaisessa tiernapoikakeskustelussa on nähtävissä täsmälleen samoja piirteitä.

Kesällä 2017 blackface-keskustelu nousi kansainvälisiin otsikoihin, kun Faceapp-suosikkisovellukseen tuli mahdollisuus muuttaa kasvonsa tummaihoisen, intialaisen, aasialaisen tai valkoihoisen näköiseksi. Kun blackface-keskustelu aiheesta alkoi, sovelluksen kehittäjä Wireless Lab poisti uudet filtterit.

Miksi blackface-meikki on siis rasistinen?

Rasismia tutkinut Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre antaa yksinkertaisen vastauksen: siksi, että se koetaan rasistiseksi.

”Monelle valkoinen esittämässä Murjaanien kuningasta voi assosioitua esimerkiksi pohjoisamerikkalaiseen perinteeseen, jossa blackfacella on vahva yhteys kolonialismiin, orjuuteen ja valkoiseen ylivaltaan. Stockmannin asiakaskunta on kansainvälistä, eikä kaikille tiernapoikaperinne ole välttämättä erityisen tuttu. Se pitää tajuta.”

Blackfacen rasistisuus perustuu siis juuri sen kansainväliseen asiayhteyteen ja siihen, miten se edustaa ajatusta valkoisten ylivallasta, vaikka blackfacea käyttävässä esityksessä ei suoraan pilkattaisikaan tummaihoisia. Kun valkoinen esiintyy mustana maalaamalla naamansa tummaksi esimerkiksi kenkälankilla, hän tulee lähes välttämättä vahvistaneeksi etuoikeutettua asemaansa.

Näre sanoo, että keskustelussa blackfacen loukkaavuudesta ei ole oleellista se, ovatko esityksen tekijät tarkoittaneet sen rasistikseksi vai eivät.

”Sillä ei ole merkitystä, vaikka sanoisi, että ei ole tarkoitus olla rasistinen tai että on tarkoittanut esityksen täysin harmittomaksi. Merkityksellistä on se, jos tapaus on yleisesti tulkittavissa loukkaavaksi ja jos se sellaiseksi koetaan – samalla tavalla kuin esimerkiksi vihapuheessa”, Näre sanoo.

Näre huomauttaa, että tiernapoikatapauksessa myös ”Murjaanien kuningas” -termissä on rasistinen sävy. Murjaani-sana on viitannut ennen yleisesti afrikkalaisiin, mutta nykyään se on sanana halventavaksi koettu. Tiernapojissa termi on silti pysynyt. Esityksessä tummaihoinen Murjaanien kuningas myös alistuu kuningas Herodeksen edessä.

Entä tiernapoikaperinteen tulevaisuus?

Näre ottaa esille muun muassa Brunbergin suukot ja sanoo, että perinteiden muuttaminen ei ole mitenkään ennennäkemätöntä. Myös tiernapoikaperinne on elänyt ja muuttunut Suomessa vuosikymmenten aikana. Siksi hänestä tiernapoikaperinteiden muuttamisesta pitäisi pystyä keskustelemaan myös 2010-luvulla.

”Kulttuuri muuttuu aina, ja sitä pitää pystyä päivittämään niin, että se heijastaisi nykyaikaisia arvoja ja nykyaikaista yhteiskuntaa”, Näre sanoo.

Samaa sanoo IS:n haastattelema sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistolta. Puuronen sanoo, että tiernapoikaesityksessä voisi luopua yhden henkilön kasvojen maalaamisesta mustaksi.

”Esityksen uudelleensanoittaminen ja henkilöhahmojen vaihtaminen ei vaadi kovin suurta mielikuvitusta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Joulu
 • Internet
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 2. 2

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 3. 3

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 4. 4

  ”Merja Kyllönen vieroksui ilmaista ylöspitoa vaativia erivärisiä maahanmuuttajia”, kertoi Satakunnan Kansa uutisoidessaan pandoista ja poisti sitten juttunsa ja pyysi anteeksi

 5. 5

  Twerkkauksen Suomen mestari, Juha Mieto ja Jutta Gustafsberg jakavat parhaat treenivinkkinsä – Tässä 15 kohdan lista

 6. 6

  Helsingin Matkamessuilla kuulee reissuvinkkejä: tällä hetkellä etenkin kaupunkilomat kiinnostavat matkailijoita

 7. 7

  Suomi mainittu! Miljoonien ihmisen seuraama tubettaja ylistää videollaan Suomea ja testaa suomalaisia meikkejä – Osa lentää menemään, osa kerää hehkutusta

 8. 8

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 9. 9

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 10. 10

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 4. 4

  ”Merja Kyllönen vieroksui ilmaista ylöspitoa vaativia erivärisiä maahanmuuttajia”, kertoi Satakunnan Kansa uutisoidessaan pandoista ja poisti sitten juttunsa ja pyysi anteeksi

 5. 5

  Suomi mainittu! Miljoonien ihmisen seuraama tubettaja ylistää videollaan Suomea ja testaa suomalaisia meikkejä – Osa lentää menemään, osa kerää hehkutusta

 6. 6

  Tuula Haatainen päätti Ylen vaalitentit, tarkastimme faktat – Tässä parhaat palat giffeinä

 7. 7

  Twerkkauksen Suomen mestari, Juha Mieto ja Jutta Gustafsberg jakavat parhaat treenivinkkinsä – Tässä 15 kohdan lista

 8. 8

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 9. 9

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 10. 10

  Lauantai-ilta on psykoanalyysin yö kolmessa museossa Helsingissä, ja siellä esimerkiksi assosioidaan vapaasti jännien valokuvien perusteella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 4. 4

  Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

 6. 6

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 7. 7

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 8. 8

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 9. 9

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

 2. 2

  51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

 3. 3

  Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä

 4. 4

  Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

 5. 5

  Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

  Tilaajille
 6. 6

  Maria Heiskanen on elokuvatähti, josta harva Suomessa tietää mitään – Ja nyt hän lopettaa uransa

 7. 7

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 8. 8

  Asiantuntijat neuvovat kahdeksan pientä arjen tekoa, jotka parantavat jaksamista huomattavasti – Toimittaja testasi, miten päivittäinen kävelylenkki vaikuttaa hyvinvointiin

  Tilaajille
 9. 9

  Rocktähti Tom Pettyn kuolinsyy oli lääkkeiden yliannostus

 10. 10

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

 2. 2

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 3. 3

  Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

 4. 4

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 5. 5

  Asiantuntijat neuvovat kahdeksan pientä arjen tekoa, jotka parantavat jaksamista huomattavasti – Toimittaja testasi, miten päivittäinen kävelylenkki vaikuttaa hyvinvointiin

  Tilaajille
 6. 6

  Professori Vesa Puttonen Vieraskynä-kirjoituksessa: On aika unohtaa ”koulutusta vastaava työ” – töitä pitää etsiä ja ottaa vastaan myös muilta aloilta

 7. 7

  Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

 8. 8

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 9. 9

  Bodomjärvi jäätyi satumaiseksi peiliparatiisiksi – video näyttää miten leijasurffaajat kiitävät autiolla järvellä

 10. 10

  Tutkijat esittävät nuoruuden ikärajojen siirtämistä biologisin perustein

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

  Tilaajille
 2. 2

  Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 3. 3

  Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

  Tilaajille
 4. 4

  Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

 5. 5

  Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

 6. 6

  Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

 7. 7

  51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

 8. 8

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 9. 9

  Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

 10. 10

  Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä
 3. Tammikuun 20. päivä: Viipurissa on käyty ensimmäinen aseellinen taistelu, ja Sörnäisten tyttö Sylvi-Kyllikki järkyttyy, kun tuttu poika on liittynyt valkokaartiin ja suutelee häntä
 4. Helsingin Matkamessuilla kuulee reissuvinkkejä: tällä hetkellä etenkin kaupunkilomat kiinnostavat matkailijoita
 5. Grundyn kaivoskaupungissa Donald Trump edusti toivoa ja kahmi liki kaikki äänet – Mitä grundylaiset ajattelivat presidentistä vuosi vaalivoiton jälkeen, kun HS:n kirjeenvaihtaja palasi kaupunkiin? Tilaajille
 6. Rocktähti Tom Pettyn kuolinsyy oli lääkkeiden yliannostus
 7. Tunti sitten
 8. Maria Heiskanen on elokuvatähti, josta harva Suomessa tietää mitään – Ja nyt hän lopettaa uransa
 9. Aleksander Barkov huimassa vauhdissa –seuraennätys enää maalin päässä
 10. ”Ulosajon jälkeen sitä miettii vain, kuinka auton saisi takaisin tielle” – rallin mestari Ville Hautamäki huoltaa autoaan silloin kun muut nukkuvat
 11. Tampereella voi saada museossa opastuksen valkoisesta tai punaisesta näkökulmasta – HS kokosi tärpit sisällissodan ratkaisevan kaupungin nähtävyyksiin
 12. Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon
 13. Näytä lisää