Osa faneista vaatii The Last Jedin poistamista Tähtien sodan kaanonista – analysoimme elokuvan, joka jakaa mieli­piteitä harvinaiseen tapaan

Rian Johnsonin ohjaama ja kirjoittama elokuva uudistaa ja samalla toistaa elokuvasarjan perinteitä. Analysoimme elokuvan.

Moni Star Wars -fani on vihainen.

Vähään aikaan ei tule mieleen elokuvaa, joka jakaisi kriitikoiden ja katsojien mielipiteet yhtä selvästi eri leireihin kuten The Last Jedi. Rottentomatoes-sivu kokoaa yhteen kriitikoiden ja katsojien arvioita. Jopa 91 prosenttia kriitikoista on pitänyt uudesta Star Wars -elokuvasta, mutta katsojista vain 50 prosenttia.

Harvoin näin käy maailman katsotuimpiin kuuluvalle elokuvalle. Rian Johnsonin ohjaama The Last Jedi on jo tuottanut yli miljardi dollaria lipputuloja.

Mistä tämä johtuu?

Varoitus, tämä juttu sisältää keskeisiä juonipaljastuksia The Last Jedista ja aiemmista Star Wars -elokuvista. Juttu kannattaa lukea vasta, kun on nähnyt elokuvan.

Näyttäisi siltä, että The Last Jediin on petytty ainakin kolmesta eri syystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joidenkin mielestä elokuva oli yksinkertaisesti sekava, siinä oli liikaa vitsejä ja pörröisiä eläimiä. Heidän kanssaan on vaikea olla ainakaan täysin eri mieltä.

Ahch-To-planeettaa asuttavat porgit ärsyttivät monia katsojia jo etukäteen. Disney antoi kuitenkin yllättävän luonnollisen selityksen.

Kohtaukset kuvattiin Skellig Michaelin saarella, jolla asuu paljon lunneja. Sen sijaan, että kaikki olisi pitänyt työläästi poistaa kuvamateriaalista, Johnson ajatteli, että niistä voisi käyttää jotenkin. Pörröiset porgit olivat syntyneet.

Toiset ovat pettyneet elokuvan romanttiseen puoleen. Kylo Renin (Adam Driver) ja Reyn (Daisy Ridley) suhde, romanssi yli Voiman pimeän ja valon puolien rajan, on uutta Tähtien sodassa. Lisäksi, se on kuvattu selvästi myös naiskatsojat huomioon ottaen. Kannattaa muistaa, että Jedin paluussa prinsessa Leia puettiin vielä orjabikineihin. The Last Jedissa ilman paitaa nähdään Kylo Ren, minkä jälkeen Rey pyytää tätä kohteliaasti pukeutumaan.

Kolmas kritiikin aihe on kiinnostava. Heidän mukaansa Rian Johnsonin elokuva tuhoaa jotain olennaista Tähtien sodan mytologiasta, ennen kaikkea jediritareista. Viimeinen niitti oli Luke Skywalkerin (Mark Hamill) tappaminen.

Verisimmin loukkaantuneet fanit ovat jopa perustaneet kansalaisadressin, jossa he vaativat Disneya poistamaan elokuvan Star Warsin kaanonista. Toisin sanoen he vaativat, että tulevissa elokuvissa voidaan ohittaa sen tapahtumat, ikään kuin niitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan.

Adressissa sanotaan näin: ”Episodi VIII oli irvikuva Star Wars -elokuvasta. Se tuhosi täysin Luke Skywalkerin perinnön ja jedit.”

Addressin mukaan nämä fanit joutuivat tämän elokuvan myötä itse hylkäämään yli 260 Star Wars -romaania, jotka 30 vuoden aikana kirjoitettiin alkuperäisten elokuvien jälkeen.

Noin 78 000 allekirjoittajaa riittäisi viemään adressin Suomen eduskuntaan, mutta jo nyt miljardi dollaria tuottaneen Disney-elokuvan kohtaloa tällä äänimäärällä ei hetkauteta mitenkään.

Mutta adressi jo sinällään on kiinnostava ilmiö. Se kertoo uskollisesta fanituksesta, joka usein perheissä ylittää jo sukupolvia. Se kertoo siitä, että Star Wars tuntuu ihmisistä omalta. Ja nyt Rian Johnson otti jotain siitä pois.

Mistä tämä kaikki pettymys? Koska The Last Jedi tekee asioita, joita yksikään Star Wars -elokuva ei ole tehnyt.

Mutta paradoksaalisesti, juuri tekemällä aivan uusia asioita elokuvasarjassa, Rian Johnson elävöitti sen.

Kirjoitin ennakkoon, että kahdeksas elokuva The Last Jedi tulee olemaan ensimmäinen oikeasti uusi Star Wars -elokuva.

Sanoin näin siksi, että vuonna 2015 ilmestynyt The Force Awakens oli kuin uusi aloitus, joka toisti alkuperäisen vuonna 1977 ilmestyneen Uusi toivo –elokuvan asetelmia ja tapahtumia.

The Last Jedin uudistukset on monen mielestä tehty väärällä tavalla. Faniteoriat eivät olleetkaan totta. Spekuloin itsekin erilaisilla teorioilla trailerin perusteella muun muassa tasapainosta Voiman pimeän ja valoisan puolen välillä.

Peli on aika lailla selvä alusta asti. Katsojat odottivat kaksi vuotta, mitä tapahtuu The Force Awakensin loppukohtauksen jälkeen. Siinä Luke Skywalker sai Reyltä vanhan valomiekkansa. Kun The Last Jedissa lopulta nähdään Luke ensi kertaa, hän heittää valomiekan olkansa yli menemään ja käskee Reytä häipymään.

Itse asiassa Rian Johnson myös seuraa yllättävän uskollisesti alkuperäisen trilogian toisen elokuvan avainkohtia.

Toisin sanoen, The Last Jedi paljastuu toisinnoksi Imperiumin vastaiskusta, samaan tapaan kuin The Force Awakens oli toisinto Uusi toivo -elokuvasta.

Monet The Last Jedin keskeiset kohtaukset ovat kuin peilikuvia Imperiumin vastaiskun vastaavista kohtauksista. Kun mukaan on otettu vielä kaksi isoa käännettä Jedin paluusta, voidaan sanoa lähes koko elokuvan keskeisten juonien olevan koossa.

Yksi elokuvahistorian suuria käänteitä oli Imperiumin vastaiskun paljastus, että Darth Vader on Luken isä, Anakin Skywalker.

Se oli niin suuri paljastus, että George Lucasin kerrotaan repineen sen sisältäneen sivun pois käsikirjoituksista, ettei paljastus vuotaisi kuvauksista ennen ensi-iltaa.

Se yksi kohtaus muutti koko Tähtien sodan tarinan. Se ei enää ollutkaan vain tarina valosta ja pimeästä, hyvästä ja pahasta. Se oli Skywalkerin suvun traaginen tarina.

The Force Awakens esitteli meille uusia hahmoja. Kylo Renin kerrottiin olevan Leia Organan ja Han Solon lapsi Ben Solo, joka kääntyi pimeän puolelle. Mutta kuka oli salaperäinen Rey, jonka tarina muistutti Luken omaa tarinaa ensimmäisessä Star Wars -elokuvassa?

Star Warsin perinteisen mallin mukaan hänen pitäisi loogisesti olla joko Luke Skywalkerin tai tämän sisaren Leian tytär. Tai vähintäänkin Lukea opettaneen Obi-Wan Kenobin lapsenlapsi.

Koska tämähän oli sukutarina. Vai mitä?

Olimme väärässä. Kuten oli Rey itsekin.

Kylo Ren sanoo Reylle tämän suurimman heikkouden olevan juuri se, että hän etsii vanhempiaan. Ensin Han Solossa, Sitten Luke Skywalkerissa. Tämä oli, luonnollisesti, myös ohjaaja Johnsonin kommentti meille katsojille.

Yksi The Last Jedin huippukohtauksista on, kun Kylo Ren lopulta kertoo Reylle totuuden tämän vanhemmista. Se on kuin peilikuva Darth Vaderin klassisesta paljastuksesta. Reyn menneisyydessä ei ole mitään arvokasta tai mystistä. Hänen vanhempansa olivat juoppoja mitättömyyksiä, jotka myivät lapsensa pois.

Mutta juuri tämä on hyvin merkittävää. Rey tulee ei-mistään. Hän on ei-kukaan.

Voima ei ole enää Skywalkerin suvun, galaksin yläluokan veressä kulkeva siunaus ja kirous. Voima on demokratisoitu. Se kuuluu koko kansalle. Se on Voima, joka Yodan sanoin läpäisee kaikki ja kaiken.

Tätä paljastusta on valmisteltu jo aiemmissa elokuvissa.

The Force Awakens ja Rogue One molemmat näyttivät, että Tähtien sodan maailmassa on olentoja, joilla on yhteys Voimaan, vaikka he eivät ole jedejä tai sithejä.

Reyn syntyperään viitattiin jo aiemmassa kohtauksessa, jolla silläkin on vastineensa Imperiumin vastaiskussa.

Rey tuntee kuinka Ahch-Ton saarella oleva pimeä paikka kutsuu häntä. Tietysti hän menee sinne. Yoda taas sanoi Imperiumin vastaiskussa Lukelle, että tämän pitää mennä Yodan kotiplaneetalla paikkaan, jossa Voiman pimeä puoli on vahva.

Luke kohtasi paikassa Vaderin kuvajaisen, jonka kypärän alta paljastuivat hänen omat kasvonsa. He olivat yhtä, isä ja poika, ja samalla Luke näki mitä hänestä voisi tulla, jos hän ei päästäisi irti pelosta ja vihasta.

Reyta ajoi pakonomainen halu nähdä vanhempansa. Mutta hänkin näki lopulta vain omat kasvonsa, oman kuvajaisensa, joka kertautui äärettömäksi ketjuksi.

Vastausten hakeminen menneisyydestä on loputon tie.

Luke on nyt se erakko, joka Yoda oli Imperiumin vastaiskussa.

Taas asetelma on käännetty peilikuvaksi.

Kun Imperiumin vastaiskussa kärsimätön nuori Luke halusi lähteä pelastamaan ystäviään, Yoda neuvoi hänelle kärsivällisyyttä.

Nyt The Last Jedissa Rey haluaa lähteä ja Luke kieltäytyy lähtemästä tämän mukaan.

Hän on äreä vanha mies. Mutta rehellisesti sanottuna Luke Skywalker on aina ollut hieman ärsyttävä. Han Solon (Harrison Ford) rennon charmin ja Leia Organan (Carrie Fisher) päättäväisen rohkeuden rinnalla Luke on ollut vähän kitisevä nuorukainen. Vasta Jedin paluussa hän löysi rauhan ja optimismin.

Yoda palaa The Last Jedissa Voima-aaveena, henkiolentona. Hän on muuttunut vielä enemmän zeniläiseksi opettajaksi kuin vanhoissa elokuvissa. Monet kuuluisat zen-mestarit olivat kuvia kumartamattomia hahmoja, jotka viis veisasivat pyhyydestä, teksteistä, instituutioista ja ulkoisesta järjestyksestä. Yoda sanoo suoraan Lukelle, että tämä on aivan liian jumittunut jediyden ulkoiseen puoleen, kuten teksteihin. Yoda käytännössä sanoo Lukelle saman asian, jonka Luke itse sanoo kritiikkinä Reylle.

Rey ei ollut oivaltanut sisäistä kokemusta ja sitä tärkeintä – jedit eivät omista Voimaa. Mutta Luke ei ollut itse ymmärtänyt vielä vaikeampaa opetusta – yksikään jedi-mestareiden sukupolvi ei omista jedejä. Jokainen sukupolvi keksii sen uudelleen.

Yodan opetus Lukelle oli, että epäonnistuminen on suurin opettajamme. Myös epäonnistumiset pitää välittää eteenpäin.

Tässä kohdassa suomentaja tekee mielestäni virheen, joka muuttaa kohtauksen sanomaa. Yoda sanoo ”We are what they grow beyond.”

Käännöksessä lukee: ”Olemme niiden yläpuolella. Se on kaikkien mestarien taakka.”

Oletan suomentajan viitanneen ”niillä” epäonnistumisiin ja virheisiin, joiden yläpuolella mestarien on oltava. Lause mielestäni kuitenkin tarkoitti ”heitä”, sitä että jokainen uusi oppilassukupolvi kasvaa tavallaan opettajiensa yli ja irti heistä. Tämän hyväksyminen on mestarien taakka.

The Last Jedi alleviivaa toistuvasti niitä virheitä, joita Voiman käyttäjät tekevät. Tämä on suututtanut joitain faneja. Luke itse velloo jedien menneissä epäonnistumisissa.

Reyn, Kylo Renin ja Snoken kohtaamisessa kaikki kolme näkivät Voiman avulla, mitä tulee tapahtumaan. Jokainen näkee oikein tulevaisuuden, mutta jokainen tulkitsee sen väärin.

Rey näki, että Kylo Ren pettää Snoken. Näin tapahtui, mutta se ei tarkoittanut, että Kylo kääntyisi valon puolelle, kuten Rey toivoi.

Kylo Ren näki, että Rey taistelee hänen rinnallaan. Näin tapahtui, mutta se ei tarkoittanut, että Rey kääntyisi pimeän puolelle, kuten Kylo toivoi.

Snoke näki, että Kylo on päättäväinen ja liikuttaa valomiekkaa tappaakseen todellisen vihollisensa, mutta vihollinen oli Snoke itse, ei Rey, kuten Snoke toivoi.

Tässä toistuu Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun tapahtumia, jotka päättyvät Keisarin kuolemaan. Snoke sanoo suoraan toivoneensa Kylo Renista ”uutta Vaderia”. Itsensä hän näkee Keisarin seuraajana. Ja Rey on tietysti idealistinen Luke.

Tässä tapaamisessa oli jotain uutta, mistä jotkut fanit eivät ehkä pitäneet. Sekä Vader että Kylo Ren toimivat rakkaudesta. Anakinin isällinen rakkaus Lukeen sai hänet pettämään Keisarin. Kylo Renin kohdalla kyse oli romanttisesta rakkaudesta Reyhyn. Se sai hänet pettämään Snoken.

Jos Imperiumin vastaiskun avainlause oli ”minä olen sinun isäsi”, The Last Jedin avainlause olisi Kylo Renin sanat Reylle ”minulle et ole ei-mitään.”

Itsevarman, toismaailmallisen pelottavan Darth Vaderin tilalla Star Warsin pääpahis on nyt suutaan mutristeleva murrosikäinen Kylo Ren. Hän rakastaa niin paljon tyttöä, joka ei tunnu rakastavan häntä takaisin, että hän on tyttöä heikommassa asemassa. Rey toki välittää Ben Solosta, jonka hän haluaa pelastaa Kylo Renin alta, mutta se ei ole rakkautta.

Tämän elokuvan jälkeen on viimeistään selvää, että nyt käynnissä olevan Star Wars -trilogian tärkein tapahtuma on juuri Leia Organan ja Han Solon pojan Ben Solon kääntyminen pimeän puolelle ja muutos Kylo Reniksi. Ben Solo oli Luke Skywalkerin oppilas, josta piti tulla suuri jedi. Luke uskoi omaan erinomaisuuteensa, koska hän oli kuten Rey sanoi ”legenda”. Hän joka pelasti Darth Vaderin takaisin valon puolelle. Siksi hän uskoi ”mahtavaan Skywalker-vereen”, kuten hän itse sanoo.

Yksi syy Luke Skywalker -fanien pettymykselle oli takaumana useita kertoja nähty kohtaus Luken ja Ben Solon välillä.

Se on myös poikkeuksellisella tavalla eri näkökulmista kerrottu kohtaus Star Wars -elokuvissa.

Kylo Ren luuli Luken yrittävän murhata hänet Kylon kasvavien voimien takia. Luke taas sanoo, että hän hetkellisesti pelästyi pojan sisällä olevaa pimeyttä ja tunsi vihaa. Se oli taas yksi erehdys.

Pettymys oman mestarin kääntymisestä sai pelokkaan nuorukaisen tuhoamaan kaiken ympärillään.

The Last Jedi huipentuu siihen, miten Luke Skywalker korjaa tämän virheensä, omana viimeisenä tekonaan.

Luke löytää uuden toivon ja sanoo lopussa tärkeät sanat ”Kukaan ei ole koskaan kokonaan menetetty”. Toivo voittaa pimeyden.

Lopussa Luke Skywalkerista todella tulee legenda, myytti, joka leviää galaksissa alistettujen parissa.

Koko elokuvan ajan, alun teksti-introsta alkaen, puhutaan toivon kipinästä. Lukea odotetaan sytyttämään se. Alati pienenevä vastarintajoukko puhuu itsestään toivon kipinänä. Ja vastapuolella Snoke ja kenraali Hux puhuvat vastarinnan nitistämisestä, mutta ”snuff out” tarkoittaa myös sammuttamista.

Aika lailla Imperiumin vastaiskussa nähtyä Hothin taistelua muistuttavassa lopun taistelussa mineraaliplaneetta Craitilla Luke uhrautuu.

Lopussa saamme ymmärtää, että henkinen rasitus hänen kuvajaisensa siirtämiseksi toiselle planeetalle on se, mikä lopulta vie hänen henkensä. Mutta hänen ruumiinsa katoaa aivan samalla tavalla kuin Yodan katosi Jedin paluussa. Luke Skywalker siis todennäköisesti palaa vielä seuraavassa elokuvassa Voima-aaveena opastamaan Reytä.

Mitä elokuvan viimeinen kohtaus tarkoittaa?

Yksi lapsiorjista, jotka nähtiin kasinoplaneetalla Canto Bight, paljastuu Voiman käyttäjäksi. Hänellä on vastarinnan sormus, jonka Rose (Kelly Marie Tran) aiemmin antoi hänelle.

Canto Bightin juoni oli yksi iso epäonnistuminen. Mutta taas, se oli epäonnistuminen, josta syntyi uusi toivo.

Rian Johnsonin ohjaamana Tähtien sodan kaukaisessa galaksissa vallitsee taas toivo, eräänlainen kohtalo, joka näyttäisi ohjaavan tapahtumia.

Mitä se tarkoittaa sitten yhdeksännelle elokuvalle? Vaikea sanoa. Elokuvan lopussa alkuperäisen trilogian hahmoista jäljellä olivat enää Leia Organa, Chewbacca, R2D2 ja C3PO sekä Voima-aaveita.

Todellisuus sotki saagan suunnitelmia. The Last Jedi oli Luke Skywalkerin elokuva. Vanhan trilogian päähenkilöistä The Force Awakensin johtohahmo oli Han Solo. On julkista tietoa, että yhdeksännessä osassa piti olla Leian vuoro.

Ennen kuolemaansa Yoda sanoi Lukelle Jedin paluussa, että Luke on hänen jälkeensä viimeinen jedi. Yoda ehti vielä kuiskata Lukelle, että on toinenkin Skywalker.

Leia.

Yksi The Last Jedin erikoisimpia ja mielipiteitä jakaneimpia kohtauksia oli, kun näimme Leian leijuvan halki avaruuden ja selviävän hengissä tyhjiössä.

Sitä katsoessa oli vaikea olla ajattelematta Carrie Fisherin kuolemaa elokuvan kuvausten jälkeen.

Kuolemaa, joka tarkoitti myös uusia suunnitelmia vuonna 2019 ilmestyvälle Tähtien sodan kolmannen trilogian kolmannelle osalle. Disney on jo kertonut, että Leiaa ei tehdä digitaalisesti seuraavaan elokuvaan.

Uusi toivo on nyt kokonaan uuden sukupolven käsissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtien sota
 • Elokuvat
 • Nyt
 • Jussi Ahlroth
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

 2. 2

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 3. 3

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 4. 4

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 5. 5

  Frendit palaa elokuvaversiona, lupaa huijausvideo – Fanit sekosivat, luulivat traileria aidoksi ja vaativat nyt tekijöitä vastuuseen

 6. 6

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 7. 7

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 8. 8

  Kotikonsertti Kalliossa vei suomalaisen vokaalijazzin uudelle tasolle

 9. 9

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 10. 10

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

 2. 2

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 3. 3

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 4. 4

  Frendit palaa elokuvaversiona, lupaa huijausvideo – Fanit sekosivat, luulivat traileria aidoksi ja vaativat nyt tekijöitä vastuuseen

 5. 5

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 6. 6

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 7. 7

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 8. 8

  Kotikonsertti Kalliossa vei suomalaisen vokaalijazzin uudelle tasolle

 9. 9

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 10. 10

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

 4. 4

  Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 6. 6

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 7. 7

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 8. 8

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 9. 9

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 10. 10

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

 2. 2

  Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

 3. 3

  Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

  Tilaajille
 4. 4

  Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  Tilaajille
 5. 5

  Lähes 1 500 ihmistä evakuoitu Lontoossa kaasuvuodon takia – HS seuraa tilannetta

 6. 6

  Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

 7. 7

  Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

 8. 8

  Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

 9. 9

  Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

 10. 10

  Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  Tilaajille
 2. 2

  Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

 3. 3

  Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

  Tilaajille
 4. 4

  Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

 5. 5

  Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

 6. 6

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 7. 7

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 8. 8

  ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

 9. 9

  Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

  Tilaajille
 10. 10

  Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 2. 2

  ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

 3. 3

  51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

 4. 4

  Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

 5. 5

  Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

 6. 6

  Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

 7. 7

  Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  Tilaajille
 8. 8

  Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

  Tilaajille
 9. 9

  Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

  Tilaajille
 10. 10

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 11. Näytä lisää