Vuoden odotetuin Netflix-sarja ilmestyi vasta, kun listaukset vuoden parhaista sarjoista oli jo tehty – Tulevaisuus on täällä, ja se koituu tuhoksemme, sarja kertoo

Scifisarja Black Mirrorin kauan odotettu neljäs kausi ilmestyi aivan vuoden 2017 lopussa.

Julkaisimme vuoden 2017 viimeisellä viikolla jutun, jossa listasimme viime vuoden 20 parasta tv-sarjaa.

Jutussa olivat mukana kaikki parhaat: Twin Peaks, Game of Thrones, Mindhunter, Skam ja niin edelleen.

Yksi kuitenkin puuttui, vaikka se oli yksi koko vuoden odotetuimmista sarjoista, minulle koko vuoden odotetuin Netflix-sarja.

Tuo sarja on Black Mirror, kirjoittaja Charlie Brookerin luoma loistava scifiteos. Black Mirror nousi suureksi puheenaiheeksi viimeistään vuonna 2016, kun Netflix osti sarjan brittiläiseltä Channel 4 -kanavalta, julkaisi vanhat jaksot ja pian perään uuden kolmannen tuotantokauden.

Alkoi näyttää siltä, että sarjan ennustukset muun muassa politiikan nykytilasta olivat käymässä toteen. Siksi sarjan tekijät twiittasivat näin, kun Donald Trump oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi.
Black Mirrorin idea on yksinkertaisuudessaan loistava. Sarjan voi pääosin luokitella scifiksi, vaikka siinä on piirteitä monista muistakin genreistä. Suurin osa jaksoista sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään tulevaisuuteen, sarjan luojan Brookerin sanoin ”kymmenen minuutin päähän nykyhetkestä, ellemme ole helvetin varovaisia”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarjan idea ei ole siis suunnata kaukaiseen tulevaisuuteen, vaan kertoa, mitä käytännössä jo nykyisin käsillä olevia teknologia voi ihan pian mahdollistaa elämässämme. Useimmissa jaksoissa nämä ennustukset eivät ole myönteisiä, vaan painajaismaisia kuvaelmia siitä, miten teknologia voi tuhota elämämme.

Suomalaistutkijat arvioivat viime viikolla Helsingin Sanomien jutussa, ovatko Black Mirrorin luomat uhkakuvat todellisia.

Ovat ne.

Black Mirror ei kuitenkaan viehätä vain pelottavan todenmukaisten uhkakuviensa vuoksi, vaan suuri osa sen jaksoista ovat olleet millä tahansa mittareilla loistavia. Perinteisistä tv-sarjoista Black Mirror poikkeaa siinä, ettei jaksojen välillä ole minkäänlaista jatkumoa: joka jaksossa on eri todellisuus, eri hahmot ja eri näyttelijät.

Yksi sarjan ylistetyimmistä jaksoista on kolmannen kauden San Junipero, joka on voittanut useita tv-alan palkintoja.

Ei ole ihme, että Black Mirrorista puhuttiin pitkään kolmoskauden julkaisun jälkeen. Myöskään ei ole ihme, että uutta kautta on odotettu tästä elokuussa julkaistusta videosta lähtien:
Lyhyessä teaserissa eli ennakkopätkässä ilmoitettiin, että Black Mirrorista nähtäisiin kuusi uutta jaksoa ”pian”. Myöhemmin tarkentui, että uudet jaksot julkaistaisiin vuoden 2017 loppupuolella, mutta tarkkaa julkaisupäivää odotettiin pitkään. Välillä epäiltiin jo, että julkaisu siirtyisi vuoden 2018 puolelle.

Lopulta jaksot julkaistiin Netflixissä aivan vuoden 2017 lopussa, 29. joulukuuta. Siitä lähtien netissä on puhuttu jälleen kuumeisesti uusista jaksoista.

Millainen Black Mirrorin neljäs kausi sitten on? (Varoitus, tästä eteenpäin juttu sisältää lieviä spoilereita neljännen kauden jaksojen tapahtumista).

Black Mirrorin uusin kausi on saanut hieman edellisiä kausia ristiriitaisemman vastaanoton. Osa kriitikoista on ollut sitä mieltä, että sarja ei ole enää onnistunut yhtä hyvin kuin aiemmilla kausillaan. Toisaalta osa kriitikoista on ylistänyt jälleen jaksoa ja antanut joillekin kauden jaksoista tähtiarvioissa täydet viisi tähteä.

Tässä vaiheessa sarjan on käytännössä mahdotonta ylittää odotuksia, koska sitä pidetään jo yhtenä 2000-luvun parhaista scifi-sarjoista. Samoin on luonnollista, että tässä vaiheessa jaksojen teemoissa toistuvat hieman samantyyliset teemat kuin aikaisemmilla kausilla.

Kun nämä asiat ottaa huomioon, kokonaisuutena Black Mirrorin neljäs kausi on jälleen hämmästyttävän vahva.

Kuten aiemmillakin kausilla, mukaan mahtuu pari hieman heikompaa jaksoa. Vastaavasti mukaan mahtuu kuitenkin kolme aivan erinomaista onnistumista, jotka vieläpä poikkeavat toisistaan merkittävästi.


Hang the DJ on saanut monissa arvioissa yhtä paljon ylistystä kuin viime kaudelta palkittu San Junipero, ja siinä on osittain samanlainen tunnelmakin kuin San Juniperossa.

San Juniperon tavoin Hang the DJ poikkeaa siinä, että sen näkymä tulevaisuudesta on paljon myönteisempi kuin muissa Black Mirrorin jaksoissa, jotka ovat suurimmaksi osaksi lähinnä dystooppisia. Muutamissa arvioissa on huomautettu, että Black Mirror tuntuu olevan lähes vahvimmillaan silloin kun se luo edes vähän toivoa huomisesta.

Hang the DJ kertoo uudenlaisesta deittipalvelusta, ”systeemistä”, jossa algoritmin tapainen järjestelmä määrää ihmisiä yhteen entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa ja antaa näille tietyn ajan, mikä heidän pitää viettää yhdessä. Aika saattaa vaihdella tunneista vuosiin. Ajan päättymisen jälkeen ihmiset määritellään uudestaan yhteen jonkun toisen kanssa. Ideana on se, että tarpeeksi paljon kokeiluista tietoa kerättyään systeemi löytää jokaiselle sopivan parin.

Tinder-aikakaudella Hang the DJ luo erittäin mielenkiintoisen näkemyksen tulevaisuudesta. Enempää paljastamatta sen loppukäänne on yllättävyydessään loistava. San Juniperon tavoin Hang the DJ maalaa siis kiinnostavan näkemyksen rakkaudesta tulevaisuudessa ja onnistuu siinä erittäin hyvin. Kokonaisuutena se on yksi sarjan parhaista jaksoista.


USS Callister on todennäköisesti eniten keskustelua herättänyt jakso uudelta Black Mirror -kaudelta. Erityisesti scifipiireissä se on herättänyt vahvoja tunteita, koska jakso on täynnä Star Trek -viittauksia.

Kauden avaavan USS Callisterin jo ensimmäinen kohtaus on niin poikkeuksellisen ja loistavasti toteutettu, että se jättää hetkeksi täysin ymmälleen. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen tarina alkaa aueta kunnolla, ja juonen todellinen luonne paljastuu vasta, kun jakso on edennyt jo pitkälle.

USS Callister on myös yksi pisimmistä Black Mirror -jaksoista: se kestää reilusti yli tunnin. Samalla se ei tunnu kuitenkaan yhtään liian pitkältä. Jakso onnistuu yhdistelemään hämmästyttävän hyvin todella synkän tarinan yksittäisiin koomisiin kohtauksiin, jotka aiheuttavat kovemman naurureaktion kuin mikään Black Mirrorissa tätä ennen.

USS Callisterin tarinassa yhdistyvät avaruusmatkailu, peliteknologia ja erilaiset kiduttamisen muodot. Peliteknologian kehityksen pelottavia piirteitä maalaillessaan jakso liikkuu hyvin samassa aihepiirissä kuin kolmannen kauden Playtest-jakso. Toisaalta USS Callisterissa on myös Toy Story -tyylisiä teemoja: mitä peliemme hahmoille käy, kun lopetamme pelaamisen?

Ei ole ihme, että poikkeuksellinen jakso on noussut listauksissa yhdeksi koko Black Mirrorin parhaista jaksoista.

Metalhead on kolmas kauden jakso, joka ansaitsee erityismaininnan. Se tekee vaikutuksen ennen kaikkea simppeliydellään: Metalhead on yksi Black Mirrorin lyhyimmistä jaksoista (40 minuuttia), ja lisäksi se on kokonaan mustavalkoinen, mikä luo jaksolle aivan oman tunnelmansa.

Myös Metalheadin tarina on paljon yksinkertaisempi kuin suurin osa muista jaksoista. Tarinassa ihmiskunta on ajautunut tuhon partaalle, kun robottimaiset koirat ovat tappaneet suuren osan lajistamme.

Koko jakso keskittyy parin vielä hengissä olevan ihmisen seuraamiseen, kun he lähtevät hakemaan varastosta jotain yhteisölle todella tärkeää ja joutuvat sitten yksittäisen koiran hyökkäyksen kohteeksi. Tarinassa on dialogia äärimmäisen vähän, ja se keskittyy lähes pelkästään selviytymistarinaan. Juuri siksi se on niin pysäyttävä ja vaikuttava.

Vaikuttavuutta lisää se, että ihmiskuntaa uhkaavat koirat eivät ole hatusta repäisty keksintö, vaan todellinen asia. Jakson käsikirjoittanut Charlie Brooker on myöntänyt, että koirien esikuvana ovat Boston Dynamics -nimisen robottiyrityksen ”koirarobotit”, kuten Big Dog.

Metalhead-jakson koirat muistuttavat pelottavan paljon Boston Dynamicsin koiria ja jättävät siksi toivomaan, ettei tosielämässä käännettä Metalheadin kaltaisiin tapahtumiin käy koskaan.Muutkaan jaksot eivät ole huonoja, mutteivät yhtä lailla loistavia onnistumisia.


Crocodile on jaksoista selvästi väkivaltaisin, ja siinä väkivalta tuntuu paikoin tarinan kannalta turhalta, jopa mauttomalta. Sarjan teema (muistikuvien yksityiskohtainen jäljittäminen) on hyvin samanlainen kuin ensimmäisen kauden The Entire History of You -jaksossa, mikä voi myös vaikuttaa siihen, ettei jakso onnistu vaikuttamaan toivotulla tavalla.

Arkangel puolestaan jää vähän yksitoikkoiseksi, ja ankea tulevaisuuskuva on välillä hiukan tylsä. Siinä onnistutaan silti luomaan kiinnostava näkemys tulevaisuuden kasvatuksesta, mutta erityinen ”ahaa”-hetki puuttuu silti.

Jaksossa nähdään myös kovaa arvostelua herättänyt kohta, jossa annetaan ymmärtää, että jälkiehkäisytabletilla voi tehdä abortin. Ehkä näin voi olla dystooppisessa tulevaisuudessa, mutta väärää ehkäisytietoa tuskin kaivataan lisää.

Kauden päättävä Black Museum on puolestaan kiinnostava poikkeus. Jakso on ladattu täyteen viittauksia kaikkiin aiempiin Black Mirror -jaksoihin, mihin jo jakson nimikin viittaa. Jakso koostuu oikeastaan kolmesta tarinasta, ja kokonaisuutena se jättää vastenmielisemmän olon kuin mikään muu Black Mirror -jakso.

Toisaalta Black Museumissa nähdään koko kauden vaikuttavin roolisuoritus, kun pitkän linjan englantilaisnäyttelijä Douglas Hodge esiintyy jaksossa iljettävänä museojohtajana.

Mitä Black Mirrorista voi sanoa nyt, kun sitä on tehty neljä kautta?

Netissä spekulaatioita tulevasta viidennestä kaudesta käydään jo. Kun Netflix osti oikeudet Black Mirroriin, sopimukseen kuului kaksi kuuden jakson tuotantokautta. Nyt ne on tehty, joten jatko on auki. Sarja on kuitenkin niin suosittu, että jatkosta vähintäänkin neuvotellaan.

Jos jatkoa ei jostain syystä tulisi, neljännen kauden päättävä Black Museum toimii kaikkine menneine viittauksineen myös koko sarjan päätösjaksona. Sellaiseksi se on varmasti myös tehty.

Vaikka San Juniperon ja Hang the DJ:n kaltaiset yksittäiset poikkeukset tarjoavat hieman lohdullisemman kuvan tulevaisuudesta, ei sarjan yleisviesti jää epäselväksi: Tulevaisuus on täällä, tai on ainakin hyvin pian. Ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se voi koitua tuhoksemme.

Vaikka viesti on masentava ja tietyllä tavalla jokaisessa jaksossa itseään toistava, esitetään se sarjassa niin äärimmäisen hyvin, että sitä jää väkisin miettimään pitkäksi aikaa. Niinpä neljäs kausi jättää toivomaan, että sarjan tekijöillä on vielä lisää ideoita tuleville kausille.

Teknologian luomat uhkakuvat todellisuudelle eivät ole olleet koskaan aikaisemmin yhtä todentuntuisia – ja siksi niin kiinnostavia – kuin juuri nyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Scifi
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Adele jyräsi Grammyissä, mutta todellinen helmi olivat nämä asut: Arvostamme kultamiestä, scifi-menoa ja Trump-mekkoa

 2. 2

  Näistä poliisi ei varoittanut: Jos vanhemman älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

 3. 3

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 4. 4

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 5. 5

  Setämies ei saa haistaa pelkoa eikä halveksuntaa, ohjeistaa ”setäkuiskaaja” Jenni Karjalainen – nyt naiset voivat opetella kurssilla tulemaan toimeen työpaikan setien kanssa

 6. 6

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 7. 7

  Aki Kaurismäelle hävinnyt Antti Peippo muutti suomalaista elokuvaa, ja nyt hänen töitään näkee valkokankaalta

 8. 8

  Sanni rankkojen syytösten ja mediaryöpytyksen jälkeen: ”Kelasin, haluavatko ihmiset, että lopetan ja vaikenen kokonaan”

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  11 asiaa, jotka piti tietää internetistä vuonna 2013

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 2. 2

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 3. 3

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 4. 4

  Tulossa teattereihin: Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä ja täysin överiksi vedetty 80-lukulainen toimintaleffa, jonka pääpahis on Adolf Hitler

 5. 5

  Millaista on aito kiinalainen ruoka ja mistä sitä Helsingissä saa? HS kävi tulokas­ravintolassa ja vanhassa klassikossa – muista myös nämä kahdeksan helmeä

  Tilaajille
 6. 6

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 7. 7

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 8. 8

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 9. 9

  Nyt se on virallista: Taylor Swiftin hittikappaleen kertosäe on ”liian lyhyt, tavanomainen ja luovuutta vailla”, että se voisi edes olla plagiaatti

 10. 10

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 3. 3

  Tästä on kyse Sinkkuelämää-faneja kuohuttavassa tosielämän vihanpidossa – ”Et ole ystäväni”, Kim Cattrall ilmoitti julkisesti Sarah Jessica Parkerille

 4. 4

  Pikatestissä Suomeen saapunut tuhatkiloinen sushijuna, jossa itsehillintä pettää ja itsensä voi syödä aivan liian täyteen

 5. 5

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 6. 6

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 7. 7

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 8. 8

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 9. 9

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 10. 10

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

 2. 2

  Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

 3. 3

  Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

 4. 4

  Kukaan ei ota vastuuta poikani masennuksen hoidosta

 5. 5

  Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

 6. 6

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 7. 7

  Metroliikenteessä häiriöitä maanantaiaamuna

 8. 8

  USA–Suomi 1–0: Naisleijonilla painajaismainen alku, erotuomarit aivan kuutamolla – HS seuraa välierätaistelua

 9. 9

  Työ päällikkönä Nokialla alkoi tuntua Hanna Kaskisesta väärältä 1990-luvulla – hän kouluttautui sairaanhoitajaksi ja löysi unelmatyönsä pakolaisleiriltä

 10. 10

  Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 2. 2

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 3. 3

  Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

 4. 4

  Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

  Tilaajille
 5. 5

  Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

 6. 6

  Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

 7. 7

  Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

 8. 8

  ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

 9. 9

  Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

 10. 10

  Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 8. 8

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 9. 9

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 10. 10

  Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

 11. Näytä lisää