Kolumni: Työttömille pakotettiin aktiivimalli, mutta työssäkäyvät sitä vasta tarvitsevatkin – työajasta jopa kolmasosa käytetään muuhun kuin työhön

Töiden välttäminen työteliäältä näyttämällä on yksi nykytyöelämän tärkeimmistä taidoista. Miksi siihen ei puututa?

Työt­tömien aktiivi­mallin hyväksyminen edus­kunnassa ja voimaan­tulo vuoden alussa on aiheuttanut valtavan metakan.

Sitä vastustavan kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 100 000 kansalaista.

Millainen malli on?

Malli leikkaa työttömyysturvaa noin viisi prosenttia, jos ei kolmen kuukauden aikana tee vähintään 18 tuntia töitä riittävän suurella palkalla, osallistu viikon verran aktivointitoimiin tai ansaitse noin 250 euroa kuussa yrittäjänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin 700 euron suuruisesta bruttotyömarkkinatuesta leikkaus on noin 32 euroa.

Yrityksenä on patistaa työttömiä työn tai koulutuksen pariin.

Haluan ymmärtää nyt voimaantullutta aktiivimallia tai velvoittavaa työttömyysturvaa kannattavien poliitikkojen aikeet myötämielisesti. Tavoitteena on lisätä tehdyn työn määrää, kuten vihreiden kansanedustaja Antero Vartia kirjoitti Twitterissä:
”Hyvinvointiyhteiskuntaa kannattavien poliitikkojen velvollisuus on etsiä ratkaisuja, jotka lisäävät yhteiskunnassa tehdyn työn määrää”, Vartia kirjoitti.

Oletettavasti esimerkiksi kokoomuspoliitikot Juhana Vartiainen (joka uudelleentwiittasi Vartian viestin) ja ministeri Kai Mykkänen ovat tämän lausunnon kanssa samaa mieltä.

Työttömien aktiivimalli on kuitenkin varsin marginaalinen uudistus, kuten toimittaja Paavo Teittinen kirjoittaa perjantaina julkaistussa HS-analyysissa.

Mikäli poliitikot haluavat ottaa Vartian mainitseman velvollisuuden tosissaan, heidän pitäisi pikemminkin puhua työllisten aktiivimallista.

Siis mistä?

Suomalaiset käyttävät lähes kolmanneksen työajastaan muuhun kuin työhön, kertoi Sunnuntaisuomalainen vuonna 2011 ja viittasi Taloustutkimuksella teettämäänsä kyselyyn.

”Työtehtäviin liittymättömiin asioihin kuluu työpäivästä 2 tuntia 8 minuuttia, kun päivän pituus on keskimäärin 6 tuntia 42 minuuttia. Varsinaiseen työhön jää siis vain noin neljä ja puoli tuntia.”

Tilanne tuskin on muuttunut dramaattisesti seitsemän vuoden aikana. Useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan työntekijät käyttävät keskimäärin 1,5–3 tuntia päivässä omien asioiden hoitamiseen työajalla.

Tätä ei voi millään mittarilla kutsua marginaaliseksi ongelmaksi.

Siis: missä on työllisten aktiivimalli, joka lisäisi työssä olevien varsinaista työntekoa esimerkiksi uhkaamalla alentaa palkkaa, jos työajasta liian iso osa menee omien asioiden hoitamiseen?

”Tyhjää työtä” tutkinut ruotsalainen sosiologi Roland Paulsen sanoi Veckans Affärerille vuonna 2014, että keskimääräinen työntekijä käyttää työpäivästä kaksi tuntia Facebookin tuijottamiseen ja kahvi- tai tupakkataukoihin.

Paulsenin ehdottama ratkaisu on tehdä vähemmän töitä. Hänen mielestään tyhjän työn suuri määrä osoittaa, että ihmisillä ei ole töissä tarpeeksi tekemistä.

Tällä hetkellä Paulsenin ratkaisu toimii yksittäisen työntekijän kohdalla vain siten, että jättää töitä tekemättä mutta näyttää erittäin työteliäältä. Se on ikivanha ilmiö mutta siitä on tullut it-aikana yksi työelämän tärkeimpiä taitoja, kirjoitti The Economist vuonna 2014.

Eli esimerkiksi: Jätä takki pysyvästi tuolillesi tai johonkin työpisteesi lähettyville. Näin työpaikkaa toisinaan kiertävä päällikkö luulee, että olet sekä ensimmäisenä töissä että viimeisenä paikalla.

Tai ajasta sähköpostisi niin, että osa niistä lähtee myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Jälleen oletus on, että olet töissä aikaisin ja myöhään.

Tai pidä huoli että olet useimmiten työteliäältä näyttävänä jossain muualla, kun työtehtäviä jaetaan. Kun vaativa työtehtävä joskus sattuu kohdalle, ole aina äärimmäisen innokas ottamaan se vastaan.

Tämä teatteri toimii lähes kaikkiin, The Economist kirjoitti vähän yli kolme vuotta sitten.

Asiasta on myös tutkimusta esimerkiksi vuodelta 2015. Työelämätutkija Erin Reid vietti aikaa yhdysvaltalaisessa konsulttiyrityksessä, jossa tehtiin 80-tuntisia työviikkoja ja joka odotti työntekijöiltä ”täydellistä antaumusta” työlle: sähköposteihin vastaamista keskiyöllä, syntypäiväjuhlien perumista ylitöiden takia ja niin edelleen.

Reid havaitsi, että 31 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista keksi keinoja vältellä töitä mutta silti näyttää työnarkomaaneilta: he lähtivät töistä kertomatta kenellekään tai he tekivät salaisia sopimuksia kollegoiden kanssa, jotta he voisivat viettää aikaa perheidensä kanssa.

Tällainen töiden välttely työteliäältä näyttämällä toimi paremmin kuin erillinen sopiminen työtaakan vähentämisestä päälliköiden kanssa. Erityisesti naiset mutta myös miehet pärjäsivät huonommin suorituskykyarvioissa, kun heidän nähtiin olevan vähemmän sitoutuneita työpaikkaan.

Sen sijaan valheelliset työnarkomaanit nähtiin aivan yhtä sitoutuneina työpaikkaan kuin ne, jotka eivät vältelleet töitä. Heidät myös palkittiin yhtä hyvin.

Tämähän on huutava vääryys, ainakin jos velvollisuutena on lisätä yhteiskunnassa tehdyn työn määrää.

Työttömien aktiviimalli on marginaalinen uudistus, jonka vaikutusten arviointi tulee olemaan joko äärimmäisen vaikeaa tai mahdotonta.

Sen sijaan työllisten aktiivimalli voisi jo pienellä varsinaisen työnteon lisäämisellä olla mullistava.

Ajatusleikkinä hyvin karkea ja viitteellinen laskelma: Suomen bruttokansantuote oli vuonna 2016 noin 215 miljardia euroa. Jos tämä summa saavutettiin keskimäärin 4,5 tunnin todellisella päivittäisellä työajalla, pelkkä puolen tunnin lisä todelliseen työaikaan päivittäin kasvattaisi bruttokansantuotetta lähes 24 miljardilla eurolla.

Siis: missä on työllisten aktiivimalli?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Pekka Torvinen
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

 2. 2

  Pikatestissä Suomeen saapunut tuhatkiloinen sushijuna, jossa itsehillintä pettää ja itsensä voi syödä aivan liian täyteen

 3. 3

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 4. 4

  Setämies ei saa haistaa pelkoa eikä halveksuntaa, ohjeistaa ”setäkuiskaaja” Jenni Karjalainen – nyt naiset voivat opetella kurssilla tulemaan toimeen työpaikan setien kanssa

 5. 5

  Hotpot on nykyhetken trendiruokaa: Maistoimme suosittuja hotpot-annoksia kolmessa helsinkiläisravintolassa – Yksi vakuutti annoskoollaan ja toinen tyylillään

 6. 6

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 7. 7

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 8. 8

  Pikatestissä Makkaratalon uusi Döner Harju: miljöö on kolkko, mutta leivät herkullisia – lisäksi myynnissä cocktaileja

 9. 9

  Suuri jämäruokaselkkaus selitettynä: Ravintoloiden ylijäämistä riitelee nyt Helsingissä kolme yritystä, tästä on kyse

 10. 10

  Ismo Leikolan Conan-esiintymistä on katsottu Facebookissa yli 40 miljoonaa kertaa, ja se on ohjelman historian suosituin video

 11. Näytä lisää
 1. 1

  15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

 2. 2

  Suuri jämäruokaselkkaus selitettynä: Ravintoloiden ylijäämistä riitelee nyt Helsingissä kolme yritystä, tästä on kyse

 3. 3

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 4. 4

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 5. 5

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 6. 6

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 7. 7

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 8. 8

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 9. 9

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 10. 10

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

 2. 2

  ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

 3. 3

  ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

  Tilaajille
 4. 4

  Mainostajat ovat ehkä profiloineet sinutkin arkaluontoisten tietojen avulla, tutkimus paljastaa – ”Ihmiset eivät ymmärrä, että oma nettikäyttäytyminen on kauppatavaraa”

 5. 5

  Maanpäällinen helvetti ja hirviömäinen tuhoamiskampanja, sanovat YK-johtajat Syyrian Itä-Ghoutasta – ulkovallat vaativat tulitaukoa

 6. 6

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 7. 7

  Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

  Tilaajille
 8. 8

  Koulun liikuntasalin lattian alta paljastui muinaisia asuintaloja – valokuvat näyttävät, että Turun uumenissa on piilossa kokonainen kaupunki

 9. 9

  Helsinki, haluatko todella turisteille matkamuistoksi käsivamman? Uspenskin katedraalin jääportaat saatiin kuntoon vasta, kun kaupunkilaiset tarttuivat toimeen

 10. 10

  Kauhupakkaset saattavat väistää Suomen, mutta luvassa on silti hyytäviä lukemia – Etelä-Suomen kaupungeissa pakkanen voi tuntua -30 asteelta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

  Tilaajille
 2. 2

  Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

 3. 3

  ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

 4. 4

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 5. 5

  Leijonat taipui kirvelevään tappioon Kanadalle ja putosi jatkopeleistä – Ruotsi hävisi Saksalle jatkoajalla

 6. 6

  ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

 7. 7

  Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

 8. 8

  Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – Katso videolta, kuinka talvi loi kaupunkilaisille oikoreitin keskustaan

 9. 9

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 10. 10

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 7. 7

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 10. 10

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Maanpäällinen helvetti ja hirviömäinen tuhoamiskampanja, sanovat YK-johtajat Syyrian Itä-Ghoutasta – ulkovallat vaativat tulitaukoa
 3. Sotaa, kriisejä, korruptiota, ihmisoikeusongelmia – asiantuntija ei pidä Ugandan asemarkkinoita kovinkaan houkuttelevina Patrialle
 4. Torstaina yhdistetyn miehet kisaavat joukkuekilpailussa ja ampumahiihdossa naisilla on vuorossa viesti
 5. Ugandassa kuolleesta suomalaismiehestä kirjoittanut toimittaja kertoo oudosta sieppauksestaan HS:lle: ”He laittoivat hupun päähäni ja ajoivat ympäri kaupunkia hirmuista vauhtia”
 6. Jihadistijärjestö Boko Haram hyökkäsi kouluun Nigeriassa – yli sata tyttöä kateissa
 7. Tunti sitten
 8. Ystävien joukkosurma sai Floridan nuoret tien päälle vaatimaan aserajoituksia – lukiolaiset ovat eläneet koko ikänsä kouluampumisten aikakaudella ja uskovat, että muutos lähtee heistä
 9. Mainostajat ovat ehkä profiloineet sinutkin arkaluontoisten tietojen avulla, tutkimus paljastaa – ”Ihmiset eivät ymmärrä, että oma nettikäyttäytyminen on kauppatavaraa”
 10. Helsinki, haluatko todella turisteille matkamuistoksi käsivamman? Uspenskin katedraalin jääportaat saatiin kuntoon vasta, kun kaupunkilaiset tarttuivat toimeen
 11. Jari Sillanpään huumetuomiosta ei tullut valitusta käräjäoikeuden muutoksenhakuun – torstaina varmistuu, tyytyykö laulaja tuomioon
 12. Hollannin poliisiyhdistys kaipaa lisäresursseja – järjestäytyneet rikollisryhmät eivät ole hallinnassa, raportti kertoo
 13. Näytä lisää