Hotpot on nykyhetken trendiruokaa: Maistoimme suosittuja hotpot-annoksia kolmessa helsinkiläisravintolassa – Yksi vakuutti annoskoollaan ja toinen tyylillään

Suosittua hotpotia saa myös Helsingin ravintoloista – maistoimme kolmea. Kylmän vuodenajan herkkupataa syödessä tärkeää on yhdessä näpertäminen.

Ollaan jossakin Aasian reunoilla. Ulkona on kipakka talvi, mutta sisällä perhe lämmittelee pöydän ääressä. Sen keskellä padasta nousee liemen höyry. Pöytää peittää paksu topattu peitto, jonka ruokailijat voivat kääräistä polviensa ympärille. Kun tämän lämmittävän kikan on joskus kokenut, sen kyllä muistaa.

Hehkuvat hiilet padan uumenissa saavat liemen kiehumaan reippaasti. Nyt syödään.

Laudoille on leikattu ohuita viipaleita vaikka lihaa, tofua, nuudeleita ja kasviksia. Yhdessä näperrellen niitä pudotellaan puikkojen avulla pataan. Sitten nostellaan kypsä ruoka lautaselle vaikka verkkokauhalla. Pienissä kulhoissa on kastikkeita ja maustevihanneksia.

Tällaiselta voisi näyttää hotpotin syöminen aidoimmillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinan sana huo guo tarkoittaa tulipataa. Sen kansainvälinen nimi hotpot istuu myös englantia taitamattoman suuhun. Kyse on pöydässä, ruokailijoiden osallistuessa kypsytettävästä ateriasta.

Hotpot, tuo kylmän vuodenajan kuuma herkkupata kiertää maailmaa.

Myös Helsingistä löytyy hotpotia tarjoavia ravintoloita. Kävimme testimaistelulla niistä kolmessa, kahdessa kiinalaisessa ja yhdessä japanilaisessa.

Muitakin hotpotpaikkoja kaupungissa toki on – pata höyryää esimerkiksi Chengdussa (Svinhufvudintie 1) ja Ho’s Food -ravintolassa (Työpajankatu 2). Lisäksi Korea House Mariankadulla tarjoaa hotpotnimikkeen alla peräti viittä kuumaa keittoa. Ne kuitenkin tuodaan valmiina annoksina keittiöstä. Pöydässä ei pääse ruokaansa näpertelemään, niin kuin aidon hotpotin kanssa kuuluisi.

Helsinkiläisravintola Furuma Cuisine ohjeistaa syömiseen näin: On neljä vaihetta. Ensiksi valitaan ruokapalat. Sitten sekoitetaan oma maustekastike. Seuraavaksi keitetään ruokapalat. Lopuksi dipataan keitetty ruoka ja nautitaan se.

Entä mikä mahtaa olla hotpotin alkuperä?

Se varmaan keksittiin jossakin Aasian aroilla. Ratsain liikkuneet mongolivalloittajat kantoivat mukanaan kevyttä, nopeasti lämpiävää pataa. Mielikuvissa lihaa, vaikka hevosenlihaa, mureutettiin satulan alla.

Kiinaan ja muualle Itä-Aasiaan hotpot on levinnyt lukemattomina muunnelmina.

Nykyisen Kiinan laajalla alueel­la myös pata on saanut monia makuja. Mietoa se on harvoin. Esimerkiksi eteläkiinalainen Kantonin keittiö on melko mietoa dumplingeineen, mutta kuuman padan antimet vaativat mausteisen valkosipuli-viinietikkadipin.

Hotpot asettui ammoin luontevasti Korean niemimaalle ja sai terästyksekseen ärjyä kimchiä, siis hapatettuja kasviksia, ja kipakoita mausteseoksia. Lihaa kypsennetään usein yhdessä kuivatun kalan kanssa merilevällä maustetussa liemessä.

Japaniin hotpot kulkeutui monen muun ilmiön tavoin Koreasta. Saarivalta­kunnassa siitä kehittyi nabemono, kun nabe merkitsee pataa ja mono asiaa. Japanilaiset haluavat, että vuodenaika näkyy isoissa ja pienissä asioissa. Niinpä kuuma pöydässä valmistettava pata sopii elämänmenoon. Mutta ylenpalttinen maustaminen jäi matkalle.

Japanin nabemonoa ovat esimerkiksi sukiyaki ja shabu shabu. Lihaa kypsennetään pöydässä ja dipataan sitten raakaan kananmunaan tai mausteliemeen.

Vietnamissa kuuma pata on nimeltään lau. Siellä mausteet poikkeavat pohjoisemmista, kiinalaisista versioista. Sitruunaruohon ja tamarindin kirpeys kuuluu asiaan. Ja ilman fermentoimalla valmistettua kalakastiketta tämä keitos ei maistu oikealta. Muistan ylellisen vietnamilaisen padan, johon laitettiin enemmän mereneläviä kuin lihasuikaleita. Lopuksi kuumaan keitokseen rikottiin viiriäisenmunia.

Perinteinen mongolipata puolestaan on vaikuttava kapine. Pata asetetaan vankalle telineelle, jonka keskiössä on sytytettäviä hiiliä. Niiden tuhka karisee alimmaiseen säiliöön. Padan keskellä on aukko, josta savu pääsee ilmoille. Nykyään perinteinen hiili- tai puulämmitteinen pata on useimmiten korvattu sähkö- tai kaasuversiolla. Yhä yleisempi on pöytään tuotava induktiolevy.

Pöydässä yhdessä näperreltävä hotpot on oikeastaan myös sveitsiläisten kansallisruoka fondue. Siinä liemen korvaa sulatettu juusto, jossa kypsennetään lihaa ja kuumennetaan leipäpaloja.

Tärkeintä hotpotissa on liemi, eikä hyvä liemi synny hetkessä. Kirjokin on laaja.

Liemi voi olla tulista tai hapahkoa. Se imeytyy kypsennettäviin ruokatarvikkeisiin, ja sillä voi vaikuttaa niiden makuun. Alkuperäinen liha- tai kanaliemi korvataan usein kasvisliemellä. Japanissa se yleensä perustuu soijasta uutettavaan misoon tai merilevän maustamaan dashiin.

Padan pohjalle jäänyt liemi nautitaan sekin. Aterian edetessä liemi käy vähiin, ja sen maku tiivistyy. Lopuksi liemen rippeitä on tapana ammentaa nuudelien päälle ja nauttia keitos kuin soppa.

Hotpotin valmistuksessa käypä yleisohje on, että mitä enemmän pataan laitetaan aineksia, sitä kauemmin ne vaativat yhteispeliä, yhdessä kypsyttämistä. Kun hotpot on arkiruokaa, otetaan mitä on, tähteitäkin, myös liemeen. Liha alkaa kaikkialla olla kallisarvoista.

Syntyy ikään kuin liemessä lämmitettävää pyttipannua.

Hotpot on suoranainen seremonia, johon kannattaa varata aikaa ainakin pari tuntia. Pataa keitellessä ollaan huomaavaisia pöytänaapurille. Kalastetaan liemeen unohtuneita makupa­loja ja nostellaan niitä lautasille. Kypsentämisen ja mausteliemien onnistumisesta huomautellaan.

Ja liemi ryystetään kupista ­äänekkäästi.

Testasimme hotpotia kolmessa paikassa.

Yhtä voittajaa ei voi julistaa, sillä kaikilla annoksilla on puolensa ja ystävänsä. Empire Plazan tarjonta vaikutti harkitulla tyylillään, Furuma Cuisine taas rehevällä runsaudellaan. Koto vannoi hyvin perinteisen japanilaisuuden nimiin.

Empire Plaza – viimeisteltyä lientä myöten

Kampin kauppakeskuksessa tuodaan pöytään jo monen vuoden rutiinilla hotpotin rekvisiittaa ja aineksia. Ravintola Empire Plazan miljöö täydentää kiinalaista kokemusta, vaikka suomalaisessa kauppakeskuksessa ollaankin.

Ravintola pyytää tilaamaan hotpotin vähintään kaksi tuntia ennen. Soitimme tilauksen jo pari päivää ennen, mutta kovin nopea ei toimitus ollut, kun suuri kiinalaisseurue vei henkilökunnan huomiota.

Hotpotin peruspakettiin kuuluu täällä nuudeleita, paksoita ja herkkusieniä. Liemen voi valita miedomman tai voimakkaamman välillä. Kannatti noudattaa tarjoilijan suositusta. Vaikka kantonilaisessa, yleensä miedompia ruokia suosivassa ravintolassa oltiinkin, äyriäispitoinen, hienosti pippurinen liemi oli täysosuma.

Liemeen upotettavat kuusi raaka-ainetta valitaan täällä viidentoista listalta. Otimme nautaa ohuina siivuina, kuhafilettä, wontoneja sekä kolmenlaisia pyöryköitä – mereneläviä, possua ja nautaa.

Aineksia oli sopivasti yhdellä vadilla. Ja miten kauniisti ne olikaan aseteltu! Liha oli ensiluokkaista, ja sitä oli yli tarpeen. Kuha oli tuoretta. Pyöryköissä oli tarpeeksi eroja. Mutta varsinainen täysosuma olivat ravintolan keittiömestarin omat wontonit. Ja sitten oli se valkosipuli-etikkadippi.

Kaikkien ainesten kypsentämisessä tarjoilija opasti pätevän oloisesti, ja yllättävä juomasuositus, kuiva kuohuviini, sopi tämän aterian kanssa prikulleen.

Empire Plaza (Kampin kauppakeskus, Urho Kekkosen katu 1). Vähintään kahdelle tarjottava hotpot 38 e / henkilö. empireplaza.fi


Furuma Cuisine – röykkiöittäin hyvää

Ravintola Furuma Cuisine Katajanokalla pitää selvästi hotpotia kärkiannoksenaan. Aika monessa pöydässä sitä tälläkin testikerralla syötiin. Eikä ennakkovarausta tarvinnut.

Katajanokan Tullikamarissa on ollut monenlaisia ravintoloita. Furuma Cuisine hotpoteineen on niistä uusin. Furuma on perinyt muun muassa kalusteita ja rekvisiittaa, jotka eivät vaikuta erityisen kiinalaisilta. Esimerkiksi hämmennellessä hotpotia länsimaisittain korkealla pöydällä pataan on vaikea nähdä.

Dipattavia ruoka-aineita kannettiin pöytään monella vadilla. Oli mereneläviä, kuten vihrersimpukoita, surimipuikkoja ja katkarapuja. Oli liharullia ja pekonia. Oli tofua ja kasviksia. Valtava määrä ruokaa. Tarjoilijan kertomissa keittoajoissa on ajatusta. Nopeimmin, melkein pelkällä liemeen kastamisella valmistuvat liharullat ja pekoni. Kauimmin neuvotaan kuumentamaan mereneläviä.

Lientä oli kaasuliekillä kaksijakoisessa padassa miedompaa ja vahvempaa.

Toki ateria maistui. Mutta välillä tuntui siltä, että ruuan määrään oli satsattu enemmän kuin sen vaihteleviin makuihin. Mutta ohjeen mukaisesta chilipitoisesta maapähkinäkastikkeesta tuli kerrassaan huippuhyvää.

Tämän aterian palan painikkeeksi sopi hienosti haudutettu vihreä tee.

Furuma Cuisine (Katajanokanlaituri 5). Hotpotin listahinta 28 e / ruokailija, mutta ennakkotilauksen hinta on 22,40 e / henkilö. Perjantaina ja lauantaina hotpotin ainekset on katettu runsaaksi buffetiksi. furumacuisine.fi


Koto – japanilaista sivuille vilkuilematta

Lönnrotinkadulla muutaman vuoden toiminut Koto-ravintola tarjoaa kahta perinteistä japanilaista hotpotia. Nämä ovat pöydässä valmistettavat sukiyaki ja shabu-shabu. Japanilaisen henkilökunnan avulla saa käsityksen japanilaisten vakavasta suhtautumisesta talviseen pataruokaan. Se valmistetaan etnisessä padassa vähintään kahdelle.

Molempien pataruokien bulkkina on ohuita, kauniisti marmoroituneen naudan viipaleita, siitakesieniä, kasviksia, tofua ja nuudeleita.

Sukiyakissa kypsät ainekset dipataan tavan mukaan raakaan kananmunaan. Testattavana oli shabu-shabu, jonka dippikastikkeessa maistuvat raikas sitrus ja seesami. Kauniisti marmoroitunut nauta oli niin laadukasta, että oikein sai varoa, ettei sitä paistanut liian harmaaksi ja kypsäksi. Siitakkeet todella saivat makua liemestä, mutta tämän paikan tofu oli oudon yhdentekevää.

Shabu-shabua saatteli tilkkanen lämmitettyä sakea.

Ravintola Koto (Lönnrotinkatu 22). Annoksen hinta 34 e / henkilö. ravintola-koto.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Ruoka
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 2. 2

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 3. 3

  Frendit palaa elokuvaversiona, lupaa huijausvideo – Fanit sekosivat, luulivat traileria aidoksi ja vaativat nyt tekijöitä vastuuseen

 4. 4

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 5. 5

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 7. 7

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 8. 8

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 9. 9

  Laura Huhtasaari esiintyi toisena Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 10. 10

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Frendit palaa elokuvaversiona, lupaa huijausvideo – Fanit sekosivat, luulivat traileria aidoksi ja vaativat nyt tekijöitä vastuuseen

 4. 4

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 5. 5

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 6. 6

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 7. 7

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 8. 8

  19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

 9. 9

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 10. 10

  The Greatest Showman -elokuva ei näytä showbisneksen suurmiehen P.T. Barnumin nurjia puolia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

 2. 2

  Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

 3. 3

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 4. 4

  Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 5. 5

  Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

  Tilaajille
 6. 6

  Ollessaan sivussa politiikasta Matti Vanhanen lipsautti 16 kysymystä, joihin presidentin oikeasti pitäisi pystyä vastaamaan – nyt hän joutuu vastaamaan niihin itse

 7. 7

  ”Miesoikeus­aktivisti” julkaisi piraatti­sivustolla Star Warsin ilman naisia – Versio kestää vain 46 minuuttia, ja Last Jedin ohjaajakin nauraa sille

 8. 8

  Sauli Niinistö esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

 9. 9

  ”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

 10. 10

  Cranberriesin Dolores O’Riordan kuoli maanantaina – Nyt-liite haastatteli hänet ja isänsä vuonna 1999: pr-manageri suuttui isän tapaamisesta, Dolores vain hymyili

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

 2. 2

  Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

 3. 3

  Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

 4. 4

  Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

  Tilaajille
 5. 5

  Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

 6. 6

  Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

 7. 7

  Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

 8. 8

  Yli 100 000:ssa Audissa laiton päästöjä vähentävä ohjelmisto

 9. 9

  ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

 10. 10

  Cristiano Ronaldo peilasi saamaansa vammaa lääkärinsä kännykällä – teko sai aikaan kuittailuvyöryn

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

 2. 2

  Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

  Tilaajille
 3. 3

  Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

 4. 4

  ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

  Tilaajille
 5. 5

  Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

 6. 6

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 7. 7

  Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

  Tilaajille
 8. 8

  Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

 9. 9

  Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

 10. 10

  Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 2. 2

  ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

 3. 3

  51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

 4. 4

  Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

 5. 5

  Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

 6. 6

  Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

  Tilaajille
 7. 7

  Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

 8. 8

  Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

  Tilaajille
 9. 9

  Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

 10. 10

  Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

 11. Näytä lisää