Kiroilua välttelevä koomikko Jim Gaffigan tulee perjantaina Suomeen, saimme haastattelun – ”Kun olin viimeksi siellä, oli paljon puhetta viinan juomisesta saunassa”

Jim Gaffigan on ”hiljainen vallankumouksellinen”, kirjoitti The Atlantic vuonna 2012. Perjantaina hän esiintyy Suomessa toista kertaa.

Tapa jää välittömästi mieleen.

Vitsi, lyhyt jatko – ja edellisen vitsin kommentoiminen korkeammalla äänellä joko jonkinlaisena alter egona tai kuvitteellisena yleisön jäsenenä.

Esimerkiksi:

Jim Gaffigan tulee lavalle. Yleisö taputtaa villisti.

”Kiitos, kiitos. Wau, mitä jos olen surkea? Se olisi kiusallista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei hän ollut edes hyvä! Haluan osan taputuksistani takaisin. Ai hän käyttää tuota ääntä jo nyt?”

Tai sitten näin:Tämä ”Ääni” on Gaffiganin tavaramerkki, tunnetuin ominaisuus.

Useimmiten se on äärimmäisen kriittinen juuri esitettyä sketsiä kohtaan, kuin yleisön herkimmin loukkaantuvan jäsenen huuto, jos tämä uskaltaisi yleisön seasta lavalle jotain sanoa.

”Ääni on petollisen radikaali, se muuttaa näennäisen muuttamatonta standupin logiikkaa kääntämällä dialogin koomikon ja yleisön välillä kolmiosaiseksi keskusteluksi”, The Atlantic kirjoitti vuonna 2012.

Gaffigan tulee perjantaina Suomeen toista kertaa. Myös edellisellä kerralla Gaffigan oli Suomessa tammikuussa.

Miksi et käy täällä kesällä, kun täällä on edes jotenkin miellyttävää?

”Koko suunnitelmana on tehdä joitain kansainvälisiä keikkoja ja tulla sen jälkeen takaisin lasteni kanssa, koska haluan lapset mukaan sinne”, Gaffigan sanoo puhelimessa.

”Muuten, viime kerralla en käynyt saunassa, mikä on mielestäni epäonnistuminen, jos käyt Suomessa, eikö?”

Luulen näin! Luin kuitenkin, että puhuit saunomisesta viime kerralla.

”Kun olin viimeksi siellä, oli paljon puhetta viinan juomisesta saunassa.”

”Se vaikuttaa yksinkertaisesti hullulta. Se on kuin vastaus kysymykseen ’miten saada krapula mahdollisimman nopeasti’.”

Heti perään Gaffigan kysyy, mitä hänen kannattaisi tehdä Helsingissä show’n jälkeen.

Ehkä julkiseen saunaan, esimerkiksi Löylyyn saattaa vielä ehtiä.

”Eli saunat ovat auki myöhään yöhön?”

Kyllä, ja osaan niistä saa viedä omat juomat.

”Oho, se on siistiä. Mutta eivät kai ne ole sekasaunoja? Miehet erikseen ja naiset erikseen?”

Usein näin, mutta myös sekasaunoja on.

”Se olisi kiusallista. En halua kenenkään näkevän minua edes ilman paitaa.”

Gaffigan vitsailee usein kalpeudestaan, ja osa sitä koskevista sketseistä kestää minuuttitolkulla. Conan O’Brienin kanssa he tekivät lyhytanimaatiosarjaa nimeltä Pale Force, jota esitettin Late Night with Conan O’Brienissa silloin, kun Gaffigan oli ohjelmassa vieraana.

Pale Forcessa Gaffigan ja O’Brien ovat kalpeita supersankareita, joiden erikoisvoima on heidän rintakehistään heijastuva sokaisevan kirkas valo. Lisäksi he osaavat ampua nänneistään laserammuksia.

O’Brien on sarjassa ruipelo. Gaffigan sen sijaan on lihaksikas ja kuin kaikkien Keskilännestä kotoisin olevien amerikkalaisten miesten stereotyyppi. Tuota samaa stereotyyppiä Gaffigan hyödyntää kaikessa komiikassaan.

Muistan itse Gaffiganin ensimmäisen kerran nimenomaan noilta ajoilta. Muistutan, että Conan O’Brien kävi Suomessa erikseen omaa show’tansa varten.

”Aivan, Conan näytti aivan kuin teidän pääministeriltä vai…”

Presidentiltä, kyllä. Lisäksi O’Brien tapasi Tarja Halosen.

”Olisi ällistyttävää tavata presidentti. Osa siitä mitä Conan teki, enkä nyt vain sano tätä, tiedätkö, oli juuri sitä, mitä rakastan. Rakastan altistumista erilaisille kulttuureille ja siksi haluaisin vielä show’n jälkeen tehdä jotain omaleimaisen suomalaista.”

Gaffiganilla on viisi lasta, ja heidän kanssaan ulkomailla matkustaminen menee kuulemma usein ”turistisonnassa” jumittamiseksi.

”Siksi jokin ainutkertaisen suomalainen asia olisi todella hauskaa kokea. Olen kuitenkin vain innoissani, kun pääsen lähtemään. Se on aina erilainen kokemus, kun menet mihin tahansa muuhun maahan, vaikka oletkin paikalla vain päivän tai kaksi.”

Mutta entä suomalaisten kalpeus? Kiinnititkö siihen huomiota edellisellä kerralla?

”Minun täytyy tarkistaa tuo asia tällä kertaa. Muistan, että ihmiset olivat melko kalpeita, ja että oli kehotus tehdä geneettinen sukututkimus, koska toivoin salaa olevani suomalainen.”

”Muistan myös syöneeni poroa.”

Suomalainen erikoisuus! Mitä pidit?

”Se ei ollut yhtä riistamaista kuin tavallinen peuranliha [reindeer vs. deer]. Se oli mielenkiintoista. Amerikkalaisena poroa miettii vain joulupukin yhteydessä, tiedätkö? Sen syömisestä tulee melkein syyllinen olo.”

Kun ruoka-aiheeseen päästiin, Gaffigan kysyy ravintolasuosituksia, jos sellaiseen ehtisi show’n jälkeen. Ei mitään hienoa, vaan ”jotenkin aidosti suomalaista”.

Ehdotan Cellaa Kalliossa, ja Gaffigan kysyy, miten se kirjoitetaan. Tajuan vasta myöhemmin, että olisi pitänyt ehdottaa äskettäin auennutta Taco Belliä.Gaffiganin huumorin yleisin aihe on ruoka. Sketsit pyörivät kakkujen, piiraiden, muffinien, kastikkeiden, pizzojen ja erityisesti pekonin ympärillä (”Haluatko tietää kuinka hyvää pekoni on? Muita ruokia parannetaan käärimällä niiden ympärille pekonia!”).Lentäväksi lauseeksi on muodostunut ”Hot Pockets!” joka on ollut monelle ensikosketus Gaffiganin komiikkaan. Gaffigan ei enää pääse eroon tuosta kyseenalaisesta amerikkalaisesta, mikrossa lämmitettävästä herkusta. Ihmiset huutavat hänelle ”Hot Pockets!” lentokentillä, muualla julkisilla paikoilla ja myös sosiaalisessa mediassa.Vuonna 2015 hän sanoi Late Night with Seth Meyersissa, ettei enää tiedä, miten vastata huutoihin.

Koska Gaffigan on tulossa Suomeen, kysyn hänen mielipidettään kyseenalaiseen suomalaiseen herkkuun eli ananaspizzaan.

”En ole fani. Olen enemmän suolaisen kuin makean ystävä, enkä halua sekoittaa noita keskenään. Pizzan kuuluu olla suolainen. Siihen ei kuulu makeaa. Tekevätkö ne noin Suomessa?”

Kyllä, jostain syystä ananas pizzassa on Suomessa hyvin suosittua.

”Mielenkiintoista, todella mielenkiintoista.”

Gaffiganin rakkaus ruokaan ja siitä tehty komiikka ovat yksi syy, miksi hänet tunnetaan ”siivona koomikkona”. Hän ei käytä keikoillaan kirosanoja käytännössä koskaan.

Vuonna 2008 hän selitti Boise Weeklylle, että kyse ei ollut erityisestä suunnitelmasta lopettaa kiroilu ja saada sillä tavalla laajempi mahdollinen yleisö.

”Se oli kirjaimellisesti seurausta siitä, että kirjoitan vitsejä pekonista ja rullaportaista. Onko silloin tarpeellista kiroilla? Ei oikeastaan”, Gaffigan sanoi tuolloin.

Kun The Atlantic kirjoitti vuonna 2012 Gaffiganin ”Äänen” olevan petollisen radikaali, samassa jutussa sanottiin myös, että Gaffigan on ”hiljainen vallankumouksellinen”. Hän on tuonut standup-komiikkaan takaisin idean siitä, että koomikon ei tarvitse olla muuta kuin hauska.

Kun aiemmin piti taistella voidakseen kiroilla tv-standupissa, nykyisin se on niin yleistä, että Gaffiganin tapa yrittää ja useimmiten myös onnistua olla hauska ilman provosointia tai kiroilua on kuin kulaus raikasta vettä pitkän tauon jälkeen.

Mitä meidän pitäisi odottaa tulevalta show’lta?

”Se on kokonaan uutta materiaalia, ja erilainen kaikista keikoistani Netflixissä. Olen luonut materiaalia siihen viimeisen puolentoista vuoden ajan ja luulen, että teen vuosi vuodelta parempaa standuppia.”

Gaffigan kirjoittaa kaikki vitsinsä vaimonsa Jeannie Gaffiganin kanssa.

Gaffigan haluaisi myös ottaa mukaan paikallisia kokemuksia ja yhdistää niitä valmiiseen materiaaliin, ja siksi käynti saunassa ennen show’ta olisi mahtavaa. Rajallisen ajan takia se saattaa kuitenkin jäädä haaveeksi.

”Uusi materiaali on mielestäni kuitenkin todella vahvaa.”

Tämän enempää Gaffiganista uudesta show’sta ei saa irti. Hän myöntää, että hänellä on usein vaikeuksia kuvailla omaa standuppiaan. Katsokaa pätkiä Youtubesta, hän kehottaa.

Soitan Gaffiganille ennen uuttavuotta, ja puheeksi tulevat vielä lupaukset tulevalle vuodelle.

”Minun uudenvuodenlupaukseni on aina ollut päästä kuntoon. Aiemmin kuntoilin ollakseni hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta nyt kuntoilen mahtuakseni autoon.”

Miten muotoilisin tämän… kuulostaa realistiselta!

”Eikö?” Gaffigan vastaa ja nauraa ensimmäistä kertaa kunnolla haastattelun aikana.

”Se on tavoite, jonka voin toivottavasti saavuttaa.”

Lisää naurua.

Jim Gaffigan: Noble Ape Tour Helsingin Kulttuuritalolla pe 19.1. kello 20. Liput 41 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Komiikka
 • Nyt
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 2. 2

  Tulossa teattereihin: Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä ja täysin överiksi vedetty 80-lukulainen toimintaleffa, jonka pääpahis on Adolf Hitler

 3. 3

  Näin syntyi Tonnin seteli, aikamme supermeemi: Kummeli-miehet kertovat

 4. 4

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 5. 5

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Pilapiirros 13.8.

  Tilaajille
 8. 8

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 9. 9

  15 ihanaa sisustuskauppaa Helsingissä: täältä vintagea, täältä valaisimia

 1. 1

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 2. 2

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 3. 3

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 4. 4

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 5. 5

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 6. 6

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 7. 7

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 8. 8

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 9. 9

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 10. 10

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 2. 2

  ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

 3. 3

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 4. 4

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 5. 5

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 6. 6

  ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen

 7. 7

  Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

  Tilaajille
 8. 8

  Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

 9. 9

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 10. 10

  Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 2. 2

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 3. 3

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 4. 4

  Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

 5. 5

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 6. 6

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 7. 7

  Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

  Tilaajille
 8. 8

  Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

 9. 9

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 10. 10

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 7. 7

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 10. 10

  Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

 11. Näytä lisää