”Jos joku ei käy keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä” – Roope Salminen juontaa Putousta, eikä pelkää sanoa mitä mieltä on

Kaikkihan tuntevat Roope Salmisen. Siltä ainakin tuntuu, koska Salminen on ollut jo vuosien ajan kaikkialla. Mutta mitä hän oikein ajattelee oikeista asioista?

Kallion Sävel, tammikuinen keskiviikkoilta.

Puolitäyden ravintolan yläkerran perimmäisessä nurkkauksessa istuu muusikko-näyttelijä-juontaja-koomikko Roope Salminen.

Kuten Kalliossa pyörivät tietävät, Sävel on yksi alueen sopivan trendikkäistä ravintoloista, joissa fiksut nuoret aikuiset (kyllä, hipsterit) tykkäävät käydä. Siksi on sopivaa, että Salminen on halunnut sopia haastattelun juuri tänne.

Jos Salminen ei olisi Suomen suosituimman viihdeohjelman juontaja tai miljoonia kuunteluita keränneitä valtavirtahittejä tekevä räppäri, hän edustaisi täydellisestä stereotyyppistä Kallion kuppiloiden hipsteriasiakasta.


Politiikkaa seuraava, Twitteriä käyttävä ja mediaa asiantuntevan oloisesti arvosteleva kulttuuriaktiivi, joka ottaa mielellään kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Jos Salminen olisi valittu parin korttelin päässä sijaitsevaan Teatterikorkeakouluun, johon hän haki seitsemän kertaa, tämä voisi hyvin olla Salmisen todellisuus. Silloin hänestä tosin tuskin tehtäisiin tätä juttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Salmisessa kiinnostaa juuri tietynlainen ristiriitaisuus.

Yhtäältä Salminen on Suomen viihdejulkkisten kärkinimiä.

Putouksen juontaja ja lähes kymmenen miljoonaa Spotify-kuuntelua keränneen Madafakin darra -hitin esittäjä, joka on yleisen mielipiteen mukaan ”nykyään kaikkialla” – ärsyttävyyteen saakka. Salmisesta on tullut uusi Heikki Paasonen tai Mikko Leppilampi: tv-juontaja, joka valitaan kaikkialle.

Lisäksi Salminen seurustelee Miss Suomi Sara Siepin kanssa, ja parin yhteiselämästä on tehtailtu lukemattomia otsikoita. Viimeisimpinä vaikkapa tällainen: ”Sara Sieppi ja Roope Salminen paratiisilomalla – missikaunotarta hemmoteltiin hulppealla joululahjalla: ’Joku yllätti minut’”.

Toisaalta Salminen on Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmaa vetävä yhteiskunnallinen kommentoija, joka twiittaa hassuttelun lomassa muun muassa näin:
Kesällä Salmisen freestyle-rap-esitys Sdp:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä nousi otsikoihin, kun Salminen luonnehti synnytystalkoita ehdottanutta Rinnettä muun muassa sanoilla ”saatanan sovinisti” ja ”pienimunainen kyrpä”.Myöhemmin Salminen pahoitteli sanojaan itse. Rinne, joka ei ollut aihetta sitä ennen edes kommentoinut, hyväksyi Salmisen anteeksipyynnön ja pyysi tämän kahville.
Salmisesta kirjoitetuissa jutuissa Salminen kommentoi poikkeuksellisen paljon sitä, mihin median kannattaisi ennemmin kiinnittää huomionsa.

Salminen arvostelee nykymedian tapaa tehdä juttuja pelkästään Instagram-kuvien perusteella ja nostaa otsikkoon yksittäisen kommentoijan satunnainen lausahdus. Samoin Salmista ihmetyttää jatkuvat kyselyt hänen yksityiselämästään ja jaksamisestaan.

Kun me Nytissä soitimme Salmiselle esimerkiksi Läikytä-nimisellä kappaleella olleesta ”sieppi”-sanan käytöstä (aikana jolloin Siepin ja Salmisen seurustelusta huhuttiin mutta sitä ei ollut vielä vahvistettu), Salminen vastaili humoristisen viisastelevasti.

Harry Potter on kirjasarja, jonka on kirjoittanut J. K. Rowling. Siinä pelataan huispaus-nimistä peliä, joka päättyy siihen, että etsijä saa siepin kiinni. Silloin voittaja saa 150 pistettä ja peli päättyy siihen”, Salminen kommentoi tuolloin.

Salminen on tottunut arvostelemaan mediaa, koska on työskennellyt sen kanssa useita vuosia.

Ensim­mäisen kerran Salminen nousi julkisuuteen vuonna 2009 näytelles­sään Ylen suosikki­draamassa Kotikadussa Narskua. Salminen näytteli sarjassa neljän vuoden ajan, aina sen loppumiseen saakka.

Silti todellinen läpimurto nähtiin vasta vuonna 2015. Silloin Salminen nousi juontamaan Uuden Musiikin Kilpailua, osallistui Tähdet, tähdet -ohjelman ensimmäiselle kaudelle ja julkaisi Roope Salminen & Koirat -yhtyeensä kanssa Madafakin darra -kesähitin.

Uransa alkuaikoina Salminen antoi paljon haastatteluja, joissa hän omien sanojensa mukaan pyrki epätoivoisesti osoittamaan olevansa sympaattinen ja älykäs.

Ehkä jopa intellektuelli?

Sillä sanalla Salminen ei ole itseään kuvaillut, eikä hän muutenkaan pyri enää osoittamaan älykkyyttään haastatteluissa. Hän on muutenkin vähentänyt haastattelujen antamista.

”Uskon, että isossa vähemmistössä on väki, joka seuraa mua poliittisten mielipiteideni vuoksi tai pitää mua älykkäänä. Pelleily ja viihdyttäminen on mun osani maailmassa”, Salminen sanoo.

”Silloin kun tekee Madafakin darra -nimisen biisin, menee juontamaan Putousta ja pyörii tuolla sukkahousut jalassa ja vaahtokarkkia suu täynnä sössöttämässä, luopuu mahdollisuudesta tulla kutsutuksi intellektuelliksi.”

Tämä on varmasti aivan totta.

Samalla se on myös syy, miksi Salmisen kannanotoilla voi olla enemmänkin merkitystä kuin ensisijaisesti yhteiskunnallisista kannanotoistaan tunnetuilla henkilöillä. Salmista fanittavat eivät ehkä seuraa häntä poliittisten näkemysten vuoksi, mutta niitä hän silti esittelee siinä missä lomakuviaan.

Siinä on selvä ero moniin muihin suomalaisiin viihdejulkkiksiin, jotka välttävät yhteiskunnallisten asioiden kommentoimisen täysin. Muutos on iso varsinkin räpissä.

2000-luvun alussa Suomi-räppäreistä pinnalla olivat Avaimen kaltaiset poliittisesti kantaa ottavat nimet, nyt suurimmalta osalta suosituista suomalaisräppäreistä ei saa irti melkein mitään poliittista. Salmisen ohella poikkeuksen tekee lähinnä Mikael Gabrielin, joka on ottanut jalkaansa Vladimir Putin -tatuoinnin ja kannattaa Pekka Haavistoa seuraavaksi presidentiksi.

”Olen ollut yläasteelta asti kauhea pätijä ja nautin politiikan seuraamisesta. Mulle se on myös viihteen muoto. Jos ei ole kiinnostunut politiikasta, se on mun mielestä epäviehättävää”, Salminen sanoo.

Hän kertoo joutuneensa miettimään julkisuuteen nousemisen jälkeen vähän enemmän, mitä ja miten kommentoi, mutta itselleen tärkeistä asioista hän on jatkanut puhumista entiseen tapaan.

”Jos joku ei käy meidän keikoilla, koska osallistuin Tahdon-kampanjaan, niin hyvä. Älä tule meidän keikoille. Joku ei osta meidän levyä, koska sanoin, että on pöyristyttävää, että Suomessa pakkosteriloidaan ihmisiä. Hyvä, toivon, että sillä on paha mieli loppuelämän ajan, koska on niin sydämetön kusipää.”

Kuten maailmanpolitiikka on viime vuosina lukuisia kertoja osoittanut, ajan myötä poliittisia kommentteja esittäneistä julkisuuden henkilöistä voi tulla myös poliitikkoja. Sellaista Salminen ei tavoittele.

Toisaalta, Suomen politiikassa on nytkin monia viihdealalta ponnistaneita nimiä, joita ei olisi sinne vielä joitakin vuosia sitten voinut kuvitella.


Vuoden 2018 alussa Salmisella on silti mielessä aivan muut asiat.

Roope Salminen & Koirat -yhtye jäi viime kesän jälkeen keikkatauolle, mutta viime perjantaina yhtye teki paluunsa uudella Kusipää-kappaleella. Salmiselle keikkatauko tuli tarpeeseen.

”On surullista nähdä, että jengi vetää välillä liian pitkää rundia. Erityisesti festareilla näkee välillä väsyneitä keikkoja. En halunnut sitä, että keikoista alkaa tulla rasittava olo”, Salminen kertoo.

Uusia keikkoja ei ole vielä ilmoitettu, mutta viikonlopun kestäneellä biisileirillä yhtye sai aikaiseksi 12 uutta kappaletta.

”Levy-yhtiössä oltiin ihmeissään, kun tultiin sieltä takaisin. Mä olen kirjoituskiintiöni tältä vuodelta jo täyttänyt”, Salminen sanoo ja nauraa.Vielä on auki, mitkä niistä julkaistaan ja millä aikataululla. Ensimmäisenä julkaistu Kusipää on Salmisen mukaan sellainen, joka on ”pitänyt tehdä jo pitkään”.

”Toivon, että tuo biisi antaa voimaa siihen, että voisi miettiä vähemmän sitä, mitä muut on mieltä.”

Juuri sitä Salminen on miettinyt paljon, suuren osan elämästään.

Vaikka Salmisella on suuri fani- ja seuraajakunta, herättää hän myös paljon kielteisiä mielipiteitä. Häntä pidetään tylsänä, ylimielisenä, ärsyttävänä... Adjektiiveja riittäisi loputtomasti. Erityisen paljon Salminen sai rapaa niskaansa, kun hänen pestinsä Putous-juontajana julkistettiin.

”Nettikommenteissa kenenkään mielestä ei ollut hyvä idea, että mut valittiin Putouksen juontajaksi.”

Lisäksi Salmisen läheiset varoittivat, että Putous-pesti ei ole välttämättä paras ratkaisu. Ohjelma on jo vähän nähty, sen suurin kiinnostavuus on laskemassa. Uralle voisi olla viisaampaa mennä johonkin ihan uuteen ohjelmaan.

Salminen ohitti molemmat kommentit, ja viime vuonna nähdyn Putous-kauden aikana yleinen mielipide kääntyi Salmisen ja Putous-tiimin puolelle.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien arviossa ylistettiin, miten Joonas Nordmanin ohjaamana ohjelma on noussut edellisten kausien alhosta. Putous loi uudella näyttelijäkaartilla itsensä uudestaan, ja Pilvi Hämäläisen sekä Ernest Lawsonin kaltaisista nimistä tuli koko kansan suosikkeja.

Salminen oli jo ennen viime kautta selvästi tunnetumpi kuin suurin osa muista. Hän uskoo, että hänen virheitään odotettiin tavallista tarkemmin. Sellaisia ei kuitenkaan tullut, ja juontaja sai tiimin kanssa ohjelmasta puhtaat paperit.

Salmista jännittää jo, millaisen reaktion ensi lauantaina alkava uusi, jo yhdeksäs, kausi saa. Silloin suomalais­mediat ovat taas täynnä Putous-juttuja.

Sitä ennen pitää palata vielä hetkeksi Salmisen yhteiskunnallisiin kommentteihin.

Nyt Salmisen on mahdollisuus kertoa, mikä tässä maailmassa on vikana ja mitä hän tekisi toisin.

Koko maailma on Salmisen mukaan kuitenkin turhan laaja käsite. Maailmanlaajuisesti hän pitää isoimpana ongelmana ilmastonmuutosta, johon hän suhtautuu puoliksi huolestuneena ja puoliksi apaattisena, koska toivoa vaikuttaa olevan hyvin vähän.

Suomen politiikasta hän sen sijaan löytää korjattavaa.

”Monipuoluejärjestelmä on hyvä asia, mutta samalla se johtaa älyttömään populismiin kaikkialla. Tuntuu, että opposition päätehtävä on estää hallitusta saamaan aikaan mitään tuloksia, jotta vaalien lähestyessä voi sanoa, ettei nykyinen hallitus ole saanut tehtyä mitään.”

Esimerkiksi hän nostaa keskustelun alkoholiverotuksesta, jossa jäädään kiinni pelkkiin ääripäihin pohtimatta lainsäädännön yksityiskohtien muuttamisen mahdollisuuksia. Muitakin esimerkkejä on.

”Miksei me poisteta kesäaikaa, vaikka siitä ei ole mitään hyötä ja sen on todistettu vaikuttavan sydänkohtausriskiin? Miksei me vaihdeta Finlandiaa kansallislauluksi, vaikka se on objektiivisesti parempi? Miksei tällaisia maalaisjärjellä pääteltäviä asioita saada puskettua läpi”, Salminen listaa ja nauraa.

Populistista politiikkaa kritisoivan Salmisen kommentit ovat loppujen lopuksi omalla tavallaan populistia itsekin. Ei hän toki ole muuta missään vaiheessa väittänytkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Musiikki
 • Politiikka
 • Roope Salminen
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 2. 2

  Tom Hanksin iPad-kirjoituskoneesta tuli hitti

  Tilaajille
 3. 3

  Raiskaus- ja tappouhkaukset ajavat pelialan naisia kodeistaan – tästä skandaalissa on kyse

  Tilaajille
 4. 4

  Nämä klassikkoleffat itkettävät eniten – selvitimme, mikä itkussa viehättää

 5. 5

  Tiesitkö? Uusi Harry Potter -elokuva on tekeillä, se kertoo Voldemortin nuoruusvuosista ja trailerikin on jo ulkona – tästä on kyse

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Tulossa teattereihin: Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä ja täysin överiksi vedetty 80-lukulainen toimintaleffa, jonka pääpahis on Adolf Hitler

 8. 8

  Näin vantaalainen Inka-Maria Aarnio pääsi tarjoamaan Chris Prattille jallua

  Tilaajille
 1. 1

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 2. 2

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 3. 3

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 4. 4

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 5. 5

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 6. 6

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 7. 7

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 8. 8

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 9. 9

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 10. 10

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 2. 2

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 3. 3

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 4. 4

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 5. 5

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 6. 6

  Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

 7. 7

  Räppäri Pyhimys ei ymmärrä ihmisiä jotka käyvät keikoilla – mutta upotti surutta koko markkinointibudjettinsa Narinkkatorin suureelliselle levynjulkistuskeikalle

 8. 8

  Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

 9. 9

  Trump haluaa kieltää puoliautomaattiaseiden tulinopeutta lisäävät laitteet, Floridan kouluampumisesta selviytyneet vaativat rynnäkköaseiden kieltämistä

 10. 10

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 2. 2

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 3. 3

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 4. 4

  Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

 5. 5

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 6. 6

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 7. 7

  Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

  Tilaajille
 8. 8

  Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

 9. 9

  Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

 10. 10

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 7. 7

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 10. 10

  Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

 11. Näytä lisää