Merja Kyllönen esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

Nytin juttusarjassa käydään läpi kaikkien presidenttiehdokkaiden haastattelut Ylen yksilövaalitentissä. Seitsemäntenä vuorossa oli Merja Kyllönen.

Presidentinvaalit ovat kohta täällä!

Vaalihuumaa on odoteltu, mutta sitä ei ole näkynyt. Pikemminkin jo odotuskin vaalihuumasta on kadonnut, vaikka ennakkoäänestys alkoi eilen. Äänestäminen tuntuu tosin kiinnostavan huuman puuttumisesta huolimatta: jo ensimmäisenä päivänä äänestämässä kävi 6,4 prosenttia, mikä on varsin korkea luku.

Ehdokkaiden suoralta loppusuora häämöttää jo. Vaalitilaisuuksia riittää vielä, mutta aikaa varsinaiseen ensimmäisen kierroksen äänestyspäivään on enää puolitoista viikkoa.

Samalla ehdokkailla on viimeiset hetkensä esittää näkemyksiään vaalitenteissä.

Yleensä käy kuitenkin niin, että kaikki vaalitentin tuoksinassa esitetyt näkemykset eivät pidä paikkaansa, tai niissä on vajavaisuuksia.

Juttusarjassamme käymme läpi kaikkien ehdokkaiden yksilötentit Ylellä ja tarkastamme, miten hyvin puheet pitävät paikkansa. Aiemmin olemme käsitelleet Paavo Väyrysen (sit), Laura Huhtasaaren (ps), Nils Torvaldsin (r), Matti Vanhasen (kesk), Sauli Niinistön (sit) ja Pekka Haaviston (vihr) tentit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seitsemäntenä tenttivuorossa oli keskiviikkona Merja Kyllönen (vas).

Kyllönen aloitti puheensa kertomalla tämän vuoden alussa Kainuussa tapahtuneesta tykkylumiturmasta. Paperilta puheensa lukenut Kyllönen puhui puheessaan varsin tiiviillä tahdilla, mutta hänen puheensa meni silti hieman yli seitsemän minuutin aikarajasta.

Kokonaisuutena Kyllönen yhdisti puheessaan tykkylumiturmat ilmastonmuutokseen ja korosti erityisesti ilmastonmuutoksen roolia turvallisuusuhkana. Sotilaallisten uhkakuvien maalaamisen sijaan Kyllönen nosti esille pyrkimystä maailmanrauhaan. Toisaalta Kyllönen myönsi myöhemmin olevansa silti valmis ostamaan Saabin hävittäjiä Ruotsista.

Tenttiosuudessa Kyllöseltä kuultiin myös muutama ilmaisu, jotka olivat värikkäämpiä kuin kaikissa muissa tenteissä kuullut ilmaisut yhteensä. Miehisestä maailmasta puhuttaessa Kyllönen sanoi, että ”munasarjoillakin voi paukutella menemään”.

Hieman myöhemmin puhuttaessa hänen puolentoista vuoden takaisista Timo Soini -kommenteistaan Kyllönen opasti, että penetraatio ei kuulu välttämättömänä osana tantraseksiin.

Asiasisällön osalta Kyllöseltä nähtiin pari kompastusta.

Kyllöseltä kysyttiin, miksi tämä on esittänyt näkemyksen siitä, että Venäjä-pakotteiden purkamisesta pitäisi keskustella. Kyllösen vastaus alkoi näin:Kyllönen jatkoi kommenttiaan tarkentamalla, että hänen tavoitteensa on saada kaikki eri osapuolet saman pöydän ääreen keskustelemaan muun muassa Minskin sopimuksen toimeenpanosta. Minskin sopimuksen pyrkimyksenä on pysäyttää taistelut Itä-Ukrainan sodassa.

On totta, että tällä hetkellä tilanne Ukrainan kriisissä on pysähtynyt, eikä suurta edistystä tilanteen ratkaisemiseen ole tapahtunut kummallakaan puolella.

Kyllösen kommentti siitä, ettei kukaan kävisi aiheesta keskustelua rauhan rakentamiseksi tai tilanteen ratkaisemiseksi on silti liioittelua, kuten tentaattori Kirsi Heikel kommentoi Kyllöselle jo tentissä.

Viimeksi uudenvuoden alla kerrottiin, että Sauli Niinistö oli keskustellut puhelimessa Vladimir Putinin kanssa Ukrainan konfliktista. Keskustelujen syvällisyys ei ole julkista tietoa, mutta jonkinlaista vuoropuhelua aiheesta käydään.

Kyllönen kommentoi tätä toteamalla, että tilanteessa ei riitä se, että presidentti käy puhumassa aiheesta eri tahojen kanssa.

Nykyisen asevelvollisuuden korvaavasta, vasemmistoliiton ehdottamasta valmiusvelvollisuusmallista puhuttaessa Kyllönen arvosteli nykyistä mallia.Myöhemmin Kyllönen palasi vielä teemaan sanomalla Amnestyn arvostelleen Suomea siitä, että Suomessa vangitaan ihmisiä ihmisoikeussopimusten vastaisesti, jos he kieltäytyvät aseellisesta palveluksesta.

Aseellisesta palveluksesta kieltäytyminen ei kuitenkaan johda Suomessa vangitsemiseen. Yksi aseistakieltäytymisen muoto Suomessa on toki totaalikieltäytyminen, eli se, että asevelvollinen kieltäytyy suorittamista sekä aseellista palvelusta että siviilipalvelusta. Molemmista pitää kieltäytyä erikseen.

Suurin osa aseellisesta palveluksesta esimerkiksi periaatteellisista syistä kieltäytyvä suorittaa siviilipalveluksen. Totaalikieltäytyjien määrä on Aseistakieltäytyjäliiton mukaan vuosittain noin 40–50. Amnesty pitää totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina ja vaatii heidän vapauttamistaan.

Puolustusyhteistyöstä puhuttaessa Kyllönen arvosteli Euroopan unionin puolustusyhteistyön syventymistä.Tässä kohtaa Kyllönen oikoo kommentissaan hieman mutkia. Kyllönen on puhunut ennenkin usein siitä, miten Euroopan unionin puolustusrahasto rikkoo hänen mielestään EU:n virallista konsensusta, jonka mukaan budjettivaroja ei käytetä puolustustarkoituksiin.

Viime kesänä EU-komissio ilmoitti uudesta puolustusrahastosta. Vuosina 2021–2027 sitä rahoitetaan ilmoituksen mukaan 5,5 miljardilla vuodessa, yhteensä siis 38,5 miljardilla eurolla.

Puolustusrahasto ei ole kuitenkaan sama asia kuin puolustusunioni. Puolustusrahastolla muun muassa rahoitetaan puolustusalan tutkimusta ja EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja. EU-komission ilmoituksessa todetaan, että puolustusrahasto voi toimia myös apuna eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusunionin kehittämisessä, mutta suoraan puolustusunioniin ei rahojen voi silti sanoa menevän.

Kokonaan toinen väite on Kyllösen toteama siitä, että 38,5 miljardilla eurolla pystyttäisiin poistamaan ”köyhyys kokonaan Euroopasta”, mikä on hyvin epämääräinen heitto ja sen todenperäisyyden tarkka todistaminen on varsin vaikeaa.

Pelkästään köyhyyden käsite vaatii tarkempaa määrittelyä: puhutaanko absoluuttisesta köyhyydestä (ravinnon, vaatetuksen ja asumisen fysiologisia vähimmäisedellytyksiä ei pystytä tyydyttämään, maailmanpankin nykyinen absoluuttinen köyhyysraja on 1,90 dollaria päivässä) vai suhteellisesta köyhyydestä (jyrkkä huono-osaisuus muihin verrattuna)?

Euroopassa köyhyysrajana käytetään yleisesti pienituloisuuteen perustuvaa määritelmää, mikä on 60 prosenttia kotitalouksien käytettävissä olevasta mediaanitulosta. Eurostatin tilastojen mukaan Euroopan unionin 28 jäsenvaltion asukkaista 118 miljoonaa (23,7 prosenttia) on köyhyys- ja syrjäytymisriskissä tai niiden uhan alla.

Joitain laskelmia on tehty esimerkiksi siitä, että koko maailman köyhyyden hävittäminen (kun puhutaan absoluuttisesti köyhistä) maksaisi alle 200 miljardia dollaria, kun puhutaan rahan jakamisesta. Mutta miten rahan jakaminen toteutuu ja miten varmistetaan, että jaettavat rahat päätyvät oikeille ihmisille? Miten poistetaan suhteellinen köyhyys ja köyhyysriskissä olevien ihmisten ongelmat?

Köyhyyden vähentämiseen (tai poistamiseen) on lukuisia erilaisia suoria ja välillisiä keinoja, kuten koulutuksen kehittämistä, sosiaalisten turvaverkkojen rakentamista, tasa-arvon parantamista ja monia muita asioita. YK asetti vuonna 2015 tavoitteekseen köyhyyden poistamisen koko maailmasta.

Koko Euroopan köyhyysongelman ratkaisu 38,5 miljardilla eurolla ei ole ainakaan niin itsestään selvää kuin Kyllönen saa sen lauseessaan kuulostamaan.

Yksi selvä virhe kuultiin myös tentin vetäneeltä toimittaja Kirsi Heikeliltä.Yle on julkaissut asiasta tänään oikaisun. Norjalainen Venstre ei ole vasemmistoliiton sisarpuolue, vaan se on Norjan perinteinen liberaalipuolue. Euroopan parlamentissa se kuuluu Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään, johon Suomesta kuuluvat keskusta ja Rkp.

Vasemmistoliiton sisarpuolue Norjassa on puolestaan Sosialistisk Venstrepart. Se vastustaa vasemmistoliiton tapaan Nato-jäsenyyttä.

Kyllönen ei vastauksessaan huomauttanut Heikelille asiasta, mutta Twitterissä Heikelin virheeseen puututtiin nopeasti.

Nyt.fi käy läpi kaikkien ehdokkaiden Ylen tenteissä esittämien väittämien totuudenmukaisuuden.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

 2. 2

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 3. 3

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 4. 4

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 5. 5

  Kehuttu thairavintola Pinto avasi sisarpaikan Kallioon: Poompuissa on paljon enemmän tilaa

 6. 6

  Suuri jämäruokaselkkaus selitettynä: Ravintoloiden ylijäämistä riitelee nyt Helsingissä kolme yritystä, tästä on kyse

 7. 7

  Tämä mies korjaa blogissaan rasistien huutelut – ja nyt Saku Timosen Uuninpankkopoika on tähti

  Tilaajille
 8. 8

  Pornolehdet Jallu, Kalle ja Ratto lakkaavat ilmestymästä, soitimme pesänhoitajalle

  Tilaajille
 9. 9

  Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

 10. 10

  Mitä tehdä, kun Facebook ei toimi?

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

 2. 2

  Suuri jämäruokaselkkaus selitettynä: Ravintoloiden ylijäämistä riitelee nyt Helsingissä kolme yritystä, tästä on kyse

 3. 3

  Roasbergin Sivukonttori on mukava olohuone katutason alapuolella – giniä löytyy ja muutenkin ollaan siirtomaaimperiumien tunnelmassa

 4. 4

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 5. 5

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 6. 6

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 7. 7

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 8. 8

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 9. 9

  Miksi blackface on rasistinen? Tutkija selittää

 10. 10

  The Times -lehden urheilutoimittaja kirjoitti "rakkauskirjeen" Jari Litmaselle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 6. 6

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 7. 7

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 8. 8

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 9. 9

  Suomi mainittu! HBO:n uuden sarjan yhden jakson nimi on ”Ilsa From Finland”

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

 2. 2

  ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

 3. 3

  ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

  Tilaajille
 4. 4

  Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

 5. 5

  Mainostajat ovat ehkä profiloineet sinutkin arkaluontoisten tietojen avulla, tutkimus paljastaa – ”Ihmiset eivät ymmärrä, että oma nettikäyttäytyminen on kauppatavaraa”

 6. 6

  Keinottelijan epäillään huijanneen Spotifyltä jopa miljoona euroa – Ohjelmoi yli tuhat tiliä soittamaan manipuloitua soittolistaa

 7. 7

  Maanpäällinen helvetti ja hirviömäinen tuhoamiskampanja, sanovat YK-johtajat Syyrian Itä-Ghoutasta – ulkovallat vaativat tulitaukoa

 8. 8

  Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

 9. 9

  Koulun liikuntasalin lattian alta paljastui muinaisia asuintaloja – valokuvat näyttävät, että Turun uumenissa on piilossa kokonainen kaupunki

 10. 10

  15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

  Tilaajille
 2. 2

  Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

 3. 3

  ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

 4. 4

  ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

 5. 5

  Leijonat taipui kirvelevään tappioon Kanadalle ja putosi jatkopeleistä – Ruotsi hävisi Saksalle jatkoajalla

 6. 6

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 7. 7

  Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

 8. 8

  Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – Katso videolta, kuinka talvi loi kaupunkilaisille oikoreitin keskustaan

 9. 9

  Helsinkiläisyrittäjä varasti yhdessä kehitetyn bisnesidean itselleen ja perusti oman firman muutaman viikon päästä – oikeus tuomitsi yrityssalaisuuden rikkomisesta

 10. 10

  Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 3. 3

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 4. 4

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 5. 5

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 6. 6

  ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

  Tilaajille
 7. 7

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 8. 8

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 9. 9

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 10. 10

  Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut
 3. Tunti sitten
 4. Patrik Laineen tykki puhui taas, Mikko Rantanen jatkoi huimaa kauttaan ja nousi legendaariselle listalle
 5. Naisleijonat herkistyivät kyyneliin, raskas turnaus toi kaivatun pronssin: ”Tämä tuo arvon minun joka ikiselle päivälle”
 6. Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan
 7. 2 tuntia sitten
 8. Maanpäällinen helvetti ja hirviömäinen tuhoamiskampanja, sanovat YK-johtajat Syyrian Itä-Ghoutasta – ulkovallat vaativat tulitaukoa
 9. Sotaa, kriisejä, korruptiota, ihmisoikeusongelmia – asiantuntija ei pidä Ugandan asemarkkinoita kovinkaan houkuttelevina Patrialle
 10. Torstaina yhdistetyn miehet kisaavat joukkuekilpailussa ja ampumahiihdossa naisilla on vuorossa viesti
 11. Ugandassa kuolleesta suomalaismiehestä kirjoittanut toimittaja kertoo oudosta sieppauksestaan HS:lle: ”He laittoivat hupun päähäni ja ajoivat ympäri kaupunkia hirmuista vauhtia”
 12. Jihadistijärjestö Boko Haram hyökkäsi kouluun Nigeriassa – yli sata tyttöä kateissa
 13. Ystävien joukkosurma sai Floridan nuoret tien päälle vaatimaan aserajoituksia – lukiolaiset ovat eläneet koko ikänsä kouluampumisten aikakaudella ja uskovat, että muutos lähtee heistä
 14. Näytä lisää