Nyt.fi    |   Kolumni

Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

Oli Ansarin tapauksesta mitä mieltä hyvänsä, moni nainen kertoo jakavansa tunteen siitä, etteivät miehet osaa lukea heitä oikein kun ollaan siirtymässä seksiin, kirjoittaa kolumnissaan HS:n Tuomas Peltomäki.

22-vuotias nainen tunsi olonsa epämukavaksi, kun maailmankuulu näyttelijä kysyi missä hän haluaisi heidän naivan.

He olivat tavanneet aiemmin hienoissa Hollywood-juhlissa, missä näyttelijä oli ensin yrittänyt hätistellä itselleen tuntematonta naista loitommalle. Lopulta yhteinen sävel oli löytynyt, sillä molemmat olivat ottaneet juhliin mukaan samanlaisen kameran. Siis sellaisen vanhan ja hienon, joka ottaa kuvat vielä filmille.

Näyttelijä ei ole sellainen klassinen valkokankaiden komistus, joka Hollywoodista tulee meille suomalaisille mieleen, vaan lyhyenläntä ja vähän intialaisen näköinen elokuvien funny man, koomikko.

Heidän välillään oli flirttiä. Molemmat napsivat toisistaan kuvia. Vaikka nainen oli saapunut juhliin toisen miehen kanssa, hän kertoi pelkän maailmankuulun näyttelijän läsnäolon täyttäneen hänen ajatuksensa loppuillan ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lentokoneen kiitäessä takaisin molempien kotikaupunkiin New Yorkiin naisen puhelimeen oli lähetetty viesti, jossa näyttelijä Aziz Ansari ehdotti että he tapaisivat.

Tuosta tapaamisesta on Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa kiistelty koko viikon ajan. Siitä on tullut kansojen julkiseen tajuntaan eräänlainen kiila, joka on jakanut ihmiset kahtia.

Toisella puolella rakoa ovat ne, joiden mukaan naisille itselleen kuuluu vastuu huolehtia itsensä pois tilanteista, jotka he kokevat epämiellyttäviksi tai painostaviksi. Heidän mielestään naisten täytyy myös ymmärtää se, että miesten käyttäytymiseen usein kuuluu kovakin seksin vonkaaminen eikä sitä voi pitää sinänsä vääränä.

Toisen kansanosan mielestä miesten on erityisen herkillä tuntosarvilla kyettävä tunnistamaan, milloin nainen ei ole halukas seksuaaliseen kanssakäymiseen, vaikkei sitä kristallinkirkkaasti ilmaisisi. Heidän mielestään miesten on koko ajan huomioitava se, että vaikka nainen aluksi saattaisi viestiä olevansa hyvinkin suostuvainen intiimiin kanssakäymiseen, tilanne saattaa koska hyvänsä muuttua.

Illan kulku on pääpiirteittäin kenen hyvänsä niin haluavan luettavissa, sillä kyseinen 22-vuotias nainen antoi aiemmin melko tuntemattomalle feministiselle julkaisulle Babe.netille haastattelun, jossa nimettömästi kertoi kaiken tapahtuneen. Päätös tarinansa kertomisesta julkisuuteen syntyi sen jälkeen kun nainen oli nähnyt televisiossa näyttelijän voittavan arvostetun Golden Globe -palkinnon.

Myöhemmin julkaisemassaan tiedotteessa Ansari ei kiistänyt naisen kuvaamia tapahtumia, mutta kiisti kaikenlaisen seksuaalisen ahdistelun.

Tarina on täynnä ristiriitaisuuksia ja vastakkaisia perspektiivejä.

Grace-peitenimellä jutussa esiintynyt nainen oli innostunut treffeistä maailmankuulun näyttelijän kanssa. Kuten minkä tahansa treffien kohdalla, hän kokeili erilaisia asuja, peilaili ja laittoi itsensä coctail chic -henkistä ravintolailtaa varten. Ryhmächattiin hän latasi kuvia itsestään peilin edessä ja sai neuvoja asuvalintaan.

Ilta alkoi Ansarin asunnosta, josta he poistuivat läheiseen osteriravintolaan. Siellä nainen lievästi närkästyi siitä, että Ansari tilasi valkoviiniä, vaikka hän oli mielessään ajatellut punaista. Muuten heillä oli hauska ilta, ja hänestä tuntui hienolta olla liikenteessä maailmankuulun ihmisen kanssa.

Illallisen jälkeen Ansari halusi äkisti ja vastoin naisen lausumattomia toiveita lähteä, mitä nainen ihmetteli.

Ansarin asunnossa nainen ihaili hänen marmoripöytiään. He suutelivat, riisuuntuivat alasti ja Ansari antoi naiselle suuseksiä. Nainen koki tilanteen edenneen liian nopeasti – mutta siitä huolimatta otti Ansarilta suihin.

Nainen kertoi pitäneensä epämiellyttävänä sitä, miten rajusti Ansari tunki sormiaan hänen suuhunsa, kosketteli häntä haarovälistä ja kouri hänen rintaansa. Mutta silti hän hengaili Ansarin asunnolla alasti.

Hän sanoi välittäneensä sanallisia ja sanattomia vihjeitä, vihjatakseen Ansarille, että hän koki tilanteen epämukavaksi. Hän mumisi, ehdotti toisia treffejä, sanoi että liika vauhti teki hänen olonsa epämukavaksi, käyttäytyi pidättyvästi ja useasti siirsi kätensä pois Ansarin penikseltä.

Hän sanoi toivoneensa, että Ansari olisi esimerkiksi silitellyt häntä tai hieronut hänen hartioitaan.

Minkä jälkeen otti Ansarilta kuitenkin suihin uudelleen.

Katsoessaan peilistä hän näki ihailemansa, maailmankuulun näyttelijän olevan selvästi eri tunnetilassa kuin hän itse. Näyttelijä kysyi häneltä toistamiseen, missä hän haluaisi heidän naivan.

Silloin hän sai sanottua, ettei missään.

Vaatteet puettiin päälle, he suutelivat ja Ansari yritti vielä kerran päästä hänen housuihinsa. Hän sanoi näyttelijälle kaikkien miesten olevan samanlaisia, Ansari soitti tälle taksin ja nainen purskahti hississä itkuun.

Oliko edellä kuvattu seksuaalista pakottamista, jossa Ansarin olisi pitänyt pystyä lukemaan naisen kehonkieltä ja kenties hieman epämääräisiä ilmaisuja ja lopettaa välittömästi fyysinen kontakti tai edes seksin pyytäminen, oli tämä alasti tai ei, otti tämä häneltä suihin tai ei?

Vai oliko kyse täysin normaalista tilanteesta, jossa alastomasta naisesta ja tämän antamasta suuseksistä kiihottunut mies tekee kaiken voitavansa sen eteen, että pääsee tämän kanssa sänkyyn asti?

Onko naisen omaa hölmöyttä, jos tämä ei älyä suoraan ja tiukasti sanoa ”ei”, vaan päinvastoin alastomuudellaan ja suuseksillä lähettää tälle täysin päinvastaisia signaaleja?

Sosiaalisessa mediassa tapauksen yllä on kuohunut äärilaidasta toiseen.

Joidenkin radikaalifeminististen ajattelijoiden mukaan miesten täytyy siirtyä ”yes means yes” eli ”vasta kyllä on kyllä” -aikakauteen.

Se tarkoittaa sitä, että vaikka nainen ei varsinaisesti kiellä koskettamasta tai vonkaamasta seksiä ei tarkoita, että niin saisi silti tehdä. Miehen on aina erikseen selkeästi kysyttävä naiselta haluaako tämä harrastaa hänen kanssaan seksiä.
Osa vie vaatimuksen pidemmälle, ja on sitä mieltä että miehet voivat aloittaa kanssakäymisen tai jatkaa naisen lämmittelyä vain jos naisen suostumus on selvästi innokas – pelkkä kyllä ilman innostusta ei tarkoita suostumusta.
Myös ”ein” sanomisen helppoutta liioitellaan. Vai miten helposti sinulla itselläsi tulisi mieleen, että nyt kieltäydyn tylysti tämän ihailemani ihmisen kotona kaikesta, ja jos ei usko, vedän tätä maailmankuulua koomikkoa lättyyn.

Osa pitää tapahtunutta myös osoituksena miesten harjoittamasta ”raiskauskulttuurista”, joka johtuu siitä että miehet eivät hellitä vaan jatkavat seksin mankumista vaikka on ilmeistä ettei nainen ole halukas.
Vähemmän yllättäen, moni mies on kaikesta aivan päin vastaista mieltä.
Suuri ongelma heidän mukaansa on se, jos vastuu naisen mahdollisesti epämääräisen elekielen ja innokkuuden asteen tulkitsemisesta jää miehelle itselleen – ja siten jättää valtavasti tilaa väärinymmärrykselle.
Lisäksi maailma jossa kahden aikuisen ihmisen välisessä kanssakäymisessä vain mies on vastuussa ja kykenee toimimaan on vaarassa suistaa naiset takaisin satojen vuosien takaiseen rooliin, jossa heidän ajatellaan olevan niin hauraita ja kyvyttömiä toimimaan itsenäisesti että heitä on suojeltava kaikin keinoin – huivein, peittävin vaattein ja aina lähellä liikkuvien vartijoin tai esiliinoin.
Esimerkiksi näyttelijä Whoopi Goldberg kysyi suositussa The View -ohjelmassa, mitä tapahtui sille, että naiset sanovat ”lopeta tai potkaisen sinua munille”.

Moni mies ajattelee, että jos nainen ilomielin jatkaa ravintolaillalliselta kotiisi, ottaa peräti kaksi kertaa suihin, on varmaan olemassa mahdollisuus, että hän on valmis harrastamaan myös seksiä, eikä sen yrittäminen ole ainakaan hirveän väärin.

Oli Ansarin tapauksesta mitä hyvänsä mieltä, moni nainen joka tapauksessa kertoo jakavansa tunteen siitä, etteivät miehet osaa lukea heitä oikein kun ollaan siirtymässä seksiin.

Jossakin suihinoton ja innostuneen kyllän välissä on olemassa alue, jonne näkyvyys varsinkin miehillä on heikko. Ehkä siitä on aihetta puhua ja selventää sääntöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • Nyt
 • Tuomas Peltomäki
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 2. 2

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 3. 3

  Suuri ketjukahvilatesti: Veimme kaksi kahvien asiantuntijaa arvioimaan Helsingin keskustan ketjukahvilat – Tässä ovat paikkojen hyvät ja huonot puolet

 4. 4

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 5. 5

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 6. 6

  Kaikki, siis kaikki pelaavat nyt Fortnitea – ja tämä teini jatkoi pelaamista samalla kun pyörremyrsky tuhosi naapuruston

 7. 7

  ”On huolestuttavaa, kun ihmiset puhuvat Paperi T:lle eivätkä minulle”, sanoo Henri Pulkkinen, josta kohkattiin pari vuotta sitten kaikkialla – Missä hän on oikein ollut?

 8. 8

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 9. 9

  Kallion Populus on auki kellon ympäri, ja tältä näyttää päättymätön juhla – Kaljankaltainen kannattelee juhlijoita aamuyön tunnit, ja välillä oli tulla turpaan

  Tilaajille
 10. 10

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 2. 2

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 3. 3

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 4. 4

  Suuri ketjukahvilatesti: Veimme kaksi kahvien asiantuntijaa arvioimaan Helsingin keskustan ketjukahvilat – Tässä ovat paikkojen hyvät ja huonot puolet

 5. 5

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 6. 6

  Kaikki, siis kaikki pelaavat nyt Fortnitea – ja tämä teini jatkoi pelaamista samalla kun pyörremyrsky tuhosi naapuruston

 7. 7

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 8. 8

  Helsingin ensimmäinen vegaaninen lippakioski sai luvan alkaa myydä alkoholia terassillaan – ja se voi olla jopa historiallinen hetki

 9. 9

  Vuoden suurin tv-ilmiö alkaa sunnuntaina, kun Westworld palaa uusin jaksoin – nyt on viimeinen hetki kerrata henkilöt, juonenkäänteet ja mitä odottaa

 10. 10

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 2. 2

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 3. 3

  Tämä kuva pöllöistä tuijottamassa toimiston ikkunasta sisään riitti täyttämään Twitterin pöllövitseillä – eikä se ole ihme, koska kuva on upea

 4. 4

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 5. 5

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 6. 6

  Kallion Populus on auki kellon ympäri, ja tältä näyttää päättymätön juhla – Kaljankaltainen kannattelee juhlijoita aamuyön tunnit, ja välillä oli tulla turpaan

  Tilaajille
 7. 7

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 8. 8

  Supertähti Ed Sheeranin henkivartija liittyi Instagramiin, ja hänestä tuli sensaatio – ja aivan syystä, sillä vartija ei kunnioita staraa liiaksi ja se näkyy kuvissa

 9. 9

  Kaikki maailman väittelyt voidaan ilmaista tällä viime viikkojen hittimeemillä – ja se on mahtavaa, koska kuvasarjoista todella oppii asioita

 10. 10

  Mitä jos luotettavuutesi pisteyttäisiin, ja saisit edullisempia lainoja, parempia hotellihuoneita ja vip-kohtelun lentokentällä? Kiinassa tämä on todellisuutta ja ihmiset pitävät siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 2. 2

  Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

 3. 3

  Paavo Väyrynen yllättää jälleen: Kertoo vetäytyvänsä keskustan puheenjohtajakisasta

 4. 4

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 5. 5

  Tasavallan presidentti nimitti kaksi professoria korkeimman oikeuden tuomareiksi

 6. 6

  Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

 7. 7

  1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

 8. 8

  ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

  Tilaajille
 9. 9

  Halparuokaketjut Lidl ja Aldi alkoivat rakentaa kerrostaloja laatikkomyymälöiden päälle Berliinissä – voisiko idea toimia myös Suomessa?

 10. 10

  ”Yksi kaveri oli kaivanut mikrofilmillä olleen vanhan gradun toisesta yliopistosta ja vaihtanut lauserakenteita” – plagioituja tutkielmia paljastuu joka vuosi, vaikka opettajien apuna on järeät vilppiskannerit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 2. 2

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 3. 3

  Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

 4. 4

  Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 6. 6

  Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

 7. 7

  Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

  Tilaajille
 8. 8

  ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

 9. 9

  Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

 10. 10

  Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 2. 2

  Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

 3. 3

  Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

 4. 4

  Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

  Tilaajille
 6. 6

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 7. 7

  Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

 8. 8

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 9. 9

  Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

 10. 10

  Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

 11. Näytä lisää