Blinitesti: Maistoimme blinejä neljästä helsinkiläisravintolasta ja löysimme sekä voittajan että häviäjän

Nytin ravintolakriitikko maistoi blinejä neljässä helsinkiläisravintolassa. Suomessa tämä herkku on yleensä pullea ja lätty on lätty, mutta Venäjällä on toisin.

On taas se aika vuodesta, kun keskustellaan siitä, mikä on blini. Ja voiko se olla ohut vai pitääkö olla paksu?

Helmikuu tekee rasvaisesta kausiherkusta ajankohtaisen. Seitsemännellä viikolla ennen pääsiäistä, laskiaisena, laskeudutaan 40 päivän paastoon. Näin ortodoksisen perinteen mukaisesti. Tänä vuonna laskiaistiistai on 13. helmikuuta.

Paastoa edeltävällä laskiaisviikolla, joka on nimensä maslenitsa mukaisesti voiviikko, ei saanut enää syödä lihaa, mutta voi, kananmuna ja maitotuotteet olivat sallittuja raaka-aineita. Ja niitähän saatiin uppoamaan blineihin. Täytteeksi ammennettiin sitten kaikenlaista hyvää, ravitsevaa ja sallittua, kuten kalaa ja mätiä. Edullista tai ylellistä.

Kautta laajan Venäjän blinit ovat olleet koko vuoden juhlaruokaa ja liittyneet seremonioihin. Perinne juontaa jo pakanallisista ajoista. Blinejä ahmien juhlittiin myös talven loppumista ja riemuittiin, kun aurinko taas ilmaantui taivaalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Blini on pyöreä kuin aito ante­lias aurinko”, runoili Aleksandr Kuprin yli sata vuotta sitten.

Kun kirjailija Nikolai Gogol kuvailee Kuolleissa sieluissa erään miespalvelijan kapeaa vuodetta, jonka patjan tapainen on ”lytistynyt ja litteä kuin linni”, suomalainen lukija kummastelee: eihän blini ole litteä, vaan pullea.

Suomessa blini onkin pullea ja lätty on lätty. Venäjällä pitkä perinne on toisenlainen. Ohuita niiden olla pitää, ympäri vuoden.

”Venäläinen blini on ohut, eikä siihen käytetä hiivaa, vahvistaa myös kirjailija Zinaida Lin­dén, joka on kasvanut Pietarissa ja asuu nykyään Turussa. Hän on tottunut kertomaan uudessa kotimaassaan venäläisestä kulttuurista, myös ruuasta.

Venäläisten blinien lopputulos muistuttaa suomalaisia räiskäleitä. Mitä ohuempi blini, sen taitavampi paistaja. Siellä blinit ovat suosittua katuruokaa, joille on omat kojunsa. Blinejä myyvä Teremok-ketju on saanut nimensä satukirjan koristeellisen mökin mukaan. Se tarjoilee blinejä erilaisin täyttein, taidokkaasti taiteltuina ja pinottuina. Lindén mainitsee suosikikseen kanatäytteisen blinin ja toisen, jossa on smetanaan muhennettuja sieniä.

Suosittujen makeiden blinien päälle levitetään hilloa tai sgushtshonkaa, kondensoitua maitoa, jossa on kinuskin maku. Meillä Suomessakin sitä myydään säilykkeenä. Blinejä kääritään myös rahkan ympärille. Venäläinen rahka on tiukempaa kuin suomalainen.

Venäjällä tunnetaan myös paksumpi versio, nimellä oladiy. Erotuksena blineistä niissä on hiivaa, kertoo Lindén. Niitä kuohkeutetaan myös esimerkiksi kefiirillä. Oladiy paistetaan omassa reunallisessa valu­rautapannussa. Myös näitä paksumpia lettuja myydään katukeittiöissä.

”Ne, mitä Suomen ravintoloissa tarjotaan blineinä, ovat venäläisin silmin nähtynä oladiy”, Lin­dén sanoo.

”Venäläiset tuttavani eivät erityisemmin arvosta niitä.”

Makuasioita, hän kuitenkin muistuttaa. ”He ovat niin tottuneet omiin, jo lapsuuden aikaisiin lettuihinsa.”

Lindén kummastelee, että yhdistelmää suolakurkut, smetana ja hunaja ei tunneta Venäjällä, vaikka niitä ruoka-aineita oli taatusti saatavana myös Neuvostoliitossa. Suomessa se on jokaisen bliniravintolan tarjoama klassikkolisäke, jota täällä käyvät venäläiset ihastelevat.

Suomessakin on omat koulukuntansa. Meillä blinin pitää useimpien mielestä olla paksu. Kodeissa tarkkaillaan pyyhkeen alla nousevaa taikinaa. Nouseeko se tarpeeksi, onko hiiva tehnyt tehtävänsä ja kuplii? Mutta myös ohuilla hiivattomilla blineillä on kannattajansa. Usein niiden perinne tulee vuosien takaa – lapsuudenkodista.

Sekä ohuiden että paksujen blinien miedosti hapan maku syntyy seisottamalla taikinaa. Se saa käydä huoneenlämmössä pitkään, jopa yön yli. Happamuutta voi tehostaa jollakin hapatetulla maitotuot­teella.

On vielä yksi asianharrastajia jakava kysymys: vehnää vai tattaria? Vehnän riittäminen blinitaikinaan merkitsi aikoinaan Venäjällä onnistunutta satoa ja vaurautta. Viljanjyvistä jauhettu jauho oli ylivertaista tattarin, tatarkasvin, melkein rikkaruohon, siemeniin nähden. Tattaria pidettiin vehnän jatkeena, köyhyyden merkkinä.

Vehnä hallitsee edelleen venäläisissä blineissä. Venäjällä käytetään tattaria moni­puolisesti, mutta harvoin blineissä.

Ainakin meillä Suomessa osataan arvostaa tattarin puraisua blineissä. Useimmissa Helsingin ravintoloissa blinitaikinaan käytetään vehnä- ja tattarijauhojen sekoitusta. Myös pelkästä tattarista paistetuilla blineillä on ystävänsä. Ovathan ne gluteenittomiakin.

Smetanan ja punasipulin juhlaa: testissä blinejä 4 helsinkiläisravintolasta

Helmi–maaliskuussa Helsingissä on vaikea löytää ravintolaa, joka ei tarjoaisi blinejä. Tänä vuonna monilla on listoillaan pikkublinit. Ne ovat meikäläisen lettupannulla paistettavan letun kokoisia tai jopa pienempiä.

Nytin ravintolakriitikko Anna Paljakka testasi blinejä neljästä kiinnostavasta helsinkiläisravintolasta. Mukaan valikoitiin mahdollisimman erilaisia paikkoja eri omistajilta. Testivoittajaksi valikoitui oikein kelpo tattariherkku.

Mutta nyt maistelukierrokselle!

Kappeli

 

Täällä blinejä on iät ajat tarjottu her­rojen herk­kuna, ”jo tsaarin­ajoilta”, kuten nykyään HOK-Elannon pyörit­tämä ravintola mainostaa. Olikin paikal­laan aloittaa blini­viikkojen kierros kaikkein perin­teisim­mästä paikasta, ihastut­tavasta miljööstä: ravintola Kap­pelista.

Kun pääosassa on blini, valitsin vaihtoehdon, jossa houkuttelevat lisäkkeet eivät hautaisi sitä alleen. Mukaan tuli vain sienisalaattia, smetanaa, suolakurkkua ja punasipulia (15,50 e). Siianmädin kanssa se olisi maksanut 24 euroa ja kotimaisen kaviaarin kanssa hulppeat 99 euroa. Muitakin lisäkkeitä saa lisähintaan.

Ravintola oli alkuillasta vielä lähes tyhjillään. Juuri siksi ja teemaviikkojen takia olisi odottanut bliniannokseen harrastusta ja finessejä.

Blini tuli pöytään oudon nopeasti. Se tuotiin valurautapannussa, mutta ojennettiin asiakkaan selän takaa yliolkaisesti. Mikään ei sihissyt, ei myöskään blini kylmällä lautasella.

Täytteistä ensimmäisen, smetanan, olisi kuumalla pinnalla pitänyt herättää jonkinlainen reaktio. Koko blini vaikuttikin jo valmiiksi jäähtyneeltä ja ehkä siksi likilaskuiselta. Tattarin puraisua oli vehnän ohessa sopivasti, mutta sokeria oli taikinaan pantu enemmän kuin se ripaus, joka venäläisiin ruokiin kuuluu.

Sienisalaatti oli kelvollista. Siinä oli metsäsieniä, mutta myös herkkusienien säväys. Punasipulisilppu oli vasta pilkottua. Suolakurkkua tuli kaksi tukevaa palasta. Pippurimylly tuotiin pöytään vasta pyynnöstä.

Lähipöytiin oli ehtinyt tulla ulkomaisia turisteja. Heille tarjoilija suositteli eksoottista venäläistä pannukakkua. Teki mieli neuvoa, että älkää sitä ainakaan ottako.

Ravintola Kappeli (Etelä­esplanadi 1). Blinit 14,50–24 e. Bliniviikot helmikuun loppuun. kappeli.fi  

Troikka

 

Tänä vuonna Troikka viettää viisikymppisiään. Koristeellista venäläistä eksotiikkaa pursuava ravintola oli ensimmäinen lajissaan Helsingissä ja sai sittemmin seuraajia. Timo T. Kaukonen loi tyylin, joka on pysynyt, vaikka ravintolalla on nyt hänen jälkeensä jo kolmannet omistajat.

Blini on täälläkin vetävä sesonkiherkku. Komea pippurimylly tuotiin ensimmäiseksi pöytään pyytämättä virittämään bliniä odottaessa tun­nelmaan.

Tattariblinille saisi runsaasti lisäkkeitä, esimerkiksi merileväkaviaaria (16 e) tai mateenmätiä ja mateenmaksaa (29 e).

Taas päästettiin blini pää­osaan. Sen kanssa tilattiin vain sienisalaattia. Pakettiin kuuluvat punasipuli, smetana ja keitetyn kananmunan keltuaista ja valkuaista.

Blini nostettiin näyttävästi pannusta asiakkaan katsellessa. Se oli niin kuuma, että päälle kaadettu voisula sihahti. Pelkästä tattarista valmistettu blini oli juuri sopivan paksu, sopivan kuohkea ja sopivasti hitusen kirpeä. Mallikelpoinen.

Punasipulisilppu oli tuoretta. Munan keltuainen ja valkuainen oli pilkottu erikseen omiin koristeellisiin kupposiinsa. Ne toivat pehmeyttä täytteisiin. Mutta parasta oli sienisalaatti. Rouskuja oli hitusen hapatettu, pilkottu ja sekoitettu sitten niukkaan smetanaan. Perivenäläinen, meillä harvinainen hapatus tekee sienisalaatista aavistuksen kirpeää ja erityisen herkullista.

Ravintolakäynti oli kaiken kaikkiaan miellyttävä.

Varsinkin kun aluksi kylmästä tulijoita muistettiin vielä tilkalla kuumaa hernesose­keittoa.


Ravintola Troikka (Caloniuksenkatu 3). Blinit 16–29 e. Bliniviikot jatkuvat ravintolan mukaan pitkälle maaliskuuhun. troikka.fi  

Perho

 

Opetusravintolassa paistetaan blinejä asiakkaille melkein kaksi kuukautta tammi–maaliskuussa. Myös sunnuntaibrunssi rakentuu näinä aikoina pikkublinien ja lisäkkeiden ympärille.

Erikseen tilattuina blinien hintahaarukka on lisäkkeistä riippuen 9,50 eurosta (sienisalaatin kanssa) 17 euroon (siianmädin kanssa).

Blineihin on myös tarjolla lisäkkeitä koko paletti hintaan 27 e. Se tilattiin, jotta nähtäisiin, miten nuoret kokkiopiskelijat ovat sen kehittäneet ja miten se esitellään asiakkaalle.

Itse blini oli moitteeton mutta ei mieleenpainuva, sopivan paksu, ja häivähdys tattaria erottui hyvin. Kahdeksassa lasikupissa oli ensinnäkin smetanaa, joka oli oikeaoppisesti vatkattu ennen kuin se pyöräytettiin soikeaksi pallukaksi. Kuuluu varmaan opintovaatimuksiin.

Siianmäti oli tämän setin clou ja tietenkin maistui.

Sienisalaatissa erottui herkullinen haaparousku. Tarjoilija ei muistanut, mitä oli kahdessa epämääräisen näköisessä kulhossa. Edeskäypä haettiin selvittämään: katkarapusalaattia ja porotartaria. Kumpaakin ilman olisi blinin maistelu sujunut.

Punasipulisilppu oli moitteetonta, samoin suolakurkku. Kasvikset tasapainottavat mukavasti tukevia ja rasvaisia lisäkkeitä, mutta tillisilppu oli nahistunutta, niin kuin se tähän aikaan vuodesta tuppaa olemaan.

Tällaiseen täytteiden määrään tarvittiin toinenkin blini. Se järjestyi maksutta, mutta lautasta ei vaihdettu. Pippurimylly tuotiin kipin kapin pyynnöstä.

Opetusravintola Perho (Mechelininkatu 7). Blinit 9,50–27 e. Blinejä tarjolla 3.3. saakka. ravintolaperho.fi  

Blinit

 

Löytyy­pä Helsin­gistä myös ravin­tola, joka paistaa ohuita, venäläis­tyyppisiä blinejä. Venäläis­ravintolassa nimeltä Blinit voisi kuvitella olevansa pietari­laisessa mökissä, mutta ulkona on rapainen katu ja vastapäätä Kulttuuri­talo.

Pietarilainen isäntä esittelee ylpeänä tiskillä kuumenevia kolmea paistolevyä, jotka ovat suoraan Ranskasta ja kehitetty kreppien paistamiseen. Venäjältä krepit ovat kuulemma Ranskaan keksittykin.

Asiakkaan katsellessa vehnätaikina saa laikukkaan paistopinnan.

Ohuita nämä blinit ovat, kuin taidokkaat räiskäleet, mutta kokoa on melkein kuin meikäläisellä muurinpohjaletulla.

Monenlaista täytettä on tarjolla: mätiä, kalaa, kinkkua, kanaa. Makeissa on kymmenkunta vaihto­ehtoa.

Tilaan klassisen mätiversion. Kaalivaihtoehto olisi myös maistunut – mukana olisi ollut kananmunaa ja smetanaa – mutta kaali oli päässyt loppumaan. Sen sijaan tuli herkkusienitäyte.

Mitä maistui? Hyvältä mutta ei tutulta. Vehnäletussa oli miellyttävää happamuutta. Täytteet toimivat, mitä nyt kirjolohenmäti oli aika vetistä. Herkkusienet oli hyvin haudutettu venyvän juuston kanssa.

Ohuita blinejä olen kuullut puolustettavan silläkin, että näin voi syödä useamman. Kaikkea vielä. Kaksi oli ainakin lounaalla liikaa. Blininyytti näyttää pienemmältä kuin onkaan.

Kokonaisuudesta tuli kuitenkin tunne, etteivät miljoonat venäläiset voi olla väärässä.

Ravintola Blinit (Sturen­katu 9), Blinit 6,90–8,90 e. blinit.fi  

Nytin blini­testin tulokset

1. Troikka: Mallikelpoinen tattariblini, lämmin kokonaisuus

 

2. Blinit: Litteitä, mutta miljoonat venäläiset eivät voi olla väärässä

 

3. Perho: Yhden­tekevä blini, huomio lisäkkeissä

 

4. Kappeli: Likilaskuinen jäähtynyt blini ei sihissyt

 

Muista myös nämä:

 Ravintola Lasipalatsin (Mannerheimintie 22–24) bliniviikoilla on pitkät perinteet. Siellä paistetaan vuosittain parikymmentätuhatta bliniä. Blinejä 29.3. saakka. Lisä­tiedot hintoineen: ravintolalasipalatsi.fi.

 Ravintola Töölönranta (Helsinginkatu 56) kattaa blinejä 19.3. saakka. Lisätiedot hintoineen: toolonranta.fi.

 Meripaviljonki (Säästöpankinranta 3) pitää blinejä listalla arkisinkin alkuruokana. Sunnuntaisin katetaan ”blini­brunssi”, jossa blinit lisäkkeineen ovat buffetin kantava voima, mutta muitakin ruokia on. 25.3. saakka. Lisätiedot hintoineen: ravintolameripaviljonki.fi.

Oikaisu 15.05: Jutussa väitettiin virheellisesti, että tattari kuuluu heinäkasveihin. Tattari kuuluu oikeasti tatarkasveihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Blinit
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 2. 2

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 3. 3

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  Il Birrificio tarjoaa olutta ja makkaraa tositarkoituksella

  Tilaajille
 6. 6

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 7. 7

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 8. 8

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 9. 9

  Nyt se on virallista: Taylor Swiftin hittikappaleen kertosäe on ”liian lyhyt, tavanomainen ja luovuutta vailla”, että se voisi edes olla plagiaatti

 10. 10

  ”Arviointi on siinä mielessä helppoa, että tyylipisteitä ei ole”, sanoo tuomari – Boulderoinnin SM-kisat pidetään viikonloppuna, tästä lajissa on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump antaa tv:n vitsiniekoille loputtomasti aihetta, mutta samaa vitsiä vääntävät kaikki – John Oliverin Last Week Tonight palasi ruutuun tänään, katsoimme

 2. 2

  Mediterraneon salaattilounas on tavallista tuhdimpi – falafelit kaupungin parhaiden joukoissa

 3. 3

  Riikinkukko tarjoaa muhevia mutta liiankin tuttuja makuja

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  Kasvispainotteisen ravintola Grönin todellinen mestariteos yllättää: poro

 6. 6

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 7. 7

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 8. 8

  Tulossa teattereihin: Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä ja täysin överiksi vedetty 80-lukulainen toimintaleffa, jonka pääpahis on Adolf Hitler

 9. 9

  Millaista on aito kiinalainen ruoka ja mistä sitä Helsingissä saa? HS kävi tulokas­ravintolassa ja vanhassa klassikossa – muista myös nämä kahdeksan helmeä

  Tilaajille
 10. 10

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi”

 2. 2

  Tällainen on Barack Obaman virallinen muotokuva, joka sai internetin riemastumaan ja yleisön haukkomaan henkeä – Soitimme suomalaistaiteilijalle ja kysyimme, mikä kuvassa on niin hienoa

 3. 3

  New York Times ilmoitti palkanneensa uuden toimittajan, internet selvitti hetkessä tyypin olevan ”avoin rasisti” ja ”natsien kaveri”, ja potkut tulivat samana päivänä – mutta onko hän kumpaakaan?

 4. 4

  Suomi mainittu! Amerikassa alkoi tällä viikolla Bachelor-ohjelman spin-off, jossa nähdään suomalainen Jenny Helenius – Näin hänelle kävi kilpailussa

 5. 5

  Pikatestissä Suomeen saapunut tuhatkiloinen sushijuna, jossa itsehillintä pettää ja itsensä voi syödä aivan liian täyteen

 6. 6

  Tästä on kyse Sinkkuelämää-faneja kuohuttavassa tosielämän vihanpidossa – ”Et ole ystäväni”, Kim Cattrall ilmoitti julkisesti Sarah Jessica Parkerille

 7. 7

  Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

 8. 8

  17 länsimetron varrella sijaitsevaa ravintolaa, joihin kannattaa pysähtyä

 9. 9

  Ihmisiä tappavat robottikoirat ovat Black Mirrorin pelottavimpia otuksia – maanantaina robottiyhtiö näytti, että jakso voi olla totta hyvin pian

 10. 10

  Maailmankuulun standup-koomikon uusi ohjelma käsitteli asekeskustelun typeryyttä samana päivänä, kun Floridassa tapettiin 17 ihmistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuvat käsittämättömäksi jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin – Virkamies: ”Onpas ikävää”

 2. 2

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 3. 3

  Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

 4. 4

  Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

  Tilaajille
 5. 5

  Todellinen arki on jotain muuta kuin somessa jaettavat sliipatut kuvat – Kymmenen valokuvaajan näyttely kertoo suomalaisesta arjesta rehellisesti iloineen ja murheineen

 6. 6

  Seksissä voit luoda alter egon, joka puuhaa yön pimeinä tunteina asioita, joita päiväminästä ei hevin uskoisi

 7. 7

  Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

 8. 8

  Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

 9. 9

  Islanti yrittää palauttaa metsiä sitkeillä tuontipuulajeilla – työtä riittää, koska metsää on enää pari prosenttia pinta-alasta

 10. 10

  ”Nykyisenlaista epätasa-arvoa ei ole koettu sataan vuoteen” – HS:n tulevaisuus­kirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski matkusti Piilaaksoon ja kysyi, onko edessämme painajaismainen vai parempi maailma

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 2. 2

  Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

 3. 3

  Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

 4. 4

  Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

 5. 5

  Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

 6. 6

  Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

 7. 7

  Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

 8. 8

  Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

 9. 9

  Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

  Tilaajille
 10. 10

  Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

  Tilaajille
 2. 2

  Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

  Tilaajille
 3. 3

  Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

 4. 4

  Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

 5. 5

  Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

 6. 6

  ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

 8. 8

  Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

 9. 9

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 10. 10

  Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta” Tilaajille
 3. Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuvat käsittämättömäksi jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin – Virkamies: ”Onpas ikävää”
 4. Leijonat pelaa tänään ensimmäisen pudotuspelinsä kello 14.10, ja romuluinen Oskar Osala pääsee vihdoin irti: ”Kyllä tätä on odotettu”
 5. USA kukisti olympialaisten jääkiekon pudotuspeleissä Slovakian selvin numeroin
 6. Todellinen arki on jotain muuta kuin somessa jaettavat sliipatut kuvat – Kymmenen valokuvaajan näyttely kertoo suomalaisesta arjesta rehellisesti iloineen ja murheineen
 7. Rinne jätti Erik Karlssonin nuolemaan näppejään – Philadelphia aloitti siirtohulinat maalivahtikaupalla
 8. Tunti sitten
 9. Islanti yrittää palauttaa metsiä sitkeillä tuontipuulajeilla – työtä riittää, koska metsää on enää pari prosenttia pinta-alasta
 10. Leijonat saa vastaansa Etelä-Korean, yhdistetyssä suurmäen kilpailu – katso tästä lähipäivien olympiaohjelma
 11. Työllistyminen saa vauhtia, kun työttömiä kuunnellaan – jostain syystä se on julkisissa palveluissa usein vaikeaa Tilaajille
 12. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
 13. Näytä lisää