Maailman paras teinisarja alkoi 15 vuotta sitten – Katsoin O.C.:n kokonaan läpi, ja kaiken tämän se kertoo teini-iän ongelmista

O.C. alkoi vuonna 2003, 15 vuotta sitten. Vaikea uskoa, mutta totta se on.

”Welcome to the O.C., bitch!”

Jos pitäisi valita yksi repliikki, joka on jäänyt parhaiten mieleen 2000-luvun alun tv-sarjoista, nuo viisi sanaa pääsisivät omalla listallani erittäin korkealle.

Kyse on O.C.-sarjan ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson lopussa nähtävästä kohtauksesta, jossa lukioöykkäri Luke Ward (Chris Carmack) hakkaa kalifornialaisella uimarannalla juuri alueelle muuttaneen Ryan Atwoodin (Benjamin McKenzie) ja huikkaa tälle lopuksi ironisesti kyseiset sanat. Lauseesta tuli nopeasti koko sarjan slogan.

Nyt O.C:n alkamisesta on aikaa lähes 15 vuotta.

Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin kesällä 2003. Lopulta sitä tehtiin vain neljä kautta. Sarja päättyi vuonna 2007. Suhteellisen lyhyeksi jäänyt historia on ehkä yksi syy siihen, miksi sarja puhuttaa edelleen.

Väitän, että O.C. on paras koskaan katsomani teinisarja. Monia muitakin loistavia on, mutta minua juuri O.C. on puhutellut aina parhaiten. Itse asiassa niin paljon, että katson sarjaa edelleen, kun kaipaan jotain nostalgista katsottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Enkä ole ainut. Kun O.C. ilmestyi pari vuotta sitten Netflixiin muun muassa Suomessa, se nousi nopeasti Netflixin listaamien ”tällä hetkellä suosittujen” sarjojen listalle. Siellä se keikkuu edelleen.

O.C:n puhuttelevuudesta kertoo paljon se, että ihastuin sarjaan vasta vuosia sen ilmestymisen jälkeen.

Kun O.C. alkoi televisiossa, olin 13-vuotias: aika lailla ideaali uuden teinisarjan katsoja. Monet kaverini alkoivat katsoa sarjaa ja hehkuttivat sitä koulussa. Yritin katsoa O.C:tä parin jakson verran, mutta silloin se ei onnistunut kiinnostamaan. Televisiosta tuli niin paljon muuta, että unohdin koko jutun.

Palasin sarjan äärelle vasta vuosia myöhemmin, abivuotenani. Tarvitsin jotain sopivaa kevyttä katsottavaa ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa. Tyttöystäväni tarjosi O.C.-dvd:eitään. Ensireaktioni oli pilkallinen naurahdus.

Viikkoa myöhemmin olin katsonut ensimmäisen kauden kokonaan.

Tämähän on nerokas ohjelma! Miksi kukaan ei ole kertonut minulle koskaan aiemmin tästä? (Varoitus! Juttu sisältää joitain spoilereita sarjan ydintapahtumista.)

Olen katsonut sarjan vuosia myöhemmin läpi alusta loppuun. Nyt kun sarjan alkamisesta on aikaa 15 vuotta, yritän selittää, mikä siitä tekee niin hyvän.

O.C:n lähtöasetelma, kuten oikeastaan koko sarja, on äärimmäisen kliseinen.

Yhdellä Kalifornian rikkaalla alueella, Newport Beachilla Orangen piirikunnassa (Orange County, OC), asuva varakas Cohenien perhe adoptoi pahamaineisesta lähiöstä kotoisin olevan teini-ikäisen Ryan-nimisen pojan. Tämä on jäänyt kiinni veljensä kanssa tekemistä rötöksistä. Aluksi Ryan ei sopeudu perheeseen, mutta vähitellen hänestä ja perheen pojasta Sethistä tulee parhaat ystävät.

Eikä tässä kaikki: Ryan rakastuu nopeasti naapurissa asuvaan ja niin ikään varakkaan Coopereiden perheen tyttäreen Marissaan, joka seurustelee läheisen eliittilukion pahimman öykkärin Luken kanssa.

Seth puolestaan on ollut salaa rakastunut Marissan parhaaseen ystävään Summeriin. Seth ei ole kuitenkaan uskaltanut olla missään tekemissä heidän kanssaan, koska kuuluu koulun nörtteihin. Marissan, Summerin ja Luken tapaiset koulun coolit opiskelijat eivät ole vilkaissetkaan häntä. Ryanin ilmestyminen kuvioihin sotkee kaiken.

Kokonaan omat kuvionsa on teinien vanhemmilla, jotka pettävät toisiaan, sortuvat rikoksiin, alkoholismiin ja tappelevat omien vanhempiensa kanssa. Kaikki mahdolliset rikkaiden valkoisten amerikkalaisten heteroseksuaalien miesten ja naisten ongelmat käydään läpi pikakelauksella.

Kliseitä kliseiden perään.

Sarja kuitenkin tiedostaa kliseisyyden erittäin hyvin. O.C. ei teeskentelekään, että se kertoisi tavallisten ihmisten elämästä vähemmistöjen elämästä puhumattakaan. Sarja kertoo vaivoin edes todellisesta elämästä: sen maalaama kuva kalifornialaisesta Newport Beachin eliittialueesta on niin ylilyöty, että tuskin missään on todellisuudessa sellaista.

Ei ainakaan oikealla Newport Beachin alueella. Kävin siellä vuonna 2016. Se oli toki varakkaiden valkoisten amerikkalaisten alue, mutta O.C.-tyylinen meininki oli silti aika kaukana.

Samalla kun O.C. tiedostaa oman asemansa, se pystyy myös sopivalla tavalla nauramaan itselleen. Sellainen olo ainakin itselläni on sarjaa katsoessa.


Kaikissa sarjan päähahmoissa on stereotyyppisyydessään jotain kutkuttavaa. Ryan (Benjamin McKenzie) on pahis, josta muotoutuukin kunnon poika. Seth (Adam Brody) on nörtti, joka paljastuu hauskaksi. Marissa (Mischa Barton) on rikkaan perheen tytär, joka välittää heikommista. Summer (Rachel Bilson) vaikuttaa bimbolta, mutta onkin koko porukan fiksuin.

Yksi sarjan suuri vahvuus on sen musiikki, joka tuo sopivaa vaihtelua sarjan elitistiseen tyyliin. Aikakauden suurimpien valtavirtahittien sijaan kohtauksien taustalla soi Death Cab For Cutien, Phantom Planetin, Super Furry Animalsin ja Finley Quayen tapaiset aikansa indie-suosikit.

Yksi koko sarjan parhaista ja koskettavimmista kohtauksista on onnistuttu luomaan juuri musiikkivalinnalla. Uimarannalla kuolleen surffaripojan hautajaisten tunnelma muuttuu, kun taustalla alkaa soida Sufjan Stevensin For the Widows in Paradise, For the Fatherless in Ypsilanti.

Vaikka aika harva pystyy samaistumaan eliittilukiota käyvän rikkaan kalifornialaisen teinin elämään, sarja kuvaa silti hämmästyttävän hyvin perinteisiä teini-iän ongelmia. Juuri siksi se on niin hyvä.

Otetaan esimerkiksi kaikkien klassikkojen klassikko: teini-iän romanssit. Koko O.C:n päätarina on Ryanin ja Marissan rakkaustarina.

Se alkaa vaikeasti, muuttuu onnelliseksi, kääntyy jälleen vaikeaksi, päättyy eroon, alkaa uudestaan, tasaantuu, ajautuu kriisiin mustasukkaisuuden vuoksi, päättyy jälleen, alkaa taas uudestaan – ja päättyy lopullisesti kolmannen kauden (ja koko sarjan) traagisimpaan hetkeen, kun Marissa kuolee Ryanin käsiin. Neljäs kausi kuluu siihen, kun Ryan yrittää päästä tapahtuneesta yli.


Samaan aikaan sarjan toinen kantava rakkaustarina on nörttinä pidetyn Sethin ja koulun ihailluimpiin oppilaisiin kuuluvan Summerin ajautuminen yhteen. Siinä, missä Ryanin ja Marissan tarina on täynnä draamaa ja ahdistusta, Sethin ja Summerin yhteiselo tarjoaa sarjaan koomisemman ulottuvuuden.

Näistä kahdesta koko sarjan ajan jatkuvasta teiniromanssista on helppo löytää samaistumiskohtia omiin teini-iän suhdesotkuihinsa, osittain myös myöhempiin parisuhteisiin. Kaltaiseni yksinkertainen katsoja alkaa myötäelää hahmojen tuskaa vaikeiden hetkien kohdalla.

Samoin on monen muun teeman kanssa. Miltä tuntuu, kun on koulussa aivan yksin? Mitä tehdä, kun vanhemmat eivät tajua mitään? Kun ei tiedä, mitä haluaa tehdä aikuisena ammatikseen? Kun vetää ensimmäiset kännit? Kun tarjotaan huumeita? Kun kumppani pettää? Kun parasta ystävää ei enää ole?

Neljän kauden aikana O.C. onnistuu käymään läpi käymään lähes kaikki mahdolliset perinteiset teini-iän ongelmat. Vastauksia se ei suoranaisesti anna, mutta ainakin se tarjoaa tunteen siitä, että muilla on ihan samoja vaikeuksia.

Perusteemojensa ansiosta sarja on kestänyt aikaa hyvin. 2000-luvun alun rikkaillakaan lapsilla ei ollut vielä älypuhelimia, joten teknologia ja siihen liittyvä kikkailu loistavat poissaolollaan.

Nyt vuosia myöhemmin sarjan katsominen tarjoaa kokonaan toisen näkökulman. Se panee ajattelemaan, miten isoilta pienetkin ongelmat tuntuivat aikanaan ja miten niistä on selvinnyt.

Yhtäältä alkaa kaivata takaisin nuoruuteen ja toisaalta on tyytyväinen, ettei sinne tarvitse palata enää koskaan.

Ei ainakaan muuten kuin katsomalla samoja tuttuja jaksoja uudestaan jälleen kerran.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • O.C.
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

 2. 2

  Alicia Vikander bodasi itsensä Lara Croftin roolia varten fitness-ikoniksi

 3. 3

  Suomalaisprofessori sanoo Snowdenin osuneen asian ytimeen: Facebook on onnistunut ”valjastamaan valvontayhteiskunnan ideaalit osaksi bisnesmalliaan”

 4. 4

  Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

 5. 5

  Entiseen tanssisalonkiin perustettu kahvila Tuomarinkylässä tarjoaa kartanoromantiikkaa ja isoja annoksia

 6. 6

  Westworld vastasi lähes kaikkiin villeihin faniteorioihin yhdeksännessä jaksossaan – tätä siinä tapahtui, mutta miten kaikki loppuu?

 7. 7

  Kaupunkiin tupsahti uusi saksofonisti, joka soittaa niin, että jääpuikot tippuvat Vallilan räystäistä

 8. 8

  Aikuiset kiinnittävät Tanhupallossa huomion aivan vääriin asioihin, mutta lapset rakastavat hahmoa – Nyt Kiti Kokkonen kertoo, miten syntyi uusi Putous-suosikki

 9. 9

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 10. 10

  Onko sydän nyt parempi kuin peukku? Facebookin tykkää-napin muutos hämmentää – tätä siitä voi ajatella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

 2. 2

  Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

 3. 3

  Suomalaisprofessori sanoo Snowdenin osuneen asian ytimeen: Facebook on onnistunut ”valjastamaan valvontayhteiskunnan ideaalit osaksi bisnesmalliaan”

 4. 4

  Alicia Vikander bodasi itsensä Lara Croftin roolia varten fitness-ikoniksi

 5. 5

  Kaupunkiin tupsahti uusi saksofonisti, joka soittaa niin, että jääpuikot tippuvat Vallilan räystäistä

 6. 6

  Yksi Saturday Night Liven suurimmista tähdistä palasi ohjelmaan, esiintyi penetraatiosketsissä ja sai kaikki repeämään

 7. 7

  Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

 8. 8

  Entiseen tanssisalonkiin perustettu kahvila Tuomarinkylässä tarjoaa kartanoromantiikkaa ja isoja annoksia

 9. 9

  Keittokirjakerhossa yhden ruokalajin tekemällä saa maistaa montaa muutakin – Tässä tärkeimmät vinkit oman kerhon perustamiseen

 10. 10

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

 2. 2

  Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

 3. 3

  Katy Perry on käynyt oikeustaistoa nunnia vastaan kohta kolme vuotta, koska haluaa muuttaa luostariin, ja viime viikolla yksi nunnista kuoli oikeussalissa – tästä on kyse

 4. 4

  Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

 5. 5

  Ruotsin iltauutiset kuvitti jutun suomalaisten onnellisuudesta Åke Blomqvistin disko­tanssilla – miten he kehtaavat, kun netissä on ruotsalaisista tällainen video?

 6. 6

  Vaimosta pitäisi alkaa puhua kotityöläisenä kuten prostituoidusta puhutaan seksityöläisenä, sanoo feministi Minna Salami – jota kuunnellaan nyt ympäri maailmaa

 7. 7

  Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

 8. 8

  Suomalaisprofessori sanoo Snowdenin osuneen asian ytimeen: Facebook on onnistunut ”valjastamaan valvontayhteiskunnan ideaalit osaksi bisnesmalliaan”

 9. 9

  Asuntoilmoitukset koettelevat fysiikan lakeja, kieltä ja ymmärrystä – koostimme selvennykseksi asuntoilmoitus–Suomi-sanakirjan

 10. 10

  Twitter täyttyi viesteistä, joissa suomalaiset kertovat huomaamastaan rasismista, ja nettitrollit masinoivat päivässä vastaiskun – Soitimme koko kampanjan aloittajalle

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

 2. 2

  Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

 3. 3

  Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

  Tilaajille
 4. 4

  Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

 5. 5

  Kymmenien miljoonien ihmisten Facebook-tietojen kerrotaan päätyneen luvatta osaksi vaalivaikuttamista – HS kokosi yhteen kohun pääkohdat

 6. 6

  Poliisi ampui kiväärillä liekkejä syösseen kaasupullon vaarattomaksi Kontiolahdella – ympäristö eristettiin räjähdysvaaran vuoksi sadan metrin etäisyydeltä

 7. 7

  ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

 8. 8

  Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

 9. 9

  Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

 10. 10

  Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

 2. 2

  Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

 3. 3

  ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

 4. 4

  Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

 5. 5

  ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

  Tilaajille
 6. 6

  Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

 7. 7

  Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

 8. 8

  Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

 9. 9

  Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

  Tilaajille
 10. 10

  Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

  Tilaajille
 2. 2

  Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

 3. 3

  Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

  Tilaajille
 4. 4

  ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

 5. 5

  Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

  Tilaajille
 6. 6

  24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

 7. 7

  Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

 8. 8

  Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

 9. 9

  Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

  Tilaajille
 10. 10

  Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Facebook saattaa joutua maksamaan suuret sakot ja hyväksymään uusia rajoituksia – yhtiö ilmoitti olevansa ”raivoissaan petetyksi tulemisesta”
 3. Kymmenien miljoonien ihmisten Facebook-tietojen kerrotaan päätyneen luvatta osaksi vaalivaikuttamista – HS kokosi yhteen kohun pääkohdat
 4. Tunti sitten
 5. Poliisi ampui kiväärillä liekkejä syösseen kaasupullon vaarattomaksi Kontiolahdella – ympäristö eristettiin räjähdysvaaran vuoksi sadan metrin etäisyydeltä
 6. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon uudistushanke nytkähti eteenpäin – uusi museorakennus mahdollinen?
 7. 2 tuntia sitten
 8. Liigan puolivälierissä kotijoukkueiden ilta – katso huippuhetket videoilta
 9. Suomessakin vierailleen taitolentoryhmä Red Arrowsin Hawk putosi Walesissa – pilotti pelastui, mutta kyydissä ollut insinööri kuoli
 10. VaLePa otti kolmannen voittonsa – Ducksin tie lentopallon Mestaruusliigassa päättyi puolivälieriin
 11. Cambridge Analytica pidätti toimitusjohtajansa virasta – yhtiön johto kertoi salaa kuvatulla videolla vaalivaikuttamisen likaisista taktiikoista: entisten vakoojien lokaoperaatioita, hunaja-ansoja ja valeuutisia
 12. Jokerit kärsi kirvelevän playoff-tappion TsSKA:lle lukemin 2–1, Moskovassa on selkä seinää vasten – ”Nyt pää tuntuu ihan tyhjältä”
 13. Macron haluaa ranskan kielen takaisin Euroopan ytimeen – Hänen mukaansa brexitiin valmistautuvassa EU:ssa puhutaan liikaa englantia
 14. Näytä lisää