15 upeaa ja yksi nolo reaktio Black Panther -elokuvaan, joka rikkoo ennätyksiä: ihmiset ympäri maailman hehkuttavat, alt-right pohtii, koska saamme ”valkoisen pantterin”

#WakandaForever!

Vihdoin ja viimein!

Viime viikonloppuna Suomen ensi-illan saanut Black Panther on rikkonut ennätyksiä ja täyttänyt somen uskomattomalla hehkutuksella. Suomessakin leffa oli viikonlopun katsotuin.

Ai mikä? Tästä on kyse:

Black Panther on Wakandan afrikkalaisvaltion kuningas T’Challa, joka saa supervoimansa paikallisesta yrtistä. Wakanda esittäytyy muulle maailmalle köyhänä maatalousvaltaisena kehitysmaana, mutta itse asiassa se on maailman vauraimpia ja teknologisesti kehittyneimpiä maita, kiitos avaruudesta aikoinaan pudonneen vibranium-metallin, jota wakandalaiset ovat oppineet hyödyntämään monin tavoin.

Elokuvassa Black Panther joutuu puolustamaan valtaistuintaan ja näkemyksiään ulkopuolisia vihollisia vastaan. Voit lukea elokuvan arvion täältä.

Marvelin uusin supersankarielokuva on noussut ilmiöksi ja puheenaiheeksi ympäri maailman, koska se on ensimmäinen Marvelin nykyuniversumiin kuuluva supersankarielokuva, joka keskittyy mustien hahmojen tarinaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvan näyttelijäpoppoo on suurelta osin mustia näyttelijöitä.

Keräsimme yhteen 15 upeaa reaktiota Black Pantheriin, joka on voittanut lähes kaikki puolelleen:

1. Lähdetään siitä, että Michelle Obama, Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman puoliso, twiittasi onnittelunsa elokuvan tekijöille.

”Teidän takianne nuoret ihmiset näkevät vihdoin valkokankaalla supersankareita, jotka näyttävät samalta kuin he. Rakastin tätä elokuvaa ja tiedän, että se tulee inspiroimaan kaikenlaisia ihmisiä löytämään syvältä itsestään rohkeuden ryhtyä omien tarinoidensa sankareiksi.”
2. Oprahin ei edes tarvinnut sanoa, mitä elokuvaa hän kävi katsomassa. Se oli mieletön, Wakunda [sic] iiiikuiiiiseeesti!
3. Legendaarinen yhdysvaltalainen Rolling Stone -lehti on nostanut elokuvan pääosan esittäjän Chadwick Bosemanin seuraavan numeronsa kanteen.Ylpeä poseeraus kielii muutoksesta, jossa Black Pantherissa on kyse: elokuva pyrkii muuttamaan elokuvahistorian pitkäaikaista narratiivia, jossa mustien tarina on aiemmin ollut aina ennen kaikkea sorron, riiston ja köyhyyden tarinaa.

4. Niinikään elokuvassa esiintyvä näyttelijä Lupita Nyong’o cosplayasi Bosemanin Rolling Stone -lehden kannen – kiitoksena elokuvan pääosan esittäjälle, mutta epäilemättä myös feministisenä kannanottona Rolling Stone -lehdelle.
5. Kannanotoksi sen tulkitsi myös Rolling Stone -lehti, joka osallistui Nyong’on projektiin omalla panoksellaan.
Erityisesti Black Panther on muuttanut jo nyt elokuvatuotantoyhtiöiden käsitystä maailmasta, sillä Marvel Cinematic Universe tienasi elokuvalla ensi-iltaviikonloppuna enemmän kuin Lucasfilm uusimmalla Tähtien sota -elokuvallaan Star Wars: The Last Jedi sen ensi-iltaviikonloppuna.

6. Näyttelijä Will Smith kehuikin Instagramissa, että Black Pantherin tekijät ovat haastaneet ja särkeneet elokuvallaan monia ”pitkään totena pidettyjä uskomuksia ja vääriä käsityksiä siitä, miten asiat ovat”:
Nämä kehut ovat erityisen tärkeitä, sillä sosiaalisessa mediassa monet ovat olleet loukkaantuneita Will Smithin puolesta siitä, että yleisö pitää tätä ensimmäisenä rodullistettujen supersankarielokuvana. Smith on nimittäin esiintynyt ei-valkoisesta supersankarista kertovan supersankarielokuvan pääosassa, nimittäin Hancockissa (2008).

7. Myös aikanaan rajoja rikkoneessa ja supersuosion saavuttaneessa The Bill Cosby Show’ssa näytellyt Keshia Knight-Pulliam otatti kuvan itsestään ja perheestään elokuvateatterissa.

”En ole koskaan ollut ylpeämpi siitä, miten meidät nähdään elokuvassa!”
8. Myös näyttelijä, tuleva Captain Marvel -elokuvan päätähti Brie Larson kehui elokuvaa vuolaasti.

”Kun lähdet elokuvista, tämä elokuva on jättänyt sinuun ikuisen jäljen.”
9. Ja niin teki myös Marvelin Guardians of the Galaxy -elokuvien päätähti Chris Pratt:
Black Pantherin ihastelu ei ole jäänyt vain amerikkalaisten ilmiöksi, vaikka Wakandan valtiossa tapahtuvan taistelun hyvien ja pahojen välillä voidaan ajatella kuvaavan pohjoisamerikkalaista yhteiskuntaa.

Ihmiset eri puolilla maailmaa haluavat ottaa osaa elokuvan synnyttämään ilmiöön. Yksi tapa on pukeutua afrikkalaisiin tai elokuvan Wakandan muodiksi luettaviin vaatteisiin elokuvateatteriin.

10. Lontoossa pukeuduttiin Wakandan naissotureiksi.
11. Australiassa afrikkakuosisiin paitoihin.
12. Ja Kenian pääkaupungissa Nairobissa kiertää jo vähintään yksi matatu-bussi, joka on maalattu Black Panther -teemaiseksi.
Matatut muodostavat pääosan Nairobin joukkoliikenteestä. Ne ovat yksityisessä omistuksessa ja hankkivat asiakkaansa ulkonäkönsä ja bussissa soitetun musiikin avulla.

13. Yhdysvaltojen koripalloliiga NBA:ssakin iloittiin Black Pantherin menestyksestä: Indiana Pacersin pelaaja Victor Oladipo otti kentän laidalla istuneelta Chadwick Bosemanilta Black Pantherin naamion ja donkkasi se päässä komean korin:14. Black Panther -elokuvan ohjaaja Ryan Coogler puolestaan lähetti kaikille Twitterissä kiitoskirjeen:
Kirjeen voit lukea tästä linkistä.

Se kuuluu suomeksi näin:

”Minun on vaikea löytää sanoja, jotka sopisivat tähän hetkeen ilmaisemaan kiitollisuuttani, mutta yritän.

Elokuvien teko on joukkueurheilua. Ja meidän tiimissämme oli upeita ihmisiä joka puolelta maailmaa, jotka uskovat tähän tarinaan. Syvällä sisimmässämme kaikki toivoimme, että ihmiset tulisivat katsomaan elokuvaa, joka kertoo fiktiivisestä maasta Afrikan mantereella, ja jossa näyttelevät afrikkalaista sukujuurta olevat ihmiset.

Emme kuitenkaan koskaan ikinä kuvitelleet, että te kaikki olisitte puolellamme näin voimallisesti. Tunnen itseni nöyräksi, kun ajattelen, että ihmiset välittävät niin paljon, että käyttävät aikaansa ja rahaansa katsoakseen elokuvamme. Mutta se, että näemme kaikenlaisten ihmisten pukeutuvan vaatteisiin, jotka juhlivat heidän sukujuuriaan, ottamassa kuvia meidän julisteidemme edessä perheidensä ja ystäviensä kanssa ja joskus tanssimassa elokuvateatterien auloissa – se liikutti minut ja vaimoni kyyneliin.

Haluaisin sanoa ihmisille, jotka ostivat teatterien kaikki istumapaikat, jotka kertoivat sosiaalisessa mediassa, kuinka sytyttävä elokuva olisi, kehuivat huikeita näyttelijöitämme, valitsivat elokuva-asujaan ja jotka jonottivat teattereihin joka puolella maailmaa – ennen kuin olivat edes nähneet elokuvaa…

lehdistölle, joka kirjoitti elokuvasta ihmisille, jotka eivät olleet nähneet sitä vielä ja innostivat heidät teattereihin…

ja niille nuorille, jotka tulivat katsomaan vanhempiensa, mentoreidensa ja ystäviensä kanssa.

Kiitos, että annoitte meidän elokuvantekijöiden tiimillemme parhaan lahjan: mahdollisuuden jakaa teidän kanssanne tämän elokuvan, johon me vuodatimme sydämemme ja sielumme.

Terveisin

Ryan Coogler

P.S. Wakanda Forever”

Tokikaan yksikään voimauttava tasa-arvoliike ei voi syntyä internetissä, ettei joku pahastu. Nyt pahastuneita löytyy erityisesti alt-right -liikkeen piiristä.

Ja se on ihan loogista, sillä tasa-arvo on tälle porukalle myrkkyä missä tahansa muodossa.

Niinpä muutaman viime päivän sisään Twitteriin on ilmestynyt runsaasti ihmettelyjä siitä, että missä on White Panther? Eikö ole rasistista, että meillä on vain musta pantteri, eikä ollenkaan valkoista pantteria?
Niin. Eikö olisi erityisen voimauttavaa, jos meillä olisi vaikka supersankari, joka perustuisi skandinaaviseen mytologiaan ja saisi vaikka pari-kolme elokuvaa?
Niinpä.

15. DC:n Wonder Woman –elokuvien ohjaaja Patty Jenkins ylistää Black Pantheria inspiroivaksi ja käänteentekeväksi. Se on paljon sanottu ohjaajalta, jonka tekijäryhmä sai naiset innostumaan supersankarielokuvista – ja voimaantumaan supersankarielokuvaa katsoessaan.
Me kaikki kaipaamme supersankareita, jotka näyttävät meiltä ja luovat uskoa siihen, että mekin voimme muuttaa maailmaa paremmaksi.

Ihan niin kuin Michelle Obama sanoi.

Wakanda Forever!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Taika Dahlbom
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 2. 2

  Trumpin ja Macronin eli ”cher Donaldin” ja ”Emmanuelin” bromance ylitti tiistaina kaikki odotukset – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 4. 4

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä

  Tilaajille
 7. 7

  Helsinkiinkin suunniteltu "pro-raiskaustapahtuma" peruttiin – tästä on kyse liikkeessä, jota ajaa netin tunnetuin naisvihaaja

 8. 8

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 9. 9

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 10. 10

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 2. 2

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 3. 3

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 4. 4

  Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

 5. 5

  Trumpin ja Macronin eli ”cher Donaldin” ja ”Emmanuelin” bromance ylitti tiistaina kaikki odotukset – tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä

  Tilaajille
 7. 7

  Pikatestissä Cafe Kruunu, joka on leppoisa kulmakuppila espanjalaisella kuorrutuksella

 8. 8

  Piirsimme kadulle hyppyruudukon ja kuvasimme salaa, moniko innostuu hyppimään – suomalainen kansanluonne tarttui upeasti videolle

 9. 9

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 10. 10

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 2. 2

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 3. 3

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 4. 4

  Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

 5. 5

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 6. 6

  Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

 7. 7

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 8. 8

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 9. 9

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 10. 10

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

 2. 2

  Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

 3. 3

  Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

 4. 4

  Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

  Tilaajille
 5. 5

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 6. 6

  Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

  Tilaajille
 7. 7

  Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

 8. 8

  Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

 9. 9

  ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

 10. 10

  Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

  Tilaajille
 2. 2

  Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

 3. 3

  Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

 4. 4

  Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

 5. 5

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 6. 6

  Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

 7. 7

  Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

 8. 8

  ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

 9. 9

  Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

 10. 10

  HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

  Tilaajille
 2. 2

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 3. 3

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 4. 4

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 5. 5

  Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

  Tilaajille
 6. 6

  Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

 7. 7

  Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

 8. 8

  Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

  Tilaajille
 9. 9

  Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

  Tilaajille
 10. 10

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 11. Näytä lisää