Soititko lapsena kavereille lanka­puhelimella, mutta käytit pari­kymppisenä sosiaalista mediaa? Onnea, olet osa ainutkertaista sukupolvi­kokemusta koko maailmassa mutta erityisesti Suomessa

”Xenniaaleille” digitaalinen maailma on luontaista kehitystä, mutta samalla he muistavat, että toisenlainen maailma on ollut olemassa.

Oletko syntynyt vuosien 1977 ja 1983 välisenä aikana? Onnea, kuulut mikrosukupolveen nimeltä ”xenniaalit”.

Viime vuonna kansainvälisessä mediassa levinnyt käsite tarkoittaa ikäluokkia, jotka elivät lapsuuden ilman internetiä mutta ovat työelämässä olleet aina verkossa. Lapsuus siis oli vielä käytännössä analoginen, mutta aikuisuus jo täysin digitaalinen.

He soittivat lapsena kavereilleen lankapuhelimilla, pelasivat mahdollisesti alkuperäistä Nintendoa, käyttivät tietokoneita, jotka söivät diskettejä, ja menivät internetiin ensimmäistä kertaa surisevien modeemien avulla. Kännykät ja tekstiviestit tulivat laajempaan käyttöön vasta myöhemmällä kouluiällä. Sosiaalinen media löi läpi vasta, kun he olivat jo päättäneet lukion tai ammattikoulun.

Kansainvälisesti nämä ikäluokat on siis ajoitettu vuosiin 1977–1983.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heillä on ainutlaatuinen kokemus maailmasta ja sen kehityksestä: lapsuus oli vanhan maailman malliin huoleton, elämä oli muualla kuin älypuhelimissa ja virtuaalisissa verkostoissa. He ymmärtävät, että nykymaailma kaikkine vempeleineen ei ole annettu tosiasia.

Samalla he kuitenkin ovat sinut digitaalisen elämän kanssa. Heille internet, älypuhelimet, sosiaalinen media, uudet viestintäsovellukset ja muut ovat tulleet elämään luontaisesti samalla, kun he ovat kasvaneet aikuisiksi. Ne eivät ole outoja lisiä maailmaan, ne ovat vain sen kehitystä. Samalla he osaavat kyseenalaistaa kehityksen, koska he muistavat, että toisenlainen maailma on ollut olemassa.
Nuorisotutkimusverkoston vastaavalle tutkijalle Mikko Salasuolle tällainen luokittelu kuulostaa ”hyvinkin järkevältä”, mutta hän ei ymmärrä, miksi se pitäisi rajoittaa noihin ikäluokkiin.

Sama kokemus analogisesta lapsuudesta ja digitaalisesta aikuisuudesta kun läpäisee koko x-sukupolven eli noin vuonna 1969–81 syntyneet, sanoo Salasuo.

Kokemukseen analogisesta lapsuudesta ja digitaalisesta aikuisuudesta on helppo samaistua, sanoo vuonna 1972 syntynyt ja Helsingissä asunut Salasuo.

”Jos tällainen tietty kokemus otetaan lähtökohdaksi, se tekee kuitenkin samalla sukupolvipohdinnan vaikeaksi.”

Salasuo eli lapsuuden täysin analogisessa maailmassa, mutta perheeseen hankittiin tietokone jo vuonna 1984. 80-luvun puolivälissä tulivat Commodoret, ja ensimmäiset matkapuhelimet autoissa olivat jo 90-luvun alussa. Internetissä oltiin heti kun mahdollista eli käytännössä vuonna 1994, kun ensimmäinen markkinataistelu verkkoselainten välillä alkoi.

Eikö tämän kokemista sitten lasketa loikaksi analogisuudesta digitaalisuuteen?

”Kyse ei ole yksittäisestä tapahtumasta vaan pidemmästä prosessista, joka jakautuu hyvin eri tavoin eri ihmisten ja perheiden kesken.”

Ongelmana ”xenniaali”-mikrosukupolven luomisessa on, että sillä saattaa helposti kuvata aivan toisena aikana syntyneen kokemuksia, koska teknologia leviää niin eri tahtiin Suomenkin kokoisessa maassa.

Karrikoiden: jos asui Oulussa kauempana keskustasta, saattoi samat kokemukset loikasta analogimaailmasta digitaalisuuteen kokea kymmenen vuotta myöhemmin kuin Helsingin kantakaupungissa. Ihmisten taloudellisella ja sosiaalisella asemalla on myös valtava merkitys.

”Analogisesta digitaaliseen siirtyminen, se käänne on itsessään tosi kiinnostava ilmiö. Mihin se paikantuu? Kaikki tällaiset kehitykset ovat aina jatkumoja, mutta mihin se halutaan paikantaa?”

”Xenniaali” on yksi tapa paikantaa tuo käänne. Mutta kuten sanottua: Salasuo kokee viisi vuotta vanhempana, että hän kuuluu myös tuohon mikrosukupolveen.

Siirtymä analogisesta digitaaliseen maailmaan ja noiden kahden maailman kokeminen on mahdollista nähdä myös noin 30 vuoden mittaisena jaksona. Tavalla tai toisella sen kokevat kaikki 1970–2000 syntyneet.

”Joskus tulevaisuudessa kaikki tuolloin syntyneet tulevat näkemään, että he olivat osa siirtymää analogisesta digitaaliseen.”

Esimerkiksi:

Olen itse syntynyt 1980-luvun loppupuolella. Olen kotoisin lähiöstä Joensuusta. Soitin lankapuhelimella kavereille lapsena. Numerot piti muistaa ulkoa tai olla kirjoitettuna talteen paperille. Kävin kavereiden ovella kysymässä heitä ulos.

Ensimmäinen kokemus internetistä oli ala-asteella, mutta jo yläasteella sen käyttö oli jatkuvaa. Vanhaa surisevaa modeemia käytettiin vain hyvin pieni hetki, sitten tuli ISDN ja heti perään laajakaista. Käytännössä kaikki tietokoneet olivat pöytäkoneita, ja näytöt kuvaputkia. Kännykät ja tekstarit tulivat vasta tietokoneiden ja internetissä tehtyjen ensiaskelten jälkeen. Musiikki kuunneltiin kaseteilta ennen kuin cd:t löivät täysin läpi. Alkuperäinen Playstation ja Final Fantasy -pelisarjan osat VII, VIII ja IX ovat ne kaikkein tärkeimmät.

Älypuhelimet yleistyivät vasta yliopisto-opiskelun aikana.

Minäkin koen olevani ”xenniaali”.

Suomessa loikka analogisesta maailmasta digitaaliseen on vielä maailman tai ainakin länsimaailman mittakaavassa erityinen.

Täällä x-sukupolven kasvu lapsesta aikuiseksi on aivan oma ”saranakohta”, sanoo Salasuo. Vanha Suomi muuttuu uudeksi Suomeksi. Maa loikkaa agraarista yhteiskunnasta lähes suoraan digitaaliseen ja postmoderniin. Kaikki tämä ajoittuu x-sukupolven lapsuuteen ja nuoruuteen.

”Siirtyminen vanhasta agraarista yhteiskunnasta, sen käytänteistä ja mentaliteeteista ja ylisukupolvisesta perinnöstä digitaaliseen yhteiskuntaan tapahtuu Suomessa hirvittävän nopeasti.”

Suurimmassa osassa länsimaita tuo siirtymä vei 50–100 vuotta. Suomessa paljon vähemmän. Tämä Suomen suuren loikan ajallinen lyhyys unohdetaan usein, sanoo Salasuo.

”Meillä ei ollut kaupunkeja. Niin sanottu urbaani on lähes olematon. Sitten kun meillä alkaa suuri muuttoliike maalta kaupunkeihin, joka on huipussaan 70-luvun puolivälissä, niin siitä menee vain 20 vuotta ja Manuell Castells määrittelee Suomen edelläkävijäksi digitaalisessa maailmassa.”

Suomessa x-sukupolvi omaksui lapsuudessaan ja nuoruudessaan vielä tietynlaista suomalaisuuden eetosta ja perinteisiä arvoja. Kuitenkin kun he olivat parikymppisiä, Suomi on jo siirtynyt digitaaliseen ja postmoderniin.

Miten tämä näkyy? Salasuo tarjoaa esimerkiksi perhearvot.

”Suurin osa omasta sukupolvesta noudatti hyvin perinteistä perhekaavaa eli avioitui nopeasti. Sitten kymmenen vuotta myöhemmin erottiin.”

Ensimmäisen avioliiton solmimisen keski-ikä on jatkuvassa nousussa. Nykyisin se on naisilla yli 31 vuotta ja miehillä noin 34 vuotta. Perheinstituutio on edelleen tärkeä, mutta myös se on murroksessa.

Toiset arvot ovat katkenneet paljon nopeammin. Ei olla enää kytköksissä maahan, tiettyyn alueeseen eikä tiettyyn sukuverkostoon. Se oli ikiaikaista ja kesti Suomessa 1900-luvun jälkipuoliskolle asti, mutta nyt se on kadonnut.

”Molemmat jalat ovat irronneet mullasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhteiskunta
 • Internet
 • Nyt
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 2. 2

  Trumpin ja Macronin eli ”cher Donaldin” ja ”Emmanuelin” bromance ylitti tiistaina kaikki odotukset – tässä parhaat palat giffeinä

 3. 3

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 4. 4

  Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä

  Tilaajille
 5. 5

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 6. 6

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 7. 7

  5 maailmantähteä, jotka eivät ole keikkailleet Suomessa (vaikka syytä olisi)

  Tilaajille
 8. 8

  Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

 9. 9

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 10. 10

  Hietalahden kauppahallin Le Marché keskittyi aluksi ranskalaiseen ruokaan, mutta nyt sen tyyli on skandinaavinen – Kehutussa lohikeitossa on hieno maku

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 2. 2

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 3. 3

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 4. 4

  Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

 5. 5

  Trumpin ja Macronin eli ”cher Donaldin” ja ”Emmanuelin” bromance ylitti tiistaina kaikki odotukset – tässä parhaat palat giffeinä

 6. 6

  Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä

  Tilaajille
 7. 7

  Pikatestissä Cafe Kruunu, joka on leppoisa kulmakuppila espanjalaisella kuorrutuksella

 8. 8

  Piirsimme kadulle hyppyruudukon ja kuvasimme salaa, moniko innostuu hyppimään – suomalainen kansanluonne tarttui upeasti videolle

 9. 9

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 10. 10

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 2. 2

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 3. 3

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 4. 4

  Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

 5. 5

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 6. 6

  Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

 7. 7

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 8. 8

  Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

 9. 9

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 10. 10

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

 2. 2

  Sarjamurhaaja murtautui vuosikymmenten ajan koteihin USA:ssa, tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 – FBI otti ex-poliisin kiinni teoista epäiltynä

 3. 3

  Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

  Tilaajille
 4. 4

  Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

 5. 5

  Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

 6. 6

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 7. 7

  Einstein pohti tätä jo 1935: Aalto-yliopistossa todettiin haamuvuorovaikutus isojenkin kappaleiden välillä

 8. 8

  Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi Jari Niemelä – ”Puheet ilmapiirin huononemisesta on pakko ottaa tosissaan, pitää luoda hyvä ilmapiiri”

 9. 9

  Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

 10. 10

  Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

  Tilaajille
 2. 2

  Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

 3. 3

  Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

 4. 4

  Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

 5. 5

  Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

 6. 6

  Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

 7. 7

  Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

 8. 8

  ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

 9. 9

  Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

 10. 10

  Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

  Tilaajille
 2. 2

  Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

 3. 3

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 4. 4

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 5. 5

  Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

  Tilaajille
 6. 6

  Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

 7. 7

  Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

 8. 8

  Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

  Tilaajille
 9. 9

  Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

  Tilaajille
 10. 10

  Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

 11. Näytä lisää