Vaimosta pitäisi alkaa puhua kotityöläisenä kuten prostituoidusta puhutaan seksityöläisenä, sanoo feministi Minna Salami – jota kuunnellaan nyt ympäri maailmaa

Suomalais-nigerialainen Minna Salami aloitti Ms Afropolitan -bloginsa vuonna 2010. Nyt Salamia pidetään jo yhtenä aikamme tärkeimmistä feministisistä ajattelijoista. Millaisena hän pitää feminismin tulevaisuutta?

Metso-kirjasto Tampereella.

Se on yksi ensimmäisistä asioista, jonka suomalais-nigerialainen bloggaaja ja feministiaktiivi Minna Salami, 39, muistaa lapsuudestaan Suomessa.

Salami on syntynyt Suomessa, mutta on lapsuudestaan lähtien asunut Nigeriassa. Teini-ikäisenä hän muutti Ruotsiin, jossa suoritti opintonsa loppuun. Salamin lapsuuden muistot Suomesta rajoittuvat siis hetkiin, jolloin hän on ollut vierailulla synnyinmaassaan.

Vieraillessaan Suomessa Salami lainasi kerralla aina seitsemän kirjaa. Enempää ei saanut lainata.

Kirjastossa käynti on suomalaisen ruoan ja luonnon ohella yksi niistä hyvistä muistoista, jotka ovat tahriintuneet lapsena koetun rasismin vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oli todella hämmentävää tulla kutsutuksi ‘neekeriksi’, kun olin esimerkiksi menossa Metsoon. Joku saattoi huutaa niin kadulla tai tulla vaikka kuiskaamaan saman sanan korvaani. Se oli erityisen hämmentävää siksi, että kotikaupunkini Lagos oli hyvin avoin ja suvaitsevainen kaupunki”, Salami kertoo.

Kirjoilla ja kirjastoilla on myöhemminkin ollut merkittävä rooli Salamin elämässä.

Kun hän luki 16-vuotiaana klassikkokirja Sulan, hän samastui vahvasti kirjaan eikä pystynyt lopettamaan sen sanoman ajattelua. Sulan aiheuttama vaikutus oli yksi ensimmäisiä hetkiä, jolloin Salami alkoi pitää itseään feministinä, vaikkei silloin vielä käyttänyt itsestään kyseistä sanaa.

”Uskon, että olen syntynyt feministiksi. Äitini piti naisten oikeuksia tärkeänä asiana ja puhui niistä jo silloin, kun olin vasta kohdussa.”

 

”Edessä ovat vaikeat ajat. Tähän mennessä historiassa vastaisku on joka kerta onnistunut kukistamaan feministisen liikkeen.”

Niin sanottu feministinen herääminen tapahtui 1990-luvun lopussa yliopistossa Ruotsissa, ja sekin liittyy kirjastoon.

”Olin luennolla, jossa professori puhui ’miehisestä katseesta’ ja siitä, miten naisia on perinteisesti esitetty elokuvissa. Sitten hän alkoi puhua siitä, miten naiset ovat taistelleet näitä ilmaisuja vastaan. Se kuulosti todella kiinnostavalta. Niinpä pyöräilin kirjastoon ja etsin sieltä feministisen osaston, luultavasti sitä kutsuttiin silloin naistutkimukseksi. Seuraavien viikkojen ja kuukausien ajan syvennyin kyseisen osaston kirjastoihin. Kävi täysin selväksi, että olen 100-prosenttisesti feministi”, Salami kertoo.

Nykyisin Salami on ”yksi aikamme tärkeimmistä feministisistä äänistä”, kuten Naisasialiitto Unioni kuvaili häntä viime syksynä.

Salami oli tuolloin puhujana Naisasialiitto Unionin 125-vuotista taivalta juhlistaneessa päätapahtumassa.

”Se oli todella ikimuistoinen tapahtuma, yksi niistä tapahtumista, joita muistelen jälkeenpäin. Oli tietenkin kunnia tulla kutsutuksi puhujaksi kotimaassani järjestettävään tapahtumaan. Lisäksi on upeaa, että Naisasialiitto Unionilla on takanaan 125 vuotta. Se on todella pitkä aika feminismissä.”

Naisasialiitto Unionin tapahtuma on vain yksi lukemattomista, joihin Salami nykyisin osallistuu. Salami on pitänyt muun muassa TEDx-puheen Brixtonissa ja kirjoittanut kolumneja Britannian perinteiseen sanomalehteen The Guardianiin. Kolumneissaan hän käsittelee feminismin nykytilaa.Kansainvälinen naistenlehti Elle listasi vuonna 2015 hänet yhdeksi ”12 naisesta, jotka muuttavat maailmaa”. Samalla listalla olivat muun muassa Patricia Arquette, Shakira, Salma Hayek ja Michelle Obama.

”Tuntuu tietenkin upealta, että voin jakaa näkemyksiäni ja että niitä kuunnellaan. Jos istuisin alas ja miettisin asiaa, en voisi muuta kuin olla tyytyväinen. Mutta en yleensä ajattele omaa asemaani.”

Vuonna 2019 Salamilta julkaistaan hänen esikoiskirjansa Sensuous Knowledge, joka käsittelee feminismiä, sukupuolia, valta-asetelmia ja muita vastaavia teemoja hänen näkökulmastaan afrikkalaisena naisena.

Salamin matka arvostetuksi feministiseksi ajattelijaksi alkoi 2010-luvun alussa, jolloin hän perusti Ms Afropolitan -blogin.

Salami aloitti bloginsa kirjoittamalla muodista, mutta teemat alkoivat muuttua vuosien aikana yhteiskunnallisemmiksi. Nykyisin Ms Afropolitan -blogi on erittäin arvostettu erityisesti siksi, että Salami käsittelee teksteissään feminismiä myös perinteisen länsimaisen näkemyksen ulkopuolella.

”Blogini taustalla oli vielä suurempi ajatus kuin feminismistä julkisesti. Halusin auttaa yhteisöä, antaa ihmisille vaihtoehtoja. Yhteiskunnassa on niin paljon surua, joten halusin antaa jotain muuta. Suuri osa ongelmista johtuu tiedon puutteesta. Femismissä on nimenomaan kyse kiinnostuksen herättämisestä ja rohkaisemista kriittiseen ajatteluun.”

Kun Salami aloitti bloginsa, monia hänen näkemyksiään pidettiin hyvin radikaaleina.

Nykyisin niistä monet ovat jo arkipäivää. Juuri se on Salamin mielestä osoitus selvästä kehityksestä.

”Iso muutos alkoi vuosina 2014–2015. Silloiset ’radikaalit’ näkemykseni ovat nyt sellaisia, että ne on sanottu satoja kertoja Twitterissä. Nuorempi sukupolvi on oppinut jo pitämään itsestään selvänä, että feministejä on kaikkialla.”

Niin ei ollut vielä Salamin nuoruudessa. Siksi hänen piti etsiä tietoa kirjastosta.

Kirjoja lukemalla kävi kuitenkin selväksi, että feminismi ei ole mitään uutta tai trendikästä, vaan se on ollut olemassa pitkään.

Feminismin muoto ja tilanne on kuitenkin muuttunut vuosikymmenten aikana useaan kertaan. Salamin mukaan nykytilanteessa on hienoa juuri se, miten laajalle feministiset ajatukset ovat levinneet. Suurin vaikutus asiaan on ollut sosiaalisella medialla.

”Nuoret naiset kysyvät nyt samoja kysymyksiä, joita ei ole kysytty moneen sukupolveen, ei luultavasti 1900-luvun alun jälkeen. Se on hienoa, ja uskon, että juuri sosiaalisella medialla on ollut siihen ratkaiseva vaikutus.”

Salamin mukaan oleellista on myös se, että feminismi on monimuotoisempaa kuin koskaan aiemmin.

Feminismi ei aja vain valkoisten länsimaalaisten asiaa, vaan mukana on ihmisiä ja sukupuolia ympäri maailmaa. Salami ei halua välittää silti ”liian ruusuista kuvaa”. Kyseessä ei ole yksi iso yhteinen porukka, vaan se pitää sisällään monia eri ääniä.

Liiallista optimismia Salami haluaa välttää myös puhuttaessa tasa-arvon nykytilasta. Hänen mukaansa monien hyvien asioiden vastapainona on paljon huolestuttavia kehityspiirteitä erityisesti maailmanpolitiikassa ja siinä, minkälaisen vastareaktion feminismin nousu on aiheuttanut.

Merkittävimmiksi kehitysaskeleiksi hän nostaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valintaa seuranneen naisten marssin sekä #timesup- ja #metoo-liikkeet.

”Nämä hashtagit ja uutiset pakottavat meitä käymään tasa-arvoon liittyviä keskusteluja omalla intiimillä alueellamme. Se on viimeinen paikka, jossa niistä on puhuttu. Puhutaan kyllä lainsäädännöstä ja virallisista päätöksistä, mutta todellisen muutoksen pitää tapahtua intiimillä alueellamme.”

Vaikka Salami sanoo, että hänen monet ennen radikaaleina pidetyt näkemykset ovat jo arkipäivää, onnistuu hän silti edelleen säväyttämään sosiaalisessa mediassa provosoivilla kommenteillaan.

Tammikuussa Salami twiittasi näin:

”’Vaimo’-termi täytyy muuttaa ’kotityöläiseksi’ samoin kuin ’prostituoitu’ on ’seksityöläinen’. Tämä sisältää fyysisen, tunteellisen ja seksuaalisen työn kotitaloudessa.”

Twiitin ja sitä seuranneen keskusteluketjun voi lukea tästä.
Mitä Salami tarkoittaa kommentillaan?

”Tiedän, että se on provokatiivinen ja kiistanalainen ajatus. En ole huomannut, että kukaan muu olisi sanonut samaa julkisesti.”

Salamin ajatus lähti liikkeelle siitä, kun hän huomasi ajattelevansa, että ”tarvitsee kotiinsa vaimoa”. Salamin elämä on kiireistä, eikä hänellä ole aikaa hoitaa kotitöitä tai hankkia ruokaa jääkaappiin.

”Ajattelin spontaanisti, että tarvitsen vaimon. Silloin tajusin: vaimo on ammatti! Sama kuin sihteeri, mutta tietyillä lisäeduilla. Termi ’vaimo’ pitää sisällään paljon työtä, josta emme puhu.”

Salamin mukaan sanoilla on paljon merkitystä, ja siksi rakkautta kuvaaviin parisuhteisiin tarvittaisiin ehdottomasti uusi sana vaimon tilalle, koska vaimo-sanalla on painolastinaan patriarkaalisen systeemin sille lataama taakka. Ongelmallista on se, että hänen mukaansa monissa kielissä sanat vaimo ja mies eivät ole tasa-arvoisia.

”Eikö ole kiinnostavaa, että suomessa puhutaan vaimosta ja miehestä? Mies on vain man, ei husband. Vaimo ei ole nainen, vaan erillinen sanansa. Sama on ruotsissa”, Salami sanoo.

Salami vertaa ajatusta siihen, että ruotsin kieleen uusi sukupuolineutraali hen-pronomini.

Mikä uusi sana rakkaudellisessa parisuhteessa oleville henkilöille voisi sitten olla? Mikä korvaisi vaimon? Sitä Salami ei osaa vielä sanoa, mutta lupaa miettiä asiaa.

Yksittäisillä sanoilla on Salamin mukaan paljon merkitystä, mutta lopulta kyse on silti isosta kuvasta.

Esimerkiksi siitä, mikä on feminismin tulevaisuus.

Salami korostaa kriittisen ajattelun tärkeyttä. Sitä tarvitaan, koska feminismiin kohdistuva vastustus tulee voimistumaan ja muuttumaan tehokkaammaksi, Salami uskoo.

”Olemme saavuttamassa vihan ja turhautumisen huipun. Näemme paljon vastaiskuja, jotka saavat ihmiset kyseenalaistamaan feminisminsä ja toisten feminismin. Vastaiskuista tulee hienostuneempaa. Aluksi se on ollut vain yksinkertaista feminismin haukkumista, mutta nyt se muotoutuu hienostuneemmaksi kritiikiksi niin, että se kuulostaa melkein järkevältä”, Salami sanoo.

Tätä vastaiskua varten tarvitaan hänen mukaan kriittistä ajattelua. Niin, että feministit muistavat, mitä varten taistelevat.

”Edessä ovat vaikeat ajat. Tähän mennessä historiassa vastaisku on joka kerta onnistunut kukistamaan feministisen liikkeen. Jos tällä kertaa onnistumme kukistamaan vastaiskun, edessä voivat olla todella kiinnostava kehitys. Voimme sanoa, että feminismi on todella saavuttanut jotain. Toivon, että niin todella käy tällä kertaa.”

Hienostuneemmalla ja huomiota keräävällä kritiikillä Salami tarkoittaa esimerkiksi Googlen entisen insinöörin James Damoren kirjoittamaa manifestia työnantajansa tasa-arvokäytännöistä.

Ennen sen kommentoimista Salami korostaa, kuinka tärkeää on, ettei ilmaisun vapautta kielletä keltään.

”Sananvapauden estäminen on todella vaarallista. Tällä hetkellä olemme saamassa lisää ääntä, mutta samalla toisia aikaisemmin hyväksyttyjä ääniä ollaan kieltämässä. Ihmisten hiljentämiseen liittyy paljon riskejä. Yhtenä päivänä voit sanoa jotain ja seuraavana päivänä et voikaan. Jossain vaiheessa se voi kääntyä itseä vastaan. Meidän täytyy siis rohkaista vapaaseen ilmaisuun”, Salami sanoo.

Hän sanoo, että miesten pitäisi pystyä puhumaan keskenään avoimemmin tasa-arvosta ja muista asioista. Damoren manifesti osoittaa hänen mielestään sen, että tällä hetkellä monet miehet käyttäytyvät epärationaalisesti ja tunteellisesti.

”Minusta näyttää siltä, että miehet tekevät niin enemmän kuin naiset.”

Huolella kirjoitettuja ja ”hienostuneita” vastareaktioita feminismiin hän pitää avunhuutoina.

”Meidän täytyy vastata niihin ja meidän täytyy pystyä keskustelemaan näistä aiheista. Täytyy myöntää, että nämä keskustelut ovat vaikeita, mutta meidän täytyy silti pystyä käymään ne toistemme kanssa.”

Salami uskoo, että juuri keskustelun avulla muutos voi lopulta tapahtua.

Ellei vastareaktio voita, kuten hänen mielestään on tähän mennessä aina käynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Feminismi
 • Tasa-arvo
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Ensimmäisellä keikallaan Iisa pelkäsi kuollakseen esiintymistä – ”Ajattelin, että jos se ei onnistu, niin minä kuolen häpeään”

 4. 4

  Twitter on viisastelun luvattu some – kävin 220 euron koulutuksessa, jotta minusta tulisi Twitter-legenda, ja näin siinä kävi

 5. 5

  Suomi mainittu! Brittilehti ylistää Helsinkiin rakenteilla olevaa keskustakirjastoa ja hämmästelee suomalaisten tapaa käyttää kirjastoa

 6. 6

  Tuomas Palonen tekee pelottavan herkkää musiikkia – esikoislevy jättää murhista ja saatanasta laulavat bändit rohkeudessa kakkosiksi

 7. 7

  Suomi hävisi Euroviisut – ja tässä on siihen syy

 8. 8

  Teatterissa esitys, jossa vain Jakomäki selviää luonnonkatastrofista – ”Mihin suuntaan jakomäkeläiset lähtisivät viemään yhteiskuntaa?”

 9. 9

  ”Pam pam pa hoo, turram pam pa hoo” – Euroviisujen suomennokset ovat tämän hetken parasta viihdettä, koostimme ne giffeiksi ja soitimme suomentajalle

 10. 10

  Kommentti: Voi kuinka kaipaan Michelle ja Barack Obamaa – jo pelkästään siksi, että he osaavat käyttää sanoja ja faktoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 2. 2

  Twitter on viisastelun luvattu some – kävin 220 euron koulutuksessa, jotta minusta tulisi Twitter-legenda, ja näin siinä kävi

 3. 3

  Tuomas Palonen tekee pelottavan herkkää musiikkia – esikoislevy jättää murhista ja saatanasta laulavat bändit rohkeudessa kakkosiksi

 4. 4

  Netissä nauretaan teksteille, jotka selittävät kappaleiden lyriikat niin kuivasti kuin on mahdollista – Tällaisia ne ovat parhaimmillaan

 5. 5

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 6. 6

  Suomi hävisi Euroviisut – ja tässä on siihen syy

 7. 7

  Ensimmäisellä keikallaan Iisa pelkäsi kuollakseen esiintymistä – ”Ajattelin, että jos se ei onnistu, niin minä kuolen häpeään”

 8. 8

  Kolumni: Kaverisi jonka nimi alkaa T:llä ei osta sinulle olutta – kiitos kun pilasit Facebookin

 9. 9

  Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti

 10. 10

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 2. 2

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 3. 3

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 4. 4

  Internetin tämän hetken suosikkimeemi tiivistää minkä tahansa tilanteen yhteen kuvaan, ja siksi se on niin upea – näin se sai alkunsa

 5. 5

  Rihanna julkaisi alusvaatemalliston, jonka mainoskuvat rikkovat perinteisiä mallistereotypioita – ja se on vain yksi syy lisää Rihannan hurjaan nettisuosioon

 6. 6

  Kolumni: Kaverisi jonka nimi alkaa T:llä ei osta sinulle olutta – kiitos kun pilasit Facebookin

 7. 7

  Juoksuhiekkaan uppoaminen pelotti kokonaista sukupolvea, kunnes kaikki unohtivat sen – Kokoamme yhteen omituiset lapsuuden pelot

 8. 8

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 9. 9

  Suomi mainittu! Brittilehti ylistää Helsinkiin rakenteilla olevaa keskustakirjastoa ja hämmästelee suomalaisten tapaa käyttää kirjastoa

 10. 10

  Netissä nauretaan teksteille, jotka selittävät kappaleiden lyriikat niin kuivasti kuin on mahdollista – Tällaisia ne ovat parhaimmillaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

 2. 2

  Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

 3. 3

  Nuori mies potki kaupassakävijää päähän S-marketin tuulikaapissa Helsingissä, uhkasi myös tappaa poliisin – oikeus määräsi seitsemän kuukautta vankeutta

 4. 4

  Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”

 5. 5

  SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja

 6. 6

  Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

  Tilaajille
 7. 7

  Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

 8. 8

  Yksityisautoilu ei menetä suosiotaan yhteiskäyttöautoille ja julkiselle liikenteelle – tässä 10 syytä, miksi oma auto menestyy

 9. 9

  Tanskasta paljastui tuhansien luiden suohauta – vammat kertovat barbaarien ja roomalaisten muinaisesta taistelusta

 10. 10

  Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 2. 2

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 3. 3

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 4. 4

  Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

 5. 5

  Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

 6. 6

  Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

 7. 7

  Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

 8. 8

  Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

 9. 9

  Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

  Tilaajille
 10. 10

  Kympin tytöt puurtavat itsensä huipulle, lahjakkaat pojat menestyvät kuin itsestään – näin yhteiskunnassamme vielä usein ajatellaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

  Tilaajille
 2. 2

  Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

 3. 3

  Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

  Tilaajille
 4. 4

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 5. 5

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 6. 6

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 7. 7

  Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

  Tilaajille
 8. 8

  Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

 9. 9

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 10. 10

  Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Belgialainen jihadisti sai kuolemantuomion Irakissa – tänä vuonna jo yli sata ulkomaalaista tuomittu kuolemaan
 3. Mark Zuckerberg muuttui rehvakkaasta jullista nöyräksi kriisiviestijäksi – Tänään Facebook-johtaja joutuu EU:n grillattavaksi
 4. Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari
 5. SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja
 6. Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja
 7. Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”
 8. Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti
 9. Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta
 10. Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät Tilaajille
 11. Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”
 12. Näytä lisää