Puhuminen ei ole enää ”in” – tekeekö se meistä tunteettomia ja keskittymiskyvyttömiä, tai seuraako siitä muuta kamalaa? Selvitimme

Mitä tapahtuu ihmiskunnalle, jos kukaan ei enää soita puheluita ja kaverukset viesteilevät toisilleen istuessaan samalla sohvalla? Ei välttämättä mitään.

Puhe ja kasvokkainen viestintä ovat vähenemässä ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Tilalle on tullut kaikenlainen viesteily, kuuntelu ja näpyttely.

Tätä faktaa on tuutattu ulos tutkimuksissa ja mediakeskustelussa jo muutaman vuoden ajan. Amerikkalainen sosiaalitieteilijä Sherry Turkle on kirjoittanut aiheesta kirjankin. Reclaiming Conversation julkaistiin vuonna 2015, ja kirjailijan mielestä kasvokkaisten keskustelujen väheneminen on verrattavissa epidemiaan.

Julkisessa keskutelussa on moraalisaarnan makua: nuoret eivät kuulemma enää kykene empatiaan eivätkä pysty keskittymään yhteen asiaan kerrallaan roikkuessaan jatkuvasti puhelimillaan somessa ja pikaviestipalveluissa.

Jyväskylän yliopiston viestinnän professori Anu Sivunen vahvistaa, että muutos on todellinen: ihmisten vuorovaikutus on ainakin länsimaissa muuttunut. Puhe on vähentynyt. Muutos on ollut nähtävissä jo vuosia, eikä siinä oikeastaan ole mitään uutta.

Mutta mitä tästä muutoksesta seuraa? Onko syytä huolestua?

Testasin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätin seurata yhden vuorokauden ajan, miten kommunikoin muiden kanssa, ja miten valitsemani kommunikointimuodot vaikuttavat ihmissuhteisiini töissä ja vapaa-ajalla.

Herätyskello soi tiistaina 7:15. Ei siis tavallinen kello, vaan kännykän herätys. Sammuttaessani sen avaan myös työporukkamme chatin. Siellä jaamme sekä juttuideoita että yleisiä kommentteja vähän kaikesta. Vihreä valo välkkyy sen merkiksi, että ryhmässä on uusia viestejä. Yöllä puoli yksi eräs kollegani on ihmetellyt sitä faktaa, että filipiiniläinen Imelda Marcos on yhä elossa.

Vieressäni heräävälle kumppanilleni murahdan puhumalla pari sanaa: ”huomenta” ja ”väsyttää”.

Pian chatryhmään ilmestyy myös juttuaihe. Pohdin sitä hätäistä aamukahvia hörppiessäni. Vaikka en ole vielä töissä ja aion lukea työmatkalla romaania, olen jo aktivoitunut pohtimaan tulevan päivän työtehtäviä. Anu Sivusen mukaan tämä on tyypillistä: pikaviesteilyn myötä työn ja vapaa-ajan rajat ovat hämärtyneet.

”Viestipavelut, kuten Slack tai Yammer ovat korvanneet perinteisen sermin yli huutelun työpaikoilla. Viestipalveluja tulee seurattua jatkuvasti, ja työviesteihin vastaillaan usein vapaa-ajallakin.”

En kuitenkaan vastaa aamulla viesteihin mitään. Seuraavaksi samassa chatissa esimieheni ilmoittaa tulevansa töihin myöhässä, sillä junien aikataulut ovat käsittämättömästi, selittämättömästi ja yllättäen muuttuneet. Hyvä tietää.

Kommunikaatio vaihtuu suulliseksi päästyäni töihin. Ystäväni ja kollegani Juuso Määttänen kuuntelee viiden minuutin monologin aamustani. Kerron muun muassa, että olen pahoillani, koska olin töykeä kumppanilleni aamulla. Juuso esittelee silmin nähden mielissään Cheek-juttuunsa tekemäänsä kuvakomboa. Naurattaa.

Olisiko kuva huvittanut, jos olisin saanut sen viestillä? Olisi varmasti. Mutta Juuson hyväntuulisuus ei välttämättä olisi tarttunut. Huomaan iloitsevani siitä, että juttelemme työajalla melko paljon.

Kollegani ylemmästä kerroksesta ilmoittaa Messengerissä, ettei pääse edellisenä päivänä sopimallemme lounaalle. Vastaan itkuhymiöllä.

”Töissä voi tulla jopa tilanteita, joissa keskustellaan viestittelemällä eikä edes tiedetä, että kollega on työpaikalla”, kertoo Sivunen.

”Omat vapaa-ajan- ja työverkostot menevät usein päällekäin. Työasioista viesteillään pienemmällä kynnyksellä myös työajan ulkopuolella. Mikäli kollegat ovat myös ystäviä, työasioista viesteily vapaa-ajalla ei välttämättä kuormita, mutta jos haluaisi pitää työn ja muun ajan selväsi erillään, jatkuva viesteily voi aiheuttaa kuormitusta ja stressiä.”

Ennen lounasta kumppanini lähettää kuvia halailevista leijonista Whatsappissa. ”This gon be us”, viestissä lukee.

Niin sympaattista.

Vastaan muutamalla sydänhymiöllä. Tunnen syyllisyyttä aamuisesta töykeydestäni ja pohdin, pyytäisinkö anteeksi. Päätän, että palaan aiheeseen illalla kun tapaamme. Sen sijaan viestin vielä lyhyesti, että leijonakuvat tulevat osaksi tätä juttua. Saan vastaukseksi hymiön.

Mitä mieltä kumppanini on siitä, että hänen minulle yksityisesti lähetettämänsä viestit päätyvät osaksi julkaistavaa juttua? Millaisia tunteita se hänessä herättää? Siitä vastausviesti ei kerro mitään. Muistutan itsenäni, että kysyn asiasta illalla.

Vaikka kommikointi on erilaista kuin ennen, vuorovaikutuksen määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt. Päinvastoin, pikaviestinten avulla on nykyisin mahdollista kommunikoida sekä kasvokkain että viestitse – jopa täysin samaan aikaan.

Tutkija Sherry Turkle kuvailee, kuinka collegessa opiskelevat yhdysvaltalaiset nuoret osaavat näpytellä viestejä katsomatta kertaakaan puhelimen näyttöä. Kahvipöydässä toimii ”kolmen sääntö”: mikäli keskusteluun osallistuu yli neljä henkilöä, on ok katsoa omaa puhelinta silloin, kun seurueesta vähintään kolme katsoo puhujaa. Jaettu huomio on Turklen mielestä ihmissuhteiden kannalta turmiollista.

Anu Sivunen on osittain samaa mieltä, mutta ei vedä yhtä dramaattisia johtopäätöksiä.

”Multitaskaus on loppujen lopuksi paljon haastavampaa kuin monet kuvittelevat. Helposti voi käydä niin, ettei keskity mihinkään. Tärkeintä on kuitenkin muistaa tilannekohtaisuus.”

Työpaikalla jaettu huomio voi aiheuttaa ongelmia, mikäli selviä sääntöjä ei ole. Kuinka nopeasti viesteihin on vastattava? Kuinka pian on pian?

Iltapäivällä koetan kysellä kollegaltani kulttuuritoimituksesta Messengerissä, miksi Karate Kidin jatkosarjaa kannattaisi fiilistellä. Juttu aiheesta on teossa, mutta vastausta ei kuulu. Lähden etsimään häntä toimituksesta. Tämä tarkoittaa vaivalloista takamuksen nostamista penkistä ja 30 metrin kävelyä. En tiedä, onko kollegani edes toimituksessa.

Löydän hänet kirjoittamasta kuulosuojaimet korvilla. Ilmeisesti satunnainen puheensorina ympärillä häiritsee keskittymistä. Saan tietää kaiken Karate Kidistä ja kasarinostalgiasta. Sen jälkeen saan 10 minuutin ajan lisätietoja Facebooksissa. Ja hymiöitä.

Ennen lähtöäni töistä törmään Facebookissa Facebookin kaappausskandaalia käsittelevään meemiin. Lähetän sen kumppanilleni. Vastaukseksi saan kuvakaappauksen hänen puhelimensa näytöstä. Kuvassa on täsmälleen sama meemi, jota kumppanini on juuri katsonut Redditissä.

Mikä sattuma. Vastaan nauruhymiöillä.

Siitä, mistä kaikesta yhtenevä meemimaku kertoo, emme keskustele.

Illalla isoäitini soittaa. Hän on yksi harvoista henkilöistä, joiden kanssa vielä puhun puhelimessa. Jopa vanhempieni kanssa kommunikoin nykyisin usein viesteillen.

Kyseessä on yleinen trendi, selviää muun muassa Ylen hiljattain julkaisemasta jutusta. Siinä Elisan puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki sanoo, että viiden viime vuoden aikana puhelumäärät ovat vähentyneet noin neljänneksellä.

”Osa voi kokea, ettei ole aikaa tavata kaikkia ystäviä tai puhua pitkiä puheluita heidän kanssaan. Silti viestittely-yhteys voi olla jatkuvasti päällä. Joillekin se aiheuttaa jopa kokemuksen siitä, että ollaan enemmän yhteydessä kuin aiemmin”, sanoo Sivunen.

Puhun isoäitini kanssa vartin. Sen jälkeen selaan puoli tuntia Instagramia. Viimeinen viesti työchattiimme tulee puoli yhdeksältä.

Illalla keskustelen kumppanini kanssa. Käydessämme nukkumaan hän kertaa ääneen historian tapahtumia: Mitä tapahtui Cannaen taistelussa vuonna 216 eea. Sitten puhumme Hannibalin sotanorsuista. Keskustelu kestää puolisen tuntia. Mikäli emme olisi samassa osoitteessa, olisimme todennäköisesti toivottaneet toisillemme yhdellä virkkeellä hyvää yötä Whatsappissa. Ennen nukahtamistani toivotan vielä ystävälleni viestillä hyvää matkaa. Hän on lähdössä seuraavana päivänä Hollantiin.

Tavanomaisen tiistain aikana olen kommunikoinut karkeasti arvioiden yhtä paljon puhumalla kuin kirjallisesti viestien, yhteensä 10 tuntia.

Olen päivän aikana lähettänyt kaksi sähköpostia, 13 Messenger-viestiä, 7 Whatsapp-viestiä, yhden viestin Tampereen yliopiston Moodle-alustalla ja seurannut kolmea eri viestiketjua Whatsappissa ja Messengerissä. Viestimäärä on vähäisempi kuin päivänä, jolloin olisin yliopistolla ja enkä tapaisi tuttaviani illalla.

Olen vastannut päivän aikana yhteen puheluun.

Mikäli en olisi viettänyt iltaa toisen ihmisen välittömässä seurassa, olisin todennäköisesti viesteillyt enemmän kuin puhunut. On myönnettävä, että sellaisesta päivästä en olisi nauttinut yhtä paljon.

Mutta vaarantaisiko se empatia- tai keskittymiskykyni?

Ei yksiselitteisesti, vastaa Anu Sivunen.

”Kommunikointi on muuttunut, mutta ei voida väittää, että nykyinen viesteily olisi jotenkin huonompi tapa kuin keskustelu. Kasvokkainkin keskustellessa ajatukset voivat olla hajallaan. Paras kommunikaatiomuoto riippuu henkilöiden välisestä suhteesta.”

Samaa näkökulmaa puoltaa myös osa uusimmista tutkimuksista. Muutaman vuoden takaiselle kauhistelulle ei välttämättä ole lainkaan katetta, tai vaikka jonkin verran olisikin, viesteily tai somessa viesteily ja tykkäily ei ainakaan suoraan heikennä ihmisen välistä kommunikointia.

Silti seurantapäivästäni parhaiten mieleeni jäivät hetket, joina sanoin jotain omasta mielestäni nokkelaa, ja sain nähdä reaktion välittömästi kanssakeskustelijani naamasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Viestintä
 • puhuminen
 • Säde Mäkipää
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 2. 2

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 3. 3

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 4. 4

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 5. 5

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 6. 6

  Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat

 7. 7

  ”On huolestuttavaa, kun ihmiset puhuvat Paperi T:lle eivätkä minulle”, sanoo Henri Pulkkinen, josta kohkattiin pari vuotta sitten kaikkialla – Missä hän on oikein ollut?

 8. 8

  Kaikki, siis kaikki pelaavat nyt Fortnitea – ja tämä teini jatkoi pelaamista samalla kun pyörremyrsky tuhosi naapuruston

 9. 9

  Vuoden suurin tv-ilmiö alkaa sunnuntaina, kun Westworld palaa uusin jaksoin – nyt on viimeinen hetki kerrata henkilöt, juonenkäänteet ja mitä odottaa

 10. 10

  Ei, sinun jokainen ajatuksesi ei ole jakamisen arvoinen Facebookissa – Jatkuva somejakaminen on noloa, typerää ja vaarallistakin, ja monet nuoret ovat sen jo tajunneet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat

 2. 2

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 3. 3

  Suuri ketjukahvilatesti: Veimme kaksi kahvien asiantuntijaa arvioimaan Helsingin keskustan ketjukahvilat – Tässä ovat paikkojen hyvät ja huonot puolet

 4. 4

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 5. 5

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 6. 6

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 7. 7

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 8. 8

  Kaikki, siis kaikki pelaavat nyt Fortnitea – ja tämä teini jatkoi pelaamista samalla kun pyörremyrsky tuhosi naapuruston

 9. 9

  ”On huolestuttavaa, kun ihmiset puhuvat Paperi T:lle eivätkä minulle”, sanoo Henri Pulkkinen, josta kohkattiin pari vuotta sitten kaikkialla – Missä hän on oikein ollut?

 10. 10

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 2. 2

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 3. 3

  Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

 4. 4

  Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan – Luimme kirjan ja kokosimme sen kamalimmat hetket, jotka painuivat mieleen jo lapsena

 5. 5

  Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

 6. 6

  Supertähti Ed Sheeranin henkivartija liittyi Instagramiin, ja hänestä tuli sensaatio – ja aivan syystä, sillä vartija ei kunnioita staraa liiaksi ja se näkyy kuvissa

 7. 7

  Mitä jos luotettavuutesi pisteyttäisiin, ja saisit edullisempia lainoja, parempia hotellihuoneita ja vip-kohtelun lentokentällä? Kiinassa tämä on todellisuutta ja ihmiset pitävät siitä

 8. 8

  Anna Abreu vaihtoi nimensä Abreuksi ja tyhjensi Instagram-tilinsä, ja se oli täysin hänen oma ideansa – Nyt hän ”ei varo sanomisiaan”, mutta mitä se tarkoittaa?

 9. 9

  Kaikki, siis kaikki pelaavat nyt Fortnitea – ja tämä teini jatkoi pelaamista samalla kun pyörremyrsky tuhosi naapuruston

 10. 10

  Suuri ketjukahvilatesti: Veimme kaksi kahvien asiantuntijaa arvioimaan Helsingin keskustan ketjukahvilat – Tässä ovat paikkojen hyvät ja huonot puolet

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

  Tilaajille
 2. 2

  Mormonipoika tuli Suomeen vuonna 1999 kolkuttelemaan ovia ja opettamaan meitä, mutta kävikin niin, että Suomi teki hänestä hipsterin, diplomaatin ja eräihmisen

  Tilaajille
 3. 3

  Suomalaisnaisilla on isommat rinnat ja pienempi ympärysmitta kuin ennen, kertovat rintaliiviyrittäjät sadan vuoden kokemuksella

 4. 4

  Työvoimasta on jo paikoin pulaa – miksi ongelmaa ei ratkaista vain nostamalla palkkoja?

 5. 5

  Suurin osa lapsista putoaa pois harrastuksista ”valioyksilöiden” tieltä

 6. 6

  Varhaislapsuuden stressi jättää aivoihin pysyvän jäljen, joka muuttaa unta, selvisi väitöstutkimuksessa

 7. 7

  Pyysitte meitä kertomaan ilmastonmuutoksesta, ja tämä oli tulos

 8. 8

  Näyttelijä Verne Troyer on kuollut 49-vuotiaana

 9. 9

  Tapio Lehtinen, 60, lähtee huippukunnossa purjehtimaan ympäri maapallon – terveystarkastuksen tulos yllätti lääkärin ja leukoja hän vetää kuin kilpaurheilija

 10. 10

  ”Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuvitelleet, että yritän olla muita ylempänä” – Monet maailmalla kasvaneet suomalaisnuoret kokevat ulkopuolisuudentunnetta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Varhaislapsuuden stressi jättää aivoihin pysyvän jäljen, joka muuttaa unta, selvisi väitöstutkimuksessa

 2. 2

  Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

 3. 3

  Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

  Tilaajille
 4. 4

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 5. 5

  ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

 6. 6

  ”Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuvitelleet, että yritän olla muita ylempänä” – Monet maailmalla kasvaneet suomalaisnuoret kokevat ulkopuolisuudentunnetta

 7. 7

  Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

 8. 8

  Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

 9. 9

  Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

 10. 10

  Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

 2. 2

  Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

  Tilaajille
 3. 3

  Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

 4. 4

  Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

 5. 5

  Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

 6. 6

  ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

  Tilaajille
 7. 7

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 8. 8

  Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

 9. 9

  Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

 10. 10

  Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

 11. Näytä lisää