Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

Facebookin puskaradioissa tarjotaan iilimatohoitoja ja kyykäärmeiden karkotuspalvelua. Miksi ne ovat niin suosittuja?

Twitterissä somettavat poliitikot ja toimittajat, mutta oikea Suomi kokoontuu aivan muualla.

Nimittäin Facebookin suljetuissa ryhmissä, paikkakuntien puskaradioissa.

Niissä puhutaan lihasjäykkyydestä, kesärenkaiden vaihdosta, sote-uudistuksen aiheuttamista muutoksista terveyskeskuksen palveluissa, kadonneista pyöristä ja kissoista, sekä kyykäärmeistä pihamaalla.

Tähän tapaan:

”Kärsitkö esim. Säryistä raajoissa tai vain lihasjäykkydeestä? Tarjoan hirudoterapiaa porin lähialueella. Iilimadoista on aivan uskomaton hyöty. Referenssejä ja suosituksia löytyy.”

”Hola, miun pitäs saada kesärenkaat autoon alle ja vaikka oon hyvin tekeväinen ihminen, niin luokittelen, et tästä miun vaan EI tarvii suoriutua. Renkaat, auto ja omistaja Sortteerissa. Ehdota vastapalvelusta, kiitos.”

”Ruusut annan tänään,sairaalan päivystyksen naisille. Naislääkäri veti polvesta ruutalla kahvikupillisen nivelnestettä ja laittoi samasta reiästä kaksi kortisonipiikkiä, eikä koskenut yhtään, eikä hoitajan ottama verikoekkaan.”

Puskaradiot toimivat ilmoitustauluina, yleisönosastoina, kirpputoreina, löytötavaratoimistoina ja paikallismedioina. Niissä puhutaan, noh, lähes kaikesta.

Niin ainakin päättelin seurattuani 20 puskaradioryhmää viiden päivän ajan. Suurin osa niistä on suljettuja ryhmiä, joihin liittymiseen on pyydettävä lupaa.

Nämä ryhmät ovat hirvittävän suosittuja. Esimerkiksi 48 000 asukkaan Mikkelin puskaradio-ryhmään kuuluu 18 000 jäsentä, siis lähes kolmannes kaupungin väkiluvusta. 6 800 asukkaan Virroilla puskaradioon kuuluu 3 388 jäsentä, puolet kunnan asukasmäärästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheskään kaikki puskaradiolaiset eivät kuitenkaan asu kyseisellä paikkakunnalla. Ryhmien avulla entiset kuntalaiset pitävät yllä yhteyttä kotiseutuunsa, kuten ennen vanhaan vanhemmat saattoivat tilata lapsilleen kotipaikkakunnan paikallislehden kun nämä muuttivat muualle opiskelemaan.

Erityisen suosittua ryhmissä on paikallisten palveluiden arviointi ja mainostus. Ei kuitenkaan ostoskeskusten ketjuliikkeiden, vaan pienempien toimijoiden ja järjestöjen palveluiden.

Kokemäen puskaradiossa tarjotaan käärmeensiirtopalvelua:

”Hitaasti mutta varmasti se kevät saapuu tännekin, ja sitä myöten luonto, ja myös käärmeet heräilevät. Tiedän miten moni pelkää käärmeitä, ja erityisesti sitä Suomen ainoaa myrkyllistä käärmettä - kyytä. Haluan siis tarjota apuani, joka on hyödyksi meille kaikille! Jos pihaasi ilmaantuu käärmeitä, voin tulla siirtämään ne pois. Otan käärmeet kiinni tavalla, joka on turvallinen sekä itselleni että käärmeelle, ja käärme kuljetetaan paikkaan jossa se saa asua rauhassa eikä todennäköisesti tule enää pihoille”, postauksessa kirjoitetaan.

Käärmeen siirtämisestä ei tarvitse maksaa palkkaa. Siirtäjä toivoo, että kyyt eivät joutuisi lahdattaviksi vain siksi, että ovat eksyneet väärään pihaan.

Porin ryhmässä tarjotaan helpotusta migreeniin ja lihasjäykkyyteen ”hirudoterapialla” eli iilimatohoidolla. Kommenteissa jaetaan positiivisia kokemuksia iilimatohoidoista. Ne ovat auttaneet hartiaseudun kipuihin ja jännetuppitulehduksiin. Muutamaa kommentoijaa kuitenkin epäilyttää:

”Kääk...,tekisi mieli kyllä kokeilla mut,mut matoja!!!”

”Kyl täs pian täytyy jotai kokeil. Alkaa ottaa kupoliin tää jatkuva särky. Hiukan kylvierastan ajatusta madoista mut kerrankos sitä kokeilis”

Tarjolla puskaradioissa on myös paikallisia tapahtumia, kuten Upeat naiset –ilta, työväentalon bingo ja saippuakurssi, jolla tietenkin opetellaan valmistamaan vanhanajan saippuaa.

Avun tarjoamisen ja pyytämisen lisäksi ryhmissä avaudutaan. Koirankakasta ja liikenteessä törttöilystä, muun muassa.

”Puskaradiot ovat tulleet samalle tontille lehtien yleisönosastojen kanssa. Kynnys ryhmiin liittymiseen on matala, ja ihmiset ovat menneet niihin mukaan innokkaasti, mutta harkintaa oman postauksen julkaisuun käytetään kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi lehtien kommenttikenttiin postatessa”, sanoo sosiaalista mediaa tutkinut Eliisa Vainikka Tampereen yliopistosta.

Toisin kuin yleisönosasto, puskaradio tarjoaa välittömän mahdollisuuden jatkokeskusteluun: kommenttikentän.

Pelkän valittamisen sijaan ryhmissä pohditaan aktiivisesti myös parannuskeinoja ongelmiin.

Kun Kokemäen ryhmässä valitetaan nuorison rettelöinnistä, huutelusta ja sipsien syömisestä kirjastossa, pohditaan kommenttikentässä, onko nuorille tarpeeksi hengailupaikkoja talvisin. Joku kaivaa paikallisen nuorisotilan aukioloajat ryhmään.

Tiistain, keskiviikon ja torstain sekä parillisten viikkojen perjantain aukiolot eivät ole turhan häävit, ryhmässä todetaan.

Suurin osa puskaradioissa käytävästä keskustelusta liittyy jäsenten arkipäiväisiin sattumuksiin. Läppäri jumittaa, takarengas puhkeaa autosta, skoolataan vastasyntyneelle lapsenlapselle.

Välillä ryhmissä keskustellaan myös yhteiskunnallisista asioista.

Tällä hetkellä puhuttaa erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus: mitä kotipaikkakunnalla tapahtuu, kun rakenneuudistus toteutetaan? Usein tätä keskustelua käydään joko mediasta jaetun jutun tai henkilökohtaisen terveyskeskukseen turhautumisesta kertovan postauksen kommenteissa.

Ruoveden ryhmässä päivitellään, miksi terveyskeskuksessa ei ollut antaa kiireetöntä vastaanottoaikaa. Kommenteissa puhututtaa sotesta seuraava pisteytys, ja summataan lopuksi näin:

”Siellä ne on rumpilla kohta meidän tiedot.”

Mikäli keskustelu yltyy asiattomuuksiin, hätiin rientävät ylläpitäjät ja moderaattorit.

”Sensuroimattomia” ryhmiä lukuun ottamatta kaikissa puskaradioissa on määritelty keskustelun säännöt, jotka on otettava haltuun ryhmään liittyessä. Erityisesti säännöissä puututaan vihapuheeseen: se on kiellettyä. Myös henkilöön menevä arvostelu on suurimmassa osassa ryhmistä sopimatonta.

Virtain puskaradion esittelyssä kerrotaan, että ”Virtolainen on reilu ja rehellinen, eikä hauku nimeltä toisia virtolaisia”. Esittelyn on kirjoittanut ryhmän ylläpitäjä ja moderaattori Elisa Helminen.

”Kuntavaalien aikaan jouduin ohjaamaan keskustelua enemmän, sillä kommenteissa mentiin henkilökohtaisuuksiin. Muistutin myös, että vaalityötä voi tehdä henkilökohtaisella Facebook-seinällä, mutta puskaradioon se ei kuulu.”

Ryhmähenki on puskaradioissa vahva.

Omaa paikkakuntaa kehutaan, esimerkiksi Savonlinnan ryhmässä näin:

”Paluu muutin reilu kaksi vuotta sitten helsingistä takaisin savonlinnaan. Olin poissa.n. 27 vuotta. Katselen vähän vielä outsiderinä paikallista menoa. Mutta uskokaa tai älkää. Kaupunki näyttää niin hyvälle. Ehkä yksi maailman hiennoimista kaupungeista.”

Joissain ryhmissä toivotetaan aamuisin jopa hyvää huomenta muille jäsenille.

”Vilkkainta keskustelua käydään paikkakunnan kehittämisestä. Varmaan kaikilla kunnilla on omat kipupisteensä. Virroilla se on Lidl-kaupan puuttuminen. Odotan aina, milloin Lidl-kortti vedetään esiin”, kuvailee Helminen.

Lidl-kortti tarkoittaa Helmisen mukaan sitä, että aiheesta kuin aiheesta voidaan jotenkin aina päätyä esittämään se fakta, että Virroilla ei ole Lidliä.

Erityisesti Lidl-korttia on heitelty postauksiin, joissa kerrotaan jonkin rakennuksen purkamisesta tai jonkin muun kaupan lopettamisesta paikkakunnalla. Lidlistä on tullut Virtain puskaradiossa meemi: ryhmään on taannoin postattu jopa klassikkovideo Hitleristä Perikato –elokuvassa. Tässä versiossa Hitler kuulee tietenkin, ettei Virroille tule Lidliä.

Kyseistä kauppaa ei Virroilla vieläkään ole, mutta puskaradiossa perustettiin torityöryhmä, joka järjestää nyt erilaisia tapahtumia Virtain torilla. Seuraavaksi luvassa on vappurieha.

Tutkija Eliisa Vainikka selittää Puskaradioiden suosiota ryhmän jäsenten omaehtoisella toiminnalla.

”Yhdysvalloissa on tehty poliittisia kokeiluja, joissa kaupunkilaisia on yritetty aktivoida kansalaiskeskusteluun perustamalla erilaisia keskustelualustoja, mutta ne eivät ole toimineet kovin hyvin. Tarvitaan omaehtoista toimintaa.”

Vainikka näkee puskaradioissa potentiaalia kansalaiskeskustelun herättäjänä ja alustana sen käymiseen.

”Facebookissa on omat ongelmansa, ja nyt tietosuojaongelmien keskellä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että Facebook on myös paikka, jossa erilaiset paikalliset toimijat ja järjestöt saavat näkyvyyttä, ja näille toimijoille ryhmät ovat tärkeä viestintäkanava.”

Viestintää tosin parantaisi oikeinkirjoitukseen keskittyminen.

Kirjoitusvirheitä puskaradiopostauksissa on nimittäin paljon. Kokemäellä etsitään ”kamppailulaji harrastus mahdollisuutta”. Pisteet ja välilyönnit tuppaavat välillä unohtua, vaikka rajattua merkkimäärää ei ole.

Toisin kuin Twitterissä, näillä keskustelualustoilla ei tarvitse tiivistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Facebook
 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • Nyt
 • Säde Mäkipää
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Juoksuhiekkaan uppoaminen pelotti kokonaista sukupolvea, kunnes kaikki unohtivat sen – Kokoamme yhteen omituiset lapsuuden pelot

 2. 2

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 3. 3

  Asuntoilmoitukset koettelevat fysiikan lakeja, kieltä ja ymmärrystä – koostimme selvennykseksi asuntoilmoitus–Suomi-sanakirjan

 4. 4

  Menot 27.6.–3.7.

  Tilaajille
 5. 5

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 6. 6

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 1. 1

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 2. 2

  Kolumni: Kaverisi jonka nimi alkaa T:llä ei osta sinulle olutta – kiitos kun pilasit Facebookin

 3. 3

  Netissä nauretaan teksteille, jotka selittävät kappaleiden lyriikat niin kuivasti kuin on mahdollista – Tällaisia ne ovat parhaimmillaan

 4. 4

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 5. 5

  Suomi hävisi Euroviisut – ja tässä on siihen syy

 6. 6

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 7. 7

  Asuntoilmoitukset koettelevat fysiikan lakeja, kieltä ja ymmärrystä – koostimme selvennykseksi asuntoilmoitus–Suomi-sanakirjan

 8. 8

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 9. 9

  Juoksuhiekkaan uppoaminen pelotti kokonaista sukupolvea, kunnes kaikki unohtivat sen – Kokoamme yhteen omituiset lapsuuden pelot

 10. 10

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 2. 2

  Janni Hussi luuli osallistuvansa urheilukilpailuun, mutta sitten hänen bikinikuvansa olivat lehtien sivuilla – Nyt hän kertoo televisiossa, miten toipui fitness-uransa aiheuttamasta syömishäiriöstä

 3. 3

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 4. 4

  Internetin tämän hetken suosikkimeemi tiivistää minkä tahansa tilanteen yhteen kuvaan, ja siksi se on niin upea – näin se sai alkunsa

 5. 5

  Rihanna julkaisi alusvaatemalliston, jonka mainoskuvat rikkovat perinteisiä mallistereotypioita – ja se on vain yksi syy lisää Rihannan hurjaan nettisuosioon

 6. 6

  Kolumni: Kaverisi jonka nimi alkaa T:llä ei osta sinulle olutta – kiitos kun pilasit Facebookin

 7. 7

  Juoksuhiekkaan uppoaminen pelotti kokonaista sukupolvea, kunnes kaikki unohtivat sen – Kokoamme yhteen omituiset lapsuuden pelot

 8. 8

  Tällä ääninauhalla sanotaan selvästi ”Yanny” tai ”Laurel”, mutta kumman kuulet on täysin sattumanvaraista

 9. 9

  Suomi mainittu! Brittilehti ylistää Helsinkiin rakenteilla olevaa keskustakirjastoa ja hämmästelee suomalaisten tapaa käyttää kirjastoa

 10. 10

  Netissä nauretaan teksteille, jotka selittävät kappaleiden lyriikat niin kuivasti kuin on mahdollista – Tällaisia ne ovat parhaimmillaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

 2. 2

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

  Tilaajille
 3. 3

  Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

 4. 4

  Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

 5. 5

  Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

 6. 6

  Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

 7. 7

  Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

 8. 8

  Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

 9. 9

  Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

 10. 10

  Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

 2. 2

  Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

 3. 3

  Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

 4. 4

  Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

 5. 5

  Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

  Tilaajille
 6. 6

  Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

  Tilaajille
 7. 7

  Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

 8. 8

  Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

 9. 9

  Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

 10. 10

  Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

  Tilaajille
 2. 2

  Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

  Tilaajille
 3. 3

  Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

 4. 4

  Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

  Tilaajille
 5. 5

  Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

 6. 6

  Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

 7. 7

  ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

 8. 8

  Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

  Tilaajille
 9. 9

  Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

  Tilaajille
 10. 10

  Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää