Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

Facebookin puskaradioissa tarjotaan iilimatohoitoja ja kyykäärmeiden karkotuspalvelua. Miksi ne ovat niin suosittuja?

Twitterissä somettavat poliitikot ja toimittajat, mutta oikea Suomi kokoontuu aivan muualla.

Nimittäin Facebookin suljetuissa ryhmissä, paikkakuntien puskaradioissa.

Niissä puhutaan lihasjäykkyydestä, kesärenkaiden vaihdosta, sote-uudistuksen aiheuttamista muutoksista terveyskeskuksen palveluissa, kadonneista pyöristä ja kissoista, sekä kyykäärmeistä pihamaalla.

Tähän tapaan:

”Kärsitkö esim. Säryistä raajoissa tai vain lihasjäykkydeestä? Tarjoan hirudoterapiaa porin lähialueella. Iilimadoista on aivan uskomaton hyöty. Referenssejä ja suosituksia löytyy.”

”Hola, miun pitäs saada kesärenkaat autoon alle ja vaikka oon hyvin tekeväinen ihminen, niin luokittelen, et tästä miun vaan EI tarvii suoriutua. Renkaat, auto ja omistaja Sortteerissa. Ehdota vastapalvelusta, kiitos.”

”Ruusut annan tänään,sairaalan päivystyksen naisille. Naislääkäri veti polvesta ruutalla kahvikupillisen nivelnestettä ja laittoi samasta reiästä kaksi kortisonipiikkiä, eikä koskenut yhtään, eikä hoitajan ottama verikoekkaan.”

Puskaradiot toimivat ilmoitustauluina, yleisönosastoina, kirpputoreina, löytötavaratoimistoina ja paikallismedioina. Niissä puhutaan, noh, lähes kaikesta.

Niin ainakin päättelin seurattuani 20 puskaradioryhmää viiden päivän ajan. Suurin osa niistä on suljettuja ryhmiä, joihin liittymiseen on pyydettävä lupaa.

Nämä ryhmät ovat hirvittävän suosittuja. Esimerkiksi 48 000 asukkaan Mikkelin puskaradio-ryhmään kuuluu 18 000 jäsentä, siis lähes kolmannes kaupungin väkiluvusta. 6 800 asukkaan Virroilla puskaradioon kuuluu 3 388 jäsentä, puolet kunnan asukasmäärästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheskään kaikki puskaradiolaiset eivät kuitenkaan asu kyseisellä paikkakunnalla. Ryhmien avulla entiset kuntalaiset pitävät yllä yhteyttä kotiseutuunsa, kuten ennen vanhaan vanhemmat saattoivat tilata lapsilleen kotipaikkakunnan paikallislehden kun nämä muuttivat muualle opiskelemaan.

Erityisen suosittua ryhmissä on paikallisten palveluiden arviointi ja mainostus. Ei kuitenkaan ostoskeskusten ketjuliikkeiden, vaan pienempien toimijoiden ja järjestöjen palveluiden.

Kokemäen puskaradiossa tarjotaan käärmeensiirtopalvelua:

”Hitaasti mutta varmasti se kevät saapuu tännekin, ja sitä myöten luonto, ja myös käärmeet heräilevät. Tiedän miten moni pelkää käärmeitä, ja erityisesti sitä Suomen ainoaa myrkyllistä käärmettä - kyytä. Haluan siis tarjota apuani, joka on hyödyksi meille kaikille! Jos pihaasi ilmaantuu käärmeitä, voin tulla siirtämään ne pois. Otan käärmeet kiinni tavalla, joka on turvallinen sekä itselleni että käärmeelle, ja käärme kuljetetaan paikkaan jossa se saa asua rauhassa eikä todennäköisesti tule enää pihoille”, postauksessa kirjoitetaan.

Käärmeen siirtämisestä ei tarvitse maksaa palkkaa. Siirtäjä toivoo, että kyyt eivät joutuisi lahdattaviksi vain siksi, että ovat eksyneet väärään pihaan.

Porin ryhmässä tarjotaan helpotusta migreeniin ja lihasjäykkyyteen ”hirudoterapialla” eli iilimatohoidolla. Kommenteissa jaetaan positiivisia kokemuksia iilimatohoidoista. Ne ovat auttaneet hartiaseudun kipuihin ja jännetuppitulehduksiin. Muutamaa kommentoijaa kuitenkin epäilyttää:

”Kääk...,tekisi mieli kyllä kokeilla mut,mut matoja!!!”

”Kyl täs pian täytyy jotai kokeil. Alkaa ottaa kupoliin tää jatkuva särky. Hiukan kylvierastan ajatusta madoista mut kerrankos sitä kokeilis”

Tarjolla puskaradioissa on myös paikallisia tapahtumia, kuten Upeat naiset –ilta, työväentalon bingo ja saippuakurssi, jolla tietenkin opetellaan valmistamaan vanhanajan saippuaa.

Avun tarjoamisen ja pyytämisen lisäksi ryhmissä avaudutaan. Koirankakasta ja liikenteessä törttöilystä, muun muassa.

”Puskaradiot ovat tulleet samalle tontille lehtien yleisönosastojen kanssa. Kynnys ryhmiin liittymiseen on matala, ja ihmiset ovat menneet niihin mukaan innokkaasti, mutta harkintaa oman postauksen julkaisuun käytetään kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi lehtien kommenttikenttiin postatessa”, sanoo sosiaalista mediaa tutkinut Eliisa Vainikka Tampereen yliopistosta.

Toisin kuin yleisönosasto, puskaradio tarjoaa välittömän mahdollisuuden jatkokeskusteluun: kommenttikentän.

Pelkän valittamisen sijaan ryhmissä pohditaan aktiivisesti myös parannuskeinoja ongelmiin.

Kun Kokemäen ryhmässä valitetaan nuorison rettelöinnistä, huutelusta ja sipsien syömisestä kirjastossa, pohditaan kommenttikentässä, onko nuorille tarpeeksi hengailupaikkoja talvisin. Joku kaivaa paikallisen nuorisotilan aukioloajat ryhmään.

Tiistain, keskiviikon ja torstain sekä parillisten viikkojen perjantain aukiolot eivät ole turhan häävit, ryhmässä todetaan.

Suurin osa puskaradioissa käytävästä keskustelusta liittyy jäsenten arkipäiväisiin sattumuksiin. Läppäri jumittaa, takarengas puhkeaa autosta, skoolataan vastasyntyneelle lapsenlapselle.

Välillä ryhmissä keskustellaan myös yhteiskunnallisista asioista.

Tällä hetkellä puhuttaa erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus: mitä kotipaikkakunnalla tapahtuu, kun rakenneuudistus toteutetaan? Usein tätä keskustelua käydään joko mediasta jaetun jutun tai henkilökohtaisen terveyskeskukseen turhautumisesta kertovan postauksen kommenteissa.

Ruoveden ryhmässä päivitellään, miksi terveyskeskuksessa ei ollut antaa kiireetöntä vastaanottoaikaa. Kommenteissa puhututtaa sotesta seuraava pisteytys, ja summataan lopuksi näin:

”Siellä ne on rumpilla kohta meidän tiedot.”

Mikäli keskustelu yltyy asiattomuuksiin, hätiin rientävät ylläpitäjät ja moderaattorit.

”Sensuroimattomia” ryhmiä lukuun ottamatta kaikissa puskaradioissa on määritelty keskustelun säännöt, jotka on otettava haltuun ryhmään liittyessä. Erityisesti säännöissä puututaan vihapuheeseen: se on kiellettyä. Myös henkilöön menevä arvostelu on suurimmassa osassa ryhmistä sopimatonta.

Virtain puskaradion esittelyssä kerrotaan, että ”Virtolainen on reilu ja rehellinen, eikä hauku nimeltä toisia virtolaisia”. Esittelyn on kirjoittanut ryhmän ylläpitäjä ja moderaattori Elisa Helminen.

”Kuntavaalien aikaan jouduin ohjaamaan keskustelua enemmän, sillä kommenteissa mentiin henkilökohtaisuuksiin. Muistutin myös, että vaalityötä voi tehdä henkilökohtaisella Facebook-seinällä, mutta puskaradioon se ei kuulu.”

Ryhmähenki on puskaradioissa vahva.

Omaa paikkakuntaa kehutaan, esimerkiksi Savonlinnan ryhmässä näin:

”Paluu muutin reilu kaksi vuotta sitten helsingistä takaisin savonlinnaan. Olin poissa.n. 27 vuotta. Katselen vähän vielä outsiderinä paikallista menoa. Mutta uskokaa tai älkää. Kaupunki näyttää niin hyvälle. Ehkä yksi maailman hiennoimista kaupungeista.”

Joissain ryhmissä toivotetaan aamuisin jopa hyvää huomenta muille jäsenille.

”Vilkkainta keskustelua käydään paikkakunnan kehittämisestä. Varmaan kaikilla kunnilla on omat kipupisteensä. Virroilla se on Lidl-kaupan puuttuminen. Odotan aina, milloin Lidl-kortti vedetään esiin”, kuvailee Helminen.

Lidl-kortti tarkoittaa Helmisen mukaan sitä, että aiheesta kuin aiheesta voidaan jotenkin aina päätyä esittämään se fakta, että Virroilla ei ole Lidliä.

Erityisesti Lidl-korttia on heitelty postauksiin, joissa kerrotaan jonkin rakennuksen purkamisesta tai jonkin muun kaupan lopettamisesta paikkakunnalla. Lidlistä on tullut Virtain puskaradiossa meemi: ryhmään on taannoin postattu jopa klassikkovideo Hitleristä Perikato –elokuvassa. Tässä versiossa Hitler kuulee tietenkin, ettei Virroille tule Lidliä.

Kyseistä kauppaa ei Virroilla vieläkään ole, mutta puskaradiossa perustettiin torityöryhmä, joka järjestää nyt erilaisia tapahtumia Virtain torilla. Seuraavaksi luvassa on vappurieha.

Tutkija Eliisa Vainikka selittää Puskaradioiden suosiota ryhmän jäsenten omaehtoisella toiminnalla.

”Yhdysvalloissa on tehty poliittisia kokeiluja, joissa kaupunkilaisia on yritetty aktivoida kansalaiskeskusteluun perustamalla erilaisia keskustelualustoja, mutta ne eivät ole toimineet kovin hyvin. Tarvitaan omaehtoista toimintaa.”

Vainikka näkee puskaradioissa potentiaalia kansalaiskeskustelun herättäjänä ja alustana sen käymiseen.

”Facebookissa on omat ongelmansa, ja nyt tietosuojaongelmien keskellä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että Facebook on myös paikka, jossa erilaiset paikalliset toimijat ja järjestöt saavat näkyvyyttä, ja näille toimijoille ryhmät ovat tärkeä viestintäkanava.”

Viestintää tosin parantaisi oikeinkirjoitukseen keskittyminen.

Kirjoitusvirheitä puskaradiopostauksissa on nimittäin paljon. Kokemäellä etsitään ”kamppailulaji harrastus mahdollisuutta”. Pisteet ja välilyönnit tuppaavat välillä unohtua, vaikka rajattua merkkimäärää ei ole.

Toisin kuin Twitterissä, näillä keskustelualustoilla ei tarvitse tiivistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Facebook
 • Sosiaalinen media
 • Internet
 • Nyt
 • Säde Mäkipää
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 2. 2

  Tässä tämän kesän Pori Jazz -löytö: Los Angelesin KNOWER tekee kreiseintä tanssijazzia ikinä

 3. 3

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 6. 6

  Löysimme tuhansia traumatisoineen Pikku Kakkosen Morson, ja se on vapaalla jalalla!

  Tilaajille
 7. 7

  CMX julkaisi uuden biisin ja musiikkivideon

  Tilaajille
 8. 8

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 9. 9

  Disney vaihtoi uutuusleffansa nimeä Italiassa: Moana toi liian monelle mieleen pornotähden

 10. 10

  ”Sanottiin, että tämä on junttia ja maakuntajuttu” – Kenenkään ei pitänyt kiinnostua Tikkurila-festivaalista, mutta siitä kasvoi vahingossa suosikkitapahtuma

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  Tilaajille
 2. 2

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 3. 3

  ”Sanottiin, että tämä on junttia ja maakuntajuttu” – Kenenkään ei pitänyt kiinnostua Tikkurila-festivaalista, mutta siitä kasvoi vahingossa suosikkitapahtuma

 4. 4

  Tässä tämän kesän Pori Jazz -löytö: Los Angelesin KNOWER tekee kreiseintä tanssijazzia ikinä

 5. 5

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 6. 6

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 7. 7

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 8. 8

  Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta

 9. 9

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 10. 10

  Hyvän ravintolakokemuksen perässä ei tarvitse matkata Helsingin keskustaan asti – Torpparinmäen Kulmassa on hyvä palvelu ja harkittuja annoksia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 2. 2

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 3. 3

  ”Näin käy kun panee KGB-agentin KFC-agenttia vastaan” – Donald Trump joutui talk show -juontajien pilkan kohteeksi ”antauduttuaan” Venäjän presidentille

 4. 4

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 5. 5

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 6. 6

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 7. 7

  ”Sanottiin, että tämä on junttia ja maakuntajuttu” – Kenenkään ei pitänyt kiinnostua Tikkurila-festivaalista, mutta siitä kasvoi vahingossa suosikkitapahtuma

 8. 8

  Asuntokupla uhkaa! Markkinat yllättyivät! Puhumme talousasioista kuin ne olisivat satuolentoja tai luonnonvoimia, ja se on vaarallista

 9. 9

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 10. 10

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 3. 3

  ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

 4. 4

  Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

 5. 5

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

 7. 7

  Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

 8. 8

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 9. 9

  ”Pohjoismaiden mustana lampaana” pidetyn Suomen tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomio­istuimessa kääntyivät laskuun – vielä 2000-luvun alussa langettavia tuli roimasti enemmän

 10. 10

  Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 2. 2

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 3. 3

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 4. 4

  Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

 5. 5

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

 7. 7

  ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

 8. 8

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 9. 9

  Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

 10. 10

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 7. 7

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 8. 8

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 9. 9

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 10. 10

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 11. Näytä lisää
Uusimmat