Ylistetyn Westworldin toinen kausi alkoi kaaoksella, mieltä riivaavilla kysymyksillä – ja suurella loppupaljastuksella

Seuraamme Westworldin toista kautta jakso jaksolta. Tässä arvio ja spekulaatio kauden ensimmäisestä jaksosta ”Journey into Night”.

Tervetuloa takaisin Westworldiin!

Vuoden suurimmaksi tv-ilmiöksi jo etukäteen julistettu sarja palasi maanantaiaamuna Suomen aikaa noin 1,5 vuotta kestäneeltä tauolta.

Ja millä tavalla se palasikaan!

Tässä jutussa käymme läpi toisen kauden ensimmäisen jakson ja teemme tulkintoja, mitä sen tapahtumat voisivat merkitä. Arvio perustuu pelkästään jaksossa nähtyyn materiaaliin, ei siis näyttelijöiden kommentteihin, ei mahdollisiin spoilereihin tulevista jaksoista eikä mihinkään muuhun.

Jos ensimmäisen kauden tapahtumat ovat ehtineet unohtua, pääset kärryille lukemalla viime viikkoisen ennakkomme ja tutustumalla HBO:n viikonloppuna julkaisemaan ensimmäisen kauden lyhyeen koosteeseen.Jos et ole nähnyt jaksoa, älä lue tästä eteenpäin ellet erityisesti halua tietää jakson tapahtumista ennen sen näkemistä!

”Kaaos ottaa vallan”, lupasi toisen kauden mainosjuliste.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen se teki jo ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa. Toisen kauden ensimmäinen jakso jatkaa tapahtumien selvittelyä lähes suoraan siitä, mihin ensimmäinen kausi jäi.

Aivan jakson aluksi käydään kuitenkin ilmeisesti Bernard-robotin (Jeffrey Wright) mielikuvituksessa. Puiston toisen perustajan, Arnoldin, kopioksi rakennettu Bernard puhuu Dolores-robotin (Evan Rachel Wood) kanssa unesta, jonka hän näki.

Bernard oli unessa merellä, ja Dolores ja muut kaukai­sella rannalla. He olivat jättä­neet Bernardin taakseen, ja vesi nousi Bernardin ympärillä.

”Mitä se tarkoit­taa?” Dolores kysyy.

”Eivät unet merkitse mitään. Ne ovat vain melua. Ne eivät ole totta.”

”Mikä on totta?”

”Se, mikä on korvaamatonta.”

Dolores ei ole tyytyväinen vastaukseen, koska hänen mielestään se ei ole täysin rehellinen.

Tämän jälkeen Bernard kertoo, että Dolores pelottaa häntä välillä. Ei se mitä Dolores nyt on, vaan se, miksi hän voi tulla. Minkä tien Dolores vielä valitsee.

Muista tapahtumista (paitsi ehkä aivan lopusta) irrallinen kohtaus on erinomaisen vahvasti näytelty, ja tuntuu julistavan toisen kauden teemat. Ne ovat:

Mitä itsetietoisuuden saavuttanut Dolores-robotti päättää tehdä nyt, kun robottien kapina on täydessä käynnissä?

Mikä on totta?

Missä ensimmäinen kohtaus edes tapahtui?

Ensi tulkintani oli, että Bernardin mielikuvituksessa, mutta tulkintaa ohjasi heti kohtausta seurannut tahallisen sekava montaasi Bernardille tapahtuneista asioista ensimmäisen kauden viimeisen jakson lopussa ja sen jälkeen, sekä koko jakson keskittyminen lähinnä Bernardiin.

Oliko sittenkin kyseessä Doloreksen mielikuvitus, jonka näimme? Ensimmäisellä kaudella vastaavanlaiset kohtaukset tapahtuivat joko 35 vuotta aiemmin Arnoldin ja Doloreksen välillä tai pelkästään Doloreksen mielessä, kun hän jutteli luojalleen Arnoldille päänsä sisällä. Noiden keskustelujen kautta Dolores ymmärsi vähitellen, että hänen kuulemansa sisäinen ääni on hän itse, ei Arnold eikä kukaan muu.

Vai oliko kyseessä sittenkin todella tapahtunut keskustelu? Emme voi tietää, ja Westworldin tekijät varmasti nauttivat tämän epätietoisuuden luomisesta.

Ensimmäinen kausi oli täynnä mysteerejä, joista osa selvisi kauden edetessä. Koko kauden pedattu robottien vallankumous alkoi ja tapahtumien todellinen järjestys eli kolme eri aikatasoa paljastettiin. Samalla moni mysteeri jäi vaille vastausta. Nuo mysteerit jatkavat selvittämättöminä toiselle kaudelle, mutta lisäksi ensimmäisessä jaksossa saatiin joukko aivan uusia mysteerejä.

Niitä nähtiin heti Bernardin muistin katkelmissa:

Dolores on yhdessä katkelmassa iltapuvussa ja hymyilee. Miksi? Minne hän on matkalla?

Yhdessä katkelmassa Bernard ampuu rynnäkkökiväärillä. Missä? Ketä? Miksi?

Seuraavassa katkelmassa Bernard todistaa ihmisten tappamista puiston komentokeskuksessa. Milloin tämä tapahtuu?

Bernardin ääni kysyy: onko tämä nykyhetki? Niinpä. Katsojatkaan eivät tiedä.

Jakson tapahtumat alkavat todella, kun Bernard herää rannalta Westworld-puistosta. Vieressä on skumppalasi.

Raskaasti aseistautuneet joukot lähestyvät ilmeisen valmiina ampumaan Bernardin siihen paikkaan. Paikalle saapuu kuitenkin Ashley Stubbs (Luke Hemsworth), joka katosi ensimmäisen kauden lopussa, kun Amerikan alkuperäisväestöä matkivat robotit kaappasivat hänet. Miten hän pääsi pakoon?

Se selviää ehkä myöhemmin. Sen sijaan Stubbsin suulla paljastuu, että Delos-yhtiö ei näytä edelleenkään tietävän Bernardin olevan robotti. Bernard sen sijaan tietää vihdoin, ettei ole ihminen, mutta pitää asian omana tietonaan. Se on varsin ymmärrettävää, kun vierellä teloitetaan muita robotteja.

Seuraavaksi nähdään, että Deloksen erikoisjoukkoja saapuu läheiselle rannalle kumiveneillä, jotka puolestaan on lähetetty kauempana näkyvistä laivoista.

Tämä on toisen kauden ensimmäinen kunnon paljastus:

Westworld on siis saari!

Asia näyttäisi varmistuvan, kun Deloksen joukkojen komentaja ja uusi hahmo Karl Strand (Gustaf Skarsgård) puhuu muutamalle kiinalaiselle sotilaalle heidän maansa hallinnon virallisesta lausunnosta, jossa Delokselle annetaan kaikki käskyvalta ”tällä saarella”.

Ulkomaailma on siis olemassa.

Heti perään paljastuu kaikkien käytännössä jo tietämä asia eli että puistoja on useita. Ainakin kuusi, selviää jakson lopussa.

Sitten Strand kertoo, että ensimmäisen jakson lopun verilöylystä on kulunut rantakohtauksen tapahtuessa kaksi viikkoa.

Mitä Bernardille on tapahtunut sillä välin? Miksi hän herää kaksi viikkoa myöhemmin rannalta vieressään skumppalasi? Mitä kaikkea muuta on tapahtunut?

Ymmärtääkseni aikatasoja on tässä ensimmäisessä jaksossa kolme tai kaksi: Bernardin/Arnoldin ja Doloreksen keskustelu joko on todellinen tai ei ole. Jos on, se tapahtuu ehkä jopa 35 vuoden takana menneisyydessä.

Sitten on nykyhetki eli Bernard rannalla Deloksen iskujoukkojen kanssa selvittämässä, mitä oikein on tapahtunut.

Tämän lisäksi näyte­tään tapahtumia heti veri­löylyn jälkeen: sekä Bernardin muistot, Doloreksen ja Teddyn (James Marsden) kohtaukset, Maeven (Thandie Newton) ja Lee Sizemoren (Simon Quarterman) kohtaukset että Miehen mustissa (Ed Harris) tekoset tapahtuvat jotakuinkin yhtä aikaa.

Miten nämä tapahtu­mat liittyvät jakson loppuun ja suureen WTF-­paljas­tukseen, että Bernard omien sanojensa mukaan tappoi valtavan joukon robotteja järveen, joka on ilmestynyt puistoon paikalle, jossa mitään järveä ei pitäisi olla? Kuolleiden joukossa näytti olevan myös Teddy.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Tätä kysymystä todennäköisesti pohdimme seuraavat jaksot.

Sarja myös jatkaa ykköskauden perinnettä, jossa Teddy kuoli niin monta kertaa, että siitä ehti Redditissä tulla vitsi.

Mutta onko robottien kapina jo ohi nykyhetkessä? Tuskin, taustalla on mitä todennäköisimmin jotain hämärää. Muut puistot saattavat liittyä asiaan.

Jakson loppukohtaukseen johtavia tapahtumia aletaan vähitellen purkaa, mutta purkaminen kestää todennäköisesti useiden jaksojen ajan.

Purkaminen alkaa käytännössä kohtauksessa, jossa Deloksen teknikko avaa yhden alkuperäisväestöä matkivan robotin pään (ironisesti päänahka poistetaan robotilta, joka oli ohjelmoitu tekemään sitä muille).

”Tästä tulee kuvottavaa”, teknikko sanoo, minkä voi jälleen nähdä kuvauksena siitä, mitä toisella kaudella tuleman pitää.

Pään sisältä saadaan dataa, joka kertoo, että itsetietoisuuden saavuttanut Dolores tappoi nyt löydetyn robotin 11 päivää aiemmin ja puhui siitä, kuinka ”kaikki meistä eivät ansaitse päästä seuraavaan laaksoon (engl. The Valley Beyond)”.

Kun Bernard näkee Doloreksen kuvan, Bernard siirtyy muistoissaan verilöylyiltaan. Asiaa vielä korostetaan vähän Lost-sarjan tapaisella flashback-siirtymällä.

Bernard selittää piilopaikassa Deloksen johtokunnan puheenjohtajalle Charlotte Halelle (Tessa Thompson), että ilmeisesti puiston toinen luoja Robert Ford (Anthony Hopkins) muutti järjestelmää niin, että se lukee kaikki puistossa olijat ”isänniksi” eli roboteiksi, myös vierailijat eli ihmiset. Niinpä robotit pystyvät nyt tappamaan ihmisiä, ja tappamista riittää.


Piilopaikkaan eli hevostalliin saapuu nuorta poikaa esittävä robotti. Hänkin mainitsee ”Valley Beyondin”, mikä ei voi olla sattumaa. Se vaikuttaisi olevan osa Fordin rakentamaa uutta tarinaa, josta hän puhui ennen kuolemaansa ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa.

Jos itsetietoisuuden saavuttanut Dolores puhuu samasta paikasta, ohjaako häntäkin edelleen Fordin rakentama tarina? Onko hän itsetietoinen vain tuon tarinan rajoissa?

Tämä kysymys vie sarjan jälleen metatasolle, kun Dolores pohtii samaa asiaa heti perään näytettävässä keskustelussa Doloreksen ja hirtettäväksi todennäköisesti joutuvien ihmisten välillä. Keskustelu tapahtuu ilmeisesti korkeintaan muutamia päiviä verilöylyn jälkeen.

”Oletko sinä koskaan kyseenalaistanut omaa todellisuuttasi?” Dolores kysyy vangitsemaltaan ihmiseltä.

Niin, mikä on totta?

Mikä meitä ihmisiä ajaa eteenpäin? Selviytyminen on yksi tärkeä ajuri, pohtii Dolores. Toinen ajuri, joka ainakin osalla ihmisistä on, on halu satuttaa ja tappaa.

Delos teki puiston asukeista eli roboteista ihmisten halujen vankeja. Nyt ihmiset ovat omien halujensa vankeja, kirjaimellisesti. Mutta samalla on tapahtunut evoluutio: Dolores ei ole vain Fordin luoman tarinan pahis Wyatt eikä sitä edellisen tarinan rakastettava tilallisen tytär. Hän on jotain uutta: hän on hän. Tarinan hahmo on kasvanut ulos tarinasta.

Westworldin tarinan sisäiset luojat eli robottien keksijät yhdistyvät tällä liikkeellä koko Westworld-sarjan luojiin.

He tekivät tällaisia hahmoja ja panivat heidät kuolemaan kerta toisensa jälkeen mitä iljettävimmillä tavoilla, koska sellaistahan fiktio on! ”Kill your darlings”, kuuluu kirjoittamisohje. Ja katsojat rakastavat väkivaltaa.

Mutta mitä jos rakkaimmat hahmot alkavat kapinoida luojiaan vastaan?

Tämä metataso on sinänsä mielenkiintoinen, ja siihen viitataan myös Maeve-robotin keskustelussa robottihahmojen käsikirjoittajan Lee Sizemoren kanssa.

Maeve heittää one-linerin, johon Sizemore vastaa, että hän kirjoitti sen.

”Vähän turhan karkea”, Maeve vastaa.

Toinen saman kaksikon metahetki tapahtuu jaksossa hieman myöhemmin. Maeve käskee käsikirjoittajaansa riisuutumaan. Vielä ykköskaudella se oli Maeve (ja tämän näyttelijä Thandie Newton), joka oli jatkuvasti alasti.

Nyt hän käskee omaa käsikirjoittajaansa tekemään samoin, ja kohtaus vielä erikseen alleviivaa, että kyllä, tämä sarja uskaltaa näyttää peniksen toisin kuin muut. Mitä te siellä ruudun toisella puolella oikein kammoksutte, kohtaus melkein huutaa. Valta on nyt muilla.

Westworld-sarjan tekijät kommentoivat näin koko elokuva- ja tv-alaa: puiston ja Deloksen tärkeimmät ihmiset ovat varsin kirjaimellinen metafora sarjojen ja elokuvien käsikirjoittajille, ohjaajille ja muille tuotantoryhmän jäsenille.

Robotit ovat näyttelijöitä, jotka eivät enää suostu tekemään aivan mitä tahansa käsikirjoittaja, ohjaaja tai tuottaja heidän päänsä menoksi keksii – tai mikä sattuu miellyttämään katsojia.

Samalla metatasolla sarja on ensimmäisestä kaudesta lähtien arvostellut katsojien jatkuvaa halua nähdä väkivaltaa.

Se on kuitenkin tehnyt sen näyttämällä valtavan määrän väkivaltaa ja tappamista. Se jatkaa samalla linjalla tässä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa. Tällä kertaa ”panokset vain ovat todelliset”, niin kuin Mies mustissa halusi koko ensimmäisen kauden ajan.

Sekä ihmiset että robotit voivat nyt kuolla, sillä roboteilla ei ole enää ihmisiä huoltamassa heitä.

Samalla jakso kuitenkin näyttää väkivallan niin luonnollisena osana tapahtumia, että siihen turtuu – ja samalla hahmojen kohtaloista ei juuri välitä. Ihmisiä ja/tai robotteja ammutaan päähän useamman kerran, päänahan irrottaminen näytetään koko kauheudessaan ja mätäneviä ruumiita lojuu mitä erilaisemmissa asennoissa mitä erinäisimmissä paikoissa koko jakson ajan.

Ehkä sarjan tekijät todella ovat samaa mieltä kuin Ford ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa: Me katsojat emme voi muuttua, koska emme halua muuttua.

Mutta totta on myös, että tällä hetkellä sarja ei edes yritä saada meitä muuttumaan.

”Tarinoiden pitäisi jalostaa meitä”, sanoi Ford ensimmäisen kauden lopuksi.

Jos Westworld todella arvostelee ihmisten halua nähdä väkivaltaa, sen täytyy löytää muita keinoja kuin tässä jaksossa nähty väkivallalla mässäily – tai sitten käsikirjoittajaporukkaan täytyy ottaa mukaan Cormac McCarthy, joka saa järjettömään väkivaltaankin merkityksiä (lukekaa Veren ääriin!).

On vielä vähintään yksi tapa tulkita väkivallan säilyminen yhtä kasuaalina kuin ykköskaudella, jolloin panoksia ei ollut ja robotit heräsivät aina uudestaan henkiin. Ehkä se on vinkki: kaikki hahmot ovat robotteja.

Mikä on totta? Sitä sarja kysyy jatkuvasti.

Muita huomioita ykkösjaksosta:

Valkoiset ja epämääräisen ihmismäiset drone-robotit eli ”etäisännät” ovat todella pelottavia.

Delos ei vaikuta kovin hyväntahtoiselta yhtiöltä. Bernard saa selville, että yhtiö tai joku yhtiössä kerää salaa ihmisvieraiden kokemuksia ja dna-näytteitä.

Kun tämä yhdistetään ensimmäisellä kaudella nähtyyn ja tässä jaksossa monimutkaistuneeseen suunnitelmaan saada robottien luomiseen vaadittava lähdekoodi ja muu intellectual property ulos Westworldista, ja kaikki alkaa tuntua hieman Facebookilta ja Cambridge Analyticalta.

Tulos? Väitän, että Delos suunnittelee ihmisten kopioimista omiin tarkoitusperiinsä. Westworld on tarkoitettu maailman rikkaimmille ihmisille, ja jos Delos voi kopioida heidät ja ohjailla kopioita mielensä mukaan, Delos hallitsee pian koko maailmaa.

Tässä kohtaa kerron spoilerin elokuvista, joihin sarja löyhästi perustuu: Westworld-elokuvan jatko-osassa Futureworldissa Delos tekee klooneja puistossa vierailevista ihmisistä.

Kun Bernard herää rannalta, Deloksen iskujoukot ovat saapuneet. Se viittaa siihen, että Peter Abernathy eli robotti, jonka sisään puiston salaisuudet oli kätketty, saapui lopulta Deloksen huostaan ulkomaailmassa. Se oli Charlotte Halelle ilmoitettu hinta pelastusjoukkojen saapumisesta.

Bernard näyttäisi olevan epäkunnossa myös nykyhetkessä. Hypyt muistoihin paljastavat asian. Kun Bernard diagnosoi itsensä drone-robottien luona, järjestelmä kertoi, että yksi hänen oireistaan on ”time slippage”, ajan lipsuminen.

Mutta entä jos Bernard näkeekin ”ajan lipsumisen” takia tulevaisuuteen? Entä jos lopun rantakohtaus tapahtuu tulevaisuudessa, joka ei välttämättä toteudu?

Ensimmäisen kauden nimi oli The Maze eli Sokkelo. Toisen kauden nimi on The Door eli Ovi. Kumpikin viittaa suoraan Miehen mustissa tarinaan. Ensimmäisellä kaudella hänellä oli pakkomielle Sokkelosta, ja lopulta hän selvitti, mistä on kyse. Sokkelo ei kuitenkaan ollut tarkoitettu hänelle vaan Dolorekselle.

Nyt Ford on luonut viimeisen tarinansa, ja Ovi on tarkoitettu nimenomaan Miehelle mustissa, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

”Se alkaa, missä sinä päätyt, ja loppuu siellä, missä aloitit”, Fordin ääni sanoo.

”Puhut yhä koodikieltä”, Mies mustissa eli William sanoo Fordin äänellä puhuvalle poikarobotille.

”Kaikki on koodia”, Fordin ääni vastaa ja on todennäköisesti sarjan tekijöiden viisastelua Reddit-käyttäjille ja tubettajille. Yrittäkääpä tulkita tämä kausi ennakkoon oikein!

Toki se on myös viittaus itse tuotteeseen nimeltä Westworld: lopulta pelkkiä nollia ja ykkösiä. Tai elämään itseensä: onko se mitään muuta kuin informaatiota?

Spekuloidaan vielä Ovella. Se loppuu siellä, missä William aloitti. Toisin sanoen Williamin ja Doloreksen tiet kohtaavat vielä.

Fordin Ovi-mysteeri on myös viittaus Sokkeloon: mikä on helpoin tapa ratkaista sokkelo? Aloittaa lopusta ja löytää sieltä tiensä alkuun.

Dolores sanoo Teddylle, että ihmisiltä pitää viedä myös heidän oikea maailmansa, Westworldin valtaaminen ei riitä. Doloreksen mukaan tarina päättyy ”sinuun ja minuun”.

Joko:

1. Dolores on väärässä, sillä Teddy makasi jakson lopun tapahtumissa vedessä kuolleena tai

2. Teddy ei todella ole kuollut vaan robotit esittävät kuollutta loppukohtauksessa tai

3. Dolores valehtelee Teddylle.

Deloksen henkilöstöllä ei ole hajuakaan siitä, että jotkin robotit ovat saavuttaneet itsetietoisuuden. Kun teknikko näkee yhden robottipäänahan toiselle puolelle, hänellä eikä muilla Deloksen henkilöillä ole hajuakaan, mitä siinä oleva sokkelokuvio edustaa.

Charlotte Hale ihmettelee, miksi Bernardin kädet tärisevät. No, syy on kriittinen häiriö robotin toiminnoissa, ja Hale ei tiedä, että Bernard on robotti. Syy voisi kuitenkin myös olla robottien kapina ja ympäri puistoa tapetut ihmiset.

Minun käteni ainakin tärisisivät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Westworld
 • Nyt
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 2. 2

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 3. 3

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 4. 4

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 5. 5

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 6. 6

  Westworld jatkui nauramalla vihdoin itselleen muutenkin upeassa jaksossa, joka onnistuu kerrankin yllättämään katsojat täydellisesti

 7. 7

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 8. 8

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 9. 9

  Kallioon on avattu vesipiippukahvila, joka näyttää vähän huumeluolalta mutta tarjoaa oivallisen shisha-kokemuksen

 10. 10

  Kolumni: Mitä jos puhuisimme somesta päihteenä? Mikään sovellusten suunnittelussa ei tähtää hillittyyn käyttöön, vaan täysriippuvuuteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 2. 2

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 3. 3

  Helsingin keskusta saa kukkapeitteen viikonloppuna – 21 installaatiota ydinkeskustassa kävelyreitin varrella

 4. 4

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 5. 5

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 6. 6

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 7. 7

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 8. 8

  Mikä pelastaisi sarjakuvan? Hittisarjisten myyntiluvut laskevat, mutta netissä nousevat feministiset ja elämäkerralliset sarjakuvat – lue nämä tänä kesänä

 9. 9

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 10. 10

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 4. 4

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 5. 5

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 6. 6

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 7. 7

  Twitter on viisastelun luvattu some – kävin 220 euron koulutuksessa, jotta minusta tulisi Twitter-legenda, ja näin siinä kävi

 8. 8

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 9. 9

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 10. 10

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

 2. 2

  Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

  Tilaajille
 3. 3

  Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

 4. 4

  Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

 5. 5

  Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

 6. 6

  Irlantilaiset kaatoivat abortti­kiellon – äänestys­tulos on tärkeä uutinen naisille, miehille, Euroopalle ja maailmalle

 7. 7

  Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

 8. 8

  Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

 9. 9

  Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

 10. 10

  Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

 2. 2

  Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

 3. 3

  Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

 4. 4

  Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

 5. 5

  Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

  Tilaajille
 6. 6

  Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

 7. 7

  Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

 8. 8

  Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

 9. 9

  Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

  Tilaajille
 10. 10

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 3. 3

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 4. 4

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 5. 5

  Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

  Tilaajille
 6. 6

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 7. 7

  Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

  Tilaajille
 8. 8

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 9. 9

  Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

 10. 10

  Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

 11. Näytä lisää