Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

”Incel-kapinointi” on noussut tällä viikolla pinnalle ulkomaisissa medioissa, kun Torontossa jalankulkijoiden päälle ajanut Alek Minassian julistautui ”Incel-vallankumouksen” kannattajaksi. Mitä se tarkoittaa?

”Incel-vallankumous on jo alkanut! Me kukistamme kaikki Chadit ja Stacyt!”

Näin tiettävästi kirjoitti omalla Facebook-profiilillaan torontolainen 25-vuotias opiskelija Alek Minassian vain joitain minuutteja ennen kuin ajoi jalankulkijoiden päälle. Hän sai tiistaina oikeudessa syytteet kymmenestä murhasta ja 13:ta murhan yrityksestä.

Samaisessa kirjoituksessa Minassian ylisti miestä nimeltä Elliot Rodger. Hän tappoi kuusi ja haavoitti 14:ää ihmistä Isla Vistassa Kaliforniassa 2014 ja ampui ilmeisesti sen jälkeen itsensä.

Toronton poliisin mukaan Minassian todella oli kirjoituksen takana.

Myös Facebook on vahvistanut Kanadan julkisen palvelun tv-yhtiölle CBC:lle ja Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle sosiaalisessa mediassa levinneen viestin aidoksi. Facebook on jo poistanut kirjoituksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimisto Reutersin mukaan Toronton poliisi pitää yhtenä tutkintalinjana naisvihaa.

Mistä on siis kyse ihmisten päälle ajaneen henkilön hehkuttamassa ”incel-vallankumouksessa” ja mitä tekemistä sillä on naisvihan kanssa?

”Incel” on lyhenne sanoista involuntary celibate, suomeksi tahdonvastaisesta selibaatista. Sanan keksi torontolainen(!) nainen vuonna 1993.

Kyse on nettiliikkeestä, joka on ollut käynnissä vuosien ajan. Siitä on kirjoitettu ulkomaisissa medioissa jo useiden vuosien ajan – viimeistään siitä lähtien, kun naisvihamielisiä julistuksia tehnyt Elliot Rodger – se sama, johon Torontossa iskenyt Minassian viittasi – tappoi Isla Vistassa Kaliforniassa kuusi ihmistä.

Syyksi vuoden 2014 joukkosurmalle Rodger kertoi sen, ettei ollut 22 vuoden ikäänsä mennessä kertaakaan päässyt harrastamaan seksiä.

Toimittaja Maria Pettersson kirjoitti Rodgerin motiiveista Nyt.fi:ssä kesällä 2014.

Kaiken ytimessä on seksin puute, tahdonvastainen sellainen.

Incel-kapinan kannattajat ammentavat voimansa äärimmäisestä naisvihasta.

Heidän mukaansa naisia pitää rangaista, koska naisten toimien takia he eivät ole päässeet harrastamaan seksiä vaikka olisivat halunneet.

Viharyhmiä tarkkaileva yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Southern Poverty Law Center määrittelee ”incelit” naisvihamieliseksi miesten ylivallan kannattajaksi.

Järjestön mukaan incelit ovat kasvaneet erilleen niin ikään vuosia käynnissä olleesta ”pick up artist”-liikkeestä, joka kääntyy suomeksi pokaamis- tai iskemisartistiksi, tai vaikka ”pelimieheksi”.

Incel on ikään kuin pelimiehen vastakohta – se, joka päätyy pelissä häviäjäksi.

”Inceliksi” itseään kutsuvan porukan naisvihamielisyys on mennyt jopa niin vaaralliseksi, että osa ”inceleistä” puolustaa raiskauksia.

Mihin incel-kapinoitsijat sitten pyrkivät?

Alek Minassian kirjoitti Facebookissa haluavansa ”kukistaa kaikki Chadit ja Stacyt”.

Eli ketkä?

Incel-kielessä ”Chadeilla” tarkoitetaan miehiä, joilla lykästää naisten kanssa ja jotka ovat vetovoimaisia. He ovat alfamiehiä.

Stacyt ovat vastaavasti hyvännäköisiä, saavuttamattomissa olevia naisia, jotka eivät suostu harrastamaan seksiä incel- eli betamiesten kanssa.

Incel-keskustelussa vihataan Stacyja, ja vaikka uudessa Facebook-kirjoituksessa puhutaan myös ”Chadien kukistamisesta”, on incel-keskusteluissa havaittavissa myös Chadien ihannoimista. Osa haluaisi itse kuulua ”Chadeihin”: miehiin, jotka voivat harrastaa seksiä, kun haluavat.

Lopulta tavoitteena tuntuu olevan naisille ja koko ”feministiselle yhteiskunnalle” kostaminen.

Tällä viikolla Torontossa nähty tapaus on esimerkki siitä, mihin se voi pahimmillaan johtaa.

Isla Vistassa ihmisiä tappanutta Elliot Rodgeria pidetään incel-foorumeilla ja muiden netin naisvihapiirien keskuudessa jonkinlaisena ylistettynä guruna, joka aloitti niin sanotun taistelun naisia vastaan ammuskelullaan Kaliforniassa.

Tässä yhteydessä täytyy kuitenkin jälleen muistaa chan-kulttuurin tapa liioitella, tehdä armotonta pilaa ja heittää kaikki läskiksi. Sitä on varmasti aimo annos mukana, kun Rodgeria ylistetään.

Rodger kutsui itseään Youtubeen ennen tappamisia lataamallaan videolla ”äärimmäiseksi herrasmieheksi” (engl. supreme gentleman).

Termistä on tullut vitsi, ja Rodgerista on tullut ”vihaisen betamiehen” koominen malli, kirjoittaa internetin alakulttuureja ja kulttuurisotia pitkään seurannut toimittaja Angela Nagle kirjassaan Kill All Normies – Online Culture Wars from 4Chan and Tumblr to Trump and the Alt-Right.

Rodgerin suunnitelmana oli tappaa naisopiskelijoita Kalifornian yliopiston Santa Barbaran kampuksella. Hän ei kuitenkaan päässyt opiskelija-asuntolaan sisään ja päätyi ampumaan ulkona olleita ihmisiä, lähinnä miehiä. Sen jälkeen Rodger tappoi itsensä.

Kun Rodgeria ylistetään guruna, se on siis osittain vitsi, mutta vain osittain.

Incel-kapinan kannattajat vaikuttavat aktiivisesti nimenomaan internetissä ja eri keskustelufoorumeilla, jossa heillä on oma sanastonsa ja kulttuurinsa.

Chadin ja Stacyn lisäksi siellä vilisevät sellaiset termit kuin red pill, alfa ja beta.

Viime marraskuuhun saakka inceleillä oli oma Reddit-alueensa, mutta Reddit sulki sen marraskuussa 2017, koska keskustelussa kannatettiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Ennen keskustelualueen sulkemista sillä oli noin 40 000 jäsentä. Grinnell Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan Incel-alueen käyttäjät olivat aktiivisia myös muilla Redditin antifeministisillä, ”alt-right”- ja naisviha-alueilla, kuten ”The Red Pill”, ”Mens Rights” ja ”Men Going Their Own Way”.

”Incelit” ovat siis vain yksi osa internetin niin sanottua ”manosfääriä”, miesten aseman alistettuna näkevien miesten joukkoa.

Siihen kuuluu myös miesten oikeuksista järkevästi puhuvia ihmisiä, jotka käsittelevät esimerkiksi miesten naisia suurempia itsemurhalukuja ja pienempää elinajanodotetta. Siihen kuuluu kuitenkin myös liikkeitä ja ihmisiä, jotka tuottavat ja näyttävät saavan voimansa valtavasta määrästä naisvihaa.

Yksi ”manosfäärin” ja ”incelien” yleisimpiä päähänpinttymiä on miesten jaottelu alfoihin ja betoihin.

Youtubesta löytää hetkessä valtavan määrän ”selitysvideoita”, joissa kerrotaan, mistä tunnistaa olevansa betamies ja kuinka muuttua alfamieheksi.

Heidän mukaansa naiset suosivat alfamiehiä, jotka ovat useimmiten ”pelimiehen” perikuvia.

Betamiehiä naiset käyttävät joko hyväkseen tai jättävät heidät täysin huomiotta.

Betamiehillä he tarkoittavat sosiaalisessa hierarkiassa eli arvojärjestyksessä alemmilla tasoilla olevia miehiä.

Betamiehen surkein kohtalo on olla incel – neitsyt hautaan asti.

Tuon ankaran ja jyrkän sosiaalisen arvojärjestyksen läpi foorumeilla tulkitaan lähes kaikkea ihmisten kanssakäymistä, foorumeita tutkinut Nagle kirjoittaa. Se on tökeröä sosiaalidarwinismia, johon sekoittuu täysin peittämätöntä naisvihaa.

Foorumeilla ja selitysvideoilla esiintyvät usein käsitteet punainen ja sininen pilleri.

”The Red Pill” on yksi monista muista netin niin sanotuista radikaalin ”miesasialiikkeen” muodoista. Nimi tulee Matrix-elokuvasta. Red Pill -Reddit-keskustelualue on yksi tärkeimmistä internetin antifeministisen liikkeen kehityspaikoista.

Punaisen pillerin ottaminen on näille antifeministeille miesvihamieliseen ”todellisuuteen” heräämistä ja feminismin ja liberalismin aivopesusta toipumista.

Näiden antifeministien mukaan naiset luulevat haluavansa tasa-arvoa ja kunnioitusta, ja miehet on enenevissä määrin huijattu mukaan samaan valheeseen (mitä edustaa blue pill, sininen pilleri), mutta todellisuudessa heidät on kaikki aivopesty ja syvällä sisimmässään naiset haluavat miesten ohjaavan heidän elämäänsä (mitä edustaa punainen pilleri).

Toisin kuin Incel-alue, Red Pill on edelleen olemassa Redditissä. Sillä on 262 000 jäsentä.

Incelit ovat puolestaan siirtyneet syvemmälle netin syövereihin, jossa keskustelua ei vahdita samalla tavalla.

Trollauskulttuurin ja vihapuheen pyhättö 4chan on yksi merkittävimmistä keskustelualueista tällä hetkellä.

Minassianin ilmeisesti kirjoittamassa viestissä viitattiin myös suoraan 4chaniin. Vaikka Toronton poliisi vahvistikin New York Timesille viestin aitouden, 4chanin suora maininta herättää silti epäilyksiä, kuten Mercer-yliopiston apulaisprofessori ja internetyhteisöjä tutkiva Whitney Phillips sanoo The Star -lehdessä.

Phillipsin mukaan 4chanin käyttäjillä on ollut jo pitkään pyrkimyksenä huijata toimittajia niin, että he mainitsevat 4chanin jutuissaan. 4chan-yhteyden maininta suuren uutisen yhteydessä on oma meeminsä.

Toronton poliisin New York Timesille kertoman mukaan Minassianin viestin kirjoitti kuitenkin Minassian itse. Sitä emme kuitenkaan tiedä, missä määrin 4chanin ja Rodgerin mainitseminen on tehty vitsillä.

4chanissa vitsaillaan muun muassa murhilla, itsemurhilla, raiskauksilla, terrorismilla, pornolla, holokaustilla ja äärimmäisellä nais- sekä vähemmistövihalla.

Ulkopuolisen on usein hyvin vaikea erottaa, missä vitsi loppuu ja tosissaan oleminen alkaa. Todennäköisesti myös aktiivisilla chanilaisilla on samoja vaikeuksia.

Ihmisten tappamista ei ainakaan voi tehdä vitsillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kanada
 • Äärioikeisto
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 2. 2

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 3. 3

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 4. 4

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 5. 5

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 6. 6

  Helsingin keskusta saa kukkapeitteen viikonloppuna – 21 installaatiota ydinkeskustassa kävelyreitin varrella

 7. 7

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 8. 8

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 9. 9

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 10. 10

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 2. 2

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 3. 3

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 4. 4

  Helsingin keskusta saa kukkapeitteen viikonloppuna – 21 installaatiota ydinkeskustassa kävelyreitin varrella

 5. 5

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 6. 6

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 7. 7

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 8. 8

  Maailma kylässä -festivaaleilla esiintyvä Freshlyground tunnetaan poliittisesti kantaaottavasta bailumusiikista ja Shakiran Waka Waka -hitistä

 9. 9

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 10. 10

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 4. 4

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 5. 5

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 6. 6

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 7. 7

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 8. 8

  Twitter on viisastelun luvattu some – kävin 220 euron koulutuksessa, jotta minusta tulisi Twitter-legenda, ja näin siinä kävi

 9. 9

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 10. 10

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

 2. 2

  Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

  Tilaajille
 3. 3

  Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

  Tilaajille
 4. 4

  Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

 5. 5

  Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

 6. 6

  Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

 7. 7

  HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

 8. 8

  Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

 9. 9

  Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

 10. 10

  Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

 2. 2

  Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

 3. 3

  Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

 4. 4

  Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

 5. 5

  Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

 6. 6

  Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

 7. 7

  Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

 8. 8

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 9. 9

  Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

  Tilaajille
 10. 10

  Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 3. 3

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 4. 4

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 5. 5

  Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

  Tilaajille
 6. 6

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 7. 7

  Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

  Tilaajille
 8. 8

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 9. 9

  Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

 10. 10

  Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä
 3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
 4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
 5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
 6. Tunti sitten
 7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
 8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
 9. 2 tuntia sitten
 10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
 11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
 12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
 13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
 14. Näytä lisää