Miljoonat ympäri maailman seuraavat kahden kokonaan tietokonegeneroidun Instagram-tähden tappelua – mikä voi olla merkki siitä, minkälainen tulevaisuus meillä on edessämme

Huhtikuun puolivälistä lähtien amerikkalaissivustoilla on puhuttu Instagram-käyttäjien ”Lil Miquelan” ja ”Bermudan” välisestä sosiaalisen median taistosta. Kumpikaan ei tosin ole oikea ihminen.

Ihmiskunnan tuho lähestyy jatkuvasti.

Se on toki itsestäänselvyys, koska maapallomme ei ole ikuinen, mutta toisina hetkinä sitä herää ajattelemaan erityisen paljon.

Sellaisia hetkiä on riittänyt viime viikkoina, kun on seurannut kenties koko sosiaalisen median historian käsittämättömimmän tapauksen jatkuvia käänteitä.

Tuo tapaus on Lil Miquela ja Bermuda -nimisten Instagram-käyttäjien välisestä erikoisesta vihanpidosta.

Mikä siitä tekee niin käsittämättömän?

Ensinnäkin se, että kumpikaan heistä ei ole oikea ihminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemme kirjoittaneet Lil Miquelasta jo yli puolitoista vuotta sitten. Huhtikuussa 2016 Instagramiin ilmestyneen Lil Miquelan seuraajamäärät lähtivät nopeasti jyrkkään nousuun, ja hänestä tuli muutamassa kuukaudessa ”instagram-vaikuttaja”, jolla oli jo syyskuussa 2016 lähes 100 000 seuraajaa.

Alusta lähtien Lil Miquelasta kirjoitettiin juttuja, jossa kiinnitettiin huomio yhteen ja samaan asiaan. Miquela ei näyttänyt oikealta ihmiseltä vaan tietokoneella tehdyltä 3d-hahmolta.
Vielä vuonna 2016 kaikki yksityiskohtaiset tiedot Miquelasta (kuka on profiilin takana, toimiiko Miquelan mallina oikea ihminen ja niin edelleen) olivat hämärän peitossa.

Osa käyttäjistä ei suostunut edes uskomaan, että Lil Miquela ei olisi oikea ihminen.

Vuoden 2016 jälkeen Miquelan suosio on noussut räjähdysmäisesti. Nykyisin hänellä on 1,1 miljoonaa seuraajaa. Hän on esiintynyt Paperin ja V:n kaltaisissa muotilehdissä ja julkaissut kuvia, joissa on pukeutunut muun muassa Chanelin, Supremen ja Vetementsin vaatteisiin.

Oikeisiin vaatteisiin, joita kuka tahansa voi ostaa.

Samoin hän on esiintynyt kuvissa oikeiden ihmisten kanssa.

Kannanotoissaan Lil Miquela on näyttänyt liberaalina henkilönä, joka on ottanut kantaa muun muassa maahanmuuttajien oikeuksien ja Black Lives Matter -liikkeen puolesta.

Korostetaan vielä: Kaikki tämä, vaikka hän ei ole oikea ihminen.

Kuluneen kuukauden aikana Miquelasta on opittu paljon lisää.

Se on hyvin kummallisen tapahtumaketjun ansiota. Tuon tapahtumaketjun toisena päähenkilönä (tai ”henkilönä”) toimii Instagram-käyttäjä nimeltään Bermuda.

Ei, Bermuda ei myöskään ole oikea ihminen. Hän näyttää yhtä lailla Instagram-kuvissaan tietokoneella tehdyltä 3d-hahmolta. Hän ilmestyi Instagramiin syyskuussa 2016. Kannanotoissaan Bermuda on Lil Miquelan vastakohta: oikeistolainen Donald Trumpin tukija.

Toisin kuin Lil Miquelalla, Bermudalla ei kuitenkaan ollut suurta seuraajamäärää.

Ei, ennen kuin huhtikuussa 2018 hän ”hakkeroi” Lil Miquelan käyttäjätilin.

Tietokoneella luotu Instagram-käyttäjä kaappasi siis toisen tietokoneella luodun Instagram-käyttäjän tilin – tai siltä ainakin ensin vaikutti, ja teknologia-alan julkaisut kävivät villinä tapauksesta.

Samalla mediassa kiinnostuttiin niin sanotun kaappauksen tehneestä Bermudasta, ja Bermudan Instagram-tilille kertyi hetkessä kymmeniä tuhansia seuraajia.

New York Magazinen alainen julkaisu The Cut on selittänyt koko saagan perinpohjaisesti, samoin kuin taustat Lil Miquelan ja Bermudan takana. The Cut muun muassa kertoo lähteisiinsä nojaten, että Lil Miquelan sisältöä tuottavat ainakin yksi todellinen nainen ja todellinen mies.

Mistä oli kyse niin sanotussa Lil Miquelan tilin hakkeroinnissa?

Lil Miquelalla ja Bermudalla on ollut viime vuoden kesästä lähtien sosiaalisessa mediassa jatkunut kiista, jossa Bermuda on haukkunut Lil Miquelaa. Bermudan kommenttien ytimessä on ollut se, että hänen mukaansa ”Miquela salaa totuuden”.

Tämä sama teema sai jatkoa huhtikuun puolivälissä, kun koko Lil Miquelan Instagram-tili tyhjeni. Teon takana oli Bermuda, joka julkaisi tilin tyhjentämisen jälkeen tilillä omia kuviaan ja ilmoitti, ettei anna tiliä takaisin Lil Miquelalle ennen kuin ”Lil Miquela kertoo totuuden”.

Sitten Lil Miquela sai yllättäen tilinsä takaisin ja palautti kuvansa. Bermuda ei lopettanut Miquelan piinaamista, vaan ilmoitti, että Miquelalla on ”48 tuntia aikaa kertoa totuus”.
Jälleen muistutus: kyseessä on kaksi ei-todellista henkilöä.

Seuraavaksi tapaus sai entistä erikoisemman käänteen, kun kaksikko ”tapasi” toisensa ja julkaisi Instagramissa ”yhteiskuvan”.
Samalla The Cut kertoi lähteisiinsä nojaten, että koko tilin ”hakkerointi” tai ”kaappaus” oli pelkkää huijausta: kyseessä oli The Cutin mukaan Miquelan ja Bermudan taustalla olevien henkilöiden yhdessä suunnittelema julkisuustempaus.

”Jos tämä tapaus on havainnollistanut yhden asian, se on se, että valheen ja toden välinen raja on todella huokoinen. Ehkä me olemme loppujen lopuksi niitä, jotka on hakkeroitu”, jutussa kirjoitettiin.

Siltä todella alkoi tuntua, kun Lil Miquela lopulta paljasti ”totuuden”.

Miquela julkaisi Instagram-tilillään tunteikkaasti kirjoitetun tekstin (”Käteni kirjaimellisesti tärisevät”), jonka lopussa on ”suuri paljastus”.

Lil Miquela ei ole oikea ihminen.
Niin sanottu suuri paljastus oli siis tieto, jonka jokainen yhtään asiaa seurannut on tiennyt jo kauan.

Sen sijaan missään muussa tapaukseen liittyvässä ei tuntunut olevan enää mitään järkeä.

Lil Miquelan tilillä alettiin kertoa taustatarinaa, joka ei muun muassa The Cutin mukaan pitäneet paikkansa ja johon liittyi ”ihmisiä”, joita ei oikeasti ollut olemassa.

Se kuitenkin paljastui, että Lil Miquelan taustalla on Los Angelesissa toimiva Brud-niminen startup-yritys, joka omien sanojensa mukaan ”erikoistuu robotteihin, tekoälyyn ja niiden hyödyntämiseen mediabisneksessä”.

Lil Miquelan tilillä luodun tarinan mukaan Brud-yhtiön ja Miquelan välit ovat katkenneet pahasti, koska ”Brudin työntekijät ovat valehdelleet Miquelalle” ja ”eivät kohdelleet häntä oikein”.
The Cutin mukaan juuri mystisen Brud-yhtiön työntekijät ovat luoneet Lil Miquelan. Koko tapaus vaikuttaisi siis olevan uuden yrityksen todella hämärä julkisuustempaus, jonka yksityiskohdista ei ole vieläkään täyttä selvyyttä.

Ei välttämättä tule koskaan olemaan.

Samaa voi sanoa yli miljoonan ihmisen seuraaman Lil Miquelan tai 65 000 ihmisen seuraamaan Bermudan tulevaisuudesta. Molemmat ovat jatkaneet tapauksen jälkeen viime viikkoina julkaisua taas täysin normaalisti. Brud-yhtiö on julkaissut Instagram-tilillään pari kuvaa, mutta muuten on ollut hiljaista.

Varmaa on silti se, että koko tapaus toi paljon huomiota Brud-yritykselle, samoin kuin Lil Miquelalle ja Bermudalle.

Miksi tämä kaikki on kiinnostavaa – tai edes merkittävää?

Tätä selittää toukokuun alussa julkaistussa artikkelissaan teknologiajulkaisu Wired. Wiredin mukaan Bermudan ja Lil Miquelan selkkaus on vain pieni maistiainen siitä, minkälaisten ilmiöiden äärellä voimme tulevaisuudessa olla.

Tulevaisuudessa maailmassa voi olla lukematon määrä Lil Miquelan ja Bermudan kaltaisia virtuaalisesti luotuja Instagram-vaikuttajia, joita seurataan paljon enemmän kuin oikeita ihmisiä.

Esimerkiksi The New York Times on jo käsitellyt sosiaalisen median ”fembot”-ilmiötä jutussaan.

Siinä huomautetaan, että Lil Miquela, tietokonegrafiikalla luotu todellista ihmistä matkiva hahmo, on vain yksi esimerkki todellisuuden ja virtuaalimaailman rajojen hämärtymisestä. Siitä, millaisia ”naisrobotteja” tulevaisuudessa seuraamme.

Lil Miquelan tavoin suureksi sosiaalisen median suosikiksi on noussut Youtube-tähti Poppy, josta kirjoitimme alkuvuodesta.

Lil Miquela on ihmistä matkiva tietokoneluomus, mutta Poppy on puolestaan robottia matkiva ihminen.

Molemmat ovat todella suosittuja. Ihmiset fanittavat heitä ja pitävät heidän mielipiteitään tärkeinä. Saattavat tehdä asioita heidän suosituksensa mukaan. He ovat siis kiistatta sosiaalisen median vaikuttajia, joka on nykyinen muotitermi.

New York Timesin jutussa pohditaan myös sitä, miten suuri ero Lil Miquelalla on loppujen lopuksi esimerkiksi huippumalli Kylie Jenneriin, jonka kaikki sosiaalisessa mediassa julkaisemat kuvat ajetaan useiden filtterien läpi ja jonka Instagram-todellisuus mukautuu täysin fanien miellyttämisen mukaisesti.

Onko oikeiden Instagram-tähtienkin tarkoitus muistuttaa fembotteja, naisrobotteja, New York Timesin jutussa kysytään.
Ainakin Kylie Jenner on olemassa oikeasti. Kun hän suosittelee jotain asiaa sosiaalisessa mediassa, hän tekee sen oikeasti.

Kun Lil Miquela suosittelee jotain tuotetta sosiaalisessa mediassa, kuka suosituksen oikeasti tekee? Tietokonegrafiikalla luotu hahmo?

Juuri näitä kysymyksiä pohditaan Wiredin artikkelissa, jossa alan asiantuntijat ennustavat, että ”virtuaalisesti luodut sosiaalisen median vaikuttajat” yleistyvät rajusti tulevaisuudessa.

Silloin Lil Miquela ja Bermuda eivät ole enää poikkeuksia, joista uutisoidaan, vaan osa normaalia arkea. Jo nyt meillä on esimerkiksi ”maailman ensimmäinen digitaalisesti luotu huippumalli Shudu”, joka nousi otsikoihin alkuvuodesta.
Wiredin jutussa Shudun luoja Cameron-James Wilson ja vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija Adam Rivietz ennustavat, että yritykset alkavat luoda omia sosiaalisen median vaikuttajiaan, jotka eivät ole todellisia ihmisiä vaan digitaalisesti luotuja.

Eivätkä pelkästään yritykset.

Wilson ja Rivietz uskovat, että myös todelliset ihmiset alkavat luoda itselleen virtuaalisia kaksoisolentoja.

Virtuaalisia hahmoja, niin sanottuja ”avatareja”, joille voi ulkoistaa esimerkiksi osan sosiaalisen median toimimisesta. Esimerkiksi niin, että itsestä luotu digitaalinen kaksoisolento tekee osittain erilaista markkinointia kuin itse omalla tilillään.

”Uskon, että on vain luonnollista, että meillä alkaa olla aikanaan avatareja, hahmoja, itsestämme”, Wilson sanoo Wiredille.

Hahmoja olemme toki luoneet itsestämme jo kauan muun muassa peleihin. Tässä on kyse kuitenkin aivan muusta: virtuaalimaailman ja todellisen maailman (mitä se tulevaisuudessa tarkoittaakaan) yhdistymisestä.

Muutenkin virtuaalitodellisuudesta kirjoittaessa puhutaan edelleen usein virtuaalitodellisuuteen pohjautuvista peleistä. Tässä on kyse paljon suuremmasta ilmiöstä, scifi-sarja Black Mirrorin tulevaisuuden näkemyksiä mukailevista ennustuksista, jotka voivat olla oikeasti totta.

Virtuaaliset hahmot ulottuvat myös paljon sosiaalista mediaa pidemmälle, muun muassa asiakaspalveluun. Kokeilussa on jo esimerkiksi ”virtuaali-ihminen”, joka voisi toimia hotellin vastaanotossa ja huolehtia kaikista hotellin asiakkaiden tarpeista.Nyt yksi ei-todellisten Instagram-vaikuttajien välinen pikkukina alkaa kuulostaa jo aika pieneltä.

Toki ennustuksien toteutuminen siintää vasta tulevaisuudessa. Nähtäväksi jää, missä muodossa ne tapahtuvat oikeasti.

Pelkästä haihattelusta ei ole kyse. Sen todistaa se, että jo nyt Lil Miquelalla, selvästi tietokonegrafiikalla luodulta hahmolta näyttävällä ei-todellisella tilillä, on yli miljoona Instagram-seuraajaa.

Yli miljoona.

Heistä monet ovat seuranneet viime viikkojen tapahtumia hämmästyneenä, jopa peloissaan. Nyt Lil Miquelan kuvat ovat täynnä kommentteja, joissa häntä kannustetaan jaksamaan kaikista vaikeuksista huolimatta.

Lil Miquela tuskin jää viimeiseksi seuratuksi, arvostetuksi ja vaikuttavaksi julkkikseksi, jota ei oikeasti ole olemassa.

Kaikki tämä kuulostaa mahdolliselta myös VTT:n tietoturvatutkijan Visa Vallivaaran mielestä.

”Kohta olemme tilanteessa, jossa digitaalisessa kanssakäymisessä ei voida tietää, onko vastapuolella oikea ihminen”, Vallivaara sanoo.

Vallivaara nostaa esille Nyt.fi:ssäkin uutisoidun videon, jossa Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kutsuu Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä Donald Trumpia paskapääksi.

Paitsi että kyseessä ei oikeasti ole Obama, vaan koomikko ja elokuvantekijä Jordan Peele. Obaman repliikit imitoi Peele itse. Kasvojen ilmeistä, käsien eleistä ja huulisynkasta vastaa keinoäly, joka luo ruuduille hämmästyttävän aidon oloisen Obaman.Emme voi enää uskoa silmiämme, koska netissä nähtävät asiat eivät välttämättä ole totta, vaikka näyttävät aivan todelta.

Tekoälyllä luodut henkilöt, ”virtuaali-ihmiset” kuten Wiredin jutussa puhutaan, voivat myös osata vastata täysin uskottavasti kysymyksiin. Ja näyttää aivan oikeilta ihmisiltä. Vielä paljon enemmän kuin Lil Miquela ja Bermuda.

Miten voimme sitten tietää, onko toinen osapuoli oikea ihminen?

VTT:llä yritetään parhaillaan selvittää globaalia teknologiaa, jolla voitaisiin tulevaisuudessa erottaa oikeat ihmiset virtuaalisista hahmoista. Selvää ratkaisua ei ole vielä keksitty, mutta Vallivaaran mukaan yksi ratkaisu pohjautuisi esimerkiksi Bitcoinin hyödyntämään lohkoketjutekniikkaan, jossa tietokantoja pidetään yllä hajautetusti.

Tavallisessa arjessa on Vallivaaran mukaan oleellista se, että tuntee jonkun oikean henkilön, joka puolestaan tuntee niin sanotun Instagram-henkilön.

Kuulostaa dystopialta, mutta asialta, johon kannattaa Vallivaaran mukaan varautua.

Erityisesti hän on huolissaan siitä, miten lainsäädäntö laahaa jäljessä. Oma lukunsa on se, miten aidoilta vaikuttavat virtuaaliset persoonat voivat tulevaisuudessa pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi politiikkaan.

Valivaara pitää myös täysin mahdollisena Wiredin artikkelissa esitettyä ajatusta siitä, että tavallisilla ihmisillä voi tulevaisuudessa olla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa oma ”virtuaalinen kaksoisolento”, avatar.

Tietoturvan näkökulmasta siinä on hänen mielestään paljon hyviä puolia.

Jos ihmisillä on sosiaalista mediaa oma virtuaalinen kaksoisolento, he eivät päivitä sosiaaliseen mediaan omaa elämäänsä niin yksityiskohtaisesti. Tällöin kolmannet osapuolet eivät pysty hyödyntämään tietoja todellisista ihmisistä samalla tavalla kuin on tämän vuoden aikana uutisoitu.

”Näen, että virtuaaliolennoista voi olla meille hyötyä. Meillä voi olla monta ’avataria’ itsellemme: yksi vapaa-ajan harrastuksia varten, yksi töitä varten ja yksi omiin henkilökohtaisiin asioihin.”

Toki meillä kaikilla on jo nyt lukemattomia profiileja erilaisissa sosiaalisen median palveluissa, joilla on jokaisella erilainen käyttötarkoituksensa.

Tulevaisuudessa eri ”avatarit” voivat kuitenkin toimia itsenäisesti ja edustaa eri yhteisöissä.

Olla yhteydessä toisiin avatareihin, joita ei ole välttämättä luonut kukaan oikea ihminen vaan pelkästään tekoäly.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 2. 2

  Mikä pelastaisi sarjakuvan? Hittisarjisten myyntiluvut laskevat, mutta netissä nousevat feministiset ja elämäkerralliset sarjakuvat – lue nämä tänä kesänä

 3. 3

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 4. 4

  Tällainen on Paperi T:n uusi musiikkivideo, jossa leikitellään edellisen hittilevyn kuvastolla ja Chisu tekee ainutlaatuisen vierailun

 5. 5

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 6. 6

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 7. 7

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 8. 8

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 9. 9

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 10. 10

  Pikatestissä Kurvin uusi ravintola, josta saa mietittyjä drinkkejä ja kekseliäitä pikkuruokia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 2. 2

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 3. 3

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 4. 4

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 5. 5

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 6. 6

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 7. 7

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 8. 8

  Teslan toimitusjohtaja Elon Musk suuttui medialle ja suunnittelee nyt sivustoa, jolla kansalaiset voisivat arvioida juttujen luotettavuutta – ja sen nimeksi on tulossa Pravda

 9. 9

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 10. 10

  Tällainen on Paperi T:n uusi musiikkivideo, jossa leikitellään edellisen hittilevyn kuvastolla ja Chisu tekee ainutlaatuisen vierailun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 4. 4

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 5. 5

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 6. 6

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 7. 7

  Kolumni: Kaverisi jonka nimi alkaa T:llä ei osta sinulle olutta – kiitos kun pilasit Facebookin

 8. 8

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 9. 9

  Netissä nauretaan teksteille, jotka selittävät kappaleiden lyriikat niin kuivasti kuin on mahdollista – Tällaisia ne ovat parhaimmillaan

 10. 10

  Suomi hävisi Euroviisut – ja tässä on siihen syy

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

 2. 2

  Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

 3. 3

  VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

 4. 4

  Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

 5. 5

  Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

 6. 6

  ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

  Tilaajille
 7. 7

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

 8. 8

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 9. 9

  Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

 10. 10

  Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 2. 2

  Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

 3. 3

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

 4. 4

  Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

  Tilaajille
 5. 5

  Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

 6. 6

  HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

  Tilaajille
 7. 7

  Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

 8. 8

  Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

 9. 9

  Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

 10. 10

  Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 4. 4

  Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

  Tilaajille
 5. 5

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 6. 6

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

  Tilaajille
 8. 8

  Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

  Tilaajille
 9. 9

  Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

  Tilaajille
 10. 10

  Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

 11. Näytä lisää