”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski tarjosi oivan mahdollisuuden kerrata yhteiskuntafilosofian perusteita.

”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski maanantaina A-studion Kuplat-sarjan päätösosassa.

Koski vastasi ohjelmassa Anna-Maija Tikkaselle, joka on työtön. Hän sanoi, että ”maailma on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka kykenee niitä mahdollisuuksia käyttämään. Mutta sitten jos on rajoitteita, niin sitten pitäis olla...”

Tähän väliin Koski sitten pääsi sanomaan, että rajoitteita on kuulkaa kaikilla.

Sananvaihto julkaistiin sosiaalisessa mediassa ja Ylen Areenassa jo aiemmin, mutta varsinaisen metakan se aiheutti vasta maanantaina ja tiistaina.Tässä muutama esimerkki Twitter-metakasta:
Ei kuitenkaan keskitytä nyt metakkaan vaan Kosken lauseeseen.

”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita” on nimittäin truismi, itsestäänselvyys, sanoo käytännöllisen filosofian yliopistonlehtori Olli Loukola Helsingin yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikilla meillä on rajoitteita, tottakai on! Mutta rajoitteet eivät ole millään tavalla samanlaisia ja niillä on eri merkitys.”

Rajoitteita ei siis voi noin vain verrata keskenään niin kuin Koski A-studiossa näytti tekevän.

”Moraaliselta kannalta katsottuna on erityisen tärkeää tehdä erottelu sen suhteen, millaisia rajoitteet ovat”, sanoo Loukola.

Kyse on tärkeältä osalta siitä, ovatko ihmisten rajoitteet seurauksia heidän tietoisista valinnoistaan.

Nyt seuraa hieman yhteiskuntafilosofian perusteita:

On olemassa relevantteja ja ei-relevantteja rajoitteita eli merkityksellisiä ja ei-merkityksellisiä rajoitteita.

Kaikilla meillä on niin fyysisiä kuin psykologisia rajoitteita, joille emme voi juuri mitään. Jos syntyy punatukkaisena tai ihonväriltään tummana, noille rajoitteille ei yhteiskunta voi mitään.

Sen sijaan yhteiskunnan täytyy pitää huolta, että nuo rajoitteet eivät johda epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Tai ainakin yhteiskunnan täytyy pyrkiä tähän niin kauan kuin sen periaatteena on mahdollisuuksien tasa-arvo.

Kokoomuksen periaateohjelman toisen luvun otsikko on ”Mahdollisuuksien tasa-arvo”.

”Yhteiskunnan tulee taata kansalaisille tasa-arvoiset lähtökohdat ja elämän perusedellytykset. On huolehdittava siitä, että jokainen saa mahdollisuudet ja valmiudet omalle kasvulleen kohti itse määrittelemiään päämääriä ja tavoitteita. – – Ihmisellä on oikeus toteuttaa itseään”, periaateohjelmassa lukee.

Länsimaisessa demokratiassa kaikkia, siis jokaikistä, pitäisi kohdella tasapuolisesti. Loukola muistuttaa, että tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin luetaan myös ”omanarvontunnon perusteet eli ihmisellä täytyy olla mahdollisuus kokea itsensä täysivaltaiseksi, itsenäiseksi ja onnelliseksi yhteiskunnan jäseneksi”.

Se ei tarkoita, että kaikki mahdolliset rajoitteet poistetaan. Se tarkoittaa sitä, että relevantit rajoitteet eivät saa asettaa toisia huonompaan asemaan.

Sukupuoli, etninen tausta, sosiaalinen asema tai sairaus ei saa olla peruste sille, että ihmisiä kohdeltaisiin eri tavalla.

”Nämä seikat ovat yhteiskuntafilosofiassa jo pitkään olleet itsestäänselviä. Jos nainen saa pienempää palkkaa kuin mies vain siksi että on nainen, sen epäoikeudenmukaisuus on ilmiselvää”, Loukola sanoo.

Mutta miksi? Minkä takia esimerkiksi ihonväri ja sukupuoli eivät saisi näkyä ihmisten kohtelussa?

Vastaus: koska ihmiset eivät ole vapaasti valinneet näitä seikkoja. Sitä kautta ne ovat asioita, joista ihmisiä ei saa rankaista.

”Jos ihmisiä kohdellaan heidän relevanttien rajoitteiden takia huonosti, silloin vaikutetaan heidän elämiin hyvin vahvalla tavalla”, Loukola sanoo.

Yksi tärkeä relevantti rajoite ovat sairaudet. Ihmiset eivät valitse niitä, vaikka voivatkin vaikuttaa joidenkin – mutta vain joidenkin – tautien synnyn todennäköisyyteen.

A-studiossa esiintynyt Anna-Maija Tikkanen sairastaa fibromyalgiaa, keuhkoahtaumatautia ja diabetesta.

”Jos joku sanoo, että eihän tuo merkitse mitään, hän tekee juuri sen virheen, että sairaus olisi jotain sellaista, johon yksilö voisi vaikuttaa ja johon ei sen takia tarvitsisi puuttua”, Loukola sanoo.

”Tämä sotii hirveän vahvasti ihmisten moraalisia intuitioita vastaan: eihän näin hitto soikoon saa ajatella. Kansanedustaja Koski näytti jättävän tämän seikan huomiotta.”

Taustalla on tasa-arvoajattelu, joka on ollut enemmän ja enemmän valtavirtaa vähintään Ranskan vuoden 1789 vallankumouksesta alkaen ”ja erityisesti angloamerikkalaisessa yhteiskuntafilosofiassa 1970–80-luvulta lähtien”, Loukola sanoo.

Yhteiskuntafilosofiassa käytetään niin sanotun kovan onnen käsitettä (engl. brute luck).

”Se tarkoittaa, että jos tapahtuu esimerkiksi maanjäristys ja menetät kotisi tai jos satut yksinkertaisesti syntymään perheeseen, jossa isä on alkoholisti, äiti kuollut tai muuta vastaavaa, niin lähtökohtaisesti et ole tehnyt mitään ansaitaksesi surkean tilanteesi. Se ei ole ollut millään muotoa vapaaehtoinen valinta, ja siksi näitä asioita pitäisi korvata”, Loukola sanoo.

Mutta entä jos ihminen on itse valinnut hölmösti? Yhteiskuntafilosofia erottelee tietoiset valinnat kovasta onnesta.

Jollain tavalla ihmisen pitää myös kantaa valintojensa seuraukset.

Loukola antaa esimerkin: jos yhteiskunnalta tukia saava käyttää tukirahat keskiolutbaareihin ja uhkapeleihin, millä oikeudella tukia saava voi vaatia lisää rahaa?

”Tämä on aiheellinen kysymys, mutta se on myös yksi niistä ryhmistä, joista keskustellaan kamalan paljon. Jos keskustelija on vähänkin hyvinvointivaltion vastainen, tämän porukan määrää tupataan liioittelemaan.”

Mutta entä koulutus- tai uravalinnat? Valitsemme, mitä opiskelemme.

”Jos mahdollisuuksien tasa-arvo antaa mahdollisuuden koulutukseen enkä käytä sitä hyväkseni, niin jollain tavalla minun täytyy olla siitä itse vastuussa. En voi ryhtyä syyttämään yhteiskuntaa.”

Uravalinnat voivat olla ja usein ovat tietoisia, ja ihmisten tulee kantaa tietoisten valintojensa seuraukset.

Kansanedustaja Koski todennäköisesti halusi viitata juuri näihin valintoihin, mutta teki sen Loukolan mukaan ”aika kovalla tavalla”. Samalla Koski näytti kuitenkin myös vertaavan rajoitteita keskenään tavalla, jota ei yksinkertaisesti voi tehdä.

Vielä vähän ja yksinkertaisesti: yhteiskunnan rakenteet aiheuttavat ihmisille aina erilaisia rajoitteita.

Vaikka yhteiskuntajärjestelmä olisi rakennettu kuinka hienosti mahdollisuuksien tasa-arvon periaatteen pohjalle, järjestelmä ei käytännössä voi olla luomatta jonkinlaisia rajoitteita, Loukola muistuttaa.

”Jos rajoitteet estävät meitä toteuttamasta itseämme yksilöinä, rajoitteiden seurauksia täytyy kompensoida.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Filosofia
 • Politiikka
 • Nyt
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 2. 2

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 3. 3

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 4. 4

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 5. 5

  Helsingin keskusta saa kukkapeitteen viikonloppuna – 21 installaatiota ydinkeskustassa kävelyreitin varrella

 6. 6

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 7. 7

  Maailma kylässä -festivaaleilla esiintyvä Freshlyground tunnetaan poliittisesti kantaaottavasta bailumusiikista ja Shakiran Waka Waka -hitistä

 8. 8

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 9. 9

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 10. 10

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 2. 2

  Euroopan uusi tietosuoja-asetus astui voimaan, ja some täyttyi gdpr-meemeistä – Kokosimme niistä parhaimmat

 3. 3

  Helsingin keskusta saa kukkapeitteen viikonloppuna – 21 installaatiota ydinkeskustassa kävelyreitin varrella

 4. 4

  Rasvaisista kappaleistaan tunnettu Günther on ilmetty ysäritähti – joka kuitenkin tekee musiikkia 2000-luvulla

 5. 5

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 6. 6

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 7. 7

  Mikä pelastaisi sarjakuvan? Hittisarjisten myyntiluvut laskevat, mutta netissä nousevat feministiset ja elämäkerralliset sarjakuvat – lue nämä tänä kesänä

 8. 8

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 9. 9

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 10. 10

  Helsingin Munkkisaaren kehutussa bistrossa saa valtavia annoksia ja keittoa, joka herkistää – tieto arkipäivien illallismenusta ei selvästikään ole tavoittanut ihmisiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

 4. 4

  Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

 5. 5

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 6. 6

  Valkoinen suomalainen toimittaja pukeutui romaniksi ja testasi, syrjitäänkö häntä ulkonäön perusteella – jutusta leimahti suuri somekeskustelu, koska siinä ei esiintynyt yhtään oikeaa romania

 7. 7

  Tämä Patrik Laineen reaktio Suomen Sveitsi-tappioon olisi täydellinen meemi, joka sopisi vastaukseksi mihin tahansa huonoon uutiseen

 8. 8

  Twitter on viisastelun luvattu some – kävin 220 euron koulutuksessa, jotta minusta tulisi Twitter-legenda, ja näin siinä kävi

 9. 9

  Tässä on Suomenlinnan paras pullapaikka – Harvoin kahvilassa tulee mieleen, että vähempikin riittäisi

 10. 10

  Nainen unelmoi Twitterissä olevansa 15 vuoden päästä futisäiti – perinteiset sukupuoliroolit aiheuttivat äläkän, ja nyt somessa haaveillaan vaikka mistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

 2. 2

  Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

 3. 3

  Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

 4. 4

  Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

 5. 5

  Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

 6. 6

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 7. 7

  Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

 8. 8

  Lämpö vauhdittaa kotimaisten kasvisten kasvua, mansikoiden kohdalla ”puhutaan todella aikaisesta keväästä” – mutta siitä on myös haittaa

 9. 9

  Lämmin toukokuu on vaikuttanut hyttysiin kahdella tavalla – suurta riesaa niistä tuskin tulee, sanoo tutkija

 10. 10

  Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

 2. 2

  Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

 3. 3

  Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

 4. 4

  Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

 5. 5

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 6. 6

  Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

 7. 7

  Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

  Tilaajille
 8. 8

  Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

 9. 9

  Finnair vetosi wc-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

 10. 10

  Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 2. 2

  Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

 3. 3

  Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

  Tilaajille
 4. 4

  Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

  Tilaajille
 5. 5

  Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

  Tilaajille
 6. 6

  Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

 7. 7

  Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

  Tilaajille
 8. 8

  Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

  Tilaajille
 9. 9

  Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  Tilaajille
 10. 10

  Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

 11. Näytä lisää