Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

Chemsex on sana, joka on noussut vasta aivan viime aikoina esille Suomessa, vaikka maailmalla se on ollut yleinen aihe jo suuren osan 2010-luvusta. Mistä ilmiössä on kyse?

”Lontoossa homomiesten seuranhakusovellus Grindrissa on erityisen vilkasta sunnuntaiaamuisin. Metamfetamiinilla vauhditetuille seksijatkoille lähteneet pojat eivät enää tuntien panemisen jälkeen saa muniaan pystyyn, ja niinpä he etsivät jotakuta, joka vielä saa ja voisi tulla panemaan heitä kaikkia.”

Näin kirjoitti näyttelijä Antti Holma vuonna 2017 Imagessa julkaistussa essessään.

Silloin Holman poikkeuksellinen maininta jäi ilman huomiota suomalaisessa mediassa.

Holman teksti oli käytännössä ensimmäinen kerta, kun suomalaisuudessa julkisuudessa edes sivuttiin ilmiötä, joka nousi jo vuonna 2015 Isossa-Britanniassa aiheeksi suurissa medioissa.

Holman tekstiä luettiin todennäköisesti paljon, mutta ei kyseisen kohdan takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekstin sisältävästä Imagesta puhuttiin julkisuudessa päivien ajan, koska sen kuvituksena käytettiin Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa poseeraavia muumeja. Jutussa Holma kirjoitti perusteellisesti homokulttuurista ja omasta seksuaalisuudestaan.

Nahkamuumien ja Holman omien kokemusten ruotimisen keskellä kukaan ei oikein kiinnostunut maininnasta homomiesten ”metamfetamiinilla vauhditetuista seksijatkoista”.

Holman mainitsema ilmiö on nimeltään chemsex, huumeilla vahvistettu – usein miesten välinen – seksi.

Juuri chemsexistä on puhuttu Lontoon, Berliinin ja Amsterdamin kaltaisissa eurooppalaisissa suurkaupungeissa jo vuosien ajan. Niissä aihetta on ehditty jo tutkia varsin perusteellisesti, ja aiheesta julkaistiin Chemsex-niminen dokumentti jo vuonna 2015.

Ilmiön syistä ja ennen kaikkea sen vaaroista on kirjoitettu paljon.Suomeen keskustelu on tulossa vasta nyt.

Merkittävä avaus oli viime vuonna julkaistu Ella Saarisen kirjoittama tutkimus, jossa selvitettiin päihteiden käyttöä suomalaisten miesten välisessä seksissä. Tutkimuksen aineistona käytettiin nettikyselyä, johon vastasi noin 1 000 miestä.

Vähitellen aiheeseen herättiin myös suomalaisessa mediassa.

MTV kirjoitti chemsexistä tammikuussa 2018, Yle huhtikuussa.

Aiheen vähäinen esillä olo on ymmärrettävää, koska Suomessa on kyse hyvin pienestä ilmiöstä.

Koko Suomessa on vähemmän asukkaita kuin esimerkiksi Lontoossa, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että maamme homopiirit ovat reilusti pienempiä kuin Euroopan suurkaupungeissa – puhumattakaan siitä joukosta, joka käyttää huumeita seksin harrastamista varten.

Vaikka ilmiö on pieni, se on silti kasvussa myös Suomessa.

”Odotettavaa on, että chemsex Suomessa yleistyy”, Saarisen kirjoittamassa tutkimuksessa todetaan.

Yksi syy aiheen nousemiseen esille juuri nyt on se, että tänä vuonna Suomessa on puhuttu poikkeuksellisen paljon kovien huumeiden viihdekäytöstä laulaja Jari Sillanpään metamfetamiinikäryn myötä.

Sillanpää on myöntänyt ongelmansa avoimesti, mutta ei ole puhunut käyttönsä motiiveista tai viitannut chemsex-kulttuuriin. Hän on kertonut julkisuudessa huumeidenkäyttönsä liittyvän esimerkiksi jatkobileisiin. MTV3:lla EVS-ohjelman haastattelussa Sillanpää kertoi huumeiden käytöstään näin:

”Jokainen ihminen haluaa jotakin. Pään sekaisin, arjesta pois, pitää hauskaa. Jotkut haluavat käyttää lääkkeitä. Jotkut saavat hirveät kiksit juoksemalla metsässä tai whatever. Tämä tuli vaan, sattui minun tielle kolme–neljä vuotta sitten”, Sillanpää kertoi.

Sillanpään tapauksessa kyse voi olla nimenomaan viihdekäytöstä, ja se voi olla liittymättä mitenkään chemsexiin. Esimerkiksi musiikkikriitikko Oskari Onninen viittasi kuitenkin ilmiöön raportoidessaan Sillanpään keikalta. Sillanpää ei vastannut HS:n yhteydenottoon.

Yksittäisiä tapauksia olennaisempaa onkin koko ilmiö.

Mistä chemsexissä on siis kyse?

Tiivistettynä: Suurissa eurooppalaisissa kaupungeissa 2010-luvulla miesten välistä seksiä harrastavat miehet ovat alkaneet kerääntyä yhteen, käyttää huumeita ja harrastaa seksiä samanaikaisesti.

Oleellista on se, että huumeita ei käytetä vain päihtymistarkoituksessa, vaan voimistamaan ja pidentämään seksikokemusta. Seksin harrastamista varten.

”Chemsexin harrastamisessa ei ole kyse ensisijaisesti päihteiden käytöstä, vaan ennemminkin seksistä”, sanoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen, joka on ollut järjestämässä viime vuonna julkaistun suomalaistutkimuksen aineiston keräämistä.

Huumeiden toivotaan esimerkiksi lisäävän seksuaalista kyvykkyyttä, voimistavan nautintoa ja vähentävän estoja.

”Vaikka aiemminkin huumeidenkäyttö saattoi johtaa seksiin, chemsexissä päihteitä otetaan nimenomaan siksi, että seksiä ollaan aikeissa harrastaa. Vaikka kyse alun perin on ollut löyhästä ja improvisoidusta asiasta, on se sittemmin muotoutunut omanlaisekseen toiminnanmuodoksi omine käytäntöineen ja odotuksineen”, Saarisen kirjoittamassa tutkimuksessa kerrotaan.

Chemsexissä yleisimmin käytettyjä huumeita ovat GHB (eli gamma) ja metamfetamiini. Kaikki kovia huumeita. Esimerkiksi metamfetamiini on todettu tutkimuksessa useimmin sairaalakäynteihin johtavaksi huumeeksi.

Suurissa Euroopan kaupungeissa on koko viikonlopun kestäviä ”chemsex-bileitä”, joissa käytetään päihteitä, juhlitaan ja harrastetaan seksiä useiden eri ihmisten kanssa. Osanottajia on yleensä 5–15. Bileet järjestetään muun muassa homomiesten deittisovelluksen Grindrin avulla.

Chemsexiin liittyy useita vaaroja.

Siksi siitä nousi vuonna 2015 Isossa-Britanniassa paniikki.

Ilmiötä kauhisteltiin muun muassa brittiläisissä tabloid-lehdissä pitkään. Myös perinteinen brittisanomalehti The Guardian julkaisi aiheesta pitkän artikkelin otsikolla ”It’s a horror story”.

Kansainvälisistä medioista muun muassa Buzzfeed ja Vice paneutuivat aiheeseen. Vuonna 2015 julkaistiin Vicen tuottama dokumentti aiheesta.

Perusteellisissa jutuissa kerrotaan, miten chemsex on aiheuttanut hengenvaarallisia kohtaloita lukuisille miehille.

Ilmeisin vaara on tietenkin säännöllinen huumeiden käytön aiheuttama riippuvuus sekä yliannostuksista seuraavat hengenvaaralliset tilanteet.

Buzzfeedin pitkässä selvittävässä jutussa kerrotaan tilanteista, jossa chemsex-bileissä oleville miehille on annettu liian suuria annoksia tai he ovat olleet tilassa, jossa eivät ole tajunneet, millaisia annoksia ovat ottamassa.

Lontoolaiset chemsex-piireissä liikkuvat miehet kertoivat vuonna 2016 Buzzfeedin jutussa tuntevansa useita pelkästään edellisten viikkojen aikana yliannostukseen kuolleita henkilöitä.

Lisäksi on välillisiä vaaroja.

Yksi niistä on seksuaalisen väkivallan uhka. Useissa chemsexiä käsittelevissä jutuissa kerrotaan, kuinka chemsex-bileissä harrastetaan myös rajua seksiä. Ongelmaksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, jos toinen osapuoli ei ole päihteiden käytön vuoksi enää tietoinen siitä, mitä ollaan tekemässä. Raiskauksetkin ovat mahdollisia.

Samoin sukupuolitaudit, esimerkiksi hiv, voivat levitä helpommin, kun kondomin käyttö unohtuu tai jätetään tarkoituksella pois. Muistikuvat eri seksikerroista ja -partnereista voivat olla jälkeenpäin sumeita.

Homopiireissä on myös todettu ”turvaseksiväsymystä”, koska monet väsyivät hivin mukanaan tuomaan jatkuvaan turvaseksivalistukseen. Se on koettu holhoamisena, mitä on seurannut vastareaktio. Monissa isoissa kaupungeissa on yleistynyt hivin estolääkitys PrEP.

Esimerkiksi Lontoossa oma ilmiönsä on myös asuntopulan ja chemsexin yhteys. Huonossa sosiaalisessa tilanteessa olevat homomiehet ovat joutuneet harrastamaan chemsexiä maksaakseen vuokransa. Osalla ei ole asuntoa ollenkaan, ja he kiertävät eri chemsex-bileissä pysyäkseen poissa kadulta.

Mikä chemsexissä sitten houkuttelee? Miksi siitä on tullut niin suuri ilmiö?

Monesta syystä. Tuoreessa brittitutkimuksessa on todettu, että chemsexillä on merkittävä yhteisöllinen vaikutus.

Chemsex-bileisiin osallistumalla pääsee paremmin osaksi homoyhteisöä, sen aktiiviseksi jäseneksi.

”Seksitilanteet voivat usein olla paras tapa saada kontakti uuteen ihmiseen”, sanoo Sini Pasanen.

Puhelimeensa vastatessaan Pasanen on Pariisissa alan seminaarissa, jossa chemsex on yksi isoista puheenaiheista.

Erityisesti Euroopan isoissa kaupungeissa korostuu myös alakulttuurin sisäisten alakulttuurien parempi tapa löytää toisensa. Esimerkiksi hiv-positiiviset voivat jäädä homoyhteisön sisällä ulkopuoliseksi mutta löytää toisensa tapahtumissa.

Isossa osassa on myös puhdas hauskanpito. Heteropareilla iän myötä edelleen perinteinen kehityskulku on perheen perustaminen, lapsien hankkiminen ja juhlimisen rauhoittaminen.

Homomiehillä ei vastaavasti ole välttämättä esimerkiksi perhettä hoidettavana ja hedonistinen elämäntyyli, oman nautinnon tavoittelu, voi olla sosiaalisesti hyväksyttävämpää. Seksuaalivähemmistöt ovat olleet vuosikymmenien ajan olleet vaikuttamassa klubikulttuurin syntymiseen, ja päihteet liittyvät klubikulttuuriin läheisesti.

Yksi vaikuttava asia voi olla vähemmistöstressi. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kokevat edelleen yhteiskunnallisen tilanteen sellaiseksi, etteivät voi näyttäytyä avoimesti omana itsenään. Osa saattaa helpottaa tunnetta päihteiden käytöllä.

Tutkimuksissa on todettu, että homo- ja biseksuaalit käyttävät päihteitä keskimäärin enemmän kuin heterot.

Chemsexin voi nähdä eräänlaisena jatkumona tälle: huumeiden käyttäminen seksin yhteydessä tarjoaa vapauden tunteen ja antaa rohkeutta tehdä asioita, joita ei uskaltaisi normaalisti.

Suuri syy chemsexin yleistymiseen on myös jo aikaisemmin todettu asia: chemsex mahdollistaa sellaisen seksin harrastamisen, mikä ei olisi muuten mahdollista.

Säännöllisesti chemsexiä harrastavat eivät usein miellä itseään huumeidenkäyttäjiksi, koska he käyttävät huumeita vain parantaakseen seksikokemustaan.

Heidän näkemyksensä mukaan seksistä tulee nautinnollisempaa, ja huumeiden avulla seksiä jaksaa harrastaa paljon pidempään, tuntikausien ajan.

Usein chemsex-bileisiin osallistuminen onkin osanottajille vain hauskanpitoa. Tapa viettää viikonloppu.

Kuinka yleistä chemsex on nykyisin Suomessa?

Saarinen korostaa, että hänen kirjoittamansa tutkimus antaa vain tietynlaista osviittaa ilmiöstä. Tutkimuksessa tutkittiin yleisesti päihteiden käyttöä miesten välisessä seksissä.

”Niissä saattaa olla kyse chemsexistä tai sitten muuten vain seksin harrastamisesta päihteiden vaikutuksen alaisena”, Saarinen sanoo.

Selvästi yleisimpiä seksin aikana käytetyt päihteet olivatkin alkoholi, poppers ja kannabis, joilla ei ole perinteisesti yhteyttä chemsexiin.

”On eri asia käyttää päihteitä ja päätyä sitten harrastamaan seksiä kuin käyttää päihteitä juuri seksin harrastamista varten”, Saarinen korostaa eroa.

Tuoreessa tutkimuksessa tämä ero jää auki, koska siinä ei kysytty tarkemmin päihteiden käytön motiiveista. Tarkoituksena oli nimenomaan kartoittaa yleisesti päihteiden käytön yleisyyttä miesten välisessä seksissä.

Jotain voi silti tulkita vastauksista.

Seksinautinnon parantamiseen yleisemmin käytettyjä kovia ja vaarallisia huumeita oli käyttänyt kolme prosenttia noin tuhannesta vastaajasta.

Luultavasti ainakin osassa näistä on kyse chemsexistä.

Huumeiden käyttö seksin aikana oli myös selvästi yleisempää pääkaupunkiseudulla kuin muissa kaupungeissa. Samoin huumeita tai muita päihteitä käytettiin seksin aikana selvästi useammin ulkomailla kuin Suomessa.

Selvää on ainakin se, että aihe on hyvin arka tällä hetkellä Suomessa.

Yritimme saada tätä varten haastatteluun jotakuta suomalaisista chemsex-piireistä oman kokemuksensa perusteella tietävää henkilöä, mutta tällä hetkellä kaikki ovat hyvin varovaisia puhumaan mitään – jopa nimettömänä.

Osittain varovaisuuteen on vaikuttanut juuri Jari Sillanpään metamfetamiinikäryn aiheuttama mediahuomio ja sen heijastuminen homoyhteisöön.

Aiheesta ei haluta puhua, koska pelätään leimautumista.

Monet chemsexiä harrastavat eivät miellä itseään perinteisessä mielessä huumeiden käyttäjiksi, koska käyttävät huumeita vain seksiä varten. Niinpä perinteinen päihderiippuvaisille tarjottu apu ei välttämättä toimi heille. Oleellista on silti välittää tietoa vaaroista ja niiltä suojautumisesta.

Sekä Ella Saarinen että Sini Pasanen korostavat, että chemsex-keskustelussa pitäisi välttää ihmisten syyllistämistä ja keskittyä avun tarjoamiseen.

”Olennainen asia on huumeiden käytön dekriminalisoinnista puhuminen. Nyt esimerkiksi chemsex-bileissä rikoksen, kuten raiskauksen uhriksi, joutuneet eivät uskalla ilmoittaa asiasta poliisille, koska ovat itsekin syyllistyneet rikokseen käyttäessään huumeita. He jäävät kokonaan ilman apua”, Pasanen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Huumeet
 • Homoseksuaalisuus
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

 2. 2

  Westworldin loppu jättää katsojat täydellisen hämmennyksen tilaan – mitä ihmettä lopputekstien jälkeen tapahtuu? Sarjan luoja vinkkaa

 3. 3

  Image julkaisi Rebekka Härköstä ja Jessikka Aroa pilkkaavan vitsin ja joutui kovaan ryöpytykseen – Lehti pyysi anteeksi ”tarpeetonta tölväisyä”, mutta miksi juuri nyt anteeksipyyntö oli tarpeen?

 4. 4

  Kuolemista käsittelevä Lucky jäi Harry Dean Stantonin jäähyväistyöksi

 5. 5

  Amerikkalaismies aloitti vahingossa viikon parhaan meemin ”menestyneimmistä tapaamistaan ihmisistä” – ja poistui lopulta Twitteristä, kun läppä lähti lapasesta

 6. 6

  Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

 7. 7

  Ravintola Alppitori lopettaa toimintansa pysyvästi – ovet sulkeutuivat tammikuussa

 8. 8

  Helsingissä järjestetään skeittikisa, jossa saa töniä ja lyödä – mistä on kyse?

  Tilaajille
 9. 9

  Katsoimme Muumilaakson tarinoiden kolme Suomessa sensuroitua jaksoa – tällaisia ne ovat

 10. 10

  Simpsonien Apu on rasistinen ja naisiin tv-sarjoissa kohdistuva sadistinen väkivalta ahdistaa – Mutta näitä sarjoja kannattaa katsoa nyt, jos vanhat asetelmat ärsyttävät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

 2. 2

  Westworldin loppu jättää katsojat täydellisen hämmennyksen tilaan – mitä ihmettä lopputekstien jälkeen tapahtuu? Sarjan luoja vinkkaa

 3. 3

  Amerikkalaismies aloitti vahingossa viikon parhaan meemin ”menestyneimmistä tapaamistaan ihmisistä” – ja poistui lopulta Twitteristä, kun läppä lähti lapasesta

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Image julkaisi Rebekka Härköstä ja Jessikka Aroa pilkkaavan vitsin ja joutui kovaan ryöpytykseen – Lehti pyysi anteeksi ”tarpeetonta tölväisyä”, mutta miksi juuri nyt anteeksipyyntö oli tarpeen?

 6. 6

  Harry Potter -fanit ovat jälleen menettäneet hermonsa uuden elokuvan yksityiskohdan takia, eikä J.K. Rowling ole erityisen innoissaan asiasta

 7. 7

  Hittisarja Westworldin toinen kausi päättyy maanantaina, haastattelimme sarjan tekijät Lontoossa – mistä koko sarjassa oikein on kyse?

 8. 8

  Näin 31-vuotiaasta Pikku G:stä tuli taas koko Suomen kuuntelema hittiartisti, vaikka sen ei pitänyt olla mitenkään mahdollista

 9. 9

  Kuolemista käsittelevä Lucky jäi Harry Dean Stantonin jäähyväistyöksi

 10. 10

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

 2. 2

  16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

 3. 3

  Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

 4. 4

  Amerikkalaismies aloitti vahingossa viikon parhaan meemin ”menestyneimmistä tapaamistaan ihmisistä” – ja poistui lopulta Twitteristä, kun läppä lähti lapasesta

 5. 5

  Image julkaisi Rebekka Härköstä ja Jessikka Aroa pilkkaavan vitsin ja joutui kovaan ryöpytykseen – Lehti pyysi anteeksi ”tarpeetonta tölväisyä”, mutta miksi juuri nyt anteeksipyyntö oli tarpeen?

 6. 6

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  Tilaajille
 7. 7

  Donald Trump ilmoitti luovansa Yhdysvalloille ”avaruusvoimat” – eikä internet malttanut olla lyömättä koko ideaa leikiksi, koska vitsit ovat niin helppoja

 8. 8

  ”Kukaan ei räppää paremmin”, sanoo Cheek tästä 20-vuotiaasta miehestä, ja se saattaa muuttaa hänen elämänsä – mutta voiko tähti noin vain tehdä toisen?

 9. 9

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kolme vaihtoehtoa kaupunkijuhannuksen menovinkeistä

 10. 10

  Näin 31-vuotiaasta Pikku G:stä tuli taas koko Suomen kuuntelema hittiartisti, vaikka sen ei pitänyt olla mitenkään mahdollista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

 2. 2

  Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

 3. 3

  Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

 4. 4

  Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

 5. 5

  Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

 6. 6

  Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

 7. 7

  Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

 8. 8

  Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

 9. 9

  Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

  Tilaajille
 10. 10

  Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

 2. 2

  Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

 3. 3

  Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

 4. 4

  Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

  Tilaajille
 5. 5

  Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

 6. 6

  Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

 7. 7

  Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

 8. 8

  Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

 9. 9

  Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

 10. 10

  HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

 2. 2

  Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

  Tilaajille
 3. 3

  Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

 4. 4

  Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

  Tilaajille
 5. 5

  Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

 6. 6

  Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

  Tilaajille
 7. 7

  Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

 8. 8

  Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

 9. 9

  Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

 10. 10

  ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
 3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
 4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
 5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
 6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
 7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
 8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
 9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
 10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
 11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
 12. Näytä lisää