Mikä pelastaisi sarjakuvan? Hittisarjisten myyntiluvut laskevat, mutta netissä nousevat feministiset ja elämäkerralliset sarjakuvat – lue nämä tänä kesänä

Sarjisjättien myynti sakkaa. Sekä printissä että netissä nousevina ilmiöinä ovat feministiset ja elämäkerralliset sarjakuvat. Voisivatko aluevaltaukset pelastaa myös sarjakuvan?

Aku Ankan taskukirja on Suomen suosituin sarjakuvajulkaisu. Viisi vuotta sitten listan ykkönen myi yli 60 000 kappaletta, mutta viime vuoden myydyin Aku-taskari enää 37 000 kappaletta. Helppoa ei ole pienimmilläkään tekijöillä.

”Isot kirjakaupat eivät halua ottaa riskejä, vaan hyllyistä löytyy vain Disneytä ja Fingerporia. Kärjistetysti sanottuna marketeissa on nykyään paremmin tarjolla sarjakuvaa kuin vaikka Helsingin keskustan isoissa kirjakaupoissa”, sanoo kustannustoimittaja Vesa Kataisto Arktinen Baanani -kustantamosta.

Mikä pelastaisi sarjakuvan?

Ongelma ei ainakaan ole siinä, ettei monipuolista tarjontaa riittäisi. Netissä esimerkiksi on monia laadukkaita omaelämäkerrallisia sarjakuvablogeja, ja yksi suuri ilmiö on feminismi ja nonfiction, eli tietokirjamaiset sarjakuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi sukupuolta ja mielenterveysasioita käsitellään paljon suomalaisissa nettisarjakuvissa. Niistä harva on kuitenkaan kustannettu kirjoiksi saakka”, sanoo sarjakuvataitelija Johanna Rojola.

Myös sarjakuvaa tutkiva tohtorikoulutettava Laura Antola Turun yliopistosta sanoo, että elämäkerralliset sarjakuvat ovat nousemassa. Niissä kerrotaan yksittäisten ihmisten kautta yhteiskunnallisista asioista.

Antolan mukaan sarjakuvan myyntilukujen lasku liittyy erityisesti supersankariteoksiin, joilla on ollut perinteisesti valtavat levikit. Kansainvälisissä sarjakuvapiireissä on uumoiltu, että yksi syy myynnin laskulle saattaa olla se, että lukijoita ei kiinnosta enää perinteinen miessupersankari.

Yhdysvaltalaisen FiveThirtyEight-sivuston mukaan 2014 vain vajaa neljännes sarjakuvajätti Marvelin hahmoista oli naisia. DC-kustantamolla luku oli vajaa 30 prosenttia.

Mutta minkälainen on lukijoiden jakauma? Graphic Policy -sivusto on arvioinut supersankarien lukijakuntaa somekäytöksen perusteella. Vuonna 2015 sivuston mukaan noin puolet lukijoista oli naisia.

Nyt maailmalla onkin herätty vaatimaan supersankareista monipuolisempia. Lontoossa järjestettiin toukokuussa Hero(in)es-näyttely, jossa miessankarit oli piirretty naisina. Esimerkiksi suomalainen sarjakuvataiteilija Kaisa Leka piirsi näyttelyyn Turtlesit tyttöinä.

Myös amerikkalainen supersankarikustantamo on herännyt naishahmojen kaipuuseen. Marvel on rebootannut mieshahmoja naisina eli alkanut kertoa supersankaritarinoita alusta siten, että esimerkiksi suosikkisankarit Thor tai Iron Man ovatkin naisia.

”Sarjakuvaan on yritetty tuoda myös etnistä moninaisuutta, esimerkiksi Ms. Marvel -hahmo on nyt muslimiteinityttö”, Antola sanoo.

Aivan kitkatta muutos ei käynnistynyt. Marvelin vuosi 2017 oli sarjakuvien kannalta taloudellisesti hyvin heikko. Uudet hahmot ja reboottaukset eivät ole myyneet yhtä hyvin kuin Hämähäkkimies tai Batman. Toisaalta uudet hahmot eivät yleensä myy heti samanlaisia määriä kuin klassikot.

Sarjakuvista tehdyt elokuvat porskuttavat samalla. Tänä vuonna ilmestyi yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottanein supersankarielokuva, isolla budjetilla tehty Black Panther, jonka päähenkilöt eivät ole perinteisiä valkoisia mieshahmoja. Tämä todistaa vääräksi kuluneen väitteen siitä, että naispuoliset tai etnisiä vähemmistöjä edustavat sankarit eivät kiinnosta suurta yleisöä.

Vaikka Antolan mielestä idea supersankareista rebootattuina naisina on hyvä, hänen mielestään yleisöä palvelisi vielä paremmin se, että kirjoitettaisiin ihan uusia naishahmoja. Erityisen tärkeää olisi Antolan mukaan, että nimenomaan naiset ja muunsukupuoliset olisivat kirjoittamassa niitä, jotta niistä tulisi aidon tuntuisia. Aiheesta on käyty tänä keväänä kiivasta keskustelua, kun yhdysvaltalaiskirjoittaja Whit Reynolds pilkkasi miesten kuvailemia naishahmoja. Twitterissä naiset alkoivat naureskella mieskirjailijoiden tavalle kuvailla naisten rintoja tai takapuolta.

”Mies voi kirjoittaa, miten hahmon terhakat rinnat pomppivat paidan alla tämän kävellessä portaita. Ei kukaan nainen ajattele ruumiistaan noin normaalissa elämässä!” Antola sanoo ja nauraa.

Suomessa naistekijöitä kuitenkin riittää. Esimerkiksi Sarjakuva-Finlandia on jaettu 11 kertaa, ja sen on voittanut viidesti nainen.

Feminististä näkökulmaa on pyritty tuomaan esiin esimerkiksi perustamalla Suomeen feministisen sarjakuvatoiminnan verkosto. Johanna Rojola kertoo, että verkoston idea on peräisin Ruotsin Malmöstä, jossa kymmenisen vuotta sitten joukko naisia perusti Dotterbolaget-nimisen kollektiivin. Sen jäsenet haluavat nostaa sarjakuvan monimuotoisuutta, kuten nais- ja muunsukupuolisia tekijöitä. Nykyään moni kollektiivin tekijöistä on breikannut maailmalla. Esimerkiksi Liv Strömquistin tekemä vaginasta kertova Kielletty hedelmä käännettiin juuri ranskaksi, joka on sarjakuvamaailman tärkein kieli.

”Juttelin kirjan kustantajan kanssa, ja hän kertoi, että Ranskassa tytöt tulevat poikaystävänsä kanssa kauppaan, ostavat teoksen ja antavat sen kundikaverilleen luettavaksi.”

Myös suomalaista sarjakuvaa arvostetaan maailmalla, ja ulkomailla on julkaistu noin sata suomalaista sarjakuvateosta. Menestyneimpiä näistä on ollut JP Ahosen ja KP Alaren Perkeros, joka on julkaistu tähän mennessä seitsemässä eri maassa. Myös esimerkiksi Hannu Lukkarisen ja Juha Ruusuvuoren Nicholas Grisefot -tarinat ovat suosittuja Keski-Euroopassa.

Rojolan mielestä sarjakuvan yksi haaste on siinä, etteivät ihmiset tunne sitä lajityyppinä. Hän vertaa sarjakuvaa runouteen: Molempia kustannetaan vähän, mutta runoutta kuitenkin arvostetaan ja opetetaan koulussa äidinkielen tunneilla. Sen sijaan moni ei esimerkiksi ymmärrä, että sarjakuvagenrejä on monenlaisia.

”Kun ihmiset kuulevat, että piirrän sarjakuvaa, he kysyvät, minkälaista hahmoa piirrän kuvitellen, että jokaisella on oma Aku Ankka. He yllättyvät, kun kerron, etten piirrä mitään hahmoa vaan tapahtumia elämästäni.”

Myös se saattaa tulla yllätyksenä, ettei sarjakuvan tarkoitus ole läheskään aina naurattaa kolmen ruudun jälkeen. Päinvastoin, kuvallisella kerronnalla voidaan käsitellä hyvin rankkoja aiheita, kuten seksuaalista väkivaltaa tai nettivihaa.

Kiinnostavia sarjakuvia voi kuitenkin olla vaikea löytää, sillä isoissa kirjakaupoissa sarjakuvaosastot ovat pieniä, ja niiden myymisaika on yleensä noin puoli vuotta. Mikä myy sitten pienissä sarjakuvakaupoissa?

”Feministiset sarjakuvat myyvät, ja olemme myös halunneet tuoda niitä tarjolle”, sanoo Helsingin Kalliossa sijaitsevan Turun Sarjakuvakaupan myyjä Lasse Hauerwaas.

Hän mainitsee, että kevään myyntihitti on ollut Sisaret 1918, joka on antologia Suomen sisällissodasta naisten näkökulmasta. Ylipäänsä viimeisen kymmenen vuoden aikana sarjakuvapiirit ovat naisistuneet vahvasti.

Sarjakuvan nettimyynti on vilkastuttanut sarjakuvakauppaa jonkun verran.

”Ihmiset käyvät selailemassa kivijalkaliikkeessä sarjakuvaa, jonka he sitten tilaavat netistä”, Arktisen Banaanin Vesa Kataisto kommentoi.

Harva myöskään haluaa ostaa netistä sikaa säkissä ilman, että teosta pääsee hieman selailemaan. Tämä johtaa siihen, ettei uutuuksiin törmää. Netti on kuitenkin henkireikä etenkin niille sarjakuvaharrastajille, jotka asuvat pikkupaikkakunnilla, jossa sarjakuvia ei juuri myydä. Netti on kuitenkin täynnä myös ilmaiseksi luettavia sarjakuvia. Stripit kiertävät meemeinä Facebookissa ja esimerkiksi sarjakuvablogit-osoitteessa on lukuisia hyviä ja aktiivisesti päivittyviä blogeja.

Nettisarjakuvissa haasteena on kuitenkin ollut se, miten sarjakuvan tekijät saisivat työstään rahaa.

Nyt tähänkin on keksitty ansaintalogiikka. Esimerkiksi korealainen LINE Webtoon-sovellus on eräänlainen sarjakuvien Spotify, joka maksaa sarjakuvantekijöille palkkiota. Sovelluksessa on luettavissa esimerkiksi suomalaisten Susanna Nousiaisen eli suspun ShootAround, H-P Lehkosen Life Outside the Circle ja Emma Krogellin Lumine. Niillä on tuhansia lukijoita.

Suomalaisen nettisarjakuvan suurin menestys tähän asti on Minna Sundbergin Stand Still Stay Silent. Sarjan tuottamiseksi painetuksi kirjaksi järjestettiin joukkorahoituskampanja, joka ylitti tavoitteensa moninkertaisesti ja ennätysajassa.

”Suomenkielistä sarjakuvaa tämä ei vielä pelasta, sillä tarinat ovat englanniksi. On kuitenkin hieno juttu sarjakuvatekijöiden kannalta, että piirtämisestä voi saada elantonsa”, Rojola sanoo.

Miksi sillä sitten on niin paljon väliä, onko sarjakuvahahmo mies, nainen vai muunsukupuolinen?

”Ihmisten pitää voida löytää itsensä sarjakuvasta”, Rojola sanoo.

Ylipäänsä maailmassa monenlaisten tekijöiden pitäisi saada äänensä kuuluviin.

”Samastun Wonder Womaniin sata kertaa paremmin kuin Kapteeni Amerikkaan. Aiemmin on vain ollut pakko opetella samastumaan miehiin, sillä vain mieshahmoja on ollut tarjolla. On hyvä, että asia on muuttumassa”, Antola sanoo.

Lue tänä kesänä

Sarjisammattilaiset Johanna Rojola, Laura Antola ja Lasse Hauerwaas antavat vinkit kesälukemiseksi.

Mariko & Jillian Tamaki: This one summer (First Second Books 2014)

”Romaani kuvaa ala-asteen ja yläasteen välistä kesää, jolloin isompien lasten jutut alkavat kiinnostaa. Teoksessa on sama ihana henki kuin Call Me By Your Name -elokuvassa. Kun sen on lukenut, olo on hetken aikaa hyvin onnellinen.” JR

Ulla Donner: Spleenish (S&S 2017)

”Omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo nuoresta naisesta, jonka maailma on täynnä mahdollisuuksia, mutta hänestä tuntuu, että kaikki muut ovat fiksumpia ja aikaansaavempia.” JR

Emmi Nieminen ja Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet (Kosmos 2017)

”Sarjakuvatietokirja kertoo netin vähemmistöön kohdistuvasta vihapuheesta. Siinä avataan, miksi on tärkeää, etteivät ihmiset vain ohita vihapuhetta vaan että kaikki reagoivat siihen. Teoksessa näytetään myös, miten vihapuheen kohteeksi joutuneita voidaan tukea.” JR

Emmi Valve: Armo (Asema 2017)

”Suomalainen teos kuvaa nuoruuden psykoosia. Se on piirretty vapaalla kädellä ja siinä on käytetty akvarellia.” JR

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä (Like 2013)

”Nuoret punkkaritytöt kaipaavat seikkailua, joten he liftaavat Itävallasta Italiaan. Matkalla ei käy hyvin. Kyse ei kuitenkaan ole uhritarinasta vaan romaani näyttää, että vaikka ihmiselle käy huonosti, hän voi selvitä siitä, eikä kokemus määrittele häntä. Erityisen hienosti teoksessa on kuvattu se, mitä näytetään ja mitä ei näytetä. Olen käyttänyt tätä teosta opettaessani sarjakuvan tekemistä.” JR

Hanneriina Moisseinen: Kannas (Kreegah Bundolo 2016)

”Kannas kuvaa jatkosotaa ja Karjalan evakuointia sekä naisten että myös eläinten näkökulmasta. Tällaista sotakuvausta ei ole aiemmin esitetty, teos on hyvin vaikuttava.” JR

Liv Strömquist: Nousu & tuho (Sammakko 2017)

Liv Strömquist analysoi ja kritisoi purevasti mutta hauskasti poliittisen vallan keskittymistä, kapitalismia ja varallisuuden jakautumista.” LH

Ryan North: The Unbeatable Squirrel Girl (Marvel 2015)

”Yksi Marvelin feministisimpiä supersankareita on The Unbeatable Squirrel Girl. Hahmolta puuttuu pullistelevat lihakset ja seksikäs vyötärösuhde, joka piirretään tyypillisesti kaikille naisille. Oravatyttö on höpsö muttei kuitenkaan parodinen.” LA

Nettisarjakuvan helmiä

Suomen Sarjakuvaseuran ylläpitämässä sarjakuvablogit.com -palvelussa on satoja vaihtelevasti toimivia sarjakuvablogeja, joista suuri osa on omaelämäkerrallisia.

vaeltavapaiserutto.blogspot.fi

Mielenterveysongelmia ja söpöjä eläimiä.

surkea.sarjakuvablogit.com

Pelkojen käsittelemistä ja pahan olon purkamista.

tajukankaankutoja.sarjakuvablogit.com

Transelämää, feminismiä ja anarkismia.

+1 Omalla sivullaan: tiitu.sarjakuvablogit.com/tag/memento-mori

Sarjakuva-Finlandian voittanut Tiitu Takalo kuvaa, miltä tuntuu sairastua vakavasti. 

Instagram-sarjakuvia

Instagram on erinomainen alusta sarjakuvan tekemiseen.

meredithplayground

Omaelämäkerrallisia pohdintoja omaksi itsekseen kasvamisesta ja oman paikkansa löytämisestä.
webcomic_name

Kolmen ruudun simppeliä huumoria.
lilla_berlin

Ruotsalaisen kuvittajan ironista huumoria hipsterikulttuurista.

Sarjakuvakeskuksen ­Lasten lauantaissa 26.5. ilmainen sarjistyöpaja lapsille. Ei ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen aikuisten ja lasten kesän ja syksyn kursseille osoitteessa www.sarjakuvakeskus.fi. Porthaninkatu 9, Helsinki. Aku Ankan taskukirja ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 2. 2

  Maanantaina paljastui maailman yksi epätoden­näköisimmistä seurustelu­suhteista, ja internet on yhtä aikaa sekä innoissaan että tyrmistynyt

 3. 3

  Villejä huhuja ja törkypuheita: Suomalaisten suosikkisovelluksessa puhutaan julkkiksista mitä halutaan, poliisikin tutkii keskusteluja – tästä on kyse

 4. 4

  Tässä 20 kivaa paikkaa Kalliossa ja yksi uutinen: On The Rocks laajentaa Fleminginkadulle, luvassa keikkojakin

 5. 5

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 6. 6

  Viikonloppuna Helsingissä rullaa maailmanluokan skeittaajia – Kokosimme skeittaussanaston, jonka avulla pääset alkuun

 7. 7

  Chuck Norris tuli Helsinkiin, ja some täyttyi yhdestä ja samasta vitsistä

 8. 8

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 9. 9

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 10. 10

  Teslan toimitusjohtaja Elon Musk suuttui medialle ja suunnittelee nyt sivustoa, jolla kansalaiset voisivat arvioida juttujen luotettavuutta – ja sen nimeksi on tulossa Pravda

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 2. 2

  Maanantaina paljastui maailman yksi epätoden­näköisimmistä seurustelu­suhteista, ja internet on yhtä aikaa sekä innoissaan että tyrmistynyt

 3. 3

  Villejä huhuja ja törkypuheita: Suomalaisten suosikkisovelluksessa puhutaan julkkiksista mitä halutaan, poliisikin tutkii keskusteluja – tästä on kyse

 4. 4

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 5. 5

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 6. 6

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 7. 7

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 8. 8

  Teslan toimitusjohtaja Elon Musk suuttui medialle ja suunnittelee nyt sivustoa, jolla kansalaiset voisivat arvioida juttujen luotettavuutta – ja sen nimeksi on tulossa Pravda

 9. 9

  Kissa häiritsi äärimmäisen vakavaa tv-haastattelua – omistaja vähät välitti, ja lopputuloksena oli viikon paras video

 10. 10

  Pikatestissä turkkilainen ravintola, jonka tunnelma on lähes kaurismäkeläinen: Istanbul Grillillä on potentiaalia, mutta ruokalista on liian laaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kissa häiritsi äärimmäisen vakavaa tv-haastattelua – omistaja vähät välitti, ja lopputuloksena oli viikon paras video

 2. 2

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 3. 3

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 4. 4

  Unohtakaa kuivakat ja viralliset ohjeet – Näitä viittä turvallisuusuhkaa Trumpin ja Putinin pitää Helsingissä oikeasti varoa

 5. 5

  Soitimme toimittajalle, joka kirjoitti päättömän jutun Timo Soinista törmäämässä moottoripyörällä englantilaiseen maanviljelijään Thaimaassa – Miten perätön uutinen syntyi?

 6. 6

  Ruisrock on suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta miksi? Näin syntyi itseään ruokkiva suosio, jolle ei näy loppua

 7. 7

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 8. 8

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 9. 9

  Pikatestissä Kotipizzan uusi konsepti­ravintola No Pizza – monimutkainen puhelintilaus stressaa, mutta roseeviini on täydellistä

 10. 10

  Keskisormea heilutteleva Maradona, kivusta kierivä Neymar ja raskaasti pettynyt Niinistö – jalkapallon MM-kisat ovat olleet internetin meemijuhlaa, tässä parhaat palat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

 2. 2

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 3. 3

  Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

 4. 4

  Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

 5. 5

  Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

 6. 6

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 7. 7

  ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

 8. 8

  Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

 9. 9

  Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

 10. 10

  Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 3. 3

  ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

 4. 4

  Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

 5. 5

  Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

 6. 6

  Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

 7. 7

  ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

 8. 8

  Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

 9. 9

  Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

 10. 10

  Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

 3. 3

  Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

 4. 4

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

 7. 7

  Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

 8. 8

  Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

 9. 9

  Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

 10. 10

  Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

 11. Näytä lisää