Helsinkiin avattiin Levillä perustettu yökerho, jollaisten ajan piti olla jo kokonaan ohi – pikatestasimme paikan, ja se toimii hämmentävän hyvin

Bar Ihku avasi ovensa aivan Helsingin ydinkeskustassa noin yhdeksän vuotta sen jälkeen, kun ketjun ensimmäinen paikka aloitti toimintansa Levillä.

Bar Ihku

PIKATESTI

Missä? Antinkatu 1, 0400 421232

Koska? Ma–ke klo 21–4, to-su klo 16–4

“Kysytään tuolta takana seisovalta pojalta. Hei, tiedätkö onks tää millainen paikka?”

Lauantai-iltana puolenyön aikaan Kampin sivukujalla Antinkadulla on jonoa paikassa, jossa sitä ei ole totuttu näkemään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuun lopussa kadulle on avattu uusi yökerho ja keikkapaikka Bar Ihku, ja asiakkaat ovat löytäneet sen. Kävelen parikymmentä metriä pitkän jonon perälle. Edessäni seisoo iso seurue.

Kaksi miestä kääntyy puoleeni, mutta en osaa vastata heidän kysymykseensä vielä tässä vaiheessa.

Tämän illan aikana vastauksen pitäisi selvitä.

Millainen paikka Bar Ihku on?

Heti ensivilkaisulla käy selväksi, että Ihku on stereotyyppinen yökerho, enemmänkin disko. Ei siis niinkään “klubi”, kuten nykyisin lähes jokainen yökerho haluaa itseään kutsua.

Mikä ero on näillä kahdella asialla on?

Klubi pyrkii olemaan tyylikäs, erottautua edukseen esimerkiksi näyttävällä sisustuksella ja tavallista parempaa musiikkia soittavalla dj:llä. Klubeja voivat olla myös tietyt erityisasiakasryhmiä tavoittelevat paikat. Klubeilla käydään näyttäytymässä.

Suomalaista klubikulttuuria oli luomassa muun muassa turkulainen Sedu Koskinen, joka toi 2000-luvun alussa Helsingiin “hienot yökerhot”, jotka “mukailivat kansainvälistä tyyliä”. Niissä oli vip-huoneet ja muut prameudet. Syntyi käsite sedula.

Vaikka Koskinen avasi myöhemmin Helsinkiin erityisiä luksusyökerhoja, pyrittiin Onnelan tapaisissa Koskisen peruspaikoissakin pitämään ulkokuori silti näyttävänä.

Diskosta tulee mieleen enemmän vanhan liiton paikka, ajalta ennen “kansainvälisiä vaikutteita”.

Ei turhia hienouksia, vip-huoneita tai muuta hömpötyksiä. Karaoke, tanssilattia, isot baaritiskit ja dj vanhoja hittejä soittamassa ovat varma resepti. Vähän kuin ruotsinlaiva mutta aina maissa. Toisin sanoen vähän kuin Vallilassa sijaitseva Musta Härkä.

Olen itse aloittanut baareissa käymisen vanhassa kotikaupungissani Mikkelissä kymmenen vuotta sitten nimenomaan tämän tyylisissä paikoissa.

Helsinkiin – tai minnekään Suomessa – ei ole viime vuosina avattu yökerhoja mitenkään kiihkeällä tahdilla. Yöravintolabisnes on rankkaa useista syistä.

Asiakkaita on lähinnä perjantaisin ja lauantaisin. Silloinkin porukka tulee usein myöhään, juo ensin kotonaan vankat pohjat alle ja käyttää ravintolassa minimisumman rahaa. Lainsäädäntö ei ole kohdellut yökerhoja hellästi.

Tämän vuoksi aivan Helsingin ydinkeskustaan avattu Bar Ihku on monella tapaa hämmentävä poikkeus.

Ihku ei ole osa isoa ravintolaketjua. Sen sijaan se kuuluu Levillä perustettuun Tunturiviihde-yritykseen, jota johtaa Tomi Keisala.

Ensimmäinen Ihku avattiin vuonna 2009 Leville. Sen jälkeen ketju on laskeutunut Oulun ja Tampereen kautta nyt Helsinkiin.

Levillä Ihkulla on maine muun muassa after ski -biletyspaikkana, mutta muualla se on joutunut keksimään muut keinot pysyäkseen kannattavana. Olen käynyt kerran Tampereen Ihkussa, ja silloin se oli aivan täynnä.

Ihkun tyyli on pysynyt rehellisenä ja simppelinä myös Helsingissä.

Mitään erillistä sisääntuloaulaa ei ole, vaan narikka sijaitsee karaokepuolen nurkassa (sisäänpääsy maksaa viikonloppuisin normaali-iltana 7 euroa, arkisin peritään 3 euron eteispalvelumaksu).

Sisustus on todella perinteistä. Niin perinteistä, ettei siitä ole oikeastaan mitään sanottavaa. Kaikki tarvittava löytyy: isot baaritiskit, karaoke, iso tanssilattia, blackjack-pöytä. Jos jossain nurkassa olisi käynnissä vielä vaahtobileet, tämä olisi suora aikamatka 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen Mikkeliin.

Katon rajat ovat täynnä näyttöjä, joissa pyörivät muun muassa happy hour -mainokset ja ilmoitukset tulevista keikoista. Lähiaikoina täällä ovat esiintymässä ainakin Suvi Teräsniska ja Happoradio. Tänä iltana lavalle nousee covereita soittava livebändi.

Ihkun kunniaksi on silti sanottava, että paikka on siisti. Jos ei lasketa sitä, että loppuillasta kenkiään ei ole saada tahmaisesta tanssilattiasta irti. Asiakkaat tiputtelevat lattialle viinilaseja ja olutpulloja, mutta työntekijät käyvät siistimässä ne nopeasti pois.

Vessatkin ovat kunnossa. Kovin kauaa niissä ei tosin viihdy, koska jostain syystä karaokelaulanta kuuluu vessan kaiuttimista raakana.

“I’m easy like a sunday morning”, tulkitsee tuntemattomaksi jäävä mies karaokekorokkeella.

Tyhjälle katsomolle hänen ei todellakaan tarvitse laulaa. Ihku on puolenyön aikaan lähes täynnä. Kaikki istumapaikat ovat varattuja. Baaritiskille on tungosta. Karaokepuoli on erotettu tanssipuolesta tiiviillä ovella, mutta kun ovi avautuu, sieltä kaikuu Daruden Sandstorm. Tanssilattialla ihmiset tanssivat kuin eivät olisi koskaan ennen biisiä kuulleet.

Mutta millaiset ihmiset?

Se on kiinnostava kysymys. Kuka käy Ihkun tyylisissä paikoissa? Mitään yksiselitteistä vastausta ei toki ole, eikä voi ollakaan.

Kun Sedu Koskinen laajensi yökerhoimperiuminsa äärimmilleen ja avasi “seduloita” kaikkialle, Onnelat olivat Koskisen sanastoa lainaten suunnattu ensisijaisesti “Kerava-jengille”.

Siis porukalle, jotka saattavat tulla Helsingin ulkopuolelta bilettämään viikonloppuna. Ja myös helsinkiläisille, jotka eivät nauti niistä hienommista klubeista.

Toki tälle asiakasryhmälle on Helsingissä myös jo nyt useita paikkoja, mutta usein yökerhoista puhuttaessa tätä “isoa massaa” tunnutaan halveksivan.

Ei kannattaisi, rehellisen yksinkertaisessa yökerhossa on massaa ainakin aamukahteen asti oikein hyvin. Sen jälkeen väki alkaa vähitellen vähentyä ja myös jono yökerhon ulkopuolella katoaa. Lämpimänä kesäyönä ei tosin muidenkaan klubien edellä ole enää kahden aikaan jonoa.

Kysyessäni suurin osa asiakkaista kertoo sitä paitsi olevan Helsingistä. He ovat tulleet tänne ensimmäistä kertaa katsomaan, millainen paikka on. Lisäksi joukossa on polttariseurueita, synttäriporukoita ja firman bileitä viettäviä ryhmiä.

Nuorimmat asiakkaat ovat luultavasti vain vaivoin täysi-ikäisiä, vanhimmat ovat keski-iän ylittäneitä.


Juomien hintahaarukka mukailee Helsingin keskustan paikkojen hintatasoa eli on varsin korkea. Hanaolut maksaa 7,50 euroa, lonkerot ja siiderit 7,90 euroa.

Torstaisin ja perjantaisin after work -tarjouksessa on esimerkiksi karahvillinen viiniä 18 euroa tai pullo kuohuviiniä 15 euroa. Sunnuntai-iltaisin osa hanajuomista on 5 euron tarjouksessa.

Drinkeillä paikka ei varsinaisesti hurmaa. Caipirosca (10,90 euroa) maistuu, noh, alkoholilta. Kun tilaa Gin Tonicin (9,50 euroa) se tehdään automaattisesti Finsbury Giniin, joka kuuluu ginien halvimpaan hintaluokkaan. Ei maistu kummoiselta.

Erikoisoluita kysyessä baarimikko tarjoaa talon omaa mango-ipaa (7,90 euroa). Yhdistelmä ei uppoa ainakaan minuun. On se silti parempi kuin vastaus, jonka saan kysyessäni talon shottitarjontaa.

“Meillä on laku, salmari, fisu…”

Olisiko jotain uutta? Vaikka makeaa? Jotain, mitä suosittelisit?

“No laku”, baarimikko tyytyy tarjoamaan. Niin, ehkä shoteissa ei ole sen kummempaa tarjottavaa.

Muuten Ihkun baaritiskin takaa löytyvät kyllä kaikki perusjuomat. Kylmäkaapeissa on kohtuullisesti myös viime aikoina paljon puheissa olleita limuviinoja.

Pitää siis luottaa siihen, että juomia tärkeämpää on tunnelma.

Suuri osa asiakaskunnasta tuntuu olevan kohtuullisen tuhdissa humalassa, mikä korreloi suoraan sen kanssa, että myös bilemeininki on Ihkussa paljon riehakkaampi kuin keskivertoklubissa. Ihmiset uskaltavat tanssia oikeasti ja taputtavat villisti toistensa karaoke-esityksille.

Paikka, jossa ei tarvitse häpeillä ja jonne kuka tahansa asiallisesti käyttäytyvä on tervetullut.

Ehkä sellaisia paikkoja on sittenkin ollut liian vähän Helsingissä. Tai ainakin yhden illan perusteella vaikuttaa siltä, että yhdelle uudelle Levistä asti tuodulle paikalle on täällä tilaa.

Livebändi lopettaa tanssipuolella soittamisen kahden aikaan yöllä. Viimeisenä kappaleena soi Popedan Ukkometso.

“Ja kun Suomi pelaa lätkää, se iskee joka jätkään. Kaljaa koneeseen ja Ukkometsoon”, bändin laulaja laulaa.

Yleisö laulaa täysillä mukana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Ravintola-arviot
 • Pikatesti
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 2. 2

  Valkosipulilla on hoidettu vaivoja tuberkuloosista ilmavaivoihin – Keravalla järjestetään taas valkosipulifestivaali

 3. 3

  Scandinavian Music Group kyllästyi hissuttelemaan

  Tilaajille
 4. 4

  Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

 5. 5

  Twin Peaks loppui yhtä sokeeraavasti kuin 26 vuotta sitten, internet täyttyy salaliittoteorioista: Mitä ihmettä vuoden parhaan tv-sarjan viimeisissä jaksoissa tapahtui?

 6. 6

  Murhaajien jalanjäljillä – kävelykierros johdattaa uteliaat Helsingin veriseen menneisyyteen

 7. 7

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 8. 8

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 1. 1

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 2. 2

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 3. 3

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 4. 4

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 5. 5

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 6. 6

  Valkosipulilla on hoidettu vaivoja tuberkuloosista ilmavaivoihin – Keravalla järjestetään taas valkosipulifestivaali

 7. 7

  "I'd like to thank Matti here!" – noloista suomalaistilanteista kertova sarjakuva hullaannutti somen, jututimme tekijän

  Tilaajille
 8. 8

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 9. 9

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 10. 10

  Maistuuko juustovoileipä erilaiselta metsässä? Näin uskovat elokuvateattereiden pyörittäjät ja siksi ulkoilmaelokuvien suosio on hurjassa nousussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 2. 2

  Unkarin hallitus aikoo lopettaa sukupuolentutkimuksen yliopistoista, koska se ”muistuttaa ideologiaa eikä tiedettä” – maalla ei ole varaa ”samanlaiseen ylellisyyteen” kuin muutamassa pohjoisessa Euroopan maassa

 3. 3

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 4. 4

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 5. 5

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 6. 6

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 7. 7

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 8. 8

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 9. 9

  Odotimme Suomeen tietoyhteiskuntaa, saimme tunneövereitä ihannoivan röökiringin

  Tilaajille
 10. 10

  Suomi-kuvaa riivaa nyt katteeton kivapuhe

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 2. 2

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 3. 3

  Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

  Tilaajille
 4. 4

  Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

 5. 5

  Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

 6. 6

  Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?

 7. 7

  Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä

 8. 8

  Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä

  Tilaajille
 9. 9

  Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

 10. 10

  Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  Tilaajille
 2. 2

  Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

 3. 3

  ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

 4. 4

  Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

 5. 5

  Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

 6. 6

  Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

  Tilaajille
 7. 7

  Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

 8. 8

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 9. 9

  ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

 10. 10

  Kehitysmaiden lapset saatiin kouluun, mutta he eivät välttämättä opi edes lukemaan – tutkijan mielestä koulutuksen kärkimaa Suomi voisi auttaa, jos uskaltaisi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

 2. 2

  Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

  Tilaajille
 3. 3

  Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

  Tilaajille
 4. 4

  Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

 5. 5

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 6. 6

  Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  Tilaajille
 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 8. 8

  Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

 9. 9

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 10. 10

  Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita
 3. Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan Tilaajille
 4. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
 5. Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana Tilaajille
 6. Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?
 7. Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä Tilaajille
 8. Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä
 9. Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen
 10. Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho
 11. Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden Tilaajille
 12. Näytä lisää