Pori Jazzin toimitusjohtaja sai potkut homokommenttien takia, Timo Soini moitteet presidentiltä – milloin omista mielipiteistä tulee ongelma työelämässä?

Omantunnonvapaus ei ole ”puhdasta”, jos ihminen on vaikkapa sitoutunut johonkin organisaatioon. On arvioitava, miten omantunnon ilmaisu vaikuttaa työhön.

Tämä kaikki tapahtui viime viikolla:

Pori Jazz -festivaalin uusi toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai potkut ennen kuin ehti edes aloittaa uudessa tehtävässään.

Ruotsalan sopimus purettiin festivaalin järjestäjän Pori Jazz 66 ry:n mukaan ”julkisuuteen tulleiden festivaalin arvojen vastaisten lausuntojen vuoksi”.

Ruotsala vastasi Satakunnan Kansan jutussa ”eheyttämistä” ja homoseksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin.


Ruotsalalta kysyttiin muun muassa, uskooko tämä, että kristinuskon avulla homoseksuaali voi muuttua heteroseksuaaliksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsala vastasi kertomalla ystävistään, ”joilla on vahva huumetausta” ja joiden elämä ”on saanut ison käännöksen”. Hän näytti siis ajattelevan, että homoseksuaalit voivat tehdä samanlaisen elämänmuutoksen kuin huumeidenkäyttäjät.

Ruotsalalta kysyttiin myös, onko homoseksuaalisuus hänen mielestään kriisi tai ongelma. ”Varmasti monelle saattaa olla”, hän vastasi. Ruotsala kertoi ajattelevansa, että ”homoja ei ole olemassa, on vain homoutta”.

Ruotsala sai siis potkut, koska hänen arvonsa eivät olleet linjassa Pori Jazzin arvojen kanssa.

Toimitusjohtajan erottamisessa ei sinänsä ole mitään ongelmaa. Toimitusjohtaja voi saada potkut mistä syystä tahansa: riittää, että toimitusjohtaja ei enää nauti hallituksen luottamusta.

Ruotsala ei ole kuitenkaan ainut valtaa pitävä henkilö, jonka kommentit julkisuudessa ovat herättäneet laajempaa pohdintaa.

Toinen viime aikoina puhuttanut tapaus on ulkoministeri Timo Soini (sin) ja hänen abortin vastaiset lausuntonsa sekä osallistuminen abortinvastustajien iltahartauteen Kanadassa.

Presidentti Sauli Niinistö moitti ulkoministeri Soinin toimintaa Talouselämä-lehden haastattelussa.

Soinin mielestä oli outoa, että hänellä on vapaus uskoa kirkon sisällä ja osallistua vaikka rukousaamiaisiin, mutta kun asiasta kerrotaan julkisuudessa, hänen uskoaan paheksutaan.

Sekä Soinin että Ruotsalan tapauksessa ollaan mielenkiintoisen ristiriidan äärellä: jokaisella on perustuslain takaama omantunnonvapaus, mutta kun omatunto näkyy toiminnassa, siitä voi joutua ongelmiin.

Ruotsalan tapauksessa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Twitterissä, että on kummallista, jos henkilön subjektiivisesti kokemaan elämänmuutokseen ja siitä kertomiseen ei voi ottaa kantaa.
KD:n kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen kirjoitti tiedotteessaan Ruotsalan kohtelun osoittavan, että uskonnon- ja vakaumuksenvapauden tila on ”huolestuttavasti kaventunut”.

Onko todella näin?

”Etiikassa on kyse teoista. Pitää katsoa, mikä se teko on”, sanoo käytännöllisen filosofian yliopistonlehtori Kristian Klockars Helsingin yliopistosta.

”Omantunnonvapaus tarkoittaa, että voimme ajatella ja uskoa ihan mitä tahansa, niin kuin kaikki teemmekin. Meillä on oikeus myös siihen, että ne näkyvät toiminnassa. Voi harjoittaa uskontoa ja toimia omien arvojen mukaan. Vahingon tuottamisen toisille ei kuitenkaan sisälly omantunnonvapauden piiriin eli pitää miettiä miten sanat ja teot vaikuttavat muihin.”

Omantunnonvapaus ei ole ”puhdasta”, jos ihminen on vaikkapa sitoutunut johonkin organisaatioon. On arvioitava, miten omantunnon ilmaisu vaikuttaa työhön.

Klockars käyttää esimerkkinä autokauppiasta. Jos autokauppiaalla on vahvoja mielipiteitä muista kuin autoista ja hän puhuu niistä esimerkiksi kotona, sillä ei ole mitään vaikutusta hänen työhönsä.

Jos vahvat mielipiteet ilmaisisi julkisesti, tilanne voisi olla toinen.

Ja jos autokauppias sattuisi jostain syystä vastustamaan autoja, joutuisi hän hyvin todennäköisesti pulaan.

”Jokainen ymmärtää nämä erot. Joissain tapauksissa ollaan irti sitoumuksista ja täysin yksityisiä. Sitten on tilanteita, joissa emme ole.”

Näin on. Olenko minä Helsingin Sanomien toimittajana koskaan täysin irti Hesarista? Kotona ehkä, mutta muualla en.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa täytyy aina muistaa käyttäytymistavat, koska viestit voivat levitä mihin tahansa.

Entä onko Klockars itse koskaan täysin irti yliopistosta ja tiedeyhteisöstä? Ei oikeastaan, hän vastaa.

”Teot on lähes aina arvioitava niin, että miettii, miten ne liittyvät omaan organisaatioon.”

Täytyy siis käyttää arvostelukykyä, ja täytyy arvioida tilanne eli teon konteksti.

Jokaisella on siis omantunnonvapaus, mutta teoilla on seurauksensa. Maailma ympärillä reagoi aina jollain tavalla.

”Ruotsalan tapauksessa Pori Jazz reagoi hyvin voimakkaasti, nopeasti ja selkeästi”, Klockars sanoo.

Entä Timo Soinin tapaus?

”On hyvin mielenkiintoista, että Soinin kohdalla aivan perusasioita ei pidetäkään niin tärkeinä. Mielestäni voisi hyvin kuvitella, että suoraan hallituksen julkilausumia arvoja vastaan toimivan ministerin pitäisi Suomessa tai Pohjoismaissa erota. Niin olisi voinut käydä, mutta jostain syystä näin ei reagoitu.”

Syillä voi vain spekuloida.

”Onko tärkeämpää, että hallitus pysyy koossa ja arvoasiat lakaistaan maton alle? Poliittinen kulttuuri muuttuu koko ajan. Nyt tuntuu siltä, että ollaan poliittisessa kulttuurissa, jossa hallituskumppanit sietävät arvojen ristiriidan.”

Hallituksen tärkein arvo näyttää tällä hetkellä olevan, että se pysyy kasassa.

Tässä ollaan etiikan ytimessä. Mitä organisaatio päättää? Mitä yksilö päättää?

”Me pohdimme itse, miten tärkeitä arvot ovat meille ja mikä niistä painaa eniten”, Klockars sanoo.

Etiikkaa ei siis pääse karkuun.

”Arvot ovat jollain tasolla läsnä jokaisessa työpaikassa, ja ne ovat läsnä ihmisten kanssakäymisessä työpaikalla ja muualla. Autonmyyjä, Pori Jazzin toimitusjohtaja ja ulkoministeri ovat kaikki erilaisia tehtäviä ja ne täytyy arvioida omista lähtökohdistaan, mutta eettiset arvot liittyvät niihin kaikkiin.”

Suomessa ja maailmalla on lukemattomia ihmisiä, jotka eivät allekirjoita ainakaan kaikkia oman organisaationsa arvoja tai toimintatapoja.

Pitääkö tälläisessa tilanteessa vain purra huulta, pysyä hiljaa ja teeskennellä?

”Silloin on kyse henkilön omista arvoista. Mitä hän pitää tärkeimpänä? Jos hän tietää joutuvansa työttömäksi, jos ilmaisee oman vakaumuksensa, voi päättää, että tarve pysyä töissä on suurempi ja pitää vakaumuksensa yksityisenä.”

”Toisaalta henkilö voi päättää, että arvot ovat niin tärkeitä, että ne kannattaa nostaa esiin, ja ottaa samalla riski vaikeaan tilanteeseen joutumisesta. Kyse on henkilön omasta etiikasta, ja etiikka on ihmisen arvostelukyvyssä: mihin hän päätyy, mitä hän arvostaa eniten.”

Klockars arvelee, että jokaisen kohdalla on tällaisia tilanteita. Emme lähde puhumaan aivan mitä tahansa eli esimerkiksi haukkumaan organisaatiotamme, sen johtajia tai arvoja julkisesti, koska työpaikan pitäminen on useimmiten niin tärkeää.

Organisaation sisältä sen arvoihin tai ainakin niiden toteutumiseen voi kuitenkin vaikuttaa. Voi huomauttaa, että arvot eivät todellisuudessa toteudu, ja asialle pitäisi tehdä jotain. Tässäkin on riskinsä, ja siksi moni pysyy hiljaa.

Näin on ollut aina, mutta ainakin tasa-arvo on vuosien saatossa edennyt.

Pori Jazzin ja Aki Ruotsalan tapauksessa kukaan ei ole ollut kieltämässä Ruotsalalta hänen oikeuttaan omaan vakaumukseen ja mielipiteisiinsä, vaikka tätäkin on esitetty.

KD-lehden toimittaja ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän tiedottaja Merja Eräpolku kirjoitti viime viikolla, että ”emme voi alistua siihen, että päivä päivältä siirtyisimme enemmän kohti Suomea, jossa tietyistä asioista olisi vain yksi ’oikea’ mielipide”.

”Kyllähän Ruotsalan mielipiteitä edelleen suvaitaan, mutta se ei tarkoita, että hän voisi jatkaa Pori Jazzin toimitusjohtajana”, sanoo Klockars.

”Suvaitsevaisuus toteutui Pori Jazzin kohdalla: saa sanoa, mitä mieltä on asioista, ja jotkut tykkäävät, toiset eivät. Sanojensa ja tekojensa seuraukset joutuu sitten kestämään.”

Pori Jazzin ja Aki Ruotsalan tapauksessa lähestytään niin sanottua suvaitsevaisuusparadoksia.

Pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita?

Kirjoitimme asiasta vuonna 2014: 1900-luvun liberaalin filosofian suurnimen Karl Popperin mielestä suvaitsevien ei pidä sietää loputtomiin suvaitsemattomuutta, sillä tämä merkitsisi nykymuotoisen yhteiskunnan tuhoa.

Jos emme ole valmiita puolustamaan suvaitsevaista yhteiskuntaa suvaitsemattomilta, suvaitsevaiset tulevat tuhoutumaan ja heidän mukana suvaitsevaisuus itse, Popper kirjoitti.

”Tämä kuuluu moneen eri arvoon: moninaisuuteen arvona ei voi sisällyttää moninaisuuden vastustamista. Demokratian nimessä ei voida esittää demokratian lakkauttamista”, sanoo Klockars.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arvot
 • Nyt
 • Pekka Torvinen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 2. 2

  ”Sanottiin, että tämä on junttia ja maakuntajuttu” – Kenenkään ei pitänyt kiinnostua Tikkurila-festivaalista, mutta siitä kasvoi vahingossa suosikkitapahtuma

 3. 3

  Uutisissa kauhisteltiin uutta ja äärimmäisen vaarallista someilmiötä – Oikeasti kyseessä on vuosia vanha asia, josta tuli ilmiö vain juttujen takia

 4. 4

  Vuoden typerin nettivillitys on tässä: amerikkalaisteinit napsivat huuhteluainetta suuhunsa Tide Pod Challenge -somevideoilla

 5. 5

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 6. 6

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 7. 7

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 8. 8

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 9. 9

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 10. 10

  Pori Jazz otti yleisönsä vastaan aivot sulattavalla lämmöllä ja rytmillä - Taiteellinen johtaja paljastaa, mikä keikka jännittää häntä itseään eniten

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 2. 2

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 3. 3

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 4. 4

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 5. 5

  ”Sanottiin, että tämä on junttia ja maakuntajuttu” – Kenenkään ei pitänyt kiinnostua Tikkurila-festivaalista, mutta siitä kasvoi vahingossa suosikkitapahtuma

 6. 6

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 7. 7

  Pori Jazz otti yleisönsä vastaan aivot sulattavalla lämmöllä ja rytmillä - Taiteellinen johtaja paljastaa, mikä keikka jännittää häntä itseään eniten

 8. 8

  Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo

 9. 9

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 10. 10

  ”Näin käy kun panee KGB-agentin KFC-agenttia vastaan” – Donald Trump joutui talk show -juontajien pilkan kohteeksi ”antauduttuaan” Venäjän presidentille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 2. 2

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 3. 3

  ”Näin käy kun panee KGB-agentin KFC-agenttia vastaan” – Donald Trump joutui talk show -juontajien pilkan kohteeksi ”antauduttuaan” Venäjän presidentille

 4. 4

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 5. 5

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 6. 6

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 7. 7

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 8. 8

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 9. 9

  Asuntokupla uhkaa! Markkinat yllättyivät! Puhumme talousasioista kuin ne olisivat satuolentoja tai luonnonvoimia, ja se on vaarallista

 10. 10

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

 2. 2

  Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

 3. 3

  12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

  Tilaajille
 4. 4

  Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

 5. 5

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 6. 6

  Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt

 7. 7

  80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

 8. 8

  Mäntyharjun kuolonkolarissa kuoli keskisuomalainen pariskunta ja epäilty rattijuoppo – poliisia paennut kuljettaja oli menettänyt ajokortin aiemman rattijuopumuksen vuoksi

 9. 9

  Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa

 10. 10

  Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 2. 2

  Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

 3. 3

  Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

 4. 4

  Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

 5. 5

  Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

 6. 6

  Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

 7. 7

  Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

 8. 8

  Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

  Tilaajille
 9. 9

  Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

 10. 10

  Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 7. 7

  Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

 8. 8

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 9. 9

  Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

 10. 10

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”
 3. Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt
 4. Helsinkiläisillä on Suomen pisin matka kotoaan viheralueelle – silti neljäsosa uudiskodeista rakentui Helsingissä metsiin ja ulkoilualueille
 5. Drone etsii nyt kyteviä pesäkkeitä jättipalon sammutustöissä – Rankka urakka Varsinais-Suomessa jatkuu jo toista vuorokautta
 6. Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa
 7. Jatkosopimuksen solmineen Bottaksen vauhti, työmoraali ja luonne vakuuttivat Mercedes-pomon: ”Ilman virheitämme ja epäonnea hän voisi johtaa kuljettajien MM-sarjaa”
 8. Stora Enson osake vajoaa voimakkaasti pörssissä – ongelmina tuotannon kangertelu ja puupula
 9. Trump haluaa tavata Putinin Washingtonissa – Suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan tapaamisesta
 10. Trumpin hallinto haluaa heikentää uhanalaisten lajien suojelua
 11. Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä
 12. Näytä lisää