Simpsonien Apu on rasistinen ja naisiin tv-sarjoissa kohdistuva sadistinen väkivalta ahdistaa – Mutta näitä sarjoja kannattaa katsoa nyt, jos vanhat asetelmat ärsyttävät

Kysyimme kahdelta tunnetulta feministiltä Koko Hubaralta ja Minja Koskelalta, mitä sarjoja he katsovat ja mitä suosittelisivat niille, joita risovat ruudulla perinteiset asetelmat ja yksipuoliset kuvaukset.

Mitä tässä enää voi katsoa?

Kirjoitimme tänä keväänä, kuinka fiktiossa naisiin kohdistetaan yleensä joko sadistista tai seksuaalista väkivaltaa, ja aihe on muutenkin ollut paljon esillä.

#Metoo-liike on herättänyt laajemmin keskustelua siitä, millaisia rooleja naisille annetaan elokuvissa ja sarjoissa.

Sarjojen ongelmallisista kuvauksista herää keskustelua tämän tästä, viimeisimpänä esimerkiksi Simpsonien Apu-hahmon rasistisuudesta.

Kun ongelmiin alkaa kiinnittää huomiota, niitä on vaikea unohtaa. Kuinka on mahdollista, että naiset ovat niin usein sarjoissa vain miesten statisteja: vaimoja, tyttöystäviä, äitejä, huoria?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi ainoastaan valkoiset ihmiset saavat toimijan roolin? Missä ovat kaikki vähemmistöt?

On silti myös sarjoja, joita tiedostavakin katsoja jaksaa töllöttää.

Omat katselu­vinkkinsä antavat Ruskeat Tytöt -median pää­toimittaja Koko Hubara ja Blue­stocking-blogista tunnettu tutkija Minja Koskela.

He ovat molemmat sitä mieltä, että feministin näkökulmasta hyvässä sarjassa on toimijoina niin naisia kuin ei-valkoisia ihmisiä. Lisäksi erilaisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat toimivia hahmoja sen sijaan, että edustavat vain vähem­mistöään.

Tosin molemmat katsovat myös sarjoja, joissa on feminismin näkökulmasta ongelmia.

Mitä sarjoja te katsotte juuri nyt?

Koko Hubara: HBO:lta Patrick Melrosea, se on ihan ykkönen. Tykkään katsoa sarjoja, jotka kertovat brittiyläluokasta. Eilen illalla aloin katsomaan uutta Netflix-dokkarisarjaa Evil Genius. Katson paljon kaikenlaisia suoratoistopalveluiden ohjelmia.

Mija Koskela: Minulla on yleensä joku sarja käynnissä, jota katson intensiivisesti. Sen lisäksi katson paljon ajankohtaisohjelmia ja tosi-tv:tä. Eilen katsoin viimeisen jakson Dear White Peoplesta, joka on mielestäni parasta, mitä Netflixissä on juuri nyt.

Dear White Peoplessa on erilaisia representaatiota kuin perinteisesti tv-sarjoissa on totuttu näkemään. Sarjassa radiotoimittaja tekee samannimistä radiosarjaa rakenteellisesta rasismista yliopistokampuksella. Sarja on selkeästi poliittinen, mutta sen lisäksi siinä on loistavia henkilöhahmoja, kiinnostavia ihmissuhdekuvioita ja tosi hyvää musaa.

Vaikka pidän itseäni suhteellisen valveutuneena feministisenä televisionkatsojana, tätä katsoessa tuli vastaan uusia asioita ja termejä.

 

Jos naiset ovat jatkuvasti joko tyttöystäviä tai huoria, kiinnostus lopahtaa aika pian.

Millaiset asiat ovat deal breakereita, joihin lopetatte jonkun sarjan katsomisen?

MK: Perinteiset asetelmat risovat tosi paljon. Jos jatkuvasti miehet esitetään toimijoina ja naiset ovat joko tyttöystäviä tai huoria tai muuten suhteessa mieheen esitettyjä, kiinnostus lopahtaa aika pian. Eivät sellaiset sarjat tarjoa minulle mitään.

KH: Ehkä silloin vaihtuu kanava, jos katson lapsen kanssa jotain Putous-tyyppistä Suomi-viihdettä, jossa käytetään blackfacea tai vastaavaa. Muuten en muista, että olisin jättänyt katsomatta sarjoja siksi, että niissä olisi esimerkiksi ongelmallisia hahmoja, väkivaltaa, seksismiä tai rasismia.

Jätän sarjoja katsomatta, jos ne ovat tylsiä tai en pääse niihin sisään. Termi ”problematic fave” kuvaa sitä, että tykkää asioista, jotka ovat ongelmallisia. Ja tavallaan kaikki on ongelmallista riippuen siitä, mihin vetää rajoja.

MK: Pieni guilty pleasureni on HBO:n Sinkkuelämää, sehän on tosi valkoista feminismiä, jossa esitetään vain äärimmäisen hyvin toimeentulevia valkoisia naisia. Samalla tavalla kuuntelen myös joskus räppiä, joka ei iske feministiseen hermooni. Mutta olen niiden suhteen kriittinen ja tiedostan ongelmat.

 

Grace and Frankiessa kaksi vanhaa naista polttaa pilveä, harrastaa seksiä ja pyörittää dildofirmaa.

Mitä sarjoja suosittelisitte?

MK: Dear White Peoplen lisäksi suosittelisin Better Thingsiä HBO:lta. Se on Pamela Adlonin ja Louis C.K.:n yhteinen komediasarja ihan mahtavasta noin 50-vuotiaasta yksinhuoltajasta, joka toimii viihdealalla. Tosi harvoin näkee tämän ikäisiä naisia liidaavissa rooleissa. Kun #metoo:n aikana kävi ilmi Louis C.K.:n sekoilu, oli sellainen olo, että voi pahus.

KH: Grace and Frankie Netflixissä! Siinä kaksi vanhaa naista polttaa pilveä, harrastaa seksiä ja pyörittää dildofirmaa. Vanhoja naisia näkee niin harvoin missään.

MK: Netflixin Orange Is the New Blackia katsoessa mietin, että kuinka monta sarjaa meillä oikeasti on, missä on yhtä paljon naisia, jotka puhuvat keskenään ja tekevät asioita riippumatta miehistä. Sarjassa on keskeisessä roolissa transnainen ja lukuisia mustia naisia ja se käsittelee kiinnostavia luokkakysymyksiä. Aika usein sarjoissa jää oletukseksi, että kaikki asuvat hyvissä taloissa lähiöissä.

Yle Areenasta löytyvä Broad City on ihan loistava tässä mielessä, koska siinä on kaksi ihan persaukista mimmiä. Heidän välinen dialoginsa on hulvattoman hauskaa, ja sarjassa heille käy tosi noloja asioita, mutta se on vain elämää ja sitten koitetaan vaan pärjätä niiden kanssa.

Ja kaikkihan katsovat nyt HBO:lta The Handmaid’s Talea. Olen lukenut sen kirjan, mutta nyt en halua altistua niin ahdistavalle viihteelle, se on jonossa odottamassa lomaa.

KH: On tosi tosi harvinaista, että pääosassa on joku ei-valkoinen ja koko sarja ei keskity siihen teemaan, vaan ihmiset tekevät samoja asioita kuin valkoiset ihmiset televisiosarjoissa tekevät. Tässä mielessä hyviä ja tavallisia sarjoja ovat HBO:lta Insecure ja The Mindy Project sekä Master of None Netflixiltä.

Insecuressa päähenkilö tekee asioita, joita me kaikki tehdään tietyssä iässä ja välillä vain tulee vastaan tiettyjä juttuja siksi, että hän on musta nainen. Master for Nonessa on omat ongelmansa, sillä Aziz Ansari on #metoo-kampanjan aikana ryvettynyt.

Siinä kuitenkin tavallinen jäbä tulee tavallisesta perheestä ja on tosi ihanaa, että pääpiirre intialaistaustaisessa hahmossa on rakkaus Italiaan ja pastaan. On niin uskomattoman harvinaista nähdä ei-valkoinen hahmo tekemässä jotain ihan randomia. The Mindy Projectissa on käsittämätön komediallinen keino tehdä intialaisesta naisesta täysi republikaani!

Netflixissä myös Chewing gum on tosi hyvä ja Lovesick on niin ihana rakkaustarina, joka pyörii koko ajan sen ympärillä, että kaksi ystävystä ovat tosi ihastuneita toisiinsa. Mimmi on ruskea ja poika valkoinen, eikä sitä käsitellä ollenkaan.

Lisäksi hyviä ovat esimerkiksi Shonda Rhimesin sarjat, kuten Greyn Anatomia ja Scandal. Niissä hahmot ovat vaikka minkälaisia, mutta ihonväri- tai seksuaalisuusasiat eivät ole ollenkaan ytimessä.

 

On tosi ihanaa, että pääpiirre intialaistaustaisessa hahmossa on rakkaus Italiaan ja pastaan.

Esimerkiksi Westworldissa ja The Handmaid’s Talessahan on monta ei-valkoista tärkeää hahmoa, eikä siitä tehdä suurta numeroa. Onkohan scifi-sarjoissa tai dystopioissa helpompi tehdä näin?

KH: En itse katso juurikaan scifiä, mutta ilmeisesti on tavallista, että scifissä ja fantasiassa otetaan enemmän tuon tyyppisiä vapauksia. Esimerkiksi Star Trekissä käsittääkseni oli jo tosi aikaisin poikkeuksellisia representaatioita. Ja usein dystopiat kuvailevat jotain, mikä on meneillään oikeassa maailmassa, esimerkiksi niin tekee The Handmaid's Tale.

Miksi sarjojen ongelmista ja näistä teemoista yleensä puhutaan koko ajan enemmän?

MK: Näen sen tasa-arvotyön jatkumona. Ihmiset alkavat kiinnostua siitä, miten asioita esitetään, kenen ääni kuuluu ja ketkä pääsevät esille. Se alkaa osua kovaa myös populaarikulttuuriin, koska se on paikka, jossa on helppo haastaa tai vahvistaa vallitsevia oletuksia.

KH: Kansainvälisesti on paljon tosi kiinnostavia keskusteluita, joihin Suomen kontekstissa ei ole vielä päästy. #Metoo on kulminoitunut paljon leffa- ja televisiopuolelle. Sitä seuraa jatkokeskustelu: miten rasismi ja muut syrjinnän muodot vaikuttavat ja leikkaavat ristiin monen ihmisen kohdalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Feminismi
 • Nyt
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nainen huijasi Tinderin kautta kymmenet miehet samoille treffeille ja kohteli heitä kuin kuraa – internetiä kuohuttanut tapaus paljastui markkinointi­tempaukseksi

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

 3. 3

  Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

 4. 4

  Suomessa järjestetään ”Maya astrologiset karjalanpiirakkatalkoot” joissa voi rypyttää piirakkaa ja tulkita merkkejä – internet rakastaa

 5. 5

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 6. 6

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 7. 7

  Jazzliitto pani pystyyn Suomi-Viro jazzmaaottelun – Kilpailun tuottaja Kadi Vija punnitsee kisaajien vahvuudet ja heikkoudet

 8. 8

  Mitä on hypnagoginen pop? Anna oudon ja omaehtoisen Ariel Pinkin opettaa

 9. 9

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 10. 10

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

 2. 2

  Nainen huijasi Tinderin kautta kymmenet miehet samoille treffeille ja kohteli heitä kuin kuraa – internetiä kuohuttanut tapaus paljastui markkinointi­tempaukseksi

 3. 3

  Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

 4. 4

  Suomessa järjestetään ”Maya astrologiset karjalanpiirakkatalkoot” joissa voi rypyttää piirakkaa ja tulkita merkkejä – internet rakastaa

 5. 5

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 6. 6

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 7. 7

  Jazzliitto pani pystyyn Suomi-Viro jazzmaaottelun – Kilpailun tuottaja Kadi Vija punnitsee kisaajien vahvuudet ja heikkoudet

 8. 8

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 9. 9

  Netissä leviävät nyt nämä matematiikan tehtävät, joita ihmiset eivät osaa laskea – matikanopettaja kertoo, mikseivät

 10. 10

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

 3. 3

  Nainen huijasi Tinderin kautta kymmenet miehet samoille treffeille ja kohteli heitä kuin kuraa – internetiä kuohuttanut tapaus paljastui markkinointi­tempaukseksi

 4. 4

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 5. 5

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 6. 6

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 8. 8

  Suomessa järjestetään ”Maya astrologiset karjalanpiirakkatalkoot” joissa voi rypyttää piirakkaa ja tulkita merkkejä – internet rakastaa

 9. 9

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 10. 10

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

  Tilaajille
 2. 2

  Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

 3. 3

  Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

 4. 4

  Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

 5. 5

  Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

 6. 6

  Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

 7. 7

  Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

 8. 8

  Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

 9. 9

  Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

 10. 10

  Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

 2. 2

  Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

 3. 3

  Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

  Tilaajille
 4. 4

  Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

 5. 5

  Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

 6. 6

  Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

 7. 7

  Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

  Tilaajille
 8. 8

  Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

 9. 9

  Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

 10. 10

  Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  Tilaajille
 2. 2

  Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

  Tilaajille
 3. 3

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 4. 4

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 5. 5

  Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

 6. 6

  Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

 7. 7

  Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

 8. 8

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 9. 9

  Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

 10. 10

  ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
 3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
 4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
 5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
 6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
 7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
 8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
 9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
 10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
 11. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
 12. Näytä lisää