Image julkaisi Rebekka Härköstä ja Jessikka Aroa pilkkaavan vitsin ja joutui kovaan ryöpytykseen – Lehti pyysi anteeksi ”tarpeetonta tölväisyä”, mutta miksi juuri nyt anteeksipyyntö oli tarpeen?

”Kesäkuun numeromme viimeisellä sivulla julkaistu vitsi oli harkitsematon ja pyydämme sitä anteeksi”, ilmoitti Image tällä viikolla.

Martin Luther King sai elää ilman sosiaalista mediaa, onnenpekka! Sitä vain Rebekka Härkönen ja Jessikka Aro, että onko maailmassa ketään niin sekä urheaa että kaltoinkohdeltua kuin te kaksi?

Salla Vuorikkoski, etsitkö turhaan nimeäsi äskeisestä kysymyksestä?”

Tämä tekstinpätkä julkaistiin kesäkuussa Image-lehden viimeisellä sivulla ilmestyvällä perinteisellä satiiripalstalla.

Palstalla on perinteisesti noin 20 kysymysmuotoon aseteltua ivallista ja harkitun ilkeää kommenttia muun muassa ajankohtaisista julkisuuden henkilöistä ja ilmiöistä.

Tällä kertaa nimenomaan toimittajia Rebekka Härköstä, Jessikka Aroa ja Salla Vuorikoskea kommentoivasta kohdasta syntyi poikkeuksellisen kovaa keskustelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa vihreiden kuntavaaliehdokkaana ollut Emil Sillanpää nosti kohdan esille ja kysyi, ”mikä tässä on tarkalleen ottaen hauskaa”.
Image-lehden tililtä vastattiin Sillanpään kysymykseen ja kerrottiin, että palsta on satiiria.

”Varmasti kaikki vitsit eivät ole yhtä hyviä kaikkien mielestä”, Image-lehden tililtä kommentoitiin.
Keskustelu ei kuitenkaan laantunut. Sekä Härkönen että Aro ottivat kantaa aiheeseen Twitterissä Sillanpään twiitin jälkeen.
”Täähän on samanlaista "satiiria" ja "vitsiä", mitä netissä anonyymisti viljellään. Oon lukenut kymmeniä samanlaisia heittoja törkypalstoilta”, Aro kirjoitti.

Härköstä ja Aroa kommentoivan vitsin sisältäneen lehden julkaisun jälkeen käräjäoikeudessa alkoi valemedia MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti, jossa syytettynä on lehden perustaja Ilja Janitskin.

Sekä Härkönen että Aro ovat joutuneet MV-lehdessä rajun vihakirjoittelun kohteeksi. Aro on oikeudessa käsittelyssä olevassa tapauksessa asianomistaja. Janitskinia ja Johan Bäckmania syytetään Aron törkeästä kunnianloukkauksesta.

Juuri oikeudenkäynti teki Imagen vitsistä erityisen ajankohtaisen, ja siksi Imagelle esitetyt vaatimukset vitsin perustelusta jatkuivat useiden päivien ajan.

Tiistaina Imagen päätoimittaja Niklas Thesslund julkaisi Imagen Twitter-tilillä anteeksipyynnön.
”Kesäkuun numeromme viimeisellä sivulla julkaistu vitsi toimittajista Jessikka Aro ja Rebekka Härkönen oli harkitsematon ja pyydämme sitä anteeksi”, Thesslund kirjoitti.

Härkönen kiitti omalla tilillään anteeksipyynnöstä, Aro ei ole siihen reagoinut somessa.

Mikä tästä tapauksesta tekee erityisen?

Lehdissä on julkaistu satiiria ja pilkkaa niin kuvien kuin tekstienkin muodossa lähes aina.

Ajat ovat silti muuttuneet. Nykyisin satiiri ja pilkka on hyvin erilaista kuin 1990-luvulla, kirjoitti HS:n sunnuntaitoimituksen toimittaja Anna-Stina Nykänen alkuvuodesta.

[Helsingin Sanomien] Päivästä päivään -sivu lopetettiin aika nopeasti. Vuonna 1995 perustettiin kuitenkin Nyt-liite, jossa ylitettiin taas rajoja. Siellä pilkattiin vuosikausia presidentti Martti Ahtisaaren lihavuutta. Sellaista ei enää mediassa näe.

Silloin vallanpitäjien pilkkaaminen oli hyväksytympää. Mentiin henkilökohtaisuuksiin.

Sitä paitsi miesten ulkonäön kritisoiminen ja objektivoiminen oli silloin vain hauska karnevalisointi siitä seksismistä, jonka kohteeksi naiset olivat joutuneet.Imagen takasivulla julkaistava satiiripalsta kokeilee nimenomaan tätä pilkkaamisen ja soveliaisuuden rajaa. Härköseen ja Aroon kohdistunut vitsi ei ole ensimmäinen, jotka ovat saaneet osakseen kovaa arvostelua. Esimerkiksi toimittaja Tuomas Enbuske on ihmetellyt, miksi lehdessä pilkataan hänen ulkonäköään.
Härköseen ja Aroon kohdistunut vitsi oli sen sijaan ensimmäinen, jota lehti pyysi anteeksi.

Se tekee tapauksesta erityisen. Se on käytännössä osoitus siitä, että lehden satiiripalstalla julkaistun pilkallisen kommentin kohdalla on tehty arviointivirhe.

Anteeksipyyntö herätti paljon kysymyksiä: Miksi juuri nyt? Missä menee hyvän maun raja? Minkälaista pilkkaa julkisuudessa toimivista henkilöistä voi julkaista?

Juuri näitä kysymyksiä pää­toimittaja Niklas Thesslund on joutunut miettimään ennen anteeksi­pyynnön kirjoittamista.

”Palstalla julkaistu vitsi oli kolmiosainen, eikä sen kärkenä ollut tarkoitus olla kyseiset ihmiset sinänsä, vaan sankaritoimittajuus. Satiiripalstoilla on voitava esittää satiiria julkisuuden henkilöistä ja merkittävistä ihmisistä, joihin myös Aro ja Härkönen kuuluvat palkittuina toimittajina”, Thesslund sanoo.

Mikä siis oli tässä tehty virhe?

”Härkönen ja Aro ovat joutuneet erilaisen uhkailun kohteeksi kuin monet muut julkisuuden henkilöt. Asia ei ole niin yksioikoinen, että ketä tahansa julkisuuden henkilöä voi vapaasti pilkata. Oleellista on juuri se, mihin tilanteisiin he ovat joutuneet työnsä vuoksi.”

Aro ja Härkönen ovat ammatiltaan toimittajia, eli heidän työnsä tapahtuu sen luonteen vuoksi julkisuudessa. Toimittaja ei silti automaattisesti ole samalla tapaa julkisuuden henkilö kuin esimerkiksi poliitikko tai vaikkapa missi, vaikka saattaa toki käyttää merkittävästikin valtaa.

Thesslund korostaa myös sitä, että lehden julkaisun jälkeen alkanut oikeudenkäynti muutti näkökulmaa, jossa vitsi tulkittiin.

”Kun oikeudenkäynti alkoi samaan aikaan, vitsin konteksti muuttui, vaikka se ei tietenkään itse ongelmaa muuta. Tässä oli tarpeettomasti näitä ihmisiä tölväisty.”

Mutta missä menee tarpeettoman ja tarpeellisen tölväisyn raja? Miksi esimerkiksi Enbuskeen kohdistuneita kommentteja ei ole pyydetty anteeksi?

”Mä näkisin niin, että Tuomas Enbuske ei ole joutunut työnsä puolesta sen kaltaisiin tilanteisiin kuin esimerkiksi Aro ja Härkönen. Jos ihmisellä on valtaa, asemaa ja mediatilaa, häntä pitää voida käsitellä tällaisilla palstoilla. Tietenkin hyvän maun rajoissa. Sitten esille tulee kysymys siitä, mikä on hyvä maku, mikä on yleinen standardi ilkeilyn suhteen ja mikä on vittuilua.”

Nuo standardit ovat Thesslundin mukaan nykyisin erilaisia kuin ennen. Hän sanoo samoja asioita kuin Anna-Stina Nykänen tekstissään.

”Tuntuu, että myötäsukainen suhtautuminen on nykyinen normaali. Sellainen olo tuli esimerkiksi, kun katsoi, minkälaisen reaktion Oskari Onnisen Hesariin Sara Forsbergistä kirjoittama kriittinen analyysi aiheutti. Perustellustakin kritiikistä hermostutaan nykyisin helpommin”, Thesslund sanoo.

Siitä Thesslund on samaa mieltä Enbusken kanssa, että ensisijaisesti ihmisistä pitäisi kritisoida heidän ajatuksiaan ja tekojaan, ei heidän ulkonäköään.

”En allekirjoita sitä, että jokaisessa meidän lehdessä haukuttaisiin Enbusken ulkonäköä. Totta kai jos pitää valita, mieluummin ilkeillään ajatuksille kuin ulkonäölle. Ihminen voi valita, pitääkö suunsa kiinni. Ulkonäköönsä voi vaikuttaa paljon vähemmän.”

Ilkeän satiiripalstan tarpeellisuutta Thesslund silti puolustaa. Siihen ei yksi anteeksipyyntö vaikuta.

”Sitä tarvitaan juuri siksi, että vastaavanlaista kirjoittelua on nykyisin perinteisissä medioissa niin vähän. Se on hirveän pidetty ja seurattu palsta, mikä johtuu esimerkiksi siitä, että palstan kirjoituksia on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Meidän ei ole tarkoitus kiusata ketään syyttä suotta, mutta meillä on oltava – ja onkin – mahdollisuus vitsailla näistä aiheista.”

Lisäys 25.6.2018 kello 14.56: Muutettu jutussa yhtä lausetta ja lisätty juttuun syvällisempi avaaminen julkisuuden luonteesta toimittajan työssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 2. 2

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 3. 3

  Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 6. 6

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 7. 7

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 8. 8

  Iron Fistin ensimmäinen Netflix-kausi floppasi täysin, onneksi toisella kaudella Marvel korjaa sarjan pahimman ongelman – eli päähenkilön

 9. 9

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 10. 10

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 2. 2

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Emmyjen todellinen taistelu käytiin HBO:n, Netflixin ja Amazonin välillä – Amazon voitti jotain mitä Netflix ei koskaan

 6. 6

  Ravintolalaiva Verna tarjoaa ronskia ruokaa, mutta pääruuaksi tarjoiltu pihviannos ei ole hintansa arvoinen ja sen perunayllätys tuo kriitikolta pitkän miinuksen

 7. 7

  Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat ”koko kansan” tapas-ravintolan Mikonkadun Amarillon entisiin tiloihin – aterioidessa voi nähdä, kuinka Välimäki itse häärää avokeittiössä

 8. 8

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 9. 9

  Iron Fistin ensimmäinen Netflix-kausi floppasi täysin, onneksi toisella kaudella Marvel korjaa sarjan pahimman ongelman – eli päähenkilön

 10. 10

  Savoy-teatteri perusti uuden festivaalin Helsinkiin – ja julkisti asian uskomattoman upeassa konsertissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Miss Yhdysvallat -kilpailija käytti lyhyen esittelynsä poliittiseen näpäytykseen – ja nousi hetkessä internetin suosikiksi

 5. 5

  Ihmiskunta on nyt tullut pisteeseen, jossa tekoäly on mennyt liian pitkälle: Yön uutta levyä markkinoidaan Olli Lindholm -botilla Messengerissä, testasimme ja järkytyimme

 6. 6

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 7. 7

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 8. 8

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 9. 9

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 10. 10

  Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 2. 2

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 3. 3

  Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

 4. 4

  10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

 5. 5

  Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

  Tilaajille
 6. 6

  Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

 7. 7

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 8. 8

  Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

 9. 9

  Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

 10. 10

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

 3. 3

  Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

 4. 4

  Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

 5. 5

  Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

  Tilaajille
 6. 6

  Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

 7. 7

  Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

 8. 8

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 9. 9

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 10. 10

  Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

 4. 4

  Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

  Tilaajille
 5. 5

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 6. 6

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 7. 7

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 8. 8

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 9. 9

  ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

 10. 10

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. 10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”
 3. Presidentti Niinistö kirjoitti alkusanat kolmen naisen kasvuyrityskirjaan, joka jaetaan nyt kaikille lukion toisen luokan oppilaille Suomessa
 4. Koreat sopivat uusista askelista ydinaseriisunnassa – Pohjois-Korea lupaa lakkauttaa ydinkoelaitoksia
 5. Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen
 6. Supon päällikkö vei kiinnostavat vakoilumuistiinpanot mukanaan Ratakadulta lähtiessään – ”En ollut raportointivelvollinen kellekään”, sanoo elämäkerran julkaissut Seppo Tiitinen
 7. Tunti sitten
 8. Nyky-yhteiskunta vaatii paljon, eikä puoli miljoonaa suomalaista pysy perässä – Raija Kokko, 48, on yksi heistä, sillä hän ei osaa lukea kunnolla Tilaajille
 9. Historiallinen lämpöaalto työntyy tänään Suomeen – Helsingissä lähes 20 astetta lämmintä
 10. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokasta seksuaalisesta häirinnästä syyttänyt nainen haluaa FBI:n tutkivan syytökset
 11. Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian Tilaajille
 12. Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat Tilaajille
 13. Näytä lisää