Image julkaisi Rebekka Härköstä ja Jessikka Aroa pilkkaavan vitsin ja joutui kovaan ryöpytykseen – Lehti pyysi anteeksi ”tarpeetonta tölväisyä”, mutta miksi juuri nyt anteeksipyyntö oli tarpeen?

”Kesäkuun numeromme viimeisellä sivulla julkaistu vitsi oli harkitsematon ja pyydämme sitä anteeksi”, ilmoitti Image tällä viikolla.

Martin Luther King sai elää ilman sosiaalista mediaa, onnenpekka! Sitä vain Rebekka Härkönen ja Jessikka Aro, että onko maailmassa ketään niin sekä urheaa että kaltoinkohdeltua kuin te kaksi?

Salla Vuorikkoski, etsitkö turhaan nimeäsi äskeisestä kysymyksestä?”

Tämä tekstinpätkä julkaistiin kesäkuussa Image-lehden viimeisellä sivulla ilmestyvällä perinteisellä satiiripalstalla.

Palstalla on perinteisesti noin 20 kysymysmuotoon aseteltua ivallista ja harkitun ilkeää kommenttia muun muassa ajankohtaisista julkisuuden henkilöistä ja ilmiöistä.

Tällä kertaa nimenomaan toimittajia Rebekka Härköstä, Jessikka Aroa ja Salla Vuorikoskea kommentoivasta kohdasta syntyi poikkeuksellisen kovaa keskustelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa vihreiden kuntavaaliehdokkaana ollut Emil Sillanpää nosti kohdan esille ja kysyi, ”mikä tässä on tarkalleen ottaen hauskaa”.
Image-lehden tililtä vastattiin Sillanpään kysymykseen ja kerrottiin, että palsta on satiiria.

”Varmasti kaikki vitsit eivät ole yhtä hyviä kaikkien mielestä”, Image-lehden tililtä kommentoitiin.
Keskustelu ei kuitenkaan laantunut. Sekä Härkönen että Aro ottivat kantaa aiheeseen Twitterissä Sillanpään twiitin jälkeen.
”Täähän on samanlaista "satiiria" ja "vitsiä", mitä netissä anonyymisti viljellään. Oon lukenut kymmeniä samanlaisia heittoja törkypalstoilta”, Aro kirjoitti.

Härköstä ja Aroa kommentoivan vitsin sisältäneen lehden julkaisun jälkeen käräjäoikeudessa alkoi valemedia MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti, jossa syytettynä on lehden perustaja Ilja Janitskin.

Sekä Härkönen että Aro ovat joutuneet MV-lehdessä rajun vihakirjoittelun kohteeksi. Aro on oikeudessa käsittelyssä olevassa tapauksessa asianomistaja. Janitskinia ja Johan Bäckmania syytetään Aron törkeästä kunnianloukkauksesta.

Juuri oikeudenkäynti teki Imagen vitsistä erityisen ajankohtaisen, ja siksi Imagelle esitetyt vaatimukset vitsin perustelusta jatkuivat useiden päivien ajan.

Tiistaina Imagen päätoimittaja Niklas Thesslund julkaisi Imagen Twitter-tilillä anteeksipyynnön.
”Kesäkuun numeromme viimeisellä sivulla julkaistu vitsi toimittajista Jessikka Aro ja Rebekka Härkönen oli harkitsematon ja pyydämme sitä anteeksi”, Thesslund kirjoitti.

Härkönen kiitti omalla tilillään anteeksipyynnöstä, Aro ei ole siihen reagoinut somessa.

Mikä tästä tapauksesta tekee erityisen?

Lehdissä on julkaistu satiiria ja pilkkaa niin kuvien kuin tekstienkin muodossa lähes aina.

Ajat ovat silti muuttuneet. Nykyisin satiiri ja pilkka on hyvin erilaista kuin 1990-luvulla, kirjoitti HS:n sunnuntaitoimituksen toimittaja Anna-Stina Nykänen alkuvuodesta.

[Helsingin Sanomien] Päivästä päivään -sivu lopetettiin aika nopeasti. Vuonna 1995 perustettiin kuitenkin Nyt-liite, jossa ylitettiin taas rajoja. Siellä pilkattiin vuosikausia presidentti Martti Ahtisaaren lihavuutta. Sellaista ei enää mediassa näe.

Silloin vallanpitäjien pilkkaaminen oli hyväksytympää. Mentiin henkilökohtaisuuksiin.

Sitä paitsi miesten ulkonäön kritisoiminen ja objektivoiminen oli silloin vain hauska karnevalisointi siitä seksismistä, jonka kohteeksi naiset olivat joutuneet.Imagen takasivulla julkaistava satiiripalsta kokeilee nimenomaan tätä pilkkaamisen ja soveliaisuuden rajaa. Härköseen ja Aroon kohdistunut vitsi ei ole ensimmäinen, jotka ovat saaneet osakseen kovaa arvostelua. Esimerkiksi toimittaja Tuomas Enbuske on ihmetellyt, miksi lehdessä pilkataan hänen ulkonäköään.
Härköseen ja Aroon kohdistunut vitsi oli sen sijaan ensimmäinen, jota lehti pyysi anteeksi.

Se tekee tapauksesta erityisen. Se on käytännössä osoitus siitä, että lehden satiiripalstalla julkaistun pilkallisen kommentin kohdalla on tehty arviointivirhe.

Anteeksipyyntö herätti paljon kysymyksiä: Miksi juuri nyt? Missä menee hyvän maun raja? Minkälaista pilkkaa julkisuudessa toimivista henkilöistä voi julkaista?

Juuri näitä kysymyksiä pää­toimittaja Niklas Thesslund on joutunut miettimään ennen anteeksi­pyynnön kirjoittamista.

”Palstalla julkaistu vitsi oli kolmiosainen, eikä sen kärkenä ollut tarkoitus olla kyseiset ihmiset sinänsä, vaan sankaritoimittajuus. Satiiripalstoilla on voitava esittää satiiria julkisuuden henkilöistä ja merkittävistä ihmisistä, joihin myös Aro ja Härkönen kuuluvat palkittuina toimittajina”, Thesslund sanoo.

Mikä siis oli tässä tehty virhe?

”Härkönen ja Aro ovat joutuneet erilaisen uhkailun kohteeksi kuin monet muut julkisuuden henkilöt. Asia ei ole niin yksioikoinen, että ketä tahansa julkisuuden henkilöä voi vapaasti pilkata. Oleellista on juuri se, mihin tilanteisiin he ovat joutuneet työnsä vuoksi.”

Aro ja Härkönen ovat ammatiltaan toimittajia, eli heidän työnsä tapahtuu sen luonteen vuoksi julkisuudessa. Toimittaja ei silti automaattisesti ole samalla tapaa julkisuuden henkilö kuin esimerkiksi poliitikko tai vaikkapa missi, vaikka saattaa toki käyttää merkittävästikin valtaa.

Thesslund korostaa myös sitä, että lehden julkaisun jälkeen alkanut oikeudenkäynti muutti näkökulmaa, jossa vitsi tulkittiin.

”Kun oikeudenkäynti alkoi samaan aikaan, vitsin konteksti muuttui, vaikka se ei tietenkään itse ongelmaa muuta. Tässä oli tarpeettomasti näitä ihmisiä tölväisty.”

Mutta missä menee tarpeettoman ja tarpeellisen tölväisyn raja? Miksi esimerkiksi Enbuskeen kohdistuneita kommentteja ei ole pyydetty anteeksi?

”Mä näkisin niin, että Tuomas Enbuske ei ole joutunut työnsä puolesta sen kaltaisiin tilanteisiin kuin esimerkiksi Aro ja Härkönen. Jos ihmisellä on valtaa, asemaa ja mediatilaa, häntä pitää voida käsitellä tällaisilla palstoilla. Tietenkin hyvän maun rajoissa. Sitten esille tulee kysymys siitä, mikä on hyvä maku, mikä on yleinen standardi ilkeilyn suhteen ja mikä on vittuilua.”

Nuo standardit ovat Thesslundin mukaan nykyisin erilaisia kuin ennen. Hän sanoo samoja asioita kuin Anna-Stina Nykänen tekstissään.

”Tuntuu, että myötäsukainen suhtautuminen on nykyinen normaali. Sellainen olo tuli esimerkiksi, kun katsoi, minkälaisen reaktion Oskari Onnisen Hesariin Sara Forsbergistä kirjoittama kriittinen analyysi aiheutti. Perustellustakin kritiikistä hermostutaan nykyisin helpommin”, Thesslund sanoo.

Siitä Thesslund on samaa mieltä Enbusken kanssa, että ensisijaisesti ihmisistä pitäisi kritisoida heidän ajatuksiaan ja tekojaan, ei heidän ulkonäköään.

”En allekirjoita sitä, että jokaisessa meidän lehdessä haukuttaisiin Enbusken ulkonäköä. Totta kai jos pitää valita, mieluummin ilkeillään ajatuksille kuin ulkonäölle. Ihminen voi valita, pitääkö suunsa kiinni. Ulkonäköönsä voi vaikuttaa paljon vähemmän.”

Ilkeän satiiripalstan tarpeellisuutta Thesslund silti puolustaa. Siihen ei yksi anteeksipyyntö vaikuta.

”Sitä tarvitaan juuri siksi, että vastaavanlaista kirjoittelua on nykyisin perinteisissä medioissa niin vähän. Se on hirveän pidetty ja seurattu palsta, mikä johtuu esimerkiksi siitä, että palstan kirjoituksia on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Meidän ei ole tarkoitus kiusata ketään syyttä suotta, mutta meillä on oltava – ja onkin – mahdollisuus vitsailla näistä aiheista.”

Lisäys 25.6.2018 kello 14.56: Muutettu jutussa yhtä lausetta ja lisätty juttuun syvällisempi avaaminen julkisuuden luonteesta toimittajan työssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Villejä huhuja ja törkypuheita: Suomalaisten suosikkisovelluksessa puhutaan julkkiksista mitä halutaan, poliisikin tutkii keskusteluja – tästä on kyse

 2. 2

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 3. 3

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 4. 4

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

  Tilaajille
 5. 5

  Ruisrock on suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta miksi? Näin syntyi itseään ruokkiva suosio, jolle ei näy loppua

 6. 6

  Katy Perry on käynyt oikeustaistoa nunnia vastaan kohta kolme vuotta, koska haluaa muuttaa luostariin, ja viime viikolla yksi nunnista kuoli oikeussalissa – tästä on kyse

 7. 7

  Pikatestissä turkkilainen ravintola, jonka tunnelma on lähes kaurismäkeläinen: Istanbul Grillillä on potentiaalia, mutta ruokalista on liian laaja

 8. 8

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 9. 9

  Viikonloppuna Helsingissä rullaa maailmanluokan skeittaajia – Kokosimme skeittaussanaston, jonka avulla pääset alkuun

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 2. 2

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 3. 3

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 4. 4

  Kysy mitä vaan: Mitä tapahtuu, jos mies ottaa e-pillerin tai abortissa käytettävän pillerin?

 5. 5

  Pikatestissä turkkilainen ravintola, jonka tunnelma on lähes kaurismäkeläinen: Istanbul Grillillä on potentiaalia, mutta ruokalista on liian laaja

 6. 6

  Ruisrock on suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta miksi? Näin syntyi itseään ruokkiva suosio, jolle ei näy loppua

 7. 7

  Pikatestissä Kotipizzan uusi konsepti­ravintola No Pizza – monimutkainen puhelintilaus stressaa, mutta roseeviini on täydellistä

 8. 8

  Unohtakaa kuivakat ja viralliset ohjeet – Näitä viittä turvallisuusuhkaa Trumpin ja Putinin pitää Helsingissä oikeasti varoa

 9. 9

  Kissa häiritsi äärimmäisen vakavaa tv-haastattelua – omistaja vähät välitti, ja lopputuloksena oli viikon paras video

 10. 10

  10 hyvää baaria Helsingissä, joissa seurata jalkapallon MM-kisoja

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kissa häiritsi äärimmäisen vakavaa tv-haastattelua – omistaja vähät välitti, ja lopputuloksena oli viikon paras video

 2. 2

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 3. 3

  Ruisrock on suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta miksi? Näin syntyi itseään ruokkiva suosio, jolle ei näy loppua

 4. 4

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 5. 5

  Unohtakaa kuivakat ja viralliset ohjeet – Näitä viittä turvallisuusuhkaa Trumpin ja Putinin pitää Helsingissä oikeasti varoa

 6. 6

  Soitimme toimittajalle, joka kirjoitti päättömän jutun Timo Soinista törmäämässä moottoripyörällä englantilaiseen maanviljelijään Thaimaassa – Miten perätön uutinen syntyi?

 7. 7

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 8. 8

  ”Tuntuu kuin olisi rangaistavaa, että saa tehdä rakastamaansa työtä”, sanoo Alina Tomnikov, joka on nyt kaikkialla ja saa kuulla siitä kovia kommentteja

 9. 9

  Pikatestissä Kotipizzan uusi konsepti­ravintola No Pizza – monimutkainen puhelintilaus stressaa, mutta roseeviini on täydellistä

 10. 10

  Keskisormea heilutteleva Maradona, kivusta kierivä Neymar ja raskaasti pettynyt Niinistö – jalkapallon MM-kisat ovat olleet internetin meemijuhlaa, tässä parhaat palat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

 2. 2

  Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

  Tilaajille
 3. 3

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 4. 4

  Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

 5. 5

  Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

  Tilaajille
 6. 6

  Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

 7. 7

  S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

 8. 8

  Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä

 9. 9

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 10. 10

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 2. 2

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 3. 3

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 4. 4

  Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

 5. 5

  Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

  Tilaajille
 6. 6

  Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

 7. 7

  Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

 8. 8

  Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

 9. 9

  Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

 10. 10

  Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

 2. 2

  Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

 3. 3

  Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

 4. 4

  Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

 5. 5

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 6. 6

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 7. 7

  Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

 8. 8

  Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

 9. 9

  Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

 10. 10

  Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
 3. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
 4. Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä
 5. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
 6. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
 7. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
 8. Anniskeluaikojen pidentyminen on lisännyt poliisin hälytystehtäviä – hälytyksiä aiempaa enemmän erityisesti aamuviiden jälkeen
 9. Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset
 10. Tunti sitten
 11. ”Venäjän uhka” on Trumpille vain pelinappula
 12. Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi Tilaajille
 13. Näytä lisää