Suosittu bloggaaja arvosteli ”Pride-tulvaa”, joutui palauteryöpyn kohteeksi ja ilmoitti sitten vain ”testanneensa sananvapautta” – Soitimme ja kysyimme, mistä oikein on kyse

Viime päivinä Suomen blogimaailmassa kummastusta on herättänyt suosittua Kolmistaan-blogia pitävän Karoliina Sallinen-Pentikäisen kirjoitus.

”Rakensin tarkoituksella tarinan, joka olisi voinut olla aatoksiani, mutta joka oikeasti ei sitä ollut.”

Näin kirjoitti Lily.fi-blogiportaalissa Kolmistaan-blogia kirjoittava Karoliina Sallinen-Pentikäinen, 33, viime sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessaan.

Sallinen-Pentikäisen kirjoitus on ollut viime päivinä suomalaisen blogimaailman suuri puheenaihe, jota on käsitelty ahkerasti muun muassa Jodelin blogijuorut-alueella.

Ei ihme, että Sallinen-Pentikäisen kirjoitukset aiheuttavat paljon keskustelua. Niin on käynyt ennenkin, sillä Sallinen-Pentikäinen on yksi Suomen seuratuimpia bloggaajia.

Neljä vuotta ammatikseen blogannut kirjoittaja sai lisäjulkisuutta vuonna 2014, kun hänen silloinen puolisonsa Esko Kyrö osallistui Iholla-ohjelmaan. Kyrön ohella myös Sallinen-Pentikäinen oli paljon esillä sarjassa.

Tällä kertaa kirjoitus sai kuitenkin erityisen paljon huomiota, ja se nousi uutisaiheeksi myös Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä, jotka siteerasivat jutuissaan Sallinen-Pentikäisen blogikirjoituksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä siis on kyse?

Tapaus sai alkunsa, kun Sallinen-Pentikäinen julkaisi viime viikon torstaina tekstin otsikolla ”Miksi pride ja kulttuurisen omimisen puheet ärsyttävät?”.

Suurimman osan tekstistään Sallinen-Pentikäinen käyttää Priden käsittelyyn. Viime viikon Pride-tapahtumat huipentuivat Helsingissä lauantaina järjestettyyn kulkueeseen, jossa marsittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Kulkue keräsi yli 100 000 osallistujaa.

Muun muassa HS lähetti kulkueesta suoraa lähetystä, josta tähän on koostettu osa:
Sallinen-Pentikäinen korostaa tekstissään olevansa tasa-arvon kannattaja ja olevansa sitä mieltä, että on aivan sama, ketä kukakin rakastaa.

Sitten Sallinen-Pentikäinen kuitenkin kirjoittaa, että ”joka tuutista tulviva Pride-huuma” saa hänet hämmentyneeksi.

”Ehkä olen vähän jähmeä tai ilkeä, mutta koen, että moni julista pridejä ja muita ihan vaan siksi, että se on trendikästä.”

”Ehkä se onkin se tapa, jolla kaikki nykyisin kaupallistetaan, on se suurimmat angstini herättävä asia. Jostain syystä nimittäin koen luotaantyöntäväksi feministitekstipaidat ihan samalla tavalla kuin vaikkapa Facebookin profiilikuvat, joihin on liitetty Pride-tekstejä. Kyse ei siis ole siitä, etten kannattaisi noita aatteita (koska kannatan). Kyse on siitä, että joka helkkarin asiasta on tehtävä nykyisin printtipaita, siiderietiketti ja giffi”, Sallinen-Pentikäinen päättää kirjoituksessaan Priden käsittelyn.

Priden liialliseen näkyvyyden arvostelu ja Pridestä innostumista kyseenalaistava kirjoitus sai osakseen paljon hämmästelyä ja kovaa arvostelua sekä blogin kommenteissa että somessa yleisesti.

Esimerkiksi tällaisia:

”Jo se, ettei alkuperäisessä tekstissä eikä kommenteissa mainittu muita ryhmiä, kertoo, että aihe tarvitsee kaiken äänen. Ihminen, jota nämä asiat eivät kosketa jokapäiväisessä elämässä voivat toki päättää, että eiköhän siirrytä toiseen aiheeseen, kun tästä on kohkattu jo tarpeeksi.”

”Ehkä vähemmistöjen oikeuksista puhuessa on hyvä muistaa, että vaikka sinun perspektiivistä tilanne on yksinkertainen ja kannatat tasa-arvoa, ei asia ole aivan niin mustavalkoinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille joiden kohdalla tasa-arvo ei yksinkertaisesti toteudu.”

”Jatkossa jos ei ole mitään järkevää sanottavaa, niin kannattaa vaan postailla mekoista ja jättää muut aiheen rauhaan, ettei nolaa itseään.”

Myrsky blogimaailmassa ei ole vielä poikkeuksellista. Sellaisia on säännöllisesti.

Sen sijaan tapauksesta tekee huomionarvoisen toinen kirjoitus, jonka Sallinen-Pentikäinen julkaisi kolme päivää myöhemmin.

Siinä hän kertoo, ettei oikeasti ole sitä mieltä, mitä kirjoitti aiemmin.

”Nyt on käynyt nimittäin niin, että suoritin juuri viikonlopun mittaisen testin, jonka aikana halusin nähdä, onko sananvapaus ja yhteiskuntamme tavoite avoimeen keskusteluun siinä tilassa, missä sen näinä aikoina pitäisi olla”, Sallinen- Pentikäinen kirjoittaa.

Sallinen-Pentikäinen ilmoitti tekstissä, että ei oikeasti ollutkaan sitä mieltä, että Priden näkyvyydessä, profiilikuvien väreissä ja trendi-ilmiössä olisi mitään vikaa.

Näiden asioiden arvostelu oli hänen sanojensa mukaan vain ”testi”, jolla hän halusi nähdä, mihin asioihin kommentoijat kiinnittävät huomiota kirjoituksessa.

Sallinen-Pentikäisen mukaan hänen testinsä osoitti sen, että ihmiset lukevat tarkoituksella kirjoituksia väärin:

”Se, mitä tällä Pride-testilläni halusin osoittaa, ja minkä se tosiaan teki toteen, on se, että moni sellainen ihminen ja mielipideryhmittymä, joka pyrkii ihailtavasti hyvään ja suvaitsevaisuuteen, valitettavasti rajaa kuitenkin suvaitsevaisuuden usein vain sille osalle, minkä itse suvaitsee”, Sallinen-Pentikäinen kirjoittaa.

Selitys testistä on hämmentänyt lukijoita blogimaailmassa.

Onko niin, että yksi Suomen suosituimmista bloggaajista julkaisee kirjoituksen, jossa valehtelee mielipiteensä, vain testatakseen lukijoiden reaktioita? Miksi juuri Priden näkyvyyden arvosteleminen on se aihe, jolla testi on haluttu toteuttaa?

On poikkeuksellista, että ammattikirjoittaja julkaisee ensin mielipiteellisen tekstin ja ilmoittaa sitten, että on pyrkinyt sillä tarkoituksella huijaamaan lukijoitaan. Se asettaa helposti tekstit laajemminkin kyseenalaistettavaan asemaan.

Monet kommentoijista epäilivät kertomusta testistä vain hätäselitykseksi sen jälkeen, kun Sallinen-Pentikäinen tajusi alkuperäisen kirjoituksensa joutuneensa kovan kritiikin kohteeksi.

”Ainakin mua ärsyttää se, että Karoliina ei uskalla rohkeasti olla läpinkyvästi omaa mieltään Pridestä ja tasa-arvoisuudesta vaan piiloutuu heti jonkun selvästi tekaistun "testin" taakse, kun saa kritiikkiä ja menee sen jälkeen pupu pöksyyn.”

”Täytyy todeta, että usko tähän punk’d-läppään pätkääkään. Sitä vastoin uskon, että menit paniikkiin ja hätäydyit (kuten kuka tahansa samassa tilanteessa tekisi) ja kehittelit tosi kummallisen valheen pelastaaksesi kasvosi.”

Eilen maanantaina iltapäivälehtien uutisten jälkeen Sallinen-Pentikäinen julkaisi aiheesta vielä kolmannen kirjoituksen, jossa pyysi koko tapausta anteeksi.

Soitimme sitä ennen Sallinen-Pentikäiselle kysyäksemme, mistä koko erikoisessa tapauksessa oli oikein kyse.

Nyt.fi tässä terve! Mihin pyrit kirjoittamalla ensin ”testimuotoisen” tekstin, joka ei edustanut oikeaa mielipidettäsi?

”Tässä vaiheessa on turhaa miettiä, minkä takia kirjoitin sen, kun olen jo tehnyt virheen. Testin tekeminen oli typerä teko, ja kadun sitä. Loukkasin ihmisiä testilläni, eikä se tule toistumaan.”

”Toimintatapani ei ollut fiksu. Jos olisin ollut hyvä kirjoittaja, olisin osannut tuoda mielipiteeni esille fiksusti ilman minkäänlaista testiä. Nyt petin lukijoideni luottamuksen.”

Miten kovaa arvostelua olet saanut tekstisi julkaisun jälkeen?

”Ei tämä eroa mitenkään siitä, mihin ammattibloggaajana olen toisinaan tottunut. Koen, että kommentoijat ovat reagoineet oikein tähän typerään testiin.”

”Toivon, että lukijani voivat luottaa siihen mediaan, jota he lukevat. Että tekstini on totta. En usko turhaan anteeksipyyntelyyn, vaan haluan tehdä konkreettisia tekoja tasa-arvon puolesta. Olen käynyt pitkän keskustelun [Setan puheenjohtajan] Viima Lampisen kanssa, ja pyytänyt apua, jotta voisin toimia jatkossa paremmin. Minulla on paljon opittavaa esimerkiksi Setan toiminnasta.”

Sosiaalisessa mediassa on myös epäilty, että selityksesi ensimmäisen tekstin ”testinä kirjoittamisesta” ei olisi totta ja että se olisi vain tapa yrittää paikkailla alkuperäistä kirjoitustasi.

”Ainut, mitä haluan sanoa tähän on, että testin tekeminen oli typerää. Haluan lukijoiden tietävä, että munasin, kun tein näin. Tämä ei tule toistumaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Pride
 • Sosiaalinen media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 3. 3

  Suomessa helposti unohtaa, ettei täältä oikeasti saa melkein mitään roskaruokaa – Taco Bell saapuu tällä viikolla ja paikkaa yhden aukon, mutta nämä kaikki puuttuvat yhä

 4. 4

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 5. 5

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 6. 6

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 7. 7

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 8. 8

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 9. 9

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 10. 10

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 4. 4

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 5. 5

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 6. 6

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 7. 7

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 8. 8

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 9. 9

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 10. 10

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 2. 2

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 3. 3

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 4. 4

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 8. 8

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 9. 9

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 10. 10

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

 2. 2

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 3. 3

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 4. 4

  Sveitsin poliisi: Kansalaisuutta hakenut oligarkki Roman Abramovitš olisi ”uhka turvallisuudelle ja maineriski”

 5. 5

  Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

 6. 6

  Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

  Tilaajille
 7. 7

  Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

 8. 8

  Donald Trump puhui YK:n yleiskokouksessa, suora lähetys New Yorkista jatkuu

 9. 9

  ”En ole kokenut aiemmin mitään vastaavaa” – Ruotsalais­kansanedustajat ennustivat HS:lle maan tulevaa hallitusta, ja jokainen antoi eri vastauksen

 10. 10

  Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

 3. 3

  Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

 4. 4

  OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

 5. 5

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 6. 6

  Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

  Tilaajille
 7. 7

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 9. 9

  Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

  Tilaajille
 10. 10

  Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 6. 6

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 7. 7

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 8. 8

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 11. Näytä lisää