Tippa-T:lle seksi oli työsuhde-etu ja naiset ”ämmiä” – mutta sitten hän kyllästyi olemaan räppivitsi: ”Kaikki tekevät nyt samaa, mitä tein viisi vuotta sitten”

Topi Huovinen ei ole enää Tippa-T, vaan pelkkä Tippa.

”Heitä nurkkaan ne hepenet / ämmä tekee niinku tekee jos saa seteleit / oota vähän lompakko on liian raskas / eli paukuta sun pimppi ihan paskaks”

Näin räppäsi Tippa-T, oikealta nimeltään Topi Huovinen, vuonna 2015 hitiksi nousseella kappaleellaan Paukuta sun pimppii.

Kappale oli vain yksi monista räppärin roiseista kappaleista, jotka nousivat nopeasti suureen suosioon siitä huolimatta, että radiot välttelivät niiden soittamista. Aikaisemmin oli julkaistu muun muassa Mehu, Retardix ja Euroopan omistaja.

Samat teemat toistuivat niissäkin.

”Get down tyttö pudota se alas / mitä sul o jalas, tyttö pudota ne alas / yeah, mu swägä o nii mehu / mulle tussun saanti on työsuhde-etu”

Brutaali trap-tyylinen rap oli jotain muuta, mitä Suomen kliinisessä perusräpissä oli nähty.

Toki naisia oli esineellistetty ja omaa miehuutta ylistetty räpissä vuosikausien ajan. Yksi lajityypin suurimmista suosikeista on ollut Petri Nygård, mutta vastaavaa tyyliä ovat harjoittaneet osalla kappaleistaan muun muassa Uniikki, Elastinen, Spekti ja Cheek.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tippa-T:n kappaleet poikkesivat kuitenkin perinteisestä känni- ja panoräpistä paljon raa’emmalla tyylillä.

Lopputulos oli se, että vuonna 2015 Tippa-T nousi yhdeksi Suomen puhutuimmista räppäreistä, joka esiintyi isoilla festareilla ja vieraili Anna Abreun, Sannin ja Arttu Wiskarin kaltaisten koko kansan suosikeiden kappaleilla.

Tapasimme Topi Huovisen kesällä 2015. Jo silloin hän kertoi, että Tippa-T oli hänelle vain rooli, joka oli vedettävä lavalle päälle. Ei hän tietenkään oikeasti ajatellut naisista niin kuin biiseissään riimitteli.

”Jos kuuntelee niitä sanoja, niin tajuaahan sen, että se on viihdettä. Tippa-T on se rooli, joka ihmisiä kiinnostaa. Se täytyy laittaa päälle, kun menee lavalle”, Huovinen sanoi tuolloin.

Vielä vuonna 2016 Tippa julkaisi alkoholin juomista korostavan kappaleen Ei tippa tapa, joka nousi edellisten tapaan Spotify-suosiksi.

Sitten alkoi hiljaisuus.

Uutta materiaalia ei julkaistu.

Tippa-T oli paljon vähemmän esillä, vaikka teki vielä keikkoja.

Mitään virallista ilmoitusta tauosta ei annettu.

Osa faneista alkoi ihmetellä, onko Tippa-T kadonnut kokonaan.

Siitä ei ollut kyse.

Nyt 25-vuotias Topi Huovinen, nykyisin artisti­nimeltään pelkästään Tippa, istuu Warner Musicin katto­terassilla Kampissa ja hymyilee.

Hymyyn on syy.

Huovinen on alkukeväästä julkaissut yli vuoden tauon jälkeen ensimmäisen uuden kappaleensa Satutat mua. Se oli huhtikuussa kahden viikon ajan Spotifyn kuunnelluin kappale Suomessa.

Kappaleella on jo nyt lähes saman verran kuunteluita kuin Isol kirkol -kappaleella, joka on aikaisemmin ollut Tipan kuunnelluin. Selvää on, että Satutat mua saavuttaa aikaisempia kappaleita kovemmat kuuntelumäärät. Samalla myös radiot ovat ottaneet Tipan musiikin soittoonsa.

Uusi yleisö on löytänyt räppärin: seuraajamäärät ovat sosiaalisessa mediassa kasvussa.

Täysin odottamatonta huomiota on tuonut se, että maailman tunnetuimpiin räppäreihin kuuluva Kanye West pukeutui hiljattain Tipan fanipaitaan saatuaan sen räppäreiden yhteiseltä suunnittelijatutulta Sasu Kaupilta.
Satutat mua oli ensimmäinen kappale, joka edustaa uutta aikaa Tipan uralla.

Vaikka räppärin ura on kestänyt vain muutaman vuoden, hän on jo nyt tehnyt täyskäännöksen.

Sen aistii heti, kun kuuntelee raskasta rock-tyyliä edustavaa kappaletta, jonka lyriikoilla ei ole mitään tekemistä Tipan aiempien kappaleiden kanssa.

Satutat mua on Tipalle henkilökohtainen kappale, jonka sanoituksessa näkyy oikea Topi Huovinen paljon enemmän kuin aiemmilla kappaleilla.

”Ja mä satutan sua / mä satutan sua / nää turhat lupaukset ei apua tuo / ei ne muut kai oo niinku mä / niinku muut en oo kotosin täält / kerro pliis mitä teen tääl enää / jos en kelpaa sulle tälläsenä”

Mistä on kyse täysmuutoksessa?

Siitä, että Topi Huovinen sai tarpeekseen Tippa-T:nä olemisesta.

”Musiikki on aina ollut se, mitä haluan tehdä. En halunnut, että olen vain joku meemi, vaan että kappaleitani kuunneltaisiin vielä 20–30 vuoden päästä”, Tippa sanoo.

Tippa tiedostaa, että hän sai varsin nopeasti maineen, jota ei ollut varsinaisesti tavoitellut. Naisia halventava, röyhkeä nuori mies, jonka biisejä osa piti vitsinä.

”En halunnut olla mikään huumoriräppäri. Halusin siitä vitsistä eroon.”

Tipan mukaan erityisesti vanhemmilla kuuntelijoilla oli myös vaikeuksia erottaa kappaleiden sanoituksia ja Topi Huovisen ajatuksia toisistaan. Kaikki eivät olleet sittenkään tajunneet, että Tippa-T on rooli. Sekin ärsytti.


Idea uudesta tyylistä syntyi itsestään.

Ennen rap-uran aloittamista Topi Huovinen oli tehnyt muun muassa punkia, ja siksi raskaamman ja vähemmän räppiä muistuttavan materiaalin tekeminen tuntui luontevalta. Ensimmäisiä akustisia kappaleita hän teki jo yli vuosi sitten. Silloin päätettiin tietoisesti, että uutta musiikkia ei julkaista ainakaan vuoteen, jotta tyylin muuttamisen jälkeen saadaan selvä ero ”vanhaan Tippaan”.

Samalla nimestä päätettiin tiputtaa T-kirjain pois – lähinnä alleviivaamaan sitä, että kyseessä on uusi aika.

Alkuperäinen trap-tyyli ja törkeät lyriikat alkoivat tuntua Tipasta vanhalta, koska muut olivat löytäneet samat jutut.

”Nyt kaikki tekevät sitä, mitä mä tein viisi vuotta sitten. Halusin tehdä jotain ihan erilaista siihen verrattuna.”

Erilaista Tipan uusi materiaali myös on. Tänään julkaistaan JVG:n kanssa tehty akustinen kappale Roska silmäs. Myöhemmin tulossa on uusi levy.Eikä henkilökohtaisempien kappaleiden kirjoittaminen ole tuntunut Tipasta vaikealta, vaan ennemminkin mukavalta muutokselta aiempaan.

Se on helppo uskoa.

Kun Topi Huovinen istuu kattoterassin tuolilla rauhallisen oloisena ja puhuu intohimoisesti musiikista, hän vaikuttaa paljon enemmän perinteiseltä rokkarilta kuin ylimieliseltä räppäriltä.

Miksi Topi Huovisesta edes tuli alun perin Tippa-T?

Olennaisinta oli suosion laskelmointi ja ajoitus.

Uransa aloittamisen aikoihin Huovinen kuunteli paljon Memphis rap -musiikkia, johon kuuluu nimenomaan karkea meininki ja röyhkeät sanoitukset. Koska vastaavaa tehtiin Suomessa erittäin vähän, Huovinen päätti kokeilla, miten sellainen toimisi Suomessa.

Lopputulos yllätti hänet täysin. Ensimmäiset biisit ja videot oli tehty nopeasti, eikä niille odotettu miljoonia kuunteluita.

”Nyt kun katsoo vaikka ensimmäisiä videoita, ovathan ne laadultaan kamalia.”

Mitään muuta Huovinen ei silti vanhassa Tippa-T:ssä kadu. Viime vuosina on puhuttu paljon rap-lyriikan naisvihamielisyydestä, mutta Tippa ei koe, että hänen omissa kappaleissaan olisi ollut ongelmia.

”Ei niissä mun mielestä ole mitään väärää. Jos et ymmärrä sitä juttua niissä, ei niitä ole pakko kuunnella. En ymmärrä sitä, että nykyisin kaikesta pitää valittaa ja tehdä numero.”

Ennen kuin Tipan ensimmäinen uusi kappale julkaistiin, räppäriä jännitti, miten uusi musiikki otetaan vastaan.

Lopputulos yllätti Tipan – ihan samoin kuin silloin, kun hän aloitti uransa.

”Ennen kappaleista ehkä puolet oli kehuja. Nyt mulle on tullut vain myönteistä palautetta. On se ollut yllättävää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Rap-musiikki
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 2. 2

  Konalaan avattiin pikkuravintola, jonka ruokalista on sekoitus vähän kaikkea ja jonka buffetti on hyvä

 3. 3

  Ex-radiojuontaja Jussi Heikelä perusti nettiin sivuston, missä voi sytyttää virtuaalisen kynttilän kuolleelle

  Tilaajille
 4. 4

  Sunnuntaina Suomessa: Kendrick Lamar on tämän hetken paras räppäri, ja Barack Obamakin fanittaa häntä – koska musiikilla voi saada oikeasti muutoksen aikaan

 5. 5

  Kesken keikan huudellut fani aloitti Britney Spearsin keikoilla hitti-ilmiön, jolle Spears itsekin nauraa – Ja nyt sitä hehkuttaa myös Spearsin miesystävä

 6. 6

  Alppiharjussa yli 10 vuotta toiminut Soul Kitchen lopetti: ”Perinteisen ruokaravintolan pyörittäminen alkoi käydä hirveän raskaaksi”

 7. 7

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 8. 8

  Tällainen on ”kaikkien aikojen törkyisin tv-sarja”, jonka osallistujat voivat tienata paremmin kuin huippuyliopistoissa opiskelleet – ja näin sen Suomi-versiossa käy

 9. 9

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 10. 10

  42,195 kiinnostavaa tietoa maratonista: legendaarisen matkan pituus on alun perin sattuma

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 2. 2

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kumosi mielipiteitä herättäneen islam- ja muslimiaiheisten keskusteluiden kiellon

 3. 3

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 4. 4

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 5. 5

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 6. 6

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 7. 7

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 8. 8

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 9. 9

  Valkosipulilla on hoidettu vaivoja tuberkuloosista ilmavaivoihin – Keravalla järjestetään taas valkosipulifestivaali

 10. 10

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 2. 2

  Unkarin hallitus aikoo lopettaa sukupuolentutkimuksen yliopistoista, koska se ”muistuttaa ideologiaa eikä tiedettä” – maalla ei ole varaa ”samanlaiseen ylellisyyteen” kuin muutamassa pohjoisessa Euroopan maassa

 3. 3

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 4. 4

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 5. 5

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 6. 6

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 8. 8

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 9. 9

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 10. 10

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

 2. 2

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 3. 3

  Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

 4. 4

  Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

 5. 5

  Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

 6. 6

  Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

 7. 7

  Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

 8. 8

  Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

 9. 9

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 10. 10

  Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 3. 3

  Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

  Tilaajille
 4. 4

  Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

 5. 5

  Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

 6. 6

  Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

 7. 7

  Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

 8. 8

  Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

 9. 9

  Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

 10. 10

  Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

  Tilaajille
 2. 2

  Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

  Tilaajille
 3. 3

  Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 5. 5

  Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

 6. 6

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 7. 7

  Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

 8. 8

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 9. 9

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 10. 10

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 11. Näytä lisää