”Tuntuu kuin olisi rangaistavaa, että saa tehdä rakastamaansa työtä”, sanoo Alina Tomnikov, joka on nyt kaikkialla ja saa kuulla siitä kovia kommentteja

Alina Tomnikovin kasvot ovat tutut lähes kaikille suomalaisille, sillä hän on ollut viime aikoina mukana monissa elokuvissa, sarjoissa ja viihdeohjelmissa. Miksi juuri hän on nyt kaikkialla?

Suomessa on kaksi tv-ohjelmaa, jotka nostavat taide- ja viihdealan ihmiset koko kansan tähdiksi.

Muusikoille se ohjelma on Vain elämää. Näyttelijöille se on Putous.

Lieveilmiönä näissä ohjelmissa esiintyminen tuppaa antamaan niissä esiintyjille etuliitteen: Vain elämää-Toni (Wirtanen), Putous-Kiti (Kokkonen) ja niin edelleen.

Myös Alina Tomnikov tunnetaan Putouksesta. Miltä se tuntuu, kun taiteilija muistetaan lähinnä viihdeohjelmasta, Alina Tomnikov?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voihan olla, että joku on nähnyt minut vain Putouksessa, ja se on tosi ok. Ei kaikkea ehdi katsomaan!” Tomnikov sanoo.

”Mutta totuus on, että olen tehnyt paljon muutakin. Näytellyt Kansallisteatterissa, ollut Alina Idässä -ohjelmassa, näytellyt Love Records -leffassa, Donnassa, Karpissa, Sykkeessä, Downshiftaajissa ja Rölli-elokuvissa...”

… ja Tuntemattomassa sotilaassa, Nymfeissä, Rendelissä, Cheek-leffassa ja Robassa. Tomnikovin ääntä on voinut kuulla myös Zalandon, H&M-ketjun ja Prisman mainoksissa sekä piirroselokuvissa.

Alina Tomnikov on kaikkialla. Tämä on saanut jotkut miettimään, voiko näyttelijä olla liikaa esillä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomissa kirjoitettiin keväällä:

”Näköjään on niin, että kun Suomessa äkätään tuore ja lahjakas ruutukasvo, kasvot kulutetaan puhki jo ennen kuin ura on vanhentunut vuodellakaan.”

Mitä Tomnikov ajattelee tästä?


Alina Tomnikovin, 30, kotona Helsingissä paikat ovat vielä vähän rempallaan, sillä muutto on kesken.

Esimerkiksi Sielunkuva-niminen maalaus ei ole löytänyt vielä paikkaa seinältä. Taulun on maalannut Tomnikovin ystävä näyttelijä Manuela Bosco.

Maalaus on herkkä mutta voimakas, uhkaava ja rauhallinen. Siinä on Tomnikovin mukaan monta kerrosta maalia päällekkäin.

Tomnikov asettautuu taulun viereen ja poseeraa kameralle tottuneen oloisesti.

Hän käyttäytyy ammattimaisesti – ja toisaalta hyvin vilpittömästi.

Kun hän innostuu, hän alkaa huutaa, ja kun hän harmistuu, äänensävy menee äkkiä todella matalaksi. Kun näyttelijä näkee kärpäsen – kuulemma kesän ensimmäisen sisällä kotonaan – hän seuraa sen lentoa silmät kiiluen eikä ole pysyä nahoissaan.

Tämä spontaani avoimuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hän pohtisi tarkkaan, mitä haluaa sanoa.

Lapsena kiusattu Tomnikov odotti ala-asteella äitinsä kanssa viimeiseen asti, kunnes meni kouluun sisään, jottei siellä tarvitsisi olla minuuttiakaan pidempään kuin on pakko.

Kolmannelle luokalle hän siirtyi Vantaan seudun steinerkouluun, jossa hän sai olla rauhassa lukion loppuun saakka.

Tomnikov innostui näyttelemisestä niin, että kävi ensin yhdessä näyttelijäryhmässä, sitten kahdessa ja sitten kolmessa.

”Pelotti mennä lavalle, mutta kun olin siellä, ajattelin, että tämän minä ymmärrän ja tässä on helppoa olla.”

Kun Tomnikov oli 12-vuotias, Kansallisteatterin entinen näyttelijä Simo Tamminen kysyi, haluaisiko Tomnikov tulla Kesäteatteriin Robin Hood -näytelmään esittämään Linnanneitoa.

Se oli hänen ensimmäinen mahdollisuutensa.

”Vaikka minulla oli vuorosanoina vain huudahduksia, opettelin koko näytelmän alusta loppuun ja toimin kuiskaajanakin.”

Tomnikov teki ensimmäisen tv-roolinsa lukioaikaan Jako kahteen -tv-sarjassa. Tämä oli hänen toinen suuri mahdollisuutensa.

Näitä mahdollisuuksia Tomnikov korostaa miettiessään sitä, miksi hän nyt on missä on.

”Tässä hommassa ei pärjää yksin. Kun mahdollisuuden saa, se pitää vain tehdä sydämellä ja niin hyvin kuin osaa.”

Se, miten mahdollisuuksia saa, riippuu toki omasta aktiivisuudesta, mutta myös asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa.

”Koekuvauksissa kysymys ei ikinä ole siitä, kuka on paras. Kysymys on siitä, kuka on sopivin, ja se voi riippua monista ihan pienistäkin jutuista: millainen on vastanäyttelijä, miltä näytät, mikä energia sinussa on, mitkä ovat kuvausaikataulut, mikä on ohjaajan visio ja vaikka mitä.”

Tomnikov on saanut mahdollisuuden tehdä koekuvauksia myös moniin kansainvälisiin projekteihin.

Tässä ovat auttaneet agentit. Tomnikovilla niitä on kaksi. Toinen hoitaa asioita Venäjällä ja toinen Suomessa sekä muualla.

Suomessa agentit eivät ole kovin yleisiä toisin kuin ulkomailla. Näyttelijälle agentti on yhteistyökumppani, joka haalii työtarjouksia ja kontakteja.

”Esimerkiksi kansainvälisillä markkinoilla hyvä agentti on kaiken a ja o, että saa töitä”, Tomnikov sanoo.

Näyttelijän työ on lähtökohtaisesti kilpailtu, rankka ja epävarma työ.

Moni näyttelijä on lyhyillä työsuhteilla itsensä elättävä freelancer, selvisi reilu vuosi sitten julkaistussa kyselyssä.

Suomen Näyttelijäliiton, Teatterin Tiedotuskeskuksen ja Teatterikeskuksen selvityksen mukaan työikäisistä ammattinäyttelijöistä reilusti yli puolet, 65 prosenttia, työskentelee freelancerina.

Freelancenäyttelijöistä liki 40 prosenttia ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa ja 30 prosenttia 2000–3000 euroa.

Tiivistäen sanoen: freenäyttelijät ovat korkeasti koulutettuja, alityöllistettyjä ja pienituloisia.

Myös Tomnikov on freelancer. Hänellä on kuitenkin ollut oikeastaan aina töitä. Hän pääsi heti lukiosta Teatterikorkeakouluunkin. Tomnikov kertoo olevansa näistä asioista kiitollinen.

”On kuitenkin lukemattomia epäonnistuneita koekuvauksia ja rooleja, joita en ole saanut.”

Hän painottaa, että ei ajattele näyttelijöiden työllistymistä lainkaan kilpailun kannalta.

Silti on kiinnostavaa pohtia, miksi juuri hänellä on tällä hetkellä niin hyvin töitä.

Tomnikovin hyvään työtilanteeseen on varmasti useita syitä.

Hän on koulutettu, älykäs ja miellyttävän oloinen ihminen, joka on oppinut tuntemaan alan ihmisiä ja lainalaisuuksia ja tehnyt työnsä hyvin.

Joku saattaisi tuoda esille myös kyynisen näkökulman:

Showbisneksessä kautta aikain ihmiset ovat pärjänneet paitsi lahjakkuudellaan myös kauneudellaan. Tomnikov on kuitenkin saanut tehdä moniulotteisia rooleja, joissa ei pärjäisi vain ulkonäöllä, joten tällainen spekulaatio on syytä jättää omaan arvoonsa.

Kuten sanottua, kysymys on usein myös niistä pienistä asioista. Kun ovi julkisuuteen aukeaa, rooleja on helpompi saada.

Esimerkiksi räppäri Mikael Gabriel pääsi tekemään näyttelijädebyyttinsä heti Bodom-elokuvan pääroolissa. Iso osa koulutetuista näyttelijöistä ei saa koskaan sellaista roolia.

Ja toisaalta, monella muullakin näyttelijällä on runsaasti kaikkia näitä ominaisuuksia, joita Tomnikovilla on, eikä rooleja silti välttämättä tule.

Tomnikov ei osaa selkeästi osoittaa syytä, miksi juuri hänelle on siunaantunut runsaasti töitä. Hän ei myöskään lähde ruotimaan asiaa suhteessa elokuva- ja viihdealan yleiseen tilanteeseen.

Mutta entä se kysymys, joka HS:n keväisessä artikkelissa esitettiin?

Vaikka Tomnikov ei asiaa liiemmin haluaisi kommentoida, kysytään silti: Mitä Tomnikov ajattelee spekuloinnista, että hänen kasvonsa kulutetaan loppuun?

”Näyttelijän työ on minun intohimoni ja unelmani. Jos tarjotaan kiinnostavaa hommaa ja jos on aikaa, niin lähden mukaan, jos se ei sodi omaa moraaliani vastaan.”

Tomnikovin mukaan ajatus, että hän on juuri nyt kaikkialla, on hassu.

“En koe, että olen vielä siinä asemassa, että minulla olisi liikaa varaa valita. Suomessa näyttelijöillä ei ole varaa pelätä sitä, että tulee kulutetuksi.“

Puheenparret näyttelijän liiallisesta näkyvyydestä eivät Tomnikovin mukaan osu maaliinsa.

”Syklit ovat tällä alalla pitkiä. Joitain juttuja on saatettu alkaa kuvata vuosia sitten, ja jostain syystä ne kaikki tulevat nyt samaan aikaan ulos.”

Tomnikov ymmärtää, että kirjoitus ei kritisoinut häntä, mutta silti se tuntuu hänestä ikävältä:

”Kun kirjoitetaan noin [kuten HS:ssa], tuntuu kuin se olisi jotenkin rangaistavaa, että on saanut tehdä työtä, jota rakastaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyt
 • Elokuva
 • Televisio
 • Jose Riikonen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 2. 2

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 3. 3

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 4. 4

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 5. 5

  Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo

 6. 6

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 7. 7

  Rebekka Härkönen kirjoitti yhden jutun ja joutui pakenemaan kotikaupungistaan uhkausten vuoksi – Nyt hän kertoo, miksi nykylaki ei suojele vihapuheen uhreja tarpeeksi

 8. 8

  Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

 9. 9

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 10. 10

  Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 2. 2

  Markus Kaakinen tutki perusteellisesti nettivihaa, koska niin ei ole tähän mennessä mainittavasti tehty, ja tämä kaikki selvisi

 3. 3

  Pikatestissä Green Hippo Café: aamupala-annokset ovat huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia, joissa kaikki on kohdallaan

 4. 4

  Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo

 5. 5

  ”Näin käy kun panee KGB-agentin KFC-agenttia vastaan” – Donald Trump joutui talk show -juontajien pilkan kohteeksi ”antauduttuaan” Venäjän presidentille

 6. 6

  Pikatestissä Leblonin terassi: syntisen hyviä ranskalaisia ja laadukasta hampurilaista varjostaa vain Hanasaaren hiilikasa

 7. 7

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 8. 8

  Netflixin hittisarjan Stranger Thingsin kolmannesta kaudesta julkaistiin ensimmäinen teaser-video, ja tätä sen perusteella jatkosta voi päätellä

 9. 9

  Amerikkalaismies aloitti vahingossa viikon parhaan meemin ”menestyneimmistä tapaamistaan ihmisistä” – ja poistui lopulta Twitteristä, kun läppä lähti lapasesta

 10. 10

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 2. 2

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 3. 3

  Autoharrastusta arvostellaan ja vihataan, ja monien autoilijoiden mitta on tullut täyteen: ”Intiasta joogakuvia julkaiseva jengi kuluttaa polttoainetta paljon enemmän”

 4. 4

  Unohtakaa kuivakat ja viralliset ohjeet – Näitä viittä turvallisuusuhkaa Trumpin ja Putinin pitää Helsingissä oikeasti varoa

 5. 5

  ”Näin käy kun panee KGB-agentin KFC-agenttia vastaan” – Donald Trump joutui talk show -juontajien pilkan kohteeksi ”antauduttuaan” Venäjän presidentille

 6. 6

  Tämä video vierivästä sitruunasta on tämän hetken rauhoittavin näky, jota kaikki internetissä katsovat – vaikka siinä ei ole mitään järkeä

 7. 7

  Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

 8. 8

  Pikatestissä Kotipizzan uusi konsepti­ravintola No Pizza – monimutkainen puhelintilaus stressaa, mutta roseeviini on täydellistä

 9. 9

  Pikatestissä turkkilainen ravintola, jonka tunnelma on lähes kaurismäkeläinen: Istanbul Grillillä on potentiaalia, mutta ruokalista on liian laaja

 10. 10

  Asuntokupla uhkaa! Markkinat yllättyivät! Puhumme talousasioista kuin ne olisivat satuolentoja tai luonnonvoimia, ja se on vaarallista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 2. 2

  Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

 3. 3

  Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

 4. 4

  Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

 5. 5

  Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

  Tilaajille
 6. 6

  Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

 7. 7

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 8. 8

  Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

 9. 9

  Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

 10. 10

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 2. 2

  Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

 3. 3

  Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

 4. 4

  Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

 5. 5

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 6. 6

  Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

  Tilaajille
 7. 7

  HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

 8. 8

  ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

 9. 9

  Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

 10. 10

  Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

 7. 7

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 8. 8

  Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

 9. 9

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 10. 10

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 11. Näytä lisää