”Tuntuu kuin olisi rangaistavaa, että saa tehdä rakastamaansa työtä”, sanoo Alina Tomnikov, joka on nyt kaikkialla ja saa kuulla siitä kovia kommentteja

Alina Tomnikovin kasvot ovat tutut lähes kaikille suomalaisille, sillä hän on ollut viime aikoina mukana monissa elokuvissa, sarjoissa ja viihdeohjelmissa. Miksi juuri hän on nyt kaikkialla?

Suomessa on kaksi tv-ohjelmaa, jotka nostavat taide- ja viihdealan ihmiset koko kansan tähdiksi.

Muusikoille se ohjelma on Vain elämää. Näyttelijöille se on Putous.

Lieveilmiönä näissä ohjelmissa esiintyminen tuppaa antamaan niissä esiintyjille etuliitteen: Vain elämää-Toni (Wirtanen), Putous-Kiti (Kokkonen) ja niin edelleen.

Myös Alina Tomnikov tunnetaan Putouksesta. Miltä se tuntuu, kun taiteilija muistetaan lähinnä viihdeohjelmasta, Alina Tomnikov?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voihan olla, että joku on nähnyt minut vain Putouksessa, ja se on tosi ok. Ei kaikkea ehdi katsomaan!” Tomnikov sanoo.

”Mutta totuus on, että olen tehnyt paljon muutakin. Näytellyt Kansallisteatterissa, ollut Alina Idässä -ohjelmassa, näytellyt Love Records -leffassa, Donnassa, Karpissa, Sykkeessä, Downshiftaajissa ja Rölli-elokuvissa...”

… ja Tuntemattomassa sotilaassa, Nymfeissä, Rendelissä, Cheek-leffassa ja Robassa. Tomnikovin ääntä on voinut kuulla myös Zalandon, H&M-ketjun ja Prisman mainoksissa sekä piirroselokuvissa.

Alina Tomnikov on kaikkialla. Tämä on saanut jotkut miettimään, voiko näyttelijä olla liikaa esillä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomissa kirjoitettiin keväällä:

”Näköjään on niin, että kun Suomessa äkätään tuore ja lahjakas ruutukasvo, kasvot kulutetaan puhki jo ennen kuin ura on vanhentunut vuodellakaan.”

Mitä Tomnikov ajattelee tästä?


Alina Tomnikovin, 30, kotona Helsingissä paikat ovat vielä vähän rempallaan, sillä muutto on kesken.

Esimerkiksi Sielunkuva-niminen maalaus ei ole löytänyt vielä paikkaa seinältä. Taulun on maalannut Tomnikovin ystävä näyttelijä Manuela Bosco.

Maalaus on herkkä mutta voimakas, uhkaava ja rauhallinen. Siinä on Tomnikovin mukaan monta kerrosta maalia päällekkäin.

Tomnikov asettautuu taulun viereen ja poseeraa kameralle tottuneen oloisesti.

Hän käyttäytyy ammattimaisesti – ja toisaalta hyvin vilpittömästi.

Kun hän innostuu, hän alkaa huutaa, ja kun hän harmistuu, äänensävy menee äkkiä todella matalaksi. Kun näyttelijä näkee kärpäsen – kuulemma kesän ensimmäisen sisällä kotonaan – hän seuraa sen lentoa silmät kiiluen eikä ole pysyä nahoissaan.

Tämä spontaani avoimuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hän pohtisi tarkkaan, mitä haluaa sanoa.

Lapsena kiusattu Tomnikov odotti ala-asteella äitinsä kanssa viimeiseen asti, kunnes meni kouluun sisään, jottei siellä tarvitsisi olla minuuttiakaan pidempään kuin on pakko.

Kolmannelle luokalle hän siirtyi Vantaan seudun steinerkouluun, jossa hän sai olla rauhassa lukion loppuun saakka.

Tomnikov innostui näyttelemisestä niin, että kävi ensin yhdessä näyttelijäryhmässä, sitten kahdessa ja sitten kolmessa.

”Pelotti mennä lavalle, mutta kun olin siellä, ajattelin, että tämän minä ymmärrän ja tässä on helppoa olla.”

Kun Tomnikov oli 12-vuotias, Kansallisteatterin entinen näyttelijä Simo Tamminen kysyi, haluaisiko Tomnikov tulla Kesäteatteriin Robin Hood -näytelmään esittämään Linnanneitoa.

Se oli hänen ensimmäinen mahdollisuutensa.

”Vaikka minulla oli vuorosanoina vain huudahduksia, opettelin koko näytelmän alusta loppuun ja toimin kuiskaajanakin.”

Tomnikov teki ensimmäisen tv-roolinsa lukioaikaan Jako kahteen -tv-sarjassa. Tämä oli hänen toinen suuri mahdollisuutensa.

Näitä mahdollisuuksia Tomnikov korostaa miettiessään sitä, miksi hän nyt on missä on.

”Tässä hommassa ei pärjää yksin. Kun mahdollisuuden saa, se pitää vain tehdä sydämellä ja niin hyvin kuin osaa.”

Se, miten mahdollisuuksia saa, riippuu toki omasta aktiivisuudesta, mutta myös asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa.

”Koekuvauksissa kysymys ei ikinä ole siitä, kuka on paras. Kysymys on siitä, kuka on sopivin, ja se voi riippua monista ihan pienistäkin jutuista: millainen on vastanäyttelijä, miltä näytät, mikä energia sinussa on, mitkä ovat kuvausaikataulut, mikä on ohjaajan visio ja vaikka mitä.”

Tomnikov on saanut mahdollisuuden tehdä koekuvauksia myös moniin kansainvälisiin projekteihin.

Tässä ovat auttaneet agentit. Tomnikovilla niitä on kaksi. Toinen hoitaa asioita Venäjällä ja toinen Suomessa sekä muualla.

Suomessa agentit eivät ole kovin yleisiä toisin kuin ulkomailla. Näyttelijälle agentti on yhteistyökumppani, joka haalii työtarjouksia ja kontakteja.

”Esimerkiksi kansainvälisillä markkinoilla hyvä agentti on kaiken a ja o, että saa töitä”, Tomnikov sanoo.

Näyttelijän työ on lähtökohtaisesti kilpailtu, rankka ja epävarma työ.

Moni näyttelijä on lyhyillä työsuhteilla itsensä elättävä freelancer, selvisi reilu vuosi sitten julkaistussa kyselyssä.

Suomen Näyttelijäliiton, Teatterin Tiedotuskeskuksen ja Teatterikeskuksen selvityksen mukaan työikäisistä ammattinäyttelijöistä reilusti yli puolet, 65 prosenttia, työskentelee freelancerina.

Freelancenäyttelijöistä liki 40 prosenttia ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa ja 30 prosenttia 2000–3000 euroa.

Tiivistäen sanoen: freenäyttelijät ovat korkeasti koulutettuja, alityöllistettyjä ja pienituloisia.

Myös Tomnikov on freelancer. Hänellä on kuitenkin ollut oikeastaan aina töitä. Hän pääsi heti lukiosta Teatterikorkeakouluunkin. Tomnikov kertoo olevansa näistä asioista kiitollinen.

”On kuitenkin lukemattomia epäonnistuneita koekuvauksia ja rooleja, joita en ole saanut.”

Hän painottaa, että ei ajattele näyttelijöiden työllistymistä lainkaan kilpailun kannalta.

Silti on kiinnostavaa pohtia, miksi juuri hänellä on tällä hetkellä niin hyvin töitä.

Tomnikovin hyvään työtilanteeseen on varmasti useita syitä.

Hän on koulutettu, älykäs ja miellyttävän oloinen ihminen, joka on oppinut tuntemaan alan ihmisiä ja lainalaisuuksia ja tehnyt työnsä hyvin.

Joku saattaisi tuoda esille myös kyynisen näkökulman:

Showbisneksessä kautta aikain ihmiset ovat pärjänneet paitsi lahjakkuudellaan myös kauneudellaan. Tomnikov on kuitenkin saanut tehdä moniulotteisia rooleja, joissa ei pärjäisi vain ulkonäöllä, joten tällainen spekulaatio on syytä jättää omaan arvoonsa.

Kuten sanottua, kysymys on usein myös niistä pienistä asioista. Kun ovi julkisuuteen aukeaa, rooleja on helpompi saada.

Esimerkiksi räppäri Mikael Gabriel pääsi tekemään näyttelijädebyyttinsä heti Bodom-elokuvan pääroolissa. Iso osa koulutetuista näyttelijöistä ei saa koskaan sellaista roolia.

Ja toisaalta, monella muullakin näyttelijällä on runsaasti kaikkia näitä ominaisuuksia, joita Tomnikovilla on, eikä rooleja silti välttämättä tule.

Tomnikov ei osaa selkeästi osoittaa syytä, miksi juuri hänelle on siunaantunut runsaasti töitä. Hän ei myöskään lähde ruotimaan asiaa suhteessa elokuva- ja viihdealan yleiseen tilanteeseen.

Mutta entä se kysymys, joka HS:n keväisessä artikkelissa esitettiin?

Vaikka Tomnikov ei asiaa liiemmin haluaisi kommentoida, kysytään silti: Mitä Tomnikov ajattelee spekuloinnista, että hänen kasvonsa kulutetaan loppuun?

”Näyttelijän työ on minun intohimoni ja unelmani. Jos tarjotaan kiinnostavaa hommaa ja jos on aikaa, niin lähden mukaan, jos se ei sodi omaa moraaliani vastaan.”

Tomnikovin mukaan ajatus, että hän on juuri nyt kaikkialla, on hassu.

“En koe, että olen vielä siinä asemassa, että minulla olisi liikaa varaa valita. Suomessa näyttelijöillä ei ole varaa pelätä sitä, että tulee kulutetuksi.“

Puheenparret näyttelijän liiallisesta näkyvyydestä eivät Tomnikovin mukaan osu maaliinsa.

”Syklit ovat tällä alalla pitkiä. Joitain juttuja on saatettu alkaa kuvata vuosia sitten, ja jostain syystä ne kaikki tulevat nyt samaan aikaan ulos.”

Tomnikov ymmärtää, että kirjoitus ei kritisoinut häntä, mutta silti se tuntuu hänestä ikävältä:

”Kun kirjoitetaan noin [kuten HS:ssa], tuntuu kuin se olisi jotenkin rangaistavaa, että on saanut tehdä työtä, jota rakastaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyt
 • Elokuva
 • Televisio
 • Jose Riikonen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 2. 2

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 3. 3

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 4. 4

  Uutisraportti-podcastissa keskustellaan niistä kokoomuksen naiskansanedustaja-paroista, jotka ovat Soinin aborttisekoilujen todelliset uhrit

 5. 5

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Useat Marvel-elokuvista tutut hahmot saavat oman televisiosarjansa

 8. 8

  Minkälaista on nuoren tytön rakkaus tänään? Luimme 500 Demi-lehden palstalle kirjoitettua tarinaa tyttöjen ihastumisista ja rakkaudesta

 9. 9

  Pikatestissä Oluthuone Konepaja, jonka pitäisi olla S-ryhmän ensimmäinen ”hipsteribaari”, mutta tuo mieleen hotellin aulan

 10. 10

  Oletko huomannut, kuinka tympeää internetissä on? Internetin pilasi alt-right mutta syy on vasemmiston

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 2. 2

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 3. 3

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 4. 4

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 7. 7

  Useat Marvel-elokuvista tutut hahmot saavat oman televisiosarjansa

 8. 8

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 9. 9

  Synkkä ja joskus ”häiriintynyt” post-punk katosi radioaalloilta, vaikka kuulijoita kyllä riittäisi

 10. 10

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 2. 2

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 3. 3

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 4. 4

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Suomalaiset syytävät vaatteitaan roskiin yli 70 000 tonnia vuodessa – Linnea Larsson alkoi hyödyntää kodin vaatejätettä, ja nyt hän neuvoo, miten muut voivat tehdä samoin

 7. 7

  Paul McCartney kertoi miestenlehden haastattelussa masturboineensa yhdessä John Lennonin kanssa – ja internet täyttyi kipeistä Beatles-tumputusvitseistä, tässä parhaat

 8. 8

  Who is America? oli uskomaton, häpeällinen, ällistyttävä – miten sen tekeminen on edes mahdollista? Ammattilainen perehtyi Boratin tekijän hittiin ja kertoo nyt, miten sarja on tehty

 9. 9

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

 2. 2

  Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

 3. 3

  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

 4. 4

  Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

 5. 5

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

  Tilaajille
 8. 8

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 9. 9

  Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

 10. 10

  Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 2. 2

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 3. 3

  Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

 4. 4

  Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

 5. 5

  Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

  Tilaajille
 6. 6

  Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

 7. 7

  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

 8. 8

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 9. 9

  Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

 10. 10

  Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 3. 3

  Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

 4. 4

  Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

  Tilaajille
 5. 5

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 6. 6

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 7. 7

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 8. 8

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 9. 9

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 10. 10

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 11. Näytä lisää