Ruisrock on suositumpi ja suurempi kuin koskaan, mutta miksi? Näin syntyi itseään ruokkiva suosio, jolle ei näy loppua

Ruisrock on saavuttanut Suomen festareista aseman, josta kaikki haaveilevat.

”Mis?”


”Korokelavan rannan puolella heti, takakautta pääsee helposti”

”Ok!”

”Miksauskopin takana”

”Tuun koht siihen!”

”Jes ollaan ihan lavan reunassa kiinni” – ”Siis korokkeen”

”En pääse sinne asti!”

Tässä yksi esimerkki kaverini kanssa käymästä tekstiviestinvaihdosta Turun Ruissalossa. Tarkka ajankohta: perjantaina 22.47–23.20 räppäri Cheekin uran viimeisen Ruisrock-keikan aikana. Viestivälineenä tekstiviesti, koska mikään muu ei mene jatkuvasti parantuneista yhteyksistä huolimatta perille järkyttävän yleisömeren keskellä.

Samanlaisia viestejä puhelimeni on täynnä monelta viime vuodelta heinäkuun ensimmäisen viikonlopun ajalta. Epämääräisiä koordinaatteja, kuvia sijainnista, loputtomia kyselyitä siitä, mihin kukakin on menossa seuraavaksi ja missä sovitaan tapaaminen.

Aina sama kysymys.

”Mis?”


Jos pitäisi sanoa yksi asia, mihin 2010-luvun Ruisrock minulle tiivistyy, ne ovat nuo viestit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä oli Ruisrock 2018:


Toki vastaavaa viestittelyä käydään kaikilla muillakin festareilla, mutta silti Ruissalossa 35 000 ihmisen keskeltä oman kaverinsa epätoivoisessa huhuilussa on ihan oma tunnelmansa.

Ruisrock on onnistunut kääntämään ärsyttävät piirteensä kummallisella tavalla edukseen.

Esimerkiksi näin:

Festarialue sijaitsee hieman alle 10 kilometrin päässä Turun keskustasta. Festaribussin päätepysäkiltäkin pitää kävellä itse alueelle vielä hieman päälle kaksi kilometriä – ja matka tuntuu jostain syystä paljon pidemmältä kuin oikeasti on.

Kuulostaa syyltä, jonka takia voisi jättää menemättä tapahtumaan, koska Suomi on nykyisin täynnä aivan keskusta-alueella sijaitsevia festareita.

Sitä se ei kuitenkaan ole. Sen sijaan Ruisrockin alueelle vievästä kävelyreitistä on kasvanut yksi suomalaisen festarikansan suurimmista yhteiskokemuksista: ”Via Dolorosa”, kärsimysten tie.

Ruisrockin Facebook-tapahtumasivusta on puolestaan muodostunut parin viime vuoden aikana eräänlainen sisäpiirivitsialue: paikka, jossa nauretaan yhdessä seuraavana päivänä kaikille niille kokemuksille, jotka normaalisti lähinnä ärsyttäisivät.

Olipa kyse Via Dolorosa -matkasta tai Facebook-ryhmän keskustelusta, juuri yhteisöllisyys on Ruisrockin kohdalla poikkeuksellisen vahvasti läsnä. Me kaikki osallistumme samaan tapahtumaan ja nautimme (sekä kärsimme) samoista asioista.

Ruisrockin suosiosta on kirjoitettu viime vuosina paljon, eikä ihme.

Se on tällä hetkellä poikkeuksellinen menestystarina. Festari on rikkonut kävijäennätyksensä vuodesta 2014 lähtien joka kesä aina viime vuoteen saakka. Tänä vuonna uutta ennätystä ei voitu enää tehdä, koska viime vuonna saavutettu 105 000 kävijää kolmen päivän (35 000 jokaisena päivänä) aikana on maksimimäärä, mitä Ruissaloon voidaan ahtaa.

Kun määrää ei voitu kasvattaa, Ruisrock teki toisenlaisen ennätyksen: tapahtuman kaikki liput myytiin loppuun jo huhtikuussa, lähes kolme kuukautta ennen tapahtuman alkamista.

Useat tapahtuma-alan ihmiset ovat yksimielisiä siitä, että se on Suomessa todella poikkeuksellista ainakin tämän kokoluokan tapahtumille.

Tyypillisintä on, että jos festari myy lippunsa loppuun, se tapahtuu vasta tapahtumaviikolla tai vähän sitä ennen.

Maailmalla on Glastonbury Festivalin ja Tomorrowlandin kaltaisia muutamia festareita, jotka voivat myydä kaikki lippunsa jopa ennen esiintyjien julkistamista, mutta ne ovat todella harvinaisia poikkeuksia. Useat isotkin kansainväliset festarit myyvät lippuja tapahtumaan aivan viimeisille päiville saakka.

Suomessa myös muita menestystarinoita toki riittää. Esimerkiksi Ilosaarirock oli hyvissä ajoin loppuunmyyty koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan, ja Ilosaarirockilla olikin pitkään maine poikkeuksellisen haluttuna tapahtumana. Ruisrockilla on puolestaan välillä ollut hyvin vaikeaa: erityisesti 1990-luvun lopussa kävijöistä oli pulaa.

Viime vuosina Ruisrockista on huomaamatta tullut se tapahtuma, jossa ”pitää olla”. Eikä kukaan tiedä siihen oikeastaan syytä.

Luontevinta olisi tietenkin hakea syytä musiikista.

Koska musiikistahan musiikkifestareilla on kyse.

Ainakin niin sitä voisi luulla.

Juuri musiikkia ja keikkojen laatua on analysoitu viime päivinä esimerkiksi HS:n keikka-arvioissa. Viikonlopun jälkeen on helppo yhtyä arvioissa esitettyihin näkemyksiin. Suurin osa keikoista oli – noh – ihan hyviä. Ajoivat asiansa. Viihdyttivät. Siitähän festareilla on kyse.

Kunniaa Ruisrockille pitää toki antaa esiintyjälistan laajuudesta: siellä esiintyvät melkein kaikki Suomen kuunnelluimmat artistit. Sen lisäksi tarjotaan tietty määrä nousussa olevia ja kriitikoiden ylistämiä kotimaisia indie-yhteitä.

Maailmalta raahataan ne isot nimet, jotka on saatavissa järkevää korvausta vastaan ja jotka kannattaa tuoda tänne. Siis sellaiset elektronisen musiikin jätit kuin The Chainsmokers, Clean Bandit ja Marshmello tai pop-sensaatio Dua Lipa.


Ja koska Ruisrock on halunnut jo pitkään erottautua ”Himos Juhannus” -tyylisistä festareista, jossa on vain helpointa helppoutta, on viikonlopulle buukattu muutamia pienemmän kokoluokan ulkomaisia artisteja: esimerkiksi Tyler The Creator, PartyNextDoor, Princess Nokia ja Kali Uchis.

Musiikkitarjonnasta puhuttaessa Ruisrock todennäköisesti houkutteleekin ensisijaisesti laajuudellaan yksittäisten erinomaisten artistibuukkausten sijaan.

Kun liput tulevat myyntiin vuotta ennen tapahtumaa, ihmiset osaavat jo silloin odottaa, että lähes kaikki Suomen kovimmat nimet ovat varmasti paikalla. Ja että paikalla on muutama iso maailmantähti, jonka kuka tahansa Spotifyn kuunnelluimpia kappaleita kuunteleva tunnistaa. Ja jos on kiinnostunut valtavirtamusiikin vaihtoehdosta, sitäkin on tarjolla. Ei ole pakko kuunnella Cheekiä, vaan voi valita Cledoksen tai Töölön Ketterän.

Mutta unohdetaan nyt musiikki. Koska niin unohtavat myös monet, jotka tulevat viettämään viikonloppua Ruissaloon.

Lukemattomille ihmisille Ruisrock ja siellä olevat bändit ovat enemmänkin vain sopiva syy lähteä viikonlopuksi Turkuun bilettämään. Ennen kaikkea se on sitä nuorille aikuisille: Ruisrockin ydinkohderyhmää ovat nykyisin 18–25-vuotiaat. Kolmekymppisenä anniskelualueella pyöriessä itsensä alkaa tuntea kiusallisesti jo hiukan vanhaksi.

Ennen kaikkea Ruisrock on täydellinen bileviikonloppu Helsingin alueella asuville: joka kolmas Ruisrock-kävijä on pääkaupunkiseudulta. Saman verran tulee Turun alueelta. Muu Suomi vie viimeisen kolmanneksen.

Ruisrock on kuin kesän suurimmat bileet, jotka näyttävät hyvältä ja jossa pitää itse näyttää hyvältä.

Festari, jossa ruotsinlaivat lipuvat rannan ohi, anniskelualueelta saa erikoisoluita, ruokapisteistä nyhtökauraa ja jossa kaikki kaverit ovat. Ongelmia on hyvin vähän. Kaikki toimii niin hyvin kuin 35 000 ihmisen yleisötapahtumassa voi.

Vaikutelmaa kesän suurimmista bileistä tukee se, että ylivoimaisesti suurin osa Ruisrock-kävijöistä ostaa tapahtumaan kolmen päivän lipun. Vaikka virallisissa luvuissa puhutaan laskenallisista syistä 105 000 kävijästä, oikeastaan Ruisrockissa käy viikonlopun aikana hieman yli 40 000 eri ihmistä. Suurin osa perjantain, lauantain ja sunnuntain 35 000 päiväkävijästä on joka päivä samaa porukkaa.

Samalla kun Ruisrockin suosio on kasvanut, on kolmen päivän lippujen myyntiosuus kasvanut. Entistä harvempi tulee Ruisrockiin siis vain yhdeksi päiväksi jonkun tietyn fanittamansa esiintyjän vuoksi.

Kolmen päivän lippujen vaikutuksen voi nähdä myös sunnuntaina seuraamalla Ruisrockin Facebook-keskustelua. Sadat kolmen päivän lipun ostaneet ovat valmiita myymäänsä viimeisen päivän lippunsa pientä korvausta vastaan, koska eivät enää kykene kolmantena päivänä alueelle.

Suuri osa jaksaa silti vielä senkin, vaikka vähän hapottaa.

Siksi on käytävä kysymässä parilta sunnuntaina paikalle hyvissä ajoin selviytyneeltä porukalta, minkä takia he ovat tulleet Ruisrockiin.


Yhden sellaisen porukan muodostavat Eeva Keskinen, Anna-Emilia Vuorenmaa, Marika Lappalainen, Eero Virtanen, Jesse Virtanen, Matti Harju, Juho Niinistö ja Eino Niemi.

”Ei sillä ole mitään väliä, ketä täällä esiintyy”, Virtanen sanoo ja nauraa, kun heiltä kysyy musiikin merkityksestä.

Koko porukka ei tosin jaa tätä näkemystä: esimerkiksi Keskinen ja Vuorenmaa sanovat tulleensa paikalle kyllä myös keikkojen takia. Bailaamaan hyvän musiikin tahtiin.

Muita syitä silti riittää. Osa on käynyt Ruisrockissa jo vuosien ajan, ja tapahtumaan tulemisesta on tullut perinne, jota ei voi enää katkaista. Liput on ostettu hyvissä ajoin, ettei niitä tarvitse ostaa ylihintaan Facebookista.

”Eikä täällä sada koskaan”, Niinistö sanoo.

Mutta eihän sitä voi tietää varmaksi?

”Kyllä sen voi”, Niinistö vastaa.

Koko porukka nauraa.

Niinhän se on: Ruisrockista puhuttaessa säästä on tullut yhtä suuri legenda kuin Via Dolorosa -reitistä. Yksi kesän lämpimimmistä viikonlopuista on osunut jo ties kuinka monena vuotena putkeen Ruisrockin ajalle. Jotenkin kummassa festari onnistuu aina viime hetkellä kääntämään sääennusteet edukseen.

Tänä vuonna vielä torstaina Ruisrockin perjantaille Turkuun luvattiin sadetta lähes varmuudella. Sen sijaan perjantaina loppuiltapäivästä pilvet hälvenivät kokonaan, eikä auringonpaisteella ollut enää loppua.


Ada Karvinen, Lotta Piispanen ja Isa Karvinen sanovat musiikin olleen heille suuri syy siihen, että he viettävät viikonloppunsa Ruissalossa.

”Tultiin tänne ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten hyvien artistien takia. Viime vuonna tultiin uudestaan taas hyvien esiintyjien takia. Ja nyt tultiin taas, koska miksipä ei”, Piispanen sanoo.

Niin: Miksipä ei?

Tänä vuonna Ada Karvinen, Lotta Piispanen ja Isa Karvinen ostivat lippunsa jo ennakkoon. Siis ennen kuin esiintyjiä oli oikeastaan edes tiedossa. He ovat myös varmoja, että tulevat paikalle myös ensi vuonna.

Tänä vuonna heidän suosikkejaan olivat muun muassa JVG, Chainsmokers ja Pikku G.

Vuodesta 2006 lähtien Ruisrockin tuotantotehtävissä työskennellyt, festarin nykyinen promoottori Mikko Niemelä näyttää tyytyväiseltä suosiosta puhuttaessa.

Niemelä juo kahvia päälavan takana kulkevalla polulla, kun Kaija Koo aloittelee keikkaansa, ja kertoo oman näkemyksensä, missä on paljon samaa kuin kävijöiden vastauksissa. Niemelä tietenkin korostaa musiikin merkitystä: tarjolla on oltava sitä, mitä ihmiset haluavat juuri nyt kuunnella. Lisäksi hän pitää marginaalisimpien yhtyeiden tuomista festarille merkittävänä asiana.

Samalla hän silti myöntää, että kokonaiskokemuksen merkitys kasvaa koko ajan.

”Monille tänne tulemisessa merkittävää on jo matka itsessään.”

Suosio myös ruokkii suosiota kahdellakin tavalla.

Kun ei tarvitse käyttää kaikkia voimavaroja yleisön houkutteluun erilaisilla kikoilla, voi osan ajasta tai rahasta käyttää pienten lisämukavuuksien suunnitteluun. Sellaisista Niemelä nostaa esimerkiksi purppuraisen lisävalaistuksen rakentamisen alueelle.

Ja lisäksi suositulle festarille halutaan, koska se on suosittu.

Juuri tällaisesta positiivisesta kierteestä haaveilevat kaikki festarijärjestäjät.

Ruisrockilla on nyt mahdollisuus näyttää, miten pitkälle tuo kierre voi viedä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruisrock
 • Festivaalit
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 5. 5

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 6. 6

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 7. 7

  Hae jämäruokaa halvalla kotiin – Helsingissä aloitti uusi hävikkiruoan startup

 8. 8

  Inside Out -elokuva sai psykologinkin itkemään, koska se kertoo, miksi suru on tärkeää

  Tilaajille
 9. 9

  Elannon pääkonttorin tiloihin on avattu ravintola, jonka aamiainen sai ravintolakriitikon haukkomaan henkeään

 10. 10

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 8. 8

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 9. 9

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 10. 10

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 3. 3

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 4. 4

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 9. 9

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 2. 2

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 3. 3

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 4. 4

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 5. 5

  Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

 6. 6

  Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

 7. 7

  Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

 8. 8

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 9. 9

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 10. 10

  Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 2. 2

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 3. 3

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 4. 4

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 5. 5

  Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

 6. 6

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 7. 7

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 8. 8

  Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

 9. 9

  Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

 10. 10

  Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 7. 7

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 8. 8

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

 11. Näytä lisää