Soitimme toimittajalle, joka kirjoitti päättömän jutun Timo Soinista törmäämässä moottoripyörällä englantilaiseen maanviljelijään Thaimaassa – Miten perätön uutinen syntyi?

Paikallinen tabloidlehti Oxford Mail pudotti tiistaina uutispommin, joka osoittautui heti perättömäksi. Soitimme jutun kirjoittaneelle toimittajalle ja kysyimme, mistä on kyse.

”Oxfordshireläinen maanviljelijä väittää suomalaisministerin törmänneen häneen pyörällä”.

Näin ilmoitti Britanniassa Oxfordin alueella ilmestyvä tabloidlehti Oxford Mail eilen julkaistussa jutussaan.

Britanniassa monet tabloidlehdet tunnetaan suomalaisia iltapäivälehtiä selvästi värikkäämmästä ja jopa osittain täysin virheellisestä uutisoinnistaan. Tabloidlehtien ongelmallisuudesta keskustellaan Britanniassa säännöllisesti.

Tämä on hyvä tietää, koska Oxford Mailin uutinen ei pidä paikkaansa.

Uutisessa Oxfordshirestä kotoisin oleva 71-vuotias maanviljelijä Timothy John Hook kertoo todella hämmentävän – mutta perättömän – tarinan.

Se menee tiivistettynä näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hook oli käymässä Thaimaan Phuketissa alkuvuodesta 2016. 4. helmikuuta hän oli menossa illalla ostamaan hedelmiä. Kun Hook ajoi moottoripyörällään takaisin hotellilleen, taakse ilmestyi Harley Davidson -mallinen moottoripyörä.

Moottoripyörän kuljettaja törmäsi Hookin pyörään, minkä seurauksena Hook ”lensi ilmaan ja laskeutui päälleen keskelle tietä”.

Kuka siis Hookin mukaan oli häneen törmännyt holtiton Harley Davidson -kuljettaja?

Suomen ulkoministeri Timo Soini.

Hookin mukaan hän myös tapasi myöhemmin Soinin, joka pahoitteli tapahtunutta. Hook joutui kertomuksen mukaan leikkaukseen hematooman vuoksi. Myöhemmin kaikki hänen hampaansa poistettiin tulehduksen takia. Hook sanoo hakevansa 80 000 punnan (106 000 euron) korvauksia Soinilta.

Hook kertoo hakeneensa korvauksia Soinilta ja yrittäneensä olla tähän yhteydessä, mutta ei ole saanut vastausta.

“Jos olisin ollut pienempi henkilö, olisin kuollut. Ei ole epäilystäkään siitä, että se oli hän, joka teki sen. Voisi sanoa, että tarvitsen enemmän [rahaa] – mutta pohjimmiltaan haluan vain kuluni korvatuksi. Yritän antaa hänelle tavan selvitä tästä. Nämä ovat minulle koituneet kulut ja voin vahvistaa ne kaikki”, Hook sanoo lehdelle.

Oxford Mailin jutussa ei ole haastateltu Soinia, eikä siinä ole kerrottu, onko Soinilta yritetty saada kommenttia.

Jutussa oleva väite on todella erikoinen ja poikkeuksellinen.

Siinä sanotaan, että Suomen ulkoministeri olisi ajanut Thaimaan turistialueella holtittomasti Harley Davidson -pyörällä, törmännyt siellä englantilaiseen maanviljelijään ja sen jälkeen kieltäytynyt kaikesta vastuusta.

Syytetään siis yhtä Suomen vaikutusvaltaisimmista ministereistä rikoksesta.

Hookin tarina on hyvin lennokas.

Ja vielä kerran: se ei pidä paikkaansa.

Sen voi todistaa varsin aukottomasti:

Timo Soini oli 1.–4. helmikuuta vuonna 2016 vierailulla Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washington D.C:ssä.

Aiheesta on lähetetty tuolloin ulkoministeriön tiedote, ja aiheesta kirjoitettiin useita juttuja suomalaismediassa.

4. helmikuuta hän osallistui silloisen presidentin Barack Obaman isännöimään rukousaamiaiseen. Kun otetaan aikaero huomioon, Soini on todennäköisesti ollut rukousaamiaisella juuri samaan aikaan kuin Timothy Hookin väittämä törmäys on käynyt Phuketissa.

Tiedossa ei ole, että Timo Soini olisi ensimmäisenä ihmisenä maailmassa keksinyt tavan olla samaan aikaan Yhdysvaltojen presidentin isännöimällä rukousaamiaisella ja ajella Harley Davidsonilla villisti Phuketissa.

Asia nousi uutiseksi Suomessa tiistai-iltana, kun siitä kertoi Iltalehti.

Soini itse otti asiaan lyhyesti kantaa tiistaina julkaistussa blogikirjoituksessaan.

”Juttu ei pidä paikkaansa. En ole koskaan käynyt Phuketissa ja tuona väitettynä päivänä olin työtehtävissä Yhdysvalloissa Washington D.C:ssa. Näinä netin ja somen aikoina, kaikki uutiset, myös valheelliset, leviävät nopeasti”, Soini kirjoitti.

Soitimme vielä Soinin erityisavustajalle Riikka Taivassalolle.

Missä ministeri Soini oli 4. helmikuuta 2016?

”Hän oli Washington D.C:ssä, ei Phuketissa. 4. helmikuuta hän osallistui Barack Obaman isännöimälle rukousaamiaiselle.”

Timothy Hook väittää olleensa yhteydessä aikaisemmin ulkoministeriin. Onko teillä tietoa tällaisesta yhteydenotosta?

”Meillä ei ole ollut tietoa tällaisesta. Kuulin koko asiasta ensimmäisen kerran, kun Oxford Mail julkaisi juttunsa.”

Onko Soinilla jonkinlaisia suunnitelmia jatkotoimenpiteiksi vielä tästä aiheesta?

”En kommentoi siihen oikeastaan mitään.”

Jäljellä on kuitenkin suurin kysymys. Miten brittiläinen paikallinen tabloid-lehti päätyy kertomaan ”uutisen” Suomen ulkoministerin Harley Davidson -ajelusta?

Sitä on kysyttävä jutun kirjoittaneelta toimittajalta Stuart Rustilta. Soitimme hänelle. Jätimme Rustin kautta myös soittopyynnön itse Timothy John Hookille.

Nyt.fi tässä terve! Miten saitte kuulla Timothy Hookin väitteistä ja miten juttu oikein syntyi?

”Hän uskoo täysin, että hänen ylitseen ajanut henkilö oli Timo Soini. Hän on yrittänyt kauan saada rahaa Soinilta, ja koska [Hook] ei ole saanut yhteyttä häneen, hän ajatteli lehdistölle kertomisen voivan auttaa asiassa.”

Miten Hook perusteli väitettään?

”Hän näytti poliisiraportin tapahtumasta ja todisteet siitä, mitä hänelle on käynyt kolarissa. Hän esitti yksityiskohtaisia viestejä, joita oli lähettänyt Soinille.”

Oletko kuullut, että Soini oli tapahtuman aikaan Washington D.C:ssä?

”Kyllä, kuulin asiasta kun tämä tieto oli uutisoitu Suomessa. Olen menossa takaisin Hookin luokse kysyäkseni, pysyykö hän vielä väitteidensä takana.”

Yrititkö olla yhteydessä Soiniin ennen jutun julkaisua?

”Lähetin hänelle sähköpostin samaan osoitteeseen, johon Hook oli sanonut lähettäneensä viestin.”

Mistä Hook oli saanut käsityksen, että häneen törmännyt henkilö oli Soini?

”Hän oli saanut sen tiedon muilta. Ilmeisesti poliisiasemalle oli sanottu hänelle, että se oli ollut Soini. Hookin mukaan Soini oli nähty hotellilla monien tunnettujen ihmisten kanssa. Ilmeisesti tämä ei ollut puhunut kovin sujuvaa englantia. En usko, että Hook on valehdellut tietoisesti tässä asiassa. On mahdollista, että hänelle on annettu törmääjästä väärä henkilöllisyys.”

Et siis usko, että Hook on itse keksinyt tarinan Soinista?

”Uskon, että joku muu on sanonut Hookille virheellisesti, että törmääjä oli Soini. En usko, että Hook olisi muuten edes tiennyt Soinin nimeä.”

Oliko Timo Soinin nimi sinulle entuudestaan tuttu?

”En tiennyt häntä nimeltä ennen tätä. Hän ei ole varsinaisesti kaikkien tuntema henkilö täällä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Timo Soini
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kiasmassa esitetään luentoja 12 tuntia putkeen yöllä

 2. 2

  Vallilan uuden libanonilaisen ravintolan mezet herättävät kateutta

 3. 3

  Incel-liikkeen mukaan naisia pitää rangaista seksittömyydestä – Huonoin ratkaisu ”inceleille” on kerääntyä yhteen vihaamaan muita, koska apua saa vaikka heti, sanoo seksuaalineuvoja

 4. 4

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 5. 5

  Konalaan avattiin pikkuravintola, jonka ruokalista on sekoitus vähän kaikkea ja jonka buffetti on hyvä

 6. 6

  Ex-radiojuontaja Jussi Heikelä perusti nettiin sivuston, missä voi sytyttää virtuaalisen kynttilän kuolleelle

  Tilaajille
 7. 7

  Sunnuntaina Suomessa: Kendrick Lamar on tämän hetken paras räppäri, ja Barack Obamakin fanittaa häntä – koska musiikilla voi saada oikeasti muutoksen aikaan

 8. 8

  Kesken keikan huudellut fani aloitti Britney Spearsin keikoilla hitti-ilmiön, jolle Spears itsekin nauraa – Ja nyt sitä hehkuttaa myös Spearsin miesystävä

 9. 9

  Alppiharjussa yli 10 vuotta toiminut Soul Kitchen lopetti: ”Perinteisen ruokaravintolan pyörittäminen alkoi käydä hirveän raskaaksi”

 10. 10

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 2. 2

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kumosi mielipiteitä herättäneen islam- ja muslimiaiheisten keskusteluiden kiellon

 3. 3

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 4. 4

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 5. 5

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 6. 6

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 7. 7

  Millenniaalit villiintyivät Kiinan Twitterissä ”henkisestä suomalaisuudesta” – eli mistä? Soitimme ilmiön tietämättään aloittaneelle sarjakuvapiirtäjälle

 8. 8

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 9. 9

  Valkosipulilla on hoidettu vaivoja tuberkuloosista ilmavaivoihin – Keravalla järjestetään taas valkosipulifestivaali

 10. 10

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 2. 2

  Unkarin hallitus aikoo lopettaa sukupuolentutkimuksen yliopistoista, koska se ”muistuttaa ideologiaa eikä tiedettä” – maalla ei ole varaa ”samanlaiseen ylellisyyteen” kuin muutamassa pohjoisessa Euroopan maassa

 3. 3

  Weekend-festivaalin artistiesittelyt aiheuttavat hilpeyttä – Testaa, tunnistatko esiintyjät sekavista kuvauksista

 4. 4

  Hirtto- tai mestaustuomion saattoi 1600-luvun Ruotsi-Suomessa saada ihmisen tappamisesta tai vaikka avioliiton ulkopuolisesta suhteesta

 5. 5

  Festareiden silmiinpistävät: Ruisrockiin vauvoiksi pukeutuneet Pekat, jotka häpeävät, mutta kertovat herättävänsä naisten äidilliset vaistot

 6. 6

  Helsingistä saa satojen eurojen kuukausihinnalla työpisteen, laatukahvia ja lainattavan rullalaudan – testasimme kolme keskustan coworking-tilaa

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Provinssin Iiro, joka rokkaa mekko päällä sukuelimet piiloon teipattuna

 8. 8

  CMX-fani piirsi kuvan veljelleen, se annettiin bändille, ja kuva ilmestyi seuraavan CMX:n levyn kansivihkoon – nyt sitä myydään postikortteina

 9. 9

  Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

 10. 10

  Antti Rinne on poliitikko, joka näyttää tunteensa – ”Hän on jonkinlainen representaatio jokamiehestä, sellainen suomalainen perusmies”, arvioi tutkija

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

 2. 2

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 3. 3

  Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

 4. 4

  Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

 5. 5

  Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

 6. 6

  Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

 7. 7

  Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

 8. 8

  Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

 9. 9

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 10. 10

  Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 3. 3

  Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

  Tilaajille
 4. 4

  Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

 5. 5

  Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

 6. 6

  Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

 7. 7

  Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

 8. 8

  Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

 9. 9

  Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

 10. 10

  Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

  Tilaajille
 2. 2

  Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

  Tilaajille
 3. 3

  Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

  Tilaajille
 5. 5

  Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

 6. 6

  Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

 7. 7

  Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

 8. 8

  Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

 9. 9

  Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

  Tilaajille
 10. 10

  Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

 11. Näytä lisää