”Tarjoilija tulee vähän enemmän iholle” – Amarillon ilmoitus vaihtaa tarjoilijat entertainereiksi kuulosti poskettomalta idealta, mutta tästä siinä on oikeasti kyse

Yle julkaisi jutun, jossa kerrottiin, että Amarillossa ei ole enää tarjoilijoita, vaan viihdyttäjiä. Hämmästyshän siitä syntyi.

Myöhässä oleva aprillipila?

Tämä ajatus kävi somekommenttien perusteella monen mielessä tiistaina, kun Yle julkaisi aamulla uutisen siitä, että ”Amarillo vaihtoi tarjoilijat ’viihdyttäjiksi’, jotka tulevat tuttavallisesti pöytään istumaan”.

Hetkinen.

”Vaihtoi tarjoilijat ’viihdyttäjiksi’”.

Eli teki mitä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jutussa SOK:n ketjupäällikkö Pekka Lavikainen selittää, mistä on kyse.

Tässä ne Lavikaisen sitaatit, jotka alkoivat somessa elää omaa elämäänsä.

”Sen lisäksi, että tarjoilija osaa kertoa tuotteista kattavasti, hän tulee myös vähän enemmän iholle.”

”Baarista löytyy flipperi, johon voi haastaa entertainerin pelaamaan sitten asioinnin päätteeksi. Ollaan kuin kaveri tulisi kylään.”

”Ollaan rohkeasti positiivisia ja iholla. Se on meidän juttu, että ollaan pikkaisen korostetustikin siinä mukana.”

Kuulostaahan tämä vähän hämmentävältä.

Amarillossa tarjoilija saattaa siis kesken ruokailun tulla ”vähän enemmän iholle” – mitä se ikinä tarkoittaakaan.

Lisäksi ”ollaan pikkaisen korostetusti mukana”. Ei voi välttää mielikuvaa jäyhästä suomalaisesta puremassa Amarillon purilaista ja kiroamassa sitä, että eihän täällä saa nauttia ruuasta ja kavereiden seurasta rauhassa, kun tarjoilija tunkee pöytään väkisin mukaan.

Ja mikä parasta, tittelinä käytetään ihanan luontevasti suomeen istuvaa entertaineria.

Twitterissä Ylen juttua jaettiin koko päivän ajan kuumeisesti, vitsien kera tietenkin.

Tässä ilmeisimmät kommentit, ettei kenenkään tarvitse niitä enää kirjoittaa:

”Pitäisikö stand up -koomikon vaihtaa nyt ammattia ja siirtyä töihin Amarilloon?”

”Tarjoilija tulee ’vähän enemmän iholle’. Mitäköhän muita palveluita tarjoilijan työnkuvaan oikein kuuluu ja onkohan S-ryhmä käynyt Hootersissa ottamassa mallia palvelusta?”

”Olenkin aina kaivannut treffi-illan keskelle ylimääräistä tyyppiä istumaan samaan pöytään ja kertomaan väkisin kiusallisia vitsejä.”

Kommentteihin tiivistyy näkemyksemme siitä, mitä haluamme ravintolaillalliselta.

Kovin moni ei kaipaa – tai ainakaan ajattele kaipaavansa – ravintolaan mennessä ylimääräistä jutustelijaa, joka tulee heittämään hieman väkinäistä small talkia tarjoilun yhteydessä. Ja kieltämättä juuri se on mielikuva, joka ensimmäisenä tulee mieleen suomalaisesta entertainerista.

Me emme vain ole kansakuntana entertainereita, joten miksi ihmeessä tarvitsisimme sellaista ravintolaan normaalin tarjoilijan sijaan?

Kun puhuin ”viihdyttäjistä” kavereideni kanssa, yleisin ajatus oli juuri hämmästyksen ja kauhistuksen sekoitus.

Ai että tarjoilija tuppautuisi pöytään ja yrittäisi jutella kuin kaverille? Että ruokailun jälkeen tarjoilijan kanssa pitäisi pelata vielä flipperiä? Kuka semmoiseen paikkaan haluaisi?

Tuskin kovin monen toivelistan kärjessä on ravintolakokemuksen parantamiseksi ollut se, että syömisen jälkeen pääsisi pelaamaan tarjoilijan kanssa erän flipperiä – ”kuin kaveri tulisi kylään”.

Kokonaan oma osansa on ilmaisu ”vähän enemmän iholle tulemisesta”.

S-ryhmä tuskin tavoitteli mielikuvaa Hooters-tyylisestä konseptista, mutta juuri sellainen ajatus monille syntyi.


Varsinkaan siitä ei tavoiteltu, että ihmiset pelkäisivät entertainereiden joutuvan sietämään ”iholle tulemisen” nimessä asiakkaiden asiatonta lähentelyä, josta palveluammateissa työskentelevät joutuvat kärsimään.

Asioiden selvittämiseksi oli soitettava ketjupäällikkö Pekka Lavikaiselle ja kysyttävä vielä kerran, voisiko hän selventää, mitä entertainer-konsepti käytännössä tarkoittaa.

”Asiakaspalvelussa olennaista on se, että saadaan mahdollisimman paljon asiakaskohtaamisia. Iholle tuleminen alkaa ihan ystävällisestä hymystä ja tervehdyksestä, rennosta ja luontevasta käyttäytymisestä asiakkaan kanssa. Uskalletaan lukea tilannetta ja toimia sen mukaan. Voi olla rennosti juuri asiakkaan mielialan mukaisesti”, Lavikainen kertoo.

Lavikaisen mukaan monien asiakkaiden yleinen harmistus ravintolassa on se, että tarjoilija ei ole paikalla silloin, kun sellaisen haluaisi luokseen.

”Asiakkaat haluavat, että tarjoilija olisi enemmän läsnä ja enemmän tekemisissä asiakkaiden kanssa. Voisivat luoda yhdessä mukavan hetken ravintolassa.”

Mutta mitä jos asiakas ei halua ”luoda yhdessä mukavaa hetkeä tarjoilijan kanssa” vaan hoitaa sen aivan yksin tai kavereidensa kanssa?

Eikö entertainer-ideassa piile iso kiusallisuuden vaara?

”Ei sitä ole koettu kiusalliseksi jo uudistetuissa ravintoloissa. Tämä vaatii pelisilmää ja sen tulkitsemista, millaista palvelua kukin haluaa. Jokainen asiakas saa osallistua juuri omalla tavallaan.”

Pakko ei ole siis pelata flipperiä, jos ei halua.

”Kaikille tietenkin huolehditaan perustyytyväisyydestä: kaikki alkaa hymystä ja tervehdyksestä.”

Hymy ja tervehdys. Ei kuulosta kovin aggressiiviselta iholle tulemiselta. Entäs se ihmisille syntynyt Hooters-mielikuva?

”Ei tässä ole missään tapauksessa ollut tarkoitus luoda mitään tuollaista mielikuvaa. Ei ole sellaisesta kyse. Tarkoitetaan vain sitä, että tarjoilija saa olla enemmän oma persoonansa. Ei tarvitse vain pönöttää pöydän vieressä”, Lavikainen sanoo.

Tarjoilijoiden vaihtaminen viihdyttäjiksi liittyy S-ryhmän tarkoitukseen uudistaa kaikki olemassa olevat 21 Amarilloa.

Tämän vuoden alusta lähtien ravintoloita on uudistettu jo seitsemän. Uudistetuissa ravintoloissa tarjoilijoista on jo tullut viihdyttäjiä.

Alkuhämmästelyn jälkeen Twitteriin alkoikin ilmestyä kommentteja ihmisiltä, jotka olivat jo käyneet uudistuneissa Amarilloissa syömässä.

Ketään ei ole viihdytetty väkisin. Iholle ei ole tultu mainittavasti. Pöytään ei ole tuppauduttu. Flipperiäkään ei ole ollut pakko pelata.

Ja joidenkin kokemus oli jopa se, että tarjoilija oli oikeasti tavallista mukavampi, otti asiakkaan paremmin huomioon ja toi rentoudella hyvän tunnelman pöytään.

Samaa sanoo Lavikainen.

”Työntekijöiden tyytyväisyys on kasvanut, samoin asiakastyytyväisyys jokaisessa uudistetussa ravintolassa.”

Kun Amarillon uudistusta pyörittelee hetken mielessään, se kuulostaa oikeastaan vähän sympaattiselta.

Juuri sellaiselta, mitä Suomessa saatetaan keksiä, kun yritetään parantaa asiakaspalvelua.

Luodaan uusi nimike, Amerikan malliin entertainer. Päätetään, että entertainerit palvelevat asiakkaita rennommin ja mukavammin.

Mutta koska asiaa on vaikea selittää konkreettisesti ilman paikalla käymistä, päädytään puhumaan flippereistä ja iholle tulemisesta.

Päädytään puhumaan muusta kuin alkuperäisestä aiheesta.

Ylen jutun jälkeen Amarillo on ainakin saanut nauttia yhtäkkisestä huomiosta entertainer-idealleen. Yksinkertaisesti ideasta tuli päivässä kuuma somepuheenaihe.

Huomio ei ehkä tullut aivan suunnitellusti, mutta tuli silti. Tai toki on mahdollista, että tämä on ollut tarkkaan harkittu suunnitelma lisähuomion saamiseksi. Aiheesta virinneen keskustelun ansiosta tämäkin juttu on kirjoitettu.

Samalla moni jakanee kokemuksen siitä, että joskus olisi ollut kiva saada vähän enemmän palvelua ravintolassa.

Että olisi kiva, kun tarjoilijaa ei olisi tarvinnut odottaa 15 minuuttia, kun tarvitsee lisää juotavaa.

Ei Amarillon tyyli toki sovi jokaiselle. Mutta ei sovi myöskään sen ruoka: S-ryhmän omistaman ketjuravintolalla on maine ”perusravintolana”, joka ei tarjoile erikoisuuksia vaan luottaa massoille uppoavaan valikoimaan.

Lavikainen kertoo, että kaikissa uudistetuissa ravintoloissa työntekijöiden määrä on kasvanut uudistuksen jälkeen. Samalla on kasvanut asiakkaiden määrä. Joku yhteys näillä asioilla voi olla.

Todennäköistä on, että moni on käynyt viihdyttäjän asiakkaana, eikä ole edes tajunnut sitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Asiakaspalvelu
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 3. 3

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 4. 4

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 5. 5

  Koko viikon nettiä kuohuttaneeseen ”Yanny vai Laurel” -kiistaan on löytynyt loppullinen totuus – tässä kaikki, minkä tapauksesta voi ylipäänsä selvittää

 6. 6

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 7. 7

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 8. 8

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 9. 9

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 10. 10

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 2. 2

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 3. 3

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 4. 4

  Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

 5. 5

  Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa

 6. 6

  Vegaaninen kahvila Voima tarjoaa tuhteja herkkuja ja joogatunteja Vallilassa

 7. 7

  Pikatestissä marokkolainen ravintola Casserole, joka tuo ykkösluokan asiakaspalvelun vaatimattomiin puitteisiin

 8. 8

  Tämä urheilujoukkueen uusi maskotti on hämmentävin asia internetissä, uusi meemisuosikki – ja yhtä kammottava kuin Pikku Kakkosen Morso

 9. 9

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 10. 10

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 2. 2

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 3. 3

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 4. 4

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 5. 5

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 6. 6

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 7. 7

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 8. 8

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 9. 9

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 10. 10

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

 2. 2

  Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

 3. 3

  Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

 4. 4

  Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

 5. 5

  Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

 6. 6

  Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

 7. 7

  Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

 8. 8

  Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

 9. 9

  Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

  Tilaajille
 10. 10

  Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 2. 2

  Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

 3. 3

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 4. 4

  Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

 5. 5

  Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

 6. 6

  Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

 7. 7

  23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

 8. 8

  Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

 9. 9

  Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

  Tilaajille
 10. 10

  Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

 6. 6

  Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

 7. 7

  Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

  Tilaajille
 8. 8

  Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

  Tilaajille
 9. 9

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 10. 10

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 11. Näytä lisää