”Olen elämässäni rakastanut harvaa asiaa yhtä paljon” – Legendaarisen Pet Shop Boysin elinikäinen fani kertoo, miksi popin historiasta ei löydy vastaavaa yhtyettä

Elektronisen popin Beatles eli Pet Shop Boys on seurannut eturivistä, kuinka pop voitti rockin. Elinikäinen fani ja musiikkitoimittaja Samuli Knuuti kertoo, miksi englantilaiskaksikko on ilmiö vailla vertaa.

Olen elämässäni rakastanut harvaa asiaa yhtä paljon kuin Pet Shop Boysia.

Romanssit ja ihastukset tulevat ja menevät, lapset vasta myöhemmällä iällä, vanhemmat ovat aina läsnä kuin huonekalut, mutta kärttyisän ja oikuttelevan popduon rakastaminen on tuntunut ihan eri tavalla omalta valinnalta. Mikään ei vastaa sitä tunnetta, kun ensi kerran näin West End Girls -kappaleen videon taivaskanavalta: ”Sometimes you’re better off dead / there’s a gun in your hand and it’s pointing at your head” on yhä pophistorian parhaita avaussäepareja.

Pet Shop Boys julisti elektronisen popin ilosanomaa jälkijättöisesti, silloin kun muu popmaailma uskoi Live Aidin jälkeisessä maailmassa niin sanottuun aitouteen, rehtiyteen, ”oikeisiin soittimiin”. Pet Shop Boys taas uskoi maksimalismiin, melodraamaan, suorastaan koomiseen mahtipontisuuteen, kuten heidän suurimmat hittinsä Always On My Mind, It’s A Sin ja Love Comes Quickly osoittivat. Rent taas yhdisti thatcherismin Kraftwerk-henkiseen melankoliaan kuolemattomalla kertosäkeellään ”I love you / You pay my rent”.

Tämä oli siis 80-luvulla, aikana jolloin olin teini eikä cd-levyjä vielä ollut. Espoossa koulukaverini rakastivat Kissiä, Rainbow’ta, Iron Maidenia, itseään kypsempinä pitävät fanittivat Totoa. Pop oli kirosana, jotakin väärää ja kiellettyä. Rockin arvoja kun olivat pysyvyys, turnauskestävyys, sinnikkyys, uskollisuus omille arvoilleen. Pop oli siihen verrattuna jotakin ohimenevää, hetkessä kiinni olevaa, tuomittu unohtumaan uusien trendien saapuessa.


Pet Shop Boys taas oli antaumuksellisesti silkkaa poppia. Haastatteluissa he sanoivat italodiskon vaikuttaneen heihin enemmän kuin Beatlesin ja haaveilevansa siitä, että parin menestyslevyn jälkeen heidät voisi korvata nuoremmilla ja paremman näköisillä muusikoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo alusta saakka Pet Shop Boys toimi irrallaan kaikista rockin kliseistä, sen pöhöttyneestä omahyväisyydestä.

Yhä heikompina hetkinä minun tekisi mieli tavata ne kaikki minua pilkanneet koulukaverit, soittaa heidän ovikelloaan ihan vain kysyäkseni, vieläkö he kuuntelevat Rainbow’ta. He toki pitäisivät minua hulluna, mutta sitä olenkin, innolla.


Uransa aikana Pet Shop Boys on rikkonut kaikki kuviteltavissa olevat popmusiikin säännöt. Kun heidän esikoisalbuminsa Please ilmestyi, yh­tyeen toinen jäsen Neil Tennant oli jo 31-vuotias ja Chris Lowekin jo 25, siis iässä johon mennessä olisi pitänyt jo haudata haihattelevat kuvitelmat poptähteydestä. Ja molemmilla oli jo urat toisaalla: Tennant oli kokenut toimittaja, jonka viimeisin duuni oli Englannin Suosikin eli Smash Hitsin toimituksessa.

Muistan itsekin lehteä 80-luvulla lukeneena kuvan, jossa Tennant kantaa tavaroitaan ulos toimituksesta klassisesti pahvilaatikossa; ohessa lukee ”hän palaa polvillaan kuuden kuukauden kuluttua”.

Chris Lowe puolestaan on opintonsa suorittanut arkkitehti, jonka ainoaksi saavutukseksi sillä saralla jäi portaikon suunnitteleminen Milton Keynesin pikkukaupunkiin Englannissa. Sitä en ole koskaan käynyt katsomassa. Vaikka kyllä mieli tekisi.


Alkuaikoina Pet Shop Boysin sääntöihin kuului: 1. Älä koskaan hymyile valokuvissa. 2. Älä osallistu hyväntekeväisyysjuttuihin. 3. Älä soita keikkoja.

Varhaisessa haastattelussa Neil Tennant sanoikin olevansa ylpeä siitä, etteivät he olisi hyviä livenä. Ja he eivät todellakaan haluaisi jotakin ”traagista basistia” hortoilemaan lavalle konserteissaan.

Imagoltaan varhainen Pet Shop Boys oli tietoisen androgyyni. Vaikka sekä Tennant että Lowe ovat homoseksuaaleja, varhaisista albumeista sitä ei huomaa. Musiikista on puunattu pois kaikki viittaukset sukupuoliin, jopa Elvis-coverista Always On My Mind on editoitu pois sana ”girl”. Vaikka joku fiksumpi olisikin heti nähnyt kaksikon peitetarinan läpi, minulle 80-luvulla Pet Shop Boys viitoitti toisenlaisen miehuuden mallia: passiivista, herkkää, androgyyniä.

Haaveilin, että aikuisena olisin kuin Neil Tennant, jonka ääni on kuin mantelilikööriä.

Pet Shop Boysin jo 34 vuotta kestäneen levytysuran voi jakaa kolmeen eri jaksoon.

Ensiksi oli kausi, jota voi kutsua kuninkaalliseksi Tennantin itse lanseeraaman fraasin mukaan: Ensimmäisenä vuosikymmenenään kaksikko onnistui kaikessa. Albumiviisikko Please (1986), Actually (1987), Introspective (1988), Behaviour (1990) ja Very (1993) sisältääkin kaikki yhtyeen suurimmat hitit ja on muutenkin komeimpia levyjatkumoita länsimaisen populaarimusiikin historiassa.

Tämän jälkeen alkoivat vaikeat vuodet. Albumeilla Bilingual (1996), Nightlife (1999) ja Release (2002) Neil ja Chris koettivat pysyä mukana popmaailman muutoksissa vaihtelevin tuloksin. Brittipophuuman keskellä julkaistu Bilingual otti vaikutteita latinopopista, kun taas Release toi mukaan yhtälöön kitarat viisi vuotta liian myöhään.

Jokaisella levyllä on hetkensä, mutta Pet Shop Boys ovat niillä silti kuin jääkarhut mantereesta loitonneella jäälautalla. Kaksikko, jonka päivät ovat luetut.Vuonna 2003 ilmestynyt kokoel­ma PopArt kuitenkin muutti kaiken. Yhtäkkiä Pet Shop Boys olikin kansallinen aarre, popmusiikin oma Gilbert & George, instituutio, jonka kritisoiminen olisi yhtä mieletöntä kuin Rolling Stonesin kivittäminen. Uusi arvostus innosti bändiä panemaan parastaan myös studiossa: tuottajavelho Trevor Hornin kanssa tehty Fundamental (2006) ja klubikeskeinen Electric (2013) kuuluvat yh­tyeen parhaisiin levyihin.

Popin historiasta on vaikeata löytää Pet Shop Boysille verrokkeja. He ovat julkaisseet levyjä tasaiseen tahtiin yli kolme vuosikymmentä ilman taukoja, miehistönvaihdoksia, päihdeongelmia ja dramaattista heittelehtimistä tuotannon tasossa. He ovat olleet yhtä aikaa kauttaaltaan itseironisia ja täysin vilpittömiä, kaikesta heidän tekemisestään paistaa läpi syvä rakkaus popmusiikkiin.

Pet Shop Boys on myös aina ymmärtänyt popin olevan kokonaistaideteos. Popyhtye on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Siksi alusta saakka he ovat panostaneet ulkoasuunsa vakiosuunnittelijansa Mark Farrow’n kanssa. Esikoislevy Pleasen kansi oli korskea vastalause kaikelle 80-luvun itsetarkoitukselliselle yltäkylläisyydelle, sillä vinyylialbumin (tämä oli aikaa ennen cd-levyjä) valkoista pintaa rikkoo vain passikuvan kokoinen kuva kaksikosta.

Kakkoslevyn Actually kannessa Tennant puolestaan haukottelee, mikä oli tuolloin kaikista kuviteltavista eleistä eniten punk. (Itse asiassa koko otos oli vahinko, sillä alkuperäinen idea oli näyttää Chris haukkaamassa omenaa). Musiikkivideoitaan bändi palkkasi ohjaamaan Derek Jarmanin, Bruce Weberin ja Wolfgang Tilmansin kaltaisia nimiä popkulttuurin ulkopuolelta.

Myöhempinä vuosina yhtye on satsannut aina vain enemmän poikkitaiteellisuuteen. Vuonna 2001 ilmestyi musikaali Closer To Heaven, joka koostui lähes kokonaan uudesta materiaalista. Vuonna 2005 he julkaisivat oman soundtrackinsa Sergei Eisensteinin elokuvaan Panssarilaiva Potemkin, kun taas vuonna 2010 päivänvalon näki baletti The Most Incredible Thing.

Nightlife-kiertueen lavasteet oli puolestaan suunnitellut kuuluisa arkkitehti Zaha Hadid, kun taas ensimmäisillä kiertueillaan heillä oli mukanaan tanssijoita Lontoon kuninkaallisesta oopperasta. Parivaljakko on aina ymmärtänyt, ettei kahdessa vanhenevassa introvertissä miehessä ole liikaa nähtävää, joten siksi show täytyy rakentaa ulkopuolisista tekijöistä.

Kokonaisuuden ymmärtämiseen liittyy myös se, että pidetään fanikunta tyytyväisenä. Vuosikausia Pet Shop Boys julkaisi mielestäni maailman parasta fanilehteä Literally, joka viime vuonna muuttui vuosikirjaksi Annually. Chris ­Heathin toimittama kirja sisältää suorastaan piinallisen tarkkaa kuvausta bändin levytysprosesseista, fanien kysymyksiin vastaamista ja viihdyttävää kärpänen seinällä -reportaasia, joka näyttää kaksikon ihanan kirpeässä valossa.

Nyt torstaina 2. elokuuta Pet Shop Boys esittänee Helsingin jäähallissa aika tavalla biisilleen saman konsertin kuin vuosi sitten Turussa, koska samaa settiä he ovat soittaneet jo pitkään. Tämän voinee antaa heille anteeksi, sillä vuosikymmenten työn jälkeen on lupa joskus myös rahastaa ja pitää satunnaiset kuulijat tyytyväisinä.


Kaksikon tarkasta havaintokyvystä kertoo myös oma kohtaamiseni heidän kanssaan Lontoossa keväällä 2006. Neil Tennant lörpötteli hyväntuulisesti ja vuolaasti, kun taas vieressä istuva Chris Lowe oli aurinkolaseissaan kuin nyrpeä teini, joka ei haluaisi olla paikalla. Kun haastattelun jälkeen pyysin nimikirjoitusta Tennantilta – hyvin epäammattimaista – , hän kysyi, mitä mieltä olen Morrisseyn juuri silloin ilmestyneestä uudesta levystä. Hänen mukaansa näytin juuri ihmiseltä, jolla olisi siitä mielipide. Ja hän oli oikeassa.

Heinäkuun alussa Neil Tennant täytti 64 vuotta ja saapui siis eläkeiän kynnykselle.

Ei silti syytä huoleen.

Silloin 12 vuotta sitten hän kertoi minulle, että koska Sinatrakin esiintyi 75-vuotiaaksi asti, hän ei näe mitään syytä, etteikö pystyisi samaan.

Pet Shop Boys, Hurts, Faithless DJ set ja Darude Jäähallissa (Nordenskiöldinkatu 11–13) to 2.8. alkaen klo 16.30. Liput alkaen 69 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyt
 • Musiikki
 • Pet Shop Boys
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 3. 3

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 4. 4

  ”Ihan kuin katsoisi junien törmäystä ” – Rikoselokuva Dog Eat Dog pahoinpitelee lajityyppinsä kliseitä

 5. 5

  Tarkoittaako ”poke” puhekielessä yleisemmin portsaria vai pornoa – vai jo pokémonia? Kysyimme kielentutkijoilta

 6. 6

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiaiselle kertyy helposti hintaa mutta kaikki maistuu erinomaisen herkulliselta

 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 3. 3

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 4. 4

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 5. 5

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 6. 6

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 7. 7

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 8. 8

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 9. 9

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 10. 10

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 2. 2

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 3. 3

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 4. 4

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 9. 9

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 3. 3

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 4. 4

  Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

 5. 5

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 6. 6

  Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

 7. 7

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 8. 8

  Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

 9. 9

  Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

  Tilaajille
 10. 10

  Äänestys Timo Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 2. 2

  Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

 3. 3

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 4. 4

  ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

  Tilaajille
 5. 5

  Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

 6. 6

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 7. 7

  ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

  Tilaajille
 8. 8

  Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

 9. 9

  Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

 10. 10

  Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 7. 7

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 8. 8

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

 11. Näytä lisää