”Olen elämässäni rakastanut harvaa asiaa yhtä paljon” – Legendaarisen Pet Shop Boysin elinikäinen fani kertoo, miksi popin historiasta ei löydy vastaavaa yhtyettä

Elektronisen popin Beatles eli Pet Shop Boys on seurannut eturivistä, kuinka pop voitti rockin. Elinikäinen fani ja musiikkitoimittaja Samuli Knuuti kertoo, miksi englantilaiskaksikko on ilmiö vailla vertaa.

Olen elämässäni rakastanut harvaa asiaa yhtä paljon kuin Pet Shop Boysia.

Romanssit ja ihastukset tulevat ja menevät, lapset vasta myöhemmällä iällä, vanhemmat ovat aina läsnä kuin huonekalut, mutta kärttyisän ja oikuttelevan popduon rakastaminen on tuntunut ihan eri tavalla omalta valinnalta. Mikään ei vastaa sitä tunnetta, kun ensi kerran näin West End Girls -kappaleen videon taivaskanavalta: ”Sometimes you’re better off dead / there’s a gun in your hand and it’s pointing at your head” on yhä pophistorian parhaita avaussäepareja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pet Shop Boys julisti elektronisen popin ilosanomaa jälkijättöisesti, silloin kun muu popmaailma uskoi Live Aidin jälkeisessä maailmassa niin sanottuun aitouteen, rehtiyteen, ”oikeisiin soittimiin”. Pet Shop Boys taas uskoi maksimalismiin, melodraamaan, suorastaan koomiseen mahtipontisuuteen, kuten heidän suurimmat hittinsä Always On My Mind, It’s A Sin ja Love Comes Quickly osoittivat. Rent taas yhdisti thatcherismin Kraftwerk-henkiseen melankoliaan kuolemattomalla kertosäkeellään ”I love you / You pay my rent”.

Tämä oli siis 80-luvulla, aikana jolloin olin teini eikä cd-levyjä vielä ollut. Espoossa koulukaverini rakastivat Kissiä, Rainbow’ta, Iron Maidenia, itseään kypsempinä pitävät fanittivat Totoa. Pop oli kirosana, jotakin väärää ja kiellettyä. Rockin arvoja kun olivat pysyvyys, turnauskestävyys, sinnikkyys, uskollisuus omille arvoilleen. Pop oli siihen verrattuna jotakin ohimenevää, hetkessä kiinni olevaa, tuomittu unohtumaan uusien trendien saapuessa.


Pet Shop Boys taas oli antaumuksellisesti silkkaa poppia. Haastatteluissa he sanoivat italodiskon vaikuttaneen heihin enemmän kuin Beatlesin ja haaveilevansa siitä, että parin menestyslevyn jälkeen heidät voisi korvata nuoremmilla ja paremman näköisillä muusikoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo alusta saakka Pet Shop Boys toimi irrallaan kaikista rockin kliseistä, sen pöhöttyneestä omahyväisyydestä.

Yhä heikompina hetkinä minun tekisi mieli tavata ne kaikki minua pilkanneet koulukaverit, soittaa heidän ovikelloaan ihan vain kysyäkseni, vieläkö he kuuntelevat Rainbow’ta. He toki pitäisivät minua hulluna, mutta sitä olenkin, innolla.


Uransa aikana Pet Shop Boys on rikkonut kaikki kuviteltavissa olevat popmusiikin säännöt. Kun heidän esikoisalbuminsa Please ilmestyi, yh­tyeen toinen jäsen Neil Tennant oli jo 31-vuotias ja Chris Lowekin jo 25, siis iässä johon mennessä olisi pitänyt jo haudata haihattelevat kuvitelmat poptähteydestä. Ja molemmilla oli jo urat toisaalla: Tennant oli kokenut toimittaja, jonka viimeisin duuni oli Englannin Suosikin eli Smash Hitsin toimituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistan itsekin lehteä 80-luvulla lukeneena kuvan, jossa Tennant kantaa tavaroitaan ulos toimituksesta klassisesti pahvilaatikossa; ohessa lukee ”hän palaa polvillaan kuuden kuukauden kuluttua”.

Chris Lowe puolestaan on opintonsa suorittanut arkkitehti, jonka ainoaksi saavutukseksi sillä saralla jäi portaikon suunnitteleminen Milton Keynesin pikkukaupunkiin Englannissa. Sitä en ole koskaan käynyt katsomassa. Vaikka kyllä mieli tekisi.


Alkuaikoina Pet Shop Boysin sääntöihin kuului: 1. Älä koskaan hymyile valokuvissa. 2. Älä osallistu hyväntekeväisyysjuttuihin. 3. Älä soita keikkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhaisessa haastattelussa Neil Tennant sanoikin olevansa ylpeä siitä, etteivät he olisi hyviä livenä. Ja he eivät todellakaan haluaisi jotakin ”traagista basistia” hortoilemaan lavalle konserteissaan.

Imagoltaan varhainen Pet Shop Boys oli tietoisen androgyyni. Vaikka sekä Tennant että Lowe ovat homoseksuaaleja, varhaisista albumeista sitä ei huomaa. Musiikista on puunattu pois kaikki viittaukset sukupuoliin, jopa Elvis-coverista Always On My Mind on editoitu pois sana ”girl”. Vaikka joku fiksumpi olisikin heti nähnyt kaksikon peitetarinan läpi, minulle 80-luvulla Pet Shop Boys viitoitti toisenlaisen miehuuden mallia: passiivista, herkkää, androgyyniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haaveilin, että aikuisena olisin kuin Neil Tennant, jonka ääni on kuin mantelilikööriä.

Pet Shop Boysin jo 34 vuotta kestäneen levytysuran voi jakaa kolmeen eri jaksoon.

Ensiksi oli kausi, jota voi kutsua kuninkaalliseksi Tennantin itse lanseeraaman fraasin mukaan: Ensimmäisenä vuosikymmenenään kaksikko onnistui kaikessa. Albumiviisikko Please (1986), Actually (1987), Introspective (1988), Behaviour (1990) ja Very (1993) sisältääkin kaikki yhtyeen suurimmat hitit ja on muutenkin komeimpia levyjatkumoita länsimaisen populaarimusiikin historiassa.

Tämän jälkeen alkoivat vaikeat vuodet. Albumeilla Bilingual (1996), Nightlife (1999) ja Release (2002) Neil ja Chris koettivat pysyä mukana popmaailman muutoksissa vaihtelevin tuloksin. Brittipophuuman keskellä julkaistu Bilingual otti vaikutteita latinopopista, kun taas Release toi mukaan yhtälöön kitarat viisi vuotta liian myöhään.

Jokaisella levyllä on hetkensä, mutta Pet Shop Boys ovat niillä silti kuin jääkarhut mantereesta loitonneella jäälautalla. Kaksikko, jonka päivät ovat luetut.Vuonna 2003 ilmestynyt kokoel­ma PopArt kuitenkin muutti kaiken. Yhtäkkiä Pet Shop Boys olikin kansallinen aarre, popmusiikin oma Gilbert & George, instituutio, jonka kritisoiminen olisi yhtä mieletöntä kuin Rolling Stonesin kivittäminen. Uusi arvostus innosti bändiä panemaan parastaan myös studiossa: tuottajavelho Trevor Hornin kanssa tehty Fundamental (2006) ja klubikeskeinen Electric (2013) kuuluvat yh­tyeen parhaisiin levyihin.

Popin historiasta on vaikeata löytää Pet Shop Boysille verrokkeja. He ovat julkaisseet levyjä tasaiseen tahtiin yli kolme vuosikymmentä ilman taukoja, miehistönvaihdoksia, päihdeongelmia ja dramaattista heittelehtimistä tuotannon tasossa. He ovat olleet yhtä aikaa kauttaaltaan itseironisia ja täysin vilpittömiä, kaikesta heidän tekemisestään paistaa läpi syvä rakkaus popmusiikkiin.

Pet Shop Boys on myös aina ymmärtänyt popin olevan kokonaistaideteos. Popyhtye on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Siksi alusta saakka he ovat panostaneet ulkoasuunsa vakiosuunnittelijansa Mark Farrow’n kanssa. Esikoislevy Pleasen kansi oli korskea vastalause kaikelle 80-luvun itsetarkoitukselliselle yltäkylläisyydelle, sillä vinyylialbumin (tämä oli aikaa ennen cd-levyjä) valkoista pintaa rikkoo vain passikuvan kokoinen kuva kaksikosta.

Kakkoslevyn Actually kannessa Tennant puolestaan haukottelee, mikä oli tuolloin kaikista kuviteltavista eleistä eniten punk. (Itse asiassa koko otos oli vahinko, sillä alkuperäinen idea oli näyttää Chris haukkaamassa omenaa). Musiikkivideoitaan bändi palkkasi ohjaamaan Derek Jarmanin, Bruce Weberin ja Wolfgang Tilmansin kaltaisia nimiä popkulttuurin ulkopuolelta.

Myöhempinä vuosina yhtye on satsannut aina vain enemmän poikkitaiteellisuuteen. Vuonna 2001 ilmestyi musikaali Closer To Heaven, joka koostui lähes kokonaan uudesta materiaalista. Vuonna 2005 he julkaisivat oman soundtrackinsa Sergei Eisensteinin elokuvaan Panssarilaiva Potemkin, kun taas vuonna 2010 päivänvalon näki baletti The Most Incredible Thing.

Nightlife-kiertueen lavasteet oli puolestaan suunnitellut kuuluisa arkkitehti Zaha Hadid, kun taas ensimmäisillä kiertueillaan heillä oli mukanaan tanssijoita Lontoon kuninkaallisesta oopperasta. Parivaljakko on aina ymmärtänyt, ettei kahdessa vanhenevassa introvertissä miehessä ole liikaa nähtävää, joten siksi show täytyy rakentaa ulkopuolisista tekijöistä.

Kokonaisuuden ymmärtämiseen liittyy myös se, että pidetään fanikunta tyytyväisenä. Vuosikausia Pet Shop Boys julkaisi mielestäni maailman parasta fanilehteä Literally, joka viime vuonna muuttui vuosikirjaksi Annually. Chris ­Heathin toimittama kirja sisältää suorastaan piinallisen tarkkaa kuvausta bändin levytysprosesseista, fanien kysymyksiin vastaamista ja viihdyttävää kärpänen seinällä -reportaasia, joka näyttää kaksikon ihanan kirpeässä valossa.

Nyt torstaina 2. elokuuta Pet Shop Boys esittänee Helsingin jäähallissa aika tavalla biisilleen saman konsertin kuin vuosi sitten Turussa, koska samaa settiä he ovat soittaneet jo pitkään. Tämän voinee antaa heille anteeksi, sillä vuosikymmenten työn jälkeen on lupa joskus myös rahastaa ja pitää satunnaiset kuulijat tyytyväisinä.


Kaksikon tarkasta havaintokyvystä kertoo myös oma kohtaamiseni heidän kanssaan Lontoossa keväällä 2006. Neil Tennant lörpötteli hyväntuulisesti ja vuolaasti, kun taas vieressä istuva Chris Lowe oli aurinkolaseissaan kuin nyrpeä teini, joka ei haluaisi olla paikalla. Kun haastattelun jälkeen pyysin nimikirjoitusta Tennantilta – hyvin epäammattimaista – , hän kysyi, mitä mieltä olen Morrisseyn juuri silloin ilmestyneestä uudesta levystä. Hänen mukaansa näytin juuri ihmiseltä, jolla olisi siitä mielipide. Ja hän oli oikeassa.

Heinäkuun alussa Neil Tennant täytti 64 vuotta ja saapui siis eläkeiän kynnykselle.

Ei silti syytä huoleen.

Silloin 12 vuotta sitten hän kertoi minulle, että koska Sinatrakin esiintyi 75-vuotiaaksi asti, hän ei näe mitään syytä, etteikö pystyisi samaan.

Pet Shop Boys, Hurts, Faithless DJ set ja Darude Jäähallissa (Nordenskiöldinkatu 11–13) to 2.8. alkaen klo 16.30. Liput alkaen 69 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyt
 • Musiikki
 • Pet Shop Boys
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 2. 2

  Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot

 3. 3

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 4. 4

  Netflixiä syytetään mainosjulisteiden räätälöimisestä katsojan ihonvärin perusteella: mustille katsojille näytetty mustia sivunäyttelijöitä

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  17-vuotias tubettaja Tuure Boelius julkaisi biisin, jossa lätkäjätkä ihastuu poikaan – miksi jääkiekko ja homot eivät edelleenkään sovi yhteen?

 7. 7

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 8. 8

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 9. 9

  Kauanko kestää, että erosta pääsee yli? Maaret Kallio vastaa

 10. 10

  Huippukokit kertovat, missä Helsingin ravintoloissa käyvät syömässä ja juomassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 2. 2

  Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot

 3. 3

  Helsingin uudessa kahvitapahtumassa epälojaalit asiakkaat palkitaan ilmaisilla kahveilla

 4. 4

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 5. 5

  Netflixiä syytetään mainosjulisteiden räätälöimisestä katsojan ihonvärin perusteella: mustille katsojille näytetty mustia sivunäyttelijöitä

 6. 6

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 7. 7

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 8. 8

  Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

 9. 9

  Aidon suomalaisen passin valo­kopio maksaa internetin pimeässä verkossa seitsemän euroa – tiedoilla voi tehdä verkko-ostoksia tai kaapata tilejä

 10. 10

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

 2. 2

  Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

 3. 3

  Ajattelet sosiaalista mediaa väärin, sanoo Piilaakson pioneeri – rahaa ei tehdä mainostamisella vaan käytöksemme kokonaisvaltaisella muokkaamisella

 4. 4

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 5. 5

  BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

 6. 6

  Olympiamitalisti Adam Rippon on rakastettu homoikoni, joka on suututtanut Donald Trumpin pojan – Nyt hän kertoo, miten tutustui suomalaiseen miesystäväänsä vahingossa

 7. 7

  Brittitoimittaja pilkkasi Daniel Craigin miehisyyttä, koska tämä kuvattiin kantamassa lastaan – näin yksi twiitti aloitti loputtomalta tuntuvan somesotkun

 8. 8

  Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

 9. 9

  ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

 10. 10

  Internetissä hämmästeltiin, mikä musta rinkula prinssi Harrylla on kädessään – sitten selvisi, että ”mysteerisormus” on peräisin Suomesta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

 2. 2

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 3. 3

  Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

  Tilaajille
 4. 4

  Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

 5. 5

  Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

  Tilaajille
 6. 6

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 7. 7

  Nyt lakot alkavat näkyä lapsiperheiden arjessa

 8. 8

  Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

 9. 9

  Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

  Tilaajille
 10. 10

  Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

 2. 2

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 3. 3

  Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

  Tilaajille
 4. 4

  Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

 5. 5

  Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

 6. 6

  Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

 7. 7

  Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

 8. 8

  Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

 9. 9

  Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

 10. 10

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 2. 2

  ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

  Tilaajille
 3. 3

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 4. 4

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 5. 5

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 6. 6

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 7. 7

  Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

 10. 10

  Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

 11. Näytä lisää