Kolumni: Twitter pilaa ihmiset ja ihmiset pilaavat Twitterin – ja nyt yksi toisensa perään alkaa saada tarpeekseen siitä

Twitterin perimmäinen ajatus on hyvä ja miellyttävä. Ikävä kyllä käytännössä palvelu lähinnä ahdistaa, kirjoittaa Juuso Määttänen.

Yksi twiitti, merkittävä ilmoitus.

Niin voisi kuvailla New York Timesin Valkoisen talon kirjeenvaihtajan Maggie Habermanin toissaviikkoista twiittiä.
”Poikkeuksellisen isojen uutisten ja omien juttujeni käsittelyä lukuun ottamatta jään tauolle täältä. Ei mitään muuta syytä kuin se, että täällä oleminen ei oikeastaan auta keskustelua.”

Haberman tiivisti yhteen lauseeseen koko Twitterin ongelman.

Ongelma on se, että Twitter ei ole auttanut luomaan järkevää keskustelua oikeista asioista ollenkaan niin paljon kuin on toivottu, vaikka nimenomaan sillä palvelua on puolustettu suurimman osan 2010-luvusta.

Toissa perjantaina Haberman julkaisi New York Timesissa kokonaisen artikkelin siitä, miksi hän on saanut tarpeekseen Twitteristä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ilkeys, myrkyllinen ryhmäviha ja älyllinen epärehellisyys ovat ennätyksellisen korkealla”, Haberman kirjoittaa.

Haberman kertoo jutussa, kuinka hän ei enää lopulta uskaltanut julkaista twiittejään, koska ajatteli, että ”on parempi olla julkaisematta”. Twitterissä olo ahdisti häntä niin paljon, että hän valitti siitä kaverilleen. Jutussaan Haberman kuvailee Twitteriä ainoaksi somealustaksi, jossa ihmiset tuntevat olevansa vapaita sanomaan toisille asioita, joita eivät sanoisi päin naamaa.

Habermanin mukaan Twitter on muuttunut. Järkevien väittelyiden sijaan keskustelut ajautuvat usein sivuraiteille. Suurimmat kuohunnat syntyvät huonosti asetelluista sanoista tai ilmaisuista. Asiaa tärkeämpää on se, miten sanotaan.

Toki Haberman myöntää myös Twitterin hyvät puolet. Se on loistava väline juuri käynnissä olevien uutistapahtumien seuraamiseen. Samoin se on demokraattinen: kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus ottaa yhteyttä toisiinsa.

Kuka tahansa saattaa nousta seuratuksi ja arvostetuksi käyttäjäksi. Perinteiset valta-asetelmat eivät päde ainakaan koko ajan. Toisaalta siinä piilee Habermanin mukaan myös vaara. Kaikkia kohdellaan eksperttinä kaikissa aiheissa.

Kaikki Habermanin väitteet on helppo allekirjoittaa myös Suomi-Twitteriä seuraamalla.

Olen ajatellut vastaavaa jo pitkään, mutta vasta Habermanin tekstin luettuani sain kirjattua ajatukset ylös.

On ollut helppo päätellä jo etukäteen, minkälaista palautetta saa, jos kirjoittaa ikävästi Twitteristä.

Kuluneen vuoden aikana olen kirjoittanut parikin kertaa kyllästymisestäni Facebookiin ja sen sisältöön, mutta se on tuntunut paljon helpommalta kuin Twitterin arvostelu.

Suomessa Twitter-käyttäjiä on vain murto-osa verrattuna Facebookin käyttäjiin. Twitterin merkitys tuntuu silti jatkuvasti paljon suuremmalta, ylikorostuneen suurelta. Twitterin aktiivinen porukka on todella äänekästä ja pääsee jatkuvasti esille ihan toisella tavalla kuin ”kansan syvät rivit” Facebookissa.

Puhutaan ”Twitter-kuplasta”, ja ihan syystä.

Kuplassa ei toki automaattisesti ole mitään pahaa. Jokainen meistä kuuluu kupliin. Oma kaveriporukka on hyvin usein kupla, jossa on kiva jutella samaa mieltä olevien tyyppien kanssa.

Twitter-kuplassa on silti se ongelma, että monet tuntemani ihmiset ovat oppineet joko pelkäämään tai vihaamaan kuplia.

Eli sitä, miten ”myrsky vesilasissa” on Twitterissä arkipäivää. Kuten se, että yksi pilkallinen twiitti intiaanipäähineeseen pukeutuneesta Sanna Ukkolasta paisui viikkoja kestäneeksi kuohunnaksi. Tai sitä, miten helposti Twitterissä pystytään keskittämään vihaviestit ja lokakampanja tiettyä henkilöä vastaan. Sellaisen kohteeksi ovat joutuneet tavallisten käyttäjien lisäksi muun muassa toimittaja Rebekka Härkönen.

Osa tuntemistani ihmisistä on itse sisällä kuplassa, osa ei ole koskaan halunnut päästä sinne. Ja osa ei ole onnistunut, vaikka olisi yrittänytkin.

Itse kuulun näistä ryhmistä enimmäkseen viimeiseen.

Haluaisin osallistua enemmän Twitter-keskusteluihin. Olla hauska, nokkela ja terävä. Välillä haluaisin vähän myös pilkata muita osoittaakseni oman terävyyteni. Kaikki tämä tuntuu kuuluvan erottamattomasti Twitter-käytökseen.

Kuten kollegani Pekka Torvinen kirjoitti keväällä, Twitter on viisastelun luvattu some:

”Varsinaista ’vakavaa’ keskustelua olen nähnyt varsinkin Suomi-Twitterissä vain harvoin, viisastelua sitäkin enemmän.”

Jotenkin en vain hallitse mitään Twitter-käytöksen tyylilajeja. En ole hyvä viisastelemaan. Huomaan miettiväni joka kerta todella tarkkaan twiitin kirjoittamisen jälkeen, haluanko julkaista sitä – samaan tapaan kuin Maggie Haberman.

Viime aikoina olen miettinyt sitä yhä useammin, koska on koko ajan todennäköisempää, että joku puuttuu johonkin twiitissä olevaan ilmaisuun ja nostaa siitä äläkän.

Aina ei auta edes se, että hallitsee viisastelun.

Olen käynyt saman keskustelun viime kuukausien aikana usean eri ystäväni kanssa. Osa heistä on ollut erittäin aktiivisia Twitterissä.

Kaikki ovat joko vähentäneet rajusti tai lopettaneet Twitterin käytön kokonaan.

Kaikkien lopputulema on sama: yksi parhaista päätöksistä pitkään aikaan.

Twitter voi käydä oikeasti ahdistavaksi ja stressaavaksi.

Nyt Twitter painii samanlaisten ongelmien kanssa kuin Facebookin kerrottiin viime viikolla kärsivän. Twitteriä kuukaudessa aktiivisesti käyttävien määrä väheni huhti–kesäkuussa miljoonalla, ja yhtiön osake lähti syöksykierteeseen. Yhtiön mukaan käyttäjien määrän laskuun on vaikuttanut spämmitilien poistaminen.

Yhtiö on sanonut halunneensa keskittyä epäilyttävien tilien estämiseen ja vihapuheen vähentämiseen sen sijaan, että olisi yrittänyt ensisijaisesti houkutella lisää käyttäjiä.

Kyse on siis samasta ongelmasta kuin mikä rasittaa monia käyttäjiä. Tietenkin Twitterissä voi hiljentää ja estää häiriköivät käyttäjät, mutta loputon estäminen ja hiljentäminen palvelee tarkoitusta varsin huonosti.

Mikään ei silti ratkaise todellista ongelmaa, jonka Habermankin kirjoituksessaan osoitti: Twitterissä on tärkeämpää se, miten sanoo kuin se, mitä sanoo.

Tämä johtaa siihen, että jos twiittisi näyttää oikeanlaiselta, se saattaa lähteä leviämään ympäri Twitteriä.

Näin käy, vaikka alkuperäisen twiitin sisältö olisi puhtaasti virheellinen tai tarkoituksellisesti harhaanjohtava. Oleellista on, että sillä saadaan synnytettyä mielikuva, jota ihmiset haluavat jakaa tarkastamatta edes asian todenperäisyyttä.

Jos muut henkilöt yrittävät jälkikäteen oikaista asiaa omissa twiiteissään, ne eivät yleensä leviä ollenkaan samalla tavalla kuin alkuperäinen twiitti.

Väärä versio jää elämään.

Tästä Twitterin toimintamallista riittää esimerkkejä. Yksi Suomessa eniten huomiota saaneista tapauksista sattui viime syksynä, kun muutaman päivän ajan kaikki olivat yhden tietoisesti rajatun twiitin vuoksi varmoja siitä, että Ylen toimittaja Jenni-Maarit Koponen olisi kysynyt Aku Louhimieheltä, miksi uudessa Tuntemattomassa sotilaassa ei ollut naisia rintamalla.

Totuus oli toinen, mutta sillä ei ollut keskustelun kannalta väliä.

Vaikka tiedän, ettei se ole oikein, Twitterin perverssi logiikka vaikuttaa jo omaan käytökseeni. Huomaan pohtivani, miten saisin taas tästäkin asiasta mahdollisimman terävän twiitin aikaiseksi.

Onko tässä jotain uutta juuri nyt?

Ei. Twitterin ongelmallisuudesta on puhuttu jo pidempään. Mutta jotain kertoo se, että Maggie Habermanin tasoiset mediavaikuttajat saavat Twitteristä tarpeekseen juuri nyt.

”Ihmiset ovat pilanneet Twitterin ja Twitter on pilannut ihmiset”, kuten toimittaja Oskari Onninen tiivisti Habermanin viestin – tietenkin Twitterissä.
Se on harmi, koska parhaimmillaan Twitter on loistava paikka.

Yksi suurimmista vahvuuksista on se, minkä Maggie Habermankin nosti esille: Twitter on paras alusta akuuttien uutistilanteiden seuraamiseen ja ajankohtaisten ilmiöiden bongaamiseen.

Lisäksi on oikeasti hienoa nähdä, miten Twitterissä ääntään saavat kuuluviin henkilöt, joille se ei välttämättä ole mahdollista esimerkiksi perinteisessä mediassa.

Tässäkin Twitter on tosin valikoiva. Jos onnistuu lyömään itsensä läpi ja keräämään ison seuraajajoukon, jokaisella viestillä on varma yleisö. Sen sijaan yleisön tavoittaminen voi olla todella vaikeaa, jos seuraajajoukko on suppea. Moni alussa twiitannut on lopettanut käytön, koska kukaan ei huomannut tai välittänyt.

Eikä aina ole kyse siitä, että pitäisi vain twiitata paremmin. On selvää, että kuplassa kuunnellaan mieluummin ”hyviksi havaittujen tyyppien” juttuja kuin aletaan etsiä enää uusia jäseniä.

Kaikkein parasta Twitterissä on kuitenkin se, että se voi olla äärimmäisen hauska. Siinä missä Facebook on täynnä idioottimaisia kuvia, joihin pitää tägätä väkisin kavereita, Twitterissä on säännöllisesti oivaltavaa ja hauskaa sisältöä. Uutistilanteet muuttuvat muutamassa tunnissa meemeiksi.

Tässä on vain yksi ongelma: hauskan sisällön löytämiseksi pitää kahlata läpi kamala määrä vanhoista asioista jankkaamista ja toisten ihmisten pilkkaamista.

Sen jaksaa tehdä yhä harvemmin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Nyt
 • Juuso Määttänen
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 3. 3

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 4. 4

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 5. 5

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 6. 6

  Helsingissä on ravintolabuumi! Kokosimme uudet mainitsemisen arvoiset paikat

  Tilaajille
 7. 7

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 8. 8

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 9. 9

  Kymmeniä miehiä julkisesti huijanneen ”Tinder-ansan” lopullinen tarkoitus kerrottiin – sosiaalinen performanssi kritisoi nykyajan pinnallista deittailua

 10. 10

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 2. 2

  Tältä näyttävät baarimestareiden suosittelemat trendi­cocktailit – Nyt niitä saa ympäri Helsinkiä, koska suomalaiset ovat oppineet, mitä cocktail on oikeasti

 3. 3

  ”Hänen pitäisi hymyillä enemmän” – Marvelin ensimmäinen naissupersankarin traileri julki, alle hetkessä internetin huomio kiinnittyi siihen ettei hän hymyile nätisti

 4. 4

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 5. 5

  Taidevalokuvaaja Leena Mertasen aiheet ovat usein kivuliaita, mutta teosten taustalla on toivo

 6. 6

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 7. 7

  Vuoden paras elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa alkaa! Nämä kuusi elokuvaa kannattaa nähdä, jos biletys, rap-musiikki ja upea animaatio kiinnostavat

 8. 8

  Sony julkaisee alkuperäisen Playstationin uudestaan miniversiona, mukana Tekkenin kaltaisia klassikkopelejä – konsolifanit sekosivat tiedosta

 9. 9

  Fleminginkadulle avattu olutpuoti paljastui pikatestissä hauskaksi pikkubaariksi

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

 2. 2

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 3. 3

  Yllätyslaatikot ovat pelien uusi villitys – Suomen poliisi selvittää asiaa, koska se vaikuttaa laittomalta

 4. 4

  Urheilumaailma on puhunut päivä­kausia Serena Williamsista tehdystä pila­piirroksesta – Kysyimme tutkijalta, miksi kuva on rasistinen

 5. 5

  Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

 6. 6

  Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

 7. 7

  Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

 8. 8

  Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

 9. 9

  Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

 10. 10

  Sannikka & Ukkola ”kaappasi” Pressiklubin seuraajat, ja siitä syntyi tietysti someprotesti – soitimme tutkijalle ja kysyimme, mitä tästä pitäisi ajatella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä

 2. 2

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 3. 3

  ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

  Tilaajille
 4. 4

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 5. 5

  Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

 6. 6

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 7. 7

  Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

 8. 8

  Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

 9. 9

  Pysyvä kesä- vai talviaika? Vastaus on näyteikkuna arvomaailmaan

 10. 10

  Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

 2. 2

  ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

  Tilaajille
 3. 3

  Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

 4. 4

  Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

 5. 5

  Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

 6. 6

  Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

 7. 7

  Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

 8. 8

  Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

 9. 9

  Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

  Tilaajille
 10. 10

  Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

 2. 2

  Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

  Tilaajille
 3. 3

  Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

 4. 4

  Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

  Tilaajille
 5. 5

  Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

 6. 6

  Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

 7. 7

  Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

 8. 8

  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

 9. 9

  ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

 10. 10

  Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

 11. Näytä lisää